Gå til sidens hovedinnhold

Målfestene som forsvant

Alt så lyst ut da Bodø/Glimt satte scoringsrekord i opprykkssesongen fra nest øverste nivå. Siden har problemene tårnet seg opp i angrepet.

TABELLTIPSET: 15.-PLASS - BODØ/GLIMT
(I fjor 11.-plass)

En marsdag i 2018 forbereder Bodø/Glimt seg på testkamp hjemme mot erkefienden Tromsø på Aspmyra. Et klassisk «slag om Nord-Norge» står snart for tur som vorspiel til en ny sesong, uten at det står poeng på spill.

Dagen skal likevel bli et vendepunkt med negativt fortegn for den velfungerende angrepsfotballen i nordlandsbyen.

Året i forveien ble en stor opptur for laget med landets guleste drakter. Glimt tok skikkelig sats og bykset seg oppover igjen til eliten på første forsøk, med en rekordsterk sesong. Hele 83 nettkjenninger ble det på mannskapet som vant Obosligaen med 16 poengs margin.

Endre Kupen sto samtidig for 14 scoringer på 23 kamper i samme liga, for en liten og overraskende sterk klubb fra det vestlandske havgapet. Den energiske Florø-spissen blir lagt merke til også langt nordover langs kystlinja. Kupen tar seinhøsten 2017 en snartur oppover til Salten og blir presentert som Bodø/Glimt-spiller i november.

Flyttelasset tar han med seg på nyåret. Han kommer godt i gang med tilværelsen som elitespiller, selv om det ikke spilles tellende kamper helt ennå.

Så smeller det, inne i kneet. Kupen er i ferd med å gjøre en vending under treningsøkta på Aspmyra-dekket og får en lei vridning. Korsbåndet viser seg å være røket, og dermed ryker også hele debutsesongen i Eliteserien. 40 mål på to år i 2.-divisjon og Obosligaen blir fulgt opp med mer enn tolv måneder på sidelinja. Ispedd to kneoperasjoner. Og null fotballkamper.

Ventetida mot slutten?
Når det står mars 2019 på kalenderen er 28-åringen tilbake på trening med Glimt. Én oppkjøringskamp, mot Tromsø, gjenstår før en ny sesong i Eliteserien sparkes i gang.

- Jeg er ikke i kamptroppen ennå. Det er et år siden jeg opererte kneet første gang, og jeg måtte operere det en gang til etter det. Jeg vet ikke når jeg spiller kamp igjen, men jeg håper på ti minutter mot Tromsø på søndag, sier Endre Kupen til Nettavisen.

Han forteller at det nå går fint på treningsøktene med laget. Musklene rundt kneet må fortsatt bli sterkere for at alt skal være optimalt. Bevegeligheten i leddet er dog tilbake på normalen etter den korrigerende operasjonen i fjor sommer.

Tanken på å fortsette der han slapp for halvannet år siden, hamre inn scoringer, og endelig få debutere i Eliteserien holder motivasjonen og humøret oppe.

- Ja, det er jo det som er målet, humrer den fotrappe angriperen.

Han bedyrer at han ikke har noen spådom for hvor mange Glimt-mål han kan bidra med i toppform.

- Jeg har noen tanker om det, men de holder jeg for meg selv. Jeg vet jo ikke om jeg spiller noe før halve sesongen kan være ferdig, påpeker Kupen.

Får ros av sjefen
Den 172 centimeter høye spissen er derimot sikker på at spillestilen Bodø/Glimt har jobbet med å utvikle siden fjorårsesongen passer ham som hånd i hanske.

Et av seriens gjerrigste lag, som bare scoret marginalt mer enn ett mål i snitt per eliteseriekamp i 2018, planlegger å krige til seg ballen betydelig høyere oppe i banen i år. Gjenvinninger nærmere mål er en essensiell del av oppskriften.

- Jeg elsker å presse høyt. Jeg er liten og kjapp. Det får jeg bruk for når vi vinner ballen høyere oppe og kommer oss til flere sjanser, sier Kupen engasjert.

Trener Kjetil Knutsen mener det er vrient å fastslå når den spillesugne spissen fra Selje kan være tilbake for fullt. Seriestarten tror han imidlertid kommer for tidlig.

- Jeg skal passe på å skryte av den jobben Endre har gjort. Han fikk en skikkelig nedtur med skaden, og ble satt langt tilbake da han måtte opereres for andre gang. Han har jobbet veldig, veldig godt.

- I perioden spillerne trente for seg selv, fulgte han programmet til punkt og prikke. Hvor mye tid han trenger på å heve seg de siste 10-15 prosentene er vanskelig å si. Selv om de er kommet veldig langt i behandlingen av korsbåndskader, og de fleste blir friske så fort det er mulig, er det noen som får komplikasjoner, som Endre, påpeker Knutsen.

Omveltninger
At Kupen ikke var tilgjengelig til seriestarten i fjor kom brått på Glimt-treneren. Han så veldig fram til å bruke en annerledes spisstype i laget. Kristian Fardal Opseth, som i utgangspunktet trengte lengre tid på å komme seg i slag etter operasjoner i lyskene, måtte isteden snøre på seg støvlene fra første seriekamp og bruke de første ukene på å spille seg i form.

- Kupen var imponerende god på tidspunktet han ble skadd. Det var en skikkelig strek i regningen for oss. Når du står der én uke før seriestart med en nyoperert spiss vet du at det kan bli trøbbel. Det kunne ha kostet oss plassen i Eliteserien. Det kunne ha blitt helt avgjørende i den tette bunnstriden, men vi klarte å holde oss, sier Kjetil Knutsen til Nettavisen.

Nå er toppscorer Opseth solgt, i likhet med forsvarssjefen Martin Bjørnbak. I tillegg forsvant mindbanemaestro José Ángel til Moldova for bare en måned siden. Åpenbare ersattere for tre av klubbens viktigste menn i 2018 er ikke kommet inn. I alle fall ikke fra andre steder.

- Mitt utgangspunkt til salgene av Kristian og Martin er at vi var foreberedt på dem. Begge hadde bare en sesong igjen i kontrakten. Tilbudene var så gode økonomisk at klubben ikke kunne si nei. Jeg har forståelse for det, bemerker Knutsen.

- Det mest utfordrende for meg har vært å miste José Ángel såpass seint i oppkjøringen. Med han forsvant noen kvaliteter vi ikke så for oss å miste. Men når det er sagt, så har responsen resten av spillerne våre har vist etterpå vært eksepsjonell. Jeg opplever at vi har tatt gode steg med dem vi har her. Samtidig er vi klar over at laget er sårbart for skader, og vi erkjenner også at det ikke er ideelt, tilføyer bergenseren med trenerfortid i Åsane.

Tror svaret er funnet
Etter Glimt-trenernes beregninger har laget spilt seg til flere muligheter enn motstanderne i alle vinterens testkamper, med unntak av 2-3-tapet for Vålerenga. Det samme oppgjøret er også det eneste nordlendingene har sluppet inn mål i. Av andre resultater som er verdt å merke seg, har Bodø/Glimt slått medaljekandidaten Brann 2-0, og de har kjørt over Strømsgodset med hele 5-0.

- Brann-kampen har nok vært vår beste. Den var jeg veldig fornøyd med. Ser vi på sjansestatistikken, så har vi har vi hatt flest målsjanser i alle kamper, bortsett fra mot Vålerenga. Vi har møtt variabel motstand, men jeg er uenig med dem som mener kamper i oppkjøringen ikke betyr noe. Vi har tatt treningskampene våre seriøst og har prøvd å legge opp til progresjon gjennom vinteren.

Knutsen mener klubben nå har begynt å finne tilbake til de offensive mestertaktene fra Obosligaen i 2017.

- Da vi rykket opp satte vi målrekord. Selv om vi visste at det er stor forskjell på Eliteserien og Obosligaen, klødde vi oss litt i hodet da vi strevde såpass mye offensivt i fjor.

At Glimt bare skulle ha Start bak seg i antall scoringer ved sesongslutt ble både en overraskelse og en vekker.

- Ja, det hadde jeg ikke trodd. Vi har sett litt på symptomene og kartlagt hvorfor det ble sånn. Én ting var at vi hadde dårlig uttelling på sjanser. Vi ble også liggende lavt for ofte, vant for få baller og var for langt unna mål da vi først fikk tak i ballen, poengterer Kjetil Knutsen.

Treneren forteller at Glimt har justert treningen for å øke den fysiske kapasiteten til spillerne. Presset skal opprettholdes lengre og nærmere motstanderlagenes mål, noe som igjen skal skaffe de gule fra nord målsjansene de trenger.

Les også

Gauseth om Leonhardsens viktige Mjøndalen-rolle: - Hører du ikke etter når han snakker, er det noe galt med deg

Analyse av Bodø/Glimt:
Bodø/Glimt gikk fra å være tidens mestscorende lag i Obosligaen til å produsere nest færrest mål i Eliteserien i fjor. 32 nettkjenninger på 30 kamper ble det totalt. Dette er utvilsomt et punkt klubben er ute etter å forbedre i etterkant av comebackåret på øverste nivå. Trener Knutsen og Glimt har sett etter forklaringer på målforstoppelsen. Denne sesongen vil de å presse konkurrentene høyere i banen, spille ballen mer gjennom motstandernes lagdeler og opptre mindre forutsigbart.

Toppscoreren og lagets klare førstevalg som midtspiss i fjor, Kristian Fardal Opseth, er solgt til tyrkiske BB Erzurumspor. Med han forsvant også ti av målene fra de helgules noe tamme målstatistikk forrige sesong. En like typisk målscorer mangler i stallen. Det gir bare flere argumenter for å gjøre om på tilnærmingen i kampene for å true motstanderne oftere.

Angrep:
Philip Zinckernagel er med videre og legger trolig beslag på den ene kantplassen hos Glimt. Dansken hadde et sterkt førsteår i norsk fotball, og var best av klubbens spillere på flere spillerbørser ved sesongslutt. 24-åringen får trolig en enda viktigere rolle i år. Planen er nok at Zinckernagel skal bidra med mer enn seks mål og tre målgivende, som ble fasiten sist sesong. Svenske Amor Layouni hadde tre nettkjenninger og åtte assist i 2018 og ligger godt an til å bekle den andre kanten. Den tidligere Elverum-spilleren så ut til å takle nivåhoppet opp til Eliteserien relativt greit, og han har imponert i flere av vinterens kamper.

Håpet i Bodø/Glimt er også at unge Jens Petter Hauge skal ta nye steg mot å bli en eliteseriespiller av godt merke denne sesongen. Det 19-årige vingtalentet fikk sparsomt med sjanser forrige sesong, og ble etter hvert lånt ut til Aalesund i Obosligaen fra midten av august. Jevngamle Håkon Evjen spilte seg inn på startplass på høyrekanten mot slutten av forrige sesong. Han kan i tillegg brukes i flere andre posisjoner på banen. Lillebror Runar Hauge (17) har også fått noen sjanser på flankene i vinter.

Hvem som skal ta det største scoringsansvaret i Glimt-angrepet ser i øyeblikket ut som et åpent spørsmål. Endre Kupen ble i utgangspunktet hentet inn i fjor for å utfylle Kristian Fardal Opseth som alternativ på topp. Langtidsskaden har medført at den tidligere Florø-spissen ennå ikke spilt en kamp i Eliteserien. Kupen er en annen spisstype med hurtighet og bakromsløp som styrkene sine. Han scoret bra med mål på nivå to i 2017 for en mindre klubb som gjorde det overraskende godt. Kupen har dessverre støtt på utfordringer med kneet etter den første operasjonen og er neppe tilbake i kampform de første ukene av sesongen.

Geir André Herrem ble kjøpt inn som en direkte erstatter for Kupen etter sistnevntes kneskade. Den mangeårige storscoreren for klubber som Åsane og Fyllingsdalen fikk prøve seg i Norges øverste liga for første gang. Også Herrem har høy fart, men er fysisk sett en god del større og kraftigere enn Kupen. Han slet likevel med den fysiske biten, og scoret kun én gang i Eliteserien i fjor. 31-åringen fikk stort sett bare sjansen i korte innhopp fra benken da. Sykdom og skader har satt Herrem tilbake over tid, men jærbuen varsles å være kvitt problemene nå.

En som kanskje ligner mer på Opseth som spillertype er den nigerianske nysigneringen Victor Boniface. 18-åringen, som også var på prøvespill hos Vålerenga i vinter, har scoret noen mål i oppkjøringskampene. Han har variert en del i pretasjonene og virker som et noe uferdig spillerprodukt foreløpig. Boniface har dessuten gått av banen med skade flere ganger allerede, seinest etter innhoppet mot Brann.

Midtbane:
Patrick Berg er etter alt å dømme Glimt-elleverens nye general i den dypeste rollen i midtbanetreeren. Sønnen til den tidligere Glimt- og Rosenborg-legenden Ørjan Berg har fylt 21 år. Nå har han også overtatt tidligere Berg-generasjoners draktnummer 7 i klubben. Samtidig har han tatt nye steg i utviklingen. At spanske José Ángel, fjorårets midtbaneanker, forsvant seint til Sheriff Tiraspol i Moldova behøver ikke å bli den helt store svekkelsen. Berg har uttalt til Avisa Nordland at han er klar for å gjøre ankerrollen i Glimts spillesystem til sin. Han vil løse rollen på sin måte. Treningskampene har tydet på at han er på god vei. Berg har også scoret mål i fire ulike kamper i vinter.

Indreløperplassene er vel så viktige for kollektivet, som i de fleste mannskap som sverger til 4-3-3-formasjonen. Ulrik Saltnes er en dyktig toveisspiller og kommer mest sannsynlig til å spille i den ene posisjonen, mens robuste Vegard Leikvoll Moberg trolig frekventerer hyppig på den andre. Moberg er mangeårig Åsane-spiller og kjenner trener Knutsens ideer og krav godt.

I tillegg kom Morten Konradsen tilbake fra Rosenborg i fjor sommer. Dersom 22-åringen finner tilbake til taktene han viste for noen år siden, er han en potensiell trussel fra midtbaneleddet. Berg og Zinckernagel kan også ta på seg indreløperroller. Førstnevnte blir nok mest aktuell for det dersom Glimt lykkes med å hente et nytt defensivt midtbaneanker.

Den defensivt anlagte islendingen Oliver Sigúrjonsson virker å være lengre unna en plass i førsteelleveren. Han tilbragte forrige sesong på utlån hjemme på Island. Håkon Evjen fikk forsøke seg på midten i Eliteserien i fjor, men blir trolig fortsatt brukt mer ute langs krittet.

Forsvar:
Martin Bjørnbak er solgt til Molde. Rana-gutten var en profil i det overraskende motstandsdyktige forsvaret laget stilte med i 2018. Nå får Brede Moe etter alt å dømme med seg Marius Lode som stoppermakker i oppfølgersesongen. Begge spilte mye ved siden av Bjørnbak i 2018, da Moe også tidvis ble skjøvet ut på backplass. Lode har tidvis imponert i en oppkjøring der Glimt har holdt nullen en rekke ganger.

På stopperplass er laget tynt besatt. Unge Casper Øyvann er eneste reine alternativ til Lode og Moe. Ved skader i midten av backleddet kan man bli nødt til sette inn spillere som ikke har midtstopper som beste posisjon. Bodøværingene legger ikke skjul på at man ser etter en forsterkning til midtforsvaret. Men foreløpig er ingen som kan gå rett inn i laget, og samtidig har en pris klubben kan leve med, funnet.

Mens rutinerte Thomas Jacobsen og Emil Jonassen er borte fra stallen, er yngre krefter i form av Fredrik André Bjørkan allerede spilt godt inn på venstre backplass. Sportssjef Aasmund Bjørkans sønn får nok hovedansvaret på forsvarfirerens ene side. Erlend Dahl Reitan er lånt inn fra Rosenborg for andre gang. Han blir etter planen værende ut året og ligger godt an til å kapre høyrebacken. Spanske José Isidoro kan få det tøffere med å forsvare en backplass i elleveren denne sesongen.

Keepere:
Brasilianske Ricardo Friedrich vant tilbake førstekeeperplassen etter noen kamper på benken innledningsvis forrige sesong. 26-åringen var også med klubben opp fra nivå to. 26 baklengsmål på 23 kamper på et opprykkslag i Eliteserien lar seg absolutt høre, selv om Ricardo må dele æren for det med et godt organisert lag foran seg på banen. Det blir muligens mer å henge fingrene i denne sesongen. Brasilianeren ser uansett ut som en målvakt av godt kaliber på dette nivået og kan berge viktige poeng for Glimt også i år.

Som kompanjong får han med seg nyervervelsen Nikita Khajkin. Den russisk-israelske burvokteren signerte for Glimt under klubbens Spania-opphold nylig. Samme dag holdt han buret reint i kampen mot Start. 23-åringen har fortid på ungdomslagene til klubber som Chelsea, Portsmouth og Reading, men har også vært innom klubber i Israel, Russland, Portugal og Spania på få år. Den bereiste keeperen kan kanskje slå seg til ro i Nord-Norge om ettårsavtalen med Glimt svarer til forventningene.

Trener
Kjetil Knutsen var som mange av spillerne uten eliteserieerfaring forrige sesong. Bergenseren har en reflektert og nøktern tilnærming til hva Bodø/Glimt kan få til med mer begrensede midler enn hva mange andre klubber har i Eliteserien. Knutsen har en filosfi som passer klubbens 4-3-3-tradisjon og jobber hardt for å få systemet til å fungere bedre både offensivt og defensivt. Vinterens treningskamper tyder på at Knutsen og den øvrige lagledelsen har funnet svar på flere av problemene fra forrige sesong. Nå gjelder det å få uttelling for arbeidet i tellende kamper også.

Plusser:
+ Kollektivet Bodø/Glimt river andre lag med flere profilerte enkeltspillere ut av stilen. De helgule er vanskelig å bryte ned og spillerne har i vinter jobbet hardt med å øke intensiteten i pressfasen.
+ Egenproduserte talenter viser klar framgang og er inne i flere posisjoner på laget.
+ Har ambisjoner om å skape mer, og prege kamper oftere framfor å forsvare seg til poeng. Det tyder i alle fall på flere underholdende kamper.

Minuser:
- Troppen har blitt betydelig tynnere. Enn så lenge har klubbledelsen ikke funnet flere av forsterkningene de har uttalt at de vil ha inn.
- Mangler økonomiske muskler til å hente spillere som er gode nok til førsteelleveren. Det kan prege laget enda mer i år hvis stallen igjen blir rammet av flere skader.
- Usikkert om den nåværende spillerstallen har spydspissen som kan sørge for jevnlige scoringer i Eliteserien.

Se opp for: Patrick Berg (21)
Den unge midtbanespilleren ble primært ansett som best i en posisjon som indreløper, men har de siste ukene overtatt som Glimts anker i lagdelen. Han framstår sikrere i det han foretar seg på banen og leser spillet bedre. Berg tar de riktige valgene oftere og vinner flere dueller enn tidligere. 21-åringen har jobbet med mobiliteten, blitt noen kilo lettere og løper enda mer enn før. Han varsler at han aldri har vært bedre trent.

Kjetil Knutsen om Nettavisens tips (15.-plass):
- Jeg kan forstå at de som ser ting på litt avstand, og ser på spillerne vi har mistet tipper sånn som dette. Litt enkelt sagt, så er klubbens mål å stabilisere seg i Eliteserien. Vi klarte å holde oss i fjor, og vi er klar over at vi er sårbare for skader i enkelte posisjoner. Det er ikke lett å tippe rekkefølgen i Eliteserien bak de tre beste. Vålerenga og Sarpsborg kan kanskje utfordre Molde, Brann og Rosenborg, mens det blir veldig jevnt blant resten. Dette er ikke overraskende, men vi bruker det som motivasjon og sier takk for tipset!

Konklusjon:
I 2018 var Bodø/Glimt noe overraskende blant Eliteseriens gjerrigste lag, etter å ha vist offensiv festfotball på nivået under året før. Denne sesongen tas det grep for å score flere mål igjen, noe som vil by på mer boltreplass bak forsvaret for motstanderlag som er nøye i overgangsfasen. Glimt vil nok fortsatt kunne justere seg til å demme opp og kjempe andre ut av stilen, spesielt hvis de leder. Det forutsetter at det også scores nok mål til vinne flere kamper enn fjorårets beskjedne seks trepoengere. Seier i en femtedel av kampene er neppe nok til å holde plassen i årets eliteserie. Glimt kan absolutt klare å ta full poengpott i flere kamper denne sesongen, men med en hakket mer ambisiøs fotball og større angrepsfokus, blir det mest sannsynlig færre tette kamper. Kjetil Knutsens helgule mannskap må riskere mer offensivt for å få bedre uttelling i front, og da blir det neppe en gjentakelse av de 14 poengdelingene fra i fjor.

Resultatene fra treningskamper har vært oppløftende. Vi frykter likevel at en mangel på en målgarantist på det øverste nivået kan bli Bodø/Glimts bane i en ny sesong der mange blir involvert i krigen for å unngå degradering. I en uvanlig tett nedrykkskamp forrige sesong, hadde tre av de fire klubbene Glimt kjempet mot til siste spillerunde en spiss som scoret oftere enn bodøværingenes giftigste mann. Dersom det blir sparsomt med nettkjenninger i riktig ende av banen også i år, kan de to bakerste leddene i bli nødt til å hindre baklengs i samme skala som i forrige sesong. Det tror vi ikke Glimts defensive spillere får til i samme grad, når det også ser tynnslitt ut i forsvarsleddet ved eventuelle skader på førstevalgene.

Overganger
INN:
Nikita Khajkin (klubbløs)
Erlend Dahl Reitan (Rosenborg, lån)
Jens Petter Hauge (Aalesund, tilbake etter lån)
Oliver Sigúrjonsson (Breidablik, tilbake etter lån)
Victor Boniface

UT:
Kristian Fardal Opseth (BB Erzurumspor)
Martin Bjørnbak (Molde)
Thomas Jacobsen (Fauske/Sprint)
Emil Jonassen (BATE Borisov)
José Ángel (Sheriff Tiraspol, lån)
Artur Krysiak (Odra Opole)
Eirik Wollen Steen (Åsane)
Andreas van der Spa (Alta, lån)
Adrian Skindlo (Afturelding, lån)
Thomas Drage
Marco Tagbajumi

Treningskamper:

25/1: Bodø/Glimt - Junkeren 7-0 (Hanssen, J.P. Hauge, Moe, Moberg, Johnsen, R. Hauge, Marblow)
1/2: Bodø/Glimt - Mjølner 9-0 (Hanssen 3, Moberg 2, Layouni, R. Hauge, Saltnes, selvmål)
8/2: Bodø/Glimt - Tromsdalen 3-0 (Berg, J.P. Hauge 2)
15/2: Strømsgodset - Bodø/Glimt 0-5 (Berg, Moberg, Layouni, Saltnes, R. Hauge)
21/2: Bodø/Glimt - Aalesund 3-0 (Boniface 2, Johnsen)
1/3: Vålerenga - Bodø/Glimt 3-2 (Berg, Moberg)
11/3: Bodø/Glimt - Start 1-0 (Herrem)
15/3: Bodø/Glimt - Brann 2-0 (Herrem, Berg str.)
24/3: Tromsø - Bodø/Glimt

Les også

Her er Nettavisens tabelltips for Eliteserien 2019

Kommentarer til denne saken