Gå til sidens hovedinnhold

Martin Samuelsen fikk det ikke til å stemme i Nederland. Da tok han telefonen hjem til Haugesund.

En gammel kjenning er tilbake på trenerbenken i Haugesund - mens byens supertalent skal hjelpe ham både i Eliteserien og i Europa League.

TABELLTIPSET: 7. PLASS – FK HAUGESUND
(I fjor: 4. plass)

Mye av snakket denne vinteren rundt FK Haugesund har dreid seg om alt annet enn at klubben tok fjerdeplass i Eliteserien, og skal ut i Europa for tredje gang på seks sesonger.

Trener Eirik Hornelands meget kontroversielle exit, til fordel for trenerjobben i Rosenborg, preget nyhetsbildet i lang, lang tid. Siden er det klubblegenden Jostein Grindhaug som har steget ned fra kontoret som sportssjef, og skal nå trener klubben for andre gang.

Les mer: Her er Nettavisens tabelltips for Eliteserien 2019

Horneland-dramaet
Selv om Grindhaug er kjapp til å påpeke at Horneland og Emberland er to av Norges aller fremste trenere, så tror han ikke det er så store forskjeller i filosofien til han seg og RBKs nybakte sjef.

- Fotballmessig så er jeg og Horneland ganske like. Men vi har forskjeller i måten vi leder på, vi er ikke helt like. Det er derfor vi har fungert så godt sammen fordi vi har områder som kler hverandre. Forskjellene er der, men vi skal prøve å forsterke en del av likhetene og prinsippene som jeg nevnte tidligere. Vi vil jobbe videre med de, sier Grindhaug til Nettavisen.

Selv om bruddet mellom Horneland og Haugesund kan ha blitt fremstilt som dramatisk, så er Grindhaug kjapp til å påpeke at partene har valgt å legge situasjonen bak seg.

- Støvet har lagt seg etter Horneland-saken, og vi er vel forent. Vi snakker sammen, vi har et godt forhold både klubben og Horneland, og jeg og Horneland. Det har lagt seg for lenge, lenge siden. Eirik har sitt hode i Rosenborg, og jeg har mitt her i Haugesund.

Blant andre Kåre Ingebrigtsen ble knyttet med jobben som ny FKH-sjef da Horneland valgte å flytte til Trøndelag. Grindhaug avslører at det var flere navn som stod på blokka på Haugalandet før de kom til en endelig løsning.

- Vi hadde mange gode trenere som var aktuelle for å ta over i FK Haugesund. Det kunne ha vært en helt annen enn han Jostein som hadde trent klubben, men nå endte vi på denne løsningen. Det tror jeg er fornuftig med det bakteppet som har ligget her, sier Grindhaug, som ikke ønsker å avsløre hvem som var aktuelle for jobben.

Denne sesongen kan fort vise seg å bli en av de vanskeligere for klubben. I oppkjøringen har Haugesund endelig sluppet inn tre eller flere, eller scoret tre eller flere i samtlige oppkjøringskamper.

Det forbauser 46-åringen.

- Det er litt utypisk at det er så store sprik i resultatene, fordi vi pleier å være mer jevne. Taper vi så er det med et mål og vinner vi så er det med et mål. Det har vært litt uvanlig i FKH i oppkjøringa, men jeg håper vi skal bli et tøffere lag utover i sesongen.

Les mer: Målfestene som forsvant

- Jeg tok kontakt
FKH har sett spillere som David Akintola, Per Kristian Bråtveit og Kristoffer Haraldseid forsvinne ut dørene. Niklas Sandberg, Maciej Gostomski og Mikkel Desler er tre av de viktigere signeringene klubben har gjort, men en telefonsamtale i vinter gir de hvitkledde god grunn til å være optimistiske.

Byens store yndling, Martin Samuelsen, hadde nemlig sett seg lei av låneoppholdet i nederlandske VVV-Venlo.

- Da jeg var i Venlo så bestemte jeg meg for å dra etter at det internasjonale overgangsvinduet var stengt. Da er det ganske begrenset hvor man kan dra, men samtidig så kjente jeg godt til Haugesund. Jeg har trent der tidligere i sommerferiene og vet hva Jostein står for. Det var jeg som tok kontakt, og de ville gjerne prøve det samme, sier Martin Samuelsen til Nettavisen.

21-åringen med tre kamper for det norske landslaget har ankommet klubben på lån fra West Ham denne sesongen. Det er hans sjette låneopphold siden 2015.

- Det spilte selvfølgelig litt at jeg dro til en klubb og en by der jeg kjente til ting bedre. Jeg ser på det som en bonus, det er deilig å være hjemme med familie og alltid ha folk rundt seg, sier Samuelsen, som understreker at han ikke tenker på å spille seg inn i troppen til trener Lars Lagerbäck mens han er hjemme i Norge.

- Altså, først og fremst vil jeg bli en bedre fotballspiller. Jeg spiller ikke for å komme inn på landslaget, jeg spiller for å hjelpe FKH og laget. Å være på landslaget ville vært en bonus.

- Jeg kan ikke tenke at jeg skal inn på et landslag, jeg må fokusere på det jeg kan gjøre noe mer. Gjør jeg det bra der så får det som skjer, det får skje, sier Samuelsen.

Grindhaug er ikke snau i å understreke hvilken massiv signering den unge angrepsspilleren kan vise seg å bli for klubben sesongen.

- Martin har et vanvittig potensial. Vi må først og fremst få det fysiske på plass, han må få opp løpskapasiteten for da er det lettere å kunne bruke ferdighetene han har. Da får han det ut oftere enn før, sier Grindhaug, som understreker at han gjerne vil hjelpe Samuelsen med å bli enda mer giftig foran mål.

Videre gjør han det klart at en overgang hjem til Norge fort også kan bety at unggutten kommer vekk fra jaget og presset ute i Europa.

Det kan være en fin ting for han, han gikk jo ut i veldig ung alder. Nå kommer han hjem til trygge omgivelser, han får se familie og venner, og kanskje han får igjen gleden med fotball igjen, sier Grindhaug.

Han forteller også at det er veldig sannsynlig at låneoppholdet fra West Ham, som i første omgang strekker seg til sommeren, blir forlenget.

- Det ligger i kortene at om dette går greit, så er det en sjanse for at han fullfører sesongen med oss. Han skal trives og føle at han har utvikling her. Om det står på standby så kan han prøve andre klubber, dersom han ikke ser på dette som det rette.

Les mer: Gauseth hyller «Leo»: - Hører du ikke etter når han snakker, er det noe galt med deg

Europa
Fjerdeplass i Eliteserien 2018, samt Rosenborgs cupseier, betyr at det blir spilt Europa League-kvalifisering i Haugesund for tredje gang på seks år. Ved begge anledninger har FKH føket ut i kvalifiseringen.

I 2014/2015-utgaven av turneringen ble FK Sarajevo for sterke i andre kvalifiseringsrunde, mens de falt i samme hinder i 2017/2018-utgaven mot det polske storlaget Lech Poznan.

Nå er Grindhaug veldig klar på at det er spill i Europa som står i hodene i Haugesund.

- Nå er vi i Europa for tredje gang på forholdsvis kort tid, så vi føler vi må ta et lite steg der for hver gang vi er med. Europa League er det viktigste for oss denne sesongen, sier Grindhaug.

Han legger ikke skjul på at klubben gjerne kopiere bragden til Sarpsborg 08 fra forrige sesong, da de tok seg til gruppespillet og møtte Malmö, Besiktas og Genk.

FKHs stolte trener er usikker på om klubben vil adoptere taktikken med å stille svakere i Europa, så er han klar på at det er på tide at de leverer et «voldsomt godt inntrykk» når de tar steget ut på kontinentet for tredje gang.

Han er uansett klar på at spill i Europa ikke nødvendigvis betyr at de skal prestere dårligere hjemme.

- Det går an å prestere på alle tre frontene. Som sagt, vi ønsker å komme oss enda et steg lengre i Europa. Vi har tapt i to kvalifiseringsrunder, og da er det et naturlig mål at vi skal komme oss inn i turneringen på det tredje forsøket, sier Grindhaug, som takker når Nettavisens journalist informerer om at de har plassert klubben på 7. plass i 2019-sesongen.

Martin Samuelsen, på sin side, er kjapp til å svare når Nettavisen informerer om at de har plassert klubben som nummer syv denne sesongen:

- Og hvor hadde dere oss i fjor?

- Da hadde vi dere som nummer ni.

- Da var differansen på fem, så hvis dere har oss som nummer syv nå ... nei, det kan jeg ikke si, da blir det overskrifter, sier en lattermild Samuelsen. Han er uansett veldig klar på at forventer at å se klubbene høyere opp på tabellen.

- Hvis vi klarer 4.plass så burde klubben være fornøyd. Det er minst tre klubber som har større budsjett enn FKH, men vi skal forsøke å komme høyere. Men dere skal få tippe 7.plass, og så kan dere spise ordene deres ved sesongslutt, humrer Samuelsen.

Analyse av Haugesund:

Det har vært alt annet enn en rolig vinter for Haugesund. Sagaen rundt trener Eirik Hornelands overgang fra Haugesund til Rosenborg er en historie for seg selv, mens bærebjelker som Per Kristian Bråtveit, Kristoffer Haraldseid og David Akintola alle har takket for seg i klubben. Det er uansett betryggende at det er Jostein Grindhaug som har steget ned fra kontoret sitt som sportsdirektør, og nå blitt hovedtrener for klubben igjen. Under Grindhaugs ledelse tok klubben en historisk bronsemedalje i 2013-sesongen, og den gangen var Horneland hans assistent.

Det kan fort vise seg å bli en ekstremt vanskelig jobb for karismatiske Grindhaug. Hans første jobb må bli å finne en habil erstatter til den nybakte landslagskeeperen Bråtveit. Denne vinteren har de hatt inne prøvespillere og prøvd de keeperne de har tilgjengelig i troppen, og har til slutt landet på den polske sisteskansen Maciej Gostomski som ny førstekeeper. 30-åringen har en imponerende CV, og har vært innom storklubber som Rangers, så vel som Lech Poznan og Legia Warzawa i hjemlandet.

Der FKH så ut til å kunne smile bredt var på stopperparet der Benjamin Karamoko og Fredrik Pallesen Knudsen var fundamentet Haugesund bygget laget sitt rundt forrige sesong. Dessverre for Haugesund så skadet Karamoko seg stygt i oppkjøringen, og går glipp av store deler av 2019-sesongen. Grindhaug har derfor vært effektiv på overgangsmarkedet, og har hentet Benjamin Tiedemann Hansen fra dansk fotball, samt lånt Douglas Bergqvist fra Ian Burchalls Östersund. Det gjenstår å se hvem av de to som skal spille ved siden av Pallesen Knudsen.

Samtidig har unge Dennis Horneland imponert i vinter, og kan bli en viktig brikke i dette laget. Alexander Stølås er en betryggende faktor på venstrebacken, mens danske Mikkel Desler er hentet inn for å erstatte Kristoffer Haraldseid på høyrebacken. Han har også erfaring fra å spille høyere i banen, og kan bekle venstrekant og venstreback. Nyervervelsen Thore Pedersen har også prøvd seg lengst ute til høyre i forsvaret.

Haugesund har ligget langflate etter Niklas Sandberg siden sommeren 2017, og det skulle endelig lykkes med en overgang i vinter. Rogalendingen har levert målpoeng i oppkjøringen og vil få en viktig rolle i Grindhaugs lag både som potensiell dødballtager, men først og fremst som playmaker.

Det er også knyttet vanvittig store forventninger til byens store sønn, Martin Samuelsen, som er på lån fra West Ham. Han vil være en publikumsattraksjon, og har vist i vinter at han besitter kvaliteter som få andre i Eliteserien. Sentralt i banen har Grindhaug spillere som Bruno Leite og Sondre Tronstad som alle kan komme inn og bidra. I oppkjøringen har mye antydet at Joakim Våge Nilsen, som også kan bekle en backrolle, vil bli brukt på midtbanen denne sesongen.

Christian Grindheim spiller i rollen bak spissen, og har tidligere vist at det fortsatt bor målpoeng i ham. FKHs store leder skal binde sammen midtbaneleddet og angrep, men kan avlastes i større grad med f. eks Sandberg i laget. Der man, per nå, ikke har spesielt mye avlastning er på spissplass. Ibrahima Wadji var en åpenbaring på lån i fjor, og har signert permanent avtale nå. Bak ham er det ikke altfor mye å rope hurra for på topp i Haugesund. Tenåringene Ibrahima Koné og Kevin Martin Krygård har ikke levert i vinter, og det er kanskje for mye forlangt å tro at de skal kunne avlaste Wadji.

Det er en massiv jobb for trener Grindhaug å få dette Haugesund-laget tilbake på rett kjøl. Han har tidligere vist at han har det som skal til for å få det til å svinge av fotballen på Haugalandet. Det man kan forvente, slik som alltid med Haugesund, er en unik arbeidsmoral både på og utenfor banen. Det skal holde hardt om de klarer å kopiere 2013-sesongen under Grindhaug, men det er ingen som tviler, til tross for kjempemangler i troppen, på at klubben er i gode hender.


Plusser:
+ Får en erfaren og dedikert trener i Jostein Grindhaug, som vet nøyaktig hva som skal til for å prestere i Eliteserien.
+ Ibrahima Wadji og Martin Samuelsen så ut til å kunne etablere et spennende samarbeid. De to kan bli ekstremt spennende å følge.
+ FKH-mentaliteten med å være mer hardtarbeidende, og harde å bryte ned.

Minuser:

- Eirik Horneland (og Karl Oskar Emberland) har forlatt klubben.
- Skal potensielt kombinere Europa League-spill med Eliteserien.
- Langtidsskaden på Ben Karamoko.

Se opp for: Dennis Horneland (17).

Etternavnet virker kjent, og med god grunn, for Dennis Horneland er sønn av nåværende RBK-trener Eirik Horneland. Sist høst var han innom Serie A-klubben Chievo på prøvespill, og vil nok forsøke å etablere seg i midtforsvaret til FKH denne sesongen. Fikk blant annet spille mot den russiske seriemesteren Lokomotiv Moskva i oppkjøringen, der Grindhaug fortalte pressen etterpå at unggutten hadde gjort «en manns jobb» mot blant andre EM-vinner Éder. Signerte ny kontrakt med klubben i januar.

Jostein Grindhaug om Nettavisens tips (7.-plass):

- Det er jo kjempeflott, takk skal du ha!

- Har du lave forventninger til sesongen deres?

- Det handler litt om historikken å gjøre. Vi skal ut i Europa, og da er det vanskelig for klubber på vår størrelse å takle det, den norske cupen og Eliteserien. Vi har ofte hatt en dupp de forrige gangene vi også har vært ute i Europa. I utgangspunktet er jeg veldig fornøyd med øvre halvdel, og å gjøre det godt i Europa. Det hadde vært helt fantastisk!

Vinterens treningskamper:

Haugesund – Nest Sotra 3-1 (Sandberg 2, Stølås)
Lokomotiv Moskva – Haugesund 3-1 (Grindheim)
Haugesund – Start 3-1 (Karamoko, Wadji 2)
Brann – Haugesund 3-0
Haugesund – Sandnes Ulf 3-0 (Knudsen, selvmål, Wadji)
Viking – Haugesund 4-0

Vinterens overganger:

INN:
Ibrahima Wadji (Molde)
Martin Samuelsen (West Ham, lån)
Niklas Sandberg (Start)
Thore Baardsen Pedersen (Vard Haugesund)
Kristoffer Gunnarshaug (Lysekloster)
Benjamin Tiedemann Hansen (FC Nordsjælland)
Mikkel Desler (OB)
Maciej Gostomski (Cracovia)
Douglas Bergqvist (Östersund, lån)

UT:
David Akintola (Midtjylland, tilbake fra lån)
Per Kristian Bråtveit (Djurgården)
Kristoffer Haraldseid (Molde)
Marko Cosic (Rudar Velenje)
Fredrik Gytkjær (Lyngby)
Arent-Emil Klaussen Hauge (Vard Haugesund)
Tobias Svendsen (Molde, tilbake fra lån)
Ibrahim Shuiabu (Bnei Sakhin, lån)
Kristoffer Velde (Nest-Sotra, lån)
Vegard Skjerve (lagt opp)

Kommentarer til denne saken