LATTER: Joshua Kitolano tok det hele med et smil, selv om eliteseriedebuten ble utsatt.
LATTER: Joshua Kitolano tok det hele med et smil, selv om eliteseriedebuten ble utsatt. Foto: Trond Reidar Teigen (NTB scanpix)

Odds nye stjerneskudd ble satt ut av Fagermos beskjed: - Jeg tenkte wow, kan det virkelig skje?

Brødrene John (18) og Joshua (16) Kitolano er to av grunnene til at Dag Eilev Fagermo skrev ny kontrakt med Telemark-klubben.

TABELLTIPSET: 7.-PLASS – ODD:
(I fjor: 6. plass)

26. november 2017. Odd leder 1-0 mot selveste Rosenborg. Stadionuret på Skagerak Arena går mot 90 minutter, og en til nå ukjent 16-åring står og tripper ved Odd-benken, klar for å bli byttet inn.

Joshua Kitolano, som fyller 17 år like før seriestart, er med i sin aller første Odd-tropp, og skal få et innhopp med et par minutter igjen av kampen. Men dommeren og spillerne på banen vil det annerledes. Ballen går aldri ut av spill, og før unggutten får mulighet til å bli byttet inn, blåses kampen av.

Men Joshua reagerer ikke som alle andre gutter. Skuffelsen var ikke å se noe sted.

- Ble du ikke skuffet?

- Egentlig ikke. For å være helt ærlig så bare koste jeg meg. Måten alt skjedde på – at vi vinner og «trøkket» på stadion. Der var en fin opplevelse. Det var bare glede, forteller 16-åringen til Nettavisen, før han fortsetter:

- Jeg bare koste meg med å se på fotball. Å se på fotball fra den avstanden - det føltes helt vilt. Når vi scoret det målet, og jeg fikk sitte på benken. Jeg fikk gåsehud. Jeg tenkte virkelig at det her er stort, fortsetter han.

Ble overrasket

Uken i forkant av Rosenborg-kampen startet som en helt vanlig uke for Odd-talentet. Han hadde nylig skrevet sin første proffkontrakt med klubben, og fikk trene med A-laget. Men denne uken ble ikke som alle andre.

LANDSLAG: Både John og Joshua spiller på aldersbestemte landslag. Her er John i duell mot Englands Reece Oxford.

- Jeg ble overrasket. Egentlig tenkte jeg at jeg bare skulle trene og komme meg i form til neste sesong. Men plutselig så jeg på treningen at jeg fikk trene med dem som skulle spille kampen. Da tenkte jeg «wow», kan det virkelig skje? Også mot Rosenborg i tillegg. Det er kanskje ikke Rosenborg du vil møte i første kampen, sier Kitolano.

Utover i uken går det stadig mer opp for 16-åringen at han skal være med i troppen mot Rosenborg. Og til slutt kommer også beskjeden fra Odd-trener Dag Eilev Fagermo.

- Jeg visste ikke helt hva jeg skulle si, jeg. At jeg skulle være med der – jeg ble satt ut, rett og slett, mimrer 16-åringen.

Fagermo-skryt

For det var ikke forventet at stortalentet skulle få sjansen så tidlig. Han hadde nettopp kommet fra lokalklubben Gulset og hadde belaget seg på et par år med juniorfotball før han en dag håpet å ta steget opp i A-stallen.

Men Odd-sjef Fagermo holder ikke igjen når han roser unggutten, som blant annet har vært på prøvespill i Italia, men som stortrives i Skien for øyeblikket. Fagermo har tidligere uttalt til Varden at Joshua er «det største talentet han har sett». Når Nettavisen spør om unggutten, forteller Fagermo omtrent det samme.

FORNØYD: Dag Eilev Fagermo har skrevet under på ny kontrakt med Odd.

- Joshua er veldig komplett. Det potensialet han har er stort. Hvis han er flink, og er tålmodig, så er potensialet veldig stort. Men mange unge talenter i dag drar ut alt for tidlig, og havner på benken i stedet for å spille fotball.

- Er han det største talentet du har trent?

- Han er i alle fall et av de desidert største talentene jeg har trent. Han er veldig komplett, men trenger å utvikle seg gjennom kamper og muligheter. Og det får han av oss, forteller Fagermo til Nettavisen.

Dette er store ord for en 16-åring. Det er bare noen få år siden Odd-supporterne fikk se en da 17 år gammel Rafik Zekhnini herje med Borussia Dortmund, slik at storklubben fra Tyskland valgte å bytte ut backen etter den første omgangen.

Men Joshua tar det hele med knusende ro. Han trives med presset, og sier at han ikke tenker noe særlig på det.

- Det er jo rått at han synes jeg er god, men jeg har ikke så mye å si om det. Jeg føler ikke det legges for mye press på meg.

Fagermo hadde «talentkrav»

Da Dag Eilev Fagermo signerte ny kontrakt med Odd i februar, var ett av kriteriene at han fikk lov til å fortsette med å satse på unge talenter. Odd-sjefen forteller til Nettavisen at han synes det ser lyst ut på talentfronten for telemarkingene.

- Vi har mye talent i klubben nå. Det er det morsomste jeg vet med denne jobben – å utvikle talenter. Så potensialet er veldig stort, forteller Fagermo.

Og Joshua er ikke den eneste med etternavn Kitolano som det forventes store ting rundt. Storebror Eric (20) var i Odd fram til i fjor, da han gikk på utlån til Notodden. Der gjorde han det svært godt, og ble hentet av Ull/Kisa denne vinteren. I dagens Odd-tropp finner vi også John (18), som er svært nær ved å gjøre venstrebacken hos telemarkingene til sin egen plass. 18-åringen fikk sin Odd-debut mot Sogndal i fjor høst, og ble kåret til banens beste spiller. Nå håper han på mer jevnlig spilletid denne sesongen.

- Jeg har satt meg som mål å få gitt mange assister og å hjelpe laget til en best mulig plass i Eliteserien. Også vil jeg jo få mest mulig spilletid. Hvis jeg når 15 kamper denne sesongen, må jeg synes at det er bra, sier venstrebacken til Nettavisen.

Han forteller at han tok høstsesongens suksess med stor ro, og at han forsøkte å bare ha det gøy med fotballen.

- Det var bare å vise hva jeg er god til. Jeg ville vise folk at jeg fortjener en plass der. Og at jeg har kvaliteter. Det var bare å spille som på trening. Jeg føler jeg er god på å levere under press, og klarte det godt i fjor, forteller 18-åringen.

BANENS BESTE: John Kitolano (18) tok Eliteserien med storm i fjor høst.

Lover dansevideo

John og Joshua er begge helt klare på at det er en stor styrke at de har hverandre i troppen denne sesongen. Storebror John hjelper lillebror med å sette seg inn i rutiner og regler, akkurat slik han selv fikk opplæring av Eric i sin tid. Samtidig innrømmer han at det er ekstra stas å ha lillebror til stede også. Joshua er nemlig en ekspert på å spre om seg med godt humør.

- Det er utrolig godt å ha noen i familien der som man kan le litt med og ha det gøy med. Du vet alltid at du kan snakke med broren din, hvis det er noe. Vi henger sammen 24/7. Det går ikke an å bli lei av Joshua. Han er en raring på mange måter – gode måter. Han liker å danse og han har så mye energi. Han smiler hver dag og er aldri sur. Jeg ser jo opp til han selv om jeg er eldre enn han, forklarer John.

Joshua ler når han blir konfrontert med Johns dansekommentarer. Han innrømmer at han liker å bevege kroppen, også inne i garderoben.

- Det er oftest jeg som gjør det, ja. Men av og til slenger gutta seg på, og da blir det skikkelig liv i garderoben. Unggutta slenger seg i alle fall på.

- Du får ikke gamlegutta med, altså?

- Nei, de får jeg bare et smil fra, ler 16-åringen.

Men om unggutten får sin første scoring for Odd denne sesongen, så lover han at han skal få med hele troppen på dans etter kampen.

- Det skal jeg love deg – da skal du få dans, sier Kitolano, og lover å sende over video av dansingen til Nettavisen.

Vennskap og rivalisering

Det å være tre brødre som er så gode er en styrke de velger å ta med seg, og både John og Joshua mener det har vært helt avgjørende for de begge at hele familien alltid har støttet opp og hjulpet hverandre.

- Vi har dratt på banen sammen alle tre, og vi lærer fra hverandre. Vi sitter også sammen når vi ser fotball, og vi prater om fotball – det går i fotball nesten hele tiden. Det har vært sånn helt siden vi kom til Norge. Hele familien er interessert i fotball, så det er ganske perfekt, forklarer John.

Én ting er de likevel uenige om. For der John er Arsenal-supporter, har Joshua en drøm om å dra på seg en blå Chelsea-trøye, og ha Stamford Bridge som hjemmebane.

- John er på tur, sier lillebror Joshua når Nettavisen spør om rivaliseringen de to imellom, før han bryter ut i latter.

- Så dere er litt rivaler også?

- Ja, hvis vi hadde møttes der. På hvert vårt lag. Da hadde han fått smake, smeller det raskt fra 16-åringen.

Men før de eventuelt blir rivaler i London, skal de spille på lag i Skien. Og når John blir spurt om det kan være lurt å merke seg navnet «John Kitolano» før den kommende sesongen er han rask til å rette på undertegnede.

- Folk må i alle fall merke seg navnet Kitolano. Vi er tre brødre som kommer opp og fram her.

(Eliteserietipset fortsetter under)

ANALYSE AV ODD:

Odd er et av lagene med høyest grad av stabilitet i Eliteserien. Laget har bare én plassering utenfor topp-sju de siste ni årene, og har hele seks topp-fem-plasseringer i det samme tidsrommet. Likevel så laget noe svakere ut forrige sesong, og etter å ha blitt spådd på sølvplass av de fleste landsdekkende mediene, endte Dag Eilev Fagermos gutter til slutt på en sjetteplass.

Fagermo vil også denne sesongen være trofast mot sitt 4-3-3-system. Det er et system spillerne hans kjenner, og som de vet de har vært gode i. Mye ballinnehav, komme rundt på kantene og slå innlegg på en stor, sterk spiss er en oppskrift som har fungert over lang tid nå. Forrige sesong slet man dog med kreativiteten offensivt, og det er også spørsmål rundt hvem som skal score målene i Odd i den kommende sesongen. Nettavisen ender derfor på en sjuendeplass for skiensklubben.

NY KONTRAKT: Sondre Rossbach skrev nylig under på en ny kontrakt med Odd.

Keeper:
Sondre Rossbach (22) har vært Odds førstekeeper i flere sesonger nå, og har blitt stadig bedre og mer stabil. 22-åringen var på utgående kontrakt med klubben, og fikk klar beskjed om å forlenge kontrakten om han ønsket å spille for klubben denne sesongen. Det har Rossbach nå gjort, og har bundet seg til klubben ut 2019-sesongen.

I køen bak Rossbach, står Viljar Myhra (21). Myhra har ikke like mye erfaring som Rossbach, og anses som en noe svakere målvakt enn sitt halvt år eldre konkurrent på keeperplassen. Vi tror at dersom Rossbach står, vil Odd ha en av de bedre målvaktene i ligaen. Skulle han bli vraket, er vi mer usikre, og frykter at Myhra kan møte på utfordringer dersom han blir mannen som skal styre skuta bakerst for hvittrøyene uke inn og uke ut. Alt i alt utgjør duoen et godt par, men vi tror det vil være viktig for Odd å spille på lag med Rossbach igjen, slik at de beste spillerne i troppen er de som spiller.

Forsvar:
Forsvaret har vært Odds beste og tryggeste lagdel i en årrekke. Og nok en gang tror vi at det skal bli vanskelig å skape mange sjanser på skienslaget. Kaptein Steffen Hagen (31) er selvsagt på den ene stopperplassen, og han får trolig med seg Fredrik Semb Berge (28) som stoppermakker. Semb Berge har ikke vært like god etter returen fra dansk fotball, men sammen utgjør de likevel et meget sterkt stopperpar. Vegard Bergan (23) har ikke tatt de stegene man håpet han skulle ta i Skien, men er en grei tredjestopper, og laget har også fått inn lokale Odin Björtuft (19) som skal gi kamp om stopperplassene.

På backplass blir det kamp om plassene i Odd denne sesongen. Unggutten John Kitolano (18) fikk noen kamper forrige sesong, og har tatt store steg gjennom vinteren. Mange i klubbmiljøet er sikre på at Kitolano vil ta over venstrebacken denne sesongen. Dermed kan det være duket for at Thomas Grøgaard (24) kommer til å operere på høyrebacken. Der finner vi dog også Espen Ruud (34), som har vært en av Odds viktigste spillere de siste tre sesongene. Hans høyrefot har vært viktig både i innlegg fra åpent spill, og gjennom gode dødballer. Uansett hvilke to av disse tre som får spille, er Odd godt bemannet på backplassene.

VIKTIG: Jone Samuelsen blir viktig for Odd, også i kommende sesong.

Midtbane:
Midtbanetrioen Jone Samuelsen (33), Fredrik Oldrup Jensen og Fredrik Nordkvelle (32) var regnet som en av de beste i Eliteserien for bare et par år siden. Nå er Oldrup Jensen borte, mens de to andre har slitt med skader. Kommende sesong er Odd trolig avhengig av færre skader for å kunne få heng på de aller beste.

Sammen med Samuelsen og Nordkvelle, finner vi uansett flere spennende spillere på Odds midtbane. Lokale Markus Kaasa (20) har storspilt i oppkjøringen, og forventes å ha spilt seg inn i en startellever til seriestarten mot Haugesund. I tillegg er Martin Broberg (27) et alternativ. Svensken trengte den første sesongen i Skien på å spille seg varm, men Oddrane håper å kunne trykke Broberg tettere til brystet i 2018. 16 år gamle Joshua Kitolano kan også få spilletid på Odds midtbane.

Totalt sett ser altså en skadefri midtbane sterk ut, og med gode alternativer fra benken. Skulle Samuelsen og Nordkvelle dra på seg skader, blir det dog i tynneste laget. Odd er også avhengeig av at midtbanespillerne begynner å score mål igjen. Der Nordkvelle scoret sju mål fra midtbaneposisjon i medaljesesongen 2016, og Samuelsen nettet hele ni ganger da hvittrøyene tok medalje i 2014, ble det bare fire mål totalt de to imellom forrige sesong. Når heller ikke de andre på midten sto fram, ble det rett og slett for tynt levert i 2017. 

Angrep:
27 mål på 30 kamper. Det ble fasiten for Odd i fjor. Færrest mål i hele Eliteserien, og på et nivå som ofte fører til nedrykk. I 2018 må angriperne til Odd prestere på et mye høyere nivå. Savnet av Chukwuma «Bentley» Akabueze (28) ble stort. Kreativiteten hans var dypt savnet, og også stortalentet Rafik Zekhnini (20) forsvant. Inn kom dog den hjemvendte sønn - Elbasan Rashani (24) - og han vil trolig være viktig for Odd i 2018.

I den kommende sesongen vil Rashani fremdeles ha med seg Stefan Mladenovic (23) som kantspiller hos Odd. I tillegg har 19-åringen Bilal Njie kommet inn fra Vålerenga. Njie tilfører sårt trengt kreativitet og fart, og kan få sin gjennombruddssesong i Eliteserien i 2018. Bredden er likevel svak, også her, og skader vil kunne spolere hele Odds sesong.

MÅL: Hele Skien håper på «Børven-show» i 2018.

Helt fremst er Torgeir Børven (26) hentet hjem for å score mål. «Børven-show» har vært savnet i Skien, og telemarkingene håper at 26-åringen skal finne tilbake til god gammel målform. Det han viste forrige sesong i Brann imponerte likevel ikke veldig, og vi er usikre på om han er mannen som kan skyte Odd inn igjen i medaljestriden. Unggutten Tobias Lauritsen (20) har kommet fra Pors, og startet strålende i sesongoppkjøringen. Måltyven ble dessverre satt ut av kyssesyken i februar, og det er usikkert hvor lenge han er borte fra fotballbanen. Klubbens siste alternativ på topp er Torbjørn Agdestein (26). Agdestein har blitt forsøkt lenger ned i banen i vinter, men ser ut til å få rollen som back up-spiss bak Børven denne våren. Agdestein har ikke funnet seg spesielt godt til rette i Odd-trøyen, og han har ikke levert i nærheten av slik han gjorde i sin siste sesong for Haugesund.

Konklusjon:
Dag Eilev Fagermo skrev ny kontrakt med Odd, og sier han har fått tilbake gløden og gleden ved trenerjobben. Stemmer dette, og han klarer å smitte dette engasjementet over på spillerne, kan det bli en ny god sesong i Odd. Nettavisen vet også at Odd jobber med å få inn én til to spillere til før sesongen sparkes skikkelig igang - det kan bli avgjørende. Det vi så forrige sesong, og med tanke på den svakheten i bredden som er der nå, klarer vi ikke å se at Odd skal havne på medaljeplass denne sesongen. Vi tror det blir jevnt fra pallplassene og ned til sjuende- og kanskje åttendeplass, og tror Odd vil havne i sjiktet rett bak de beste. Derfor ender vi på en sjuendeplass for Odd i sesongen 2018.

PLUSSER:

+ Stabilitet på ledernivå. Fagermo sier han har fått gløden tilbake, og har signert ny kontrakt.
+ Mange spennende talenter som kan slå ut i full blomst.
+ Spiller i et kjent system, som spillerne vet å mestre.
+ Fikk forlenget Rossbach sin kontrakt, og har dermed avklart keepersituasjonen.

MINUSER:

TALENT: Markus Kaasa kan få sitt store gjennombrudd i 2018.

- Usikkerhet rundt hvem som skal skape sjanser og score mål.
- Bredden i troppen er ikke den samme som rivalene

SE OPP FOR: Markus Kaasa (20)

Lokale Markus Kaasa er perfekt for «Telemarksmodellen» i Odd. 20-åringen har allerede rukket å imponere stort i sesongoppkjøringen, og er trolig inne i startelleveren når Eliteserien sparkes igang. I Odd er det mange talenter på vei opp, og Kaasa er en av de som virkelig kan få sitt store gjennombrudd i 2018.

DAG EILEV FAGERMO OM NETTAVISENS TIPS:

- Det er ikke spesielt overraskende. Vi ble nummer seks i fjor, og nummer tre året før der. Hvorfor dere har oss en plass lenger ned, vet jeg jo ikke, da.

Når Nettavisens journalist forklarer at det henger sammen med bredden i troppen, og at vi ikke vet hvilke to spillere Odd ønsker å forsterke med, ser Fagermo likevel logikken i plasseringen.

- Ja, da kan jeg vel egentlig forstå hvorfor vi er plassert der.

OVERGANGER:

INN:
Torgeir Børven (Brann)
Tobias Lauritsen (Pors)
Bilal Njie (Vålerenga)

UT:
Etzaz Hussain (tilbake til Molde etter lån)
Erik Eikeng (utløpt kontrakt)
Pape Paté Diouf (utløpt kontrakt)
Zakaria Messoudi (utløpt kontrakt)
Oliver Berg (Dalkurd)
Olivier Occean (Urædd)
Sigurd Hauso Haugen (Sogndal)
Riku Riski (HJK Helsinki)
Joakim Våge Nilsen (Haugesund)
Anders Klemensson (tilbake til Pors etter lån)

TRENINGSKAMPER:

25.01: Odd – Shanghai Shenxin 3-1 (Lauritsen x2, Nordkvelle)
28.01: Odd – Horsens 1-1 (Delaveris)
31.01: OB – Odd 1-3 (Njie, Haugen, Kitolano)
09.02: Odd – Haugesund 0-0
16.02: Odd – Stabæk 4-0 (Agdestein x4)
21.02: Odd – Jerv 2-0 (Rashani, Broberg)
04.03: Odd – Sandefjord

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør