Forrige sesong gikk ikke som den skulle for Fredrikstads fotballherrer. Selv med stjernetrener Per-Mathias Høgmo bak spakene, samt en rekke profilerte spillersigneringer, måtte storklubben ut i kvalifisering i håp om å rykke opp til Obosligaen.

Over to kamper var KFUM sterkere enn Fredrikstad. Østfoldingene ble igjen i PostNord-ligaen, mens Oslo-laget fikk ta turen opp til nest øverste nivå.

Foran årets sesong har den sovende kjempen på nytt gjort grep. Per-Mathias Høgmo har gått over i en stilling som sportslig leder i klubben, mens Bjørn «Bummen» Johansen har tatt over som hovedtrener.

Storfavoritt

Om man skal gå ut fra spillselskapenes vurdering, er Fredrikstad på nytt favoritter til å vinne sin avdeling i PostNord-ligaen.

Det vil i så fall ikke skje uten kamp, mener fotballekspert Jørgen Tjærnås.

- Det er åpenbart at de er de store favorittene, men den avdelingen er knalltøff. Så selv om det er helt naturlig av Fredrikstad er favoritter, og selv om de lever godt med det stempelet, bør både Egersund og Arendal være gode nok til å kunne gi dem kamp, sier Tjærnås til Nettavisen.

- Såpass mye kamp at det kan by på virkelige problemer for Fredrikstad?

- Ja, de fikk erfare i fjor at det ikke er en divisjon de bare kan spasere gjennom. Avdelingen i år er tøffere enn den avdelingen de ikke rykket opp fra sist sesong. Da er spørsmålet om Fredrikstad er såpass mye bedre enn det de var sist sesong, slik at de faktisk rykker opp likevel, sier Tjærnås.

Også Fredrikstad-trener Bjørn «Bummen» Johansen er enig at favorittstempelet er noe FFK må regne med.

- Det ligger jo litt i historikken at vi får det stempelet. Vi var favoritter i fjor også, og da innfridde vi ikke. Vi må bare leve med det at vi er en av favorittene, men vi skal konkurrere med tunge klubber som Hødd, Bryne, Arendal, Egersund og Levanger for å nevne noen. De har gode forutsetninger for å gjøre det bra, sier Johansen til Nettavisen og fortsetter:

- Vi vet at vi får et favorittstempel, og må bare fokusere på å levere på banen. Vi er vant med at det er store forventninger til det vi skal gjøre, og det har mange av guttene levd med i et år nå, så det skal vi takle bra.

Se kampen søndag 14. april 16.00: Fredrikstad - Hødd

NA+: Få 1 måned med NA+ for 1 krone, eller 12 måneder for 300 kroner

- Da begynner det å bli kritisk

Fredrikstad-publikummet er viden kjent for sin støtte til klubben, men Jørgen Tjærnås mener at selv i Fredrikstad finnes det grenser for hva som tåles.

Om FFK skulle mislykkes også denne sesongen, kan det begynne å tære på interessen, forteller han.

- Det har jo vært en voldsom entusiasme, og det er en unik klubb sånn sett. Men selv for dem er det grenser for hvor lenge de kan holde den entusiasmen oppe uten at det blir opprykk. Jeg tror det begynner å bli litt kritisk for dem om de skulle snuble igjen i år. Da vil de gå mot en tredje sesong med 2.-divisjonsspill i 2020. Det ville vært tungt, sier Tjærnås.

Full oversikt: Her ser du Fredrikstads kamper i PostNord-ligaen

I oppkjøringen til årets sesong har Fredrikstad spilt hele ti treningskamper. Generalprøven mot Fram Larvik endte med 3-2-seier til «Bummens» mannskap. FFK-sjefen peker på det at troppen nå har fått et år til sammen, vil hjelpe i jakten på det etterlengtede opprykket.

- Det at vi har fått jobbet sammen et år, gjør jo at vi blir litt tryggere. Så har vi fått rekruttert noen nye spillere. Det er summen av dette som gjør at vi håper på å fremstå som et enda bedre fotballag i år enn i fjor.

NA+: Få 1 måned med NA+ for 1 krone, eller 12 måneder for 300 kroner

Møter Hødd

Søndag serieåpner Fredrikstad hjemme mot Hødd. Etter nedrykket fra Obosligaen i 2016, har laget fra Ulsteinvik hevdet seg i toppen av nivå tre i to sesonger på rad.

Se kampen søndag 14. april 16.00: Fredrikstad - Hødd

- Det blir en fin test. Hødd er en tradisjonsrik klubb som har mistet litt, men som har stablet på beina et bra fotballag. Jeg har sett dem i et par kamper mot Brattvåg og Aalesund. Vi møter et bra lag der vi må opp mot vårt beste for å kunne vinne, slår han fast.

Kampen mot Hødd går i Fredrikstad søndag klokka 16, mens de andre lagene i avdelingen spiller sine kamper på lørdag. Kampen vises direkte på Direktesport.no.

Slik spilles første runde av PostNord-ligaen:

PostNord-ligaen avdeling 1:

Lørdag 13. april 14.00: Byåsen - Brattvåg
Lørdag 13. april 15.00: Levanger -Moss
Lørdag 13. april 15.00: Sola - Kvik Halden
Lørdag 13. april 16.00: Egersund - Bryne
Lørdag 13. april 16.00: Nardo - Vidar
Lørdag 13. april 17.45: Arendal - Stjørdals-Blink
Søndag 14. april 16.00: Fredrikstad - Hødd

PostNord-ligaen avdeling 2:

Lørdag 13. april 14.00: Alta - Mjølner
Lørdag 13. april 14.00: Oppsal - Florø
Lørdag 13. april 16.00: Fram Larvik - Elverum
Lørdag 13. april 16.00: Sotra - Grorud
Lørdag 13. april 16.00: Asker - Kjelsås
Søndag 13. april 16.00: Åsane - Senja
Mandag 15. april 14.00: Bærum - Odd 2