Gå til sidens hovedinnhold

Ranheim-profilen: - De siste årene har ingen trodd på meg

Tabelltips 2018

27 år gammel var Michael Karlsen nær å gi opp og spille 3.-divisjon. I stedet skjøt han Ranheim til Eliteserien på siste mulighet.

TABELLTIPSET: 16.-PLASS - RANHEIM
(I fjor: 4.-plass, OBOS-ligaen)

Nå er han tilbake for å bli. Et eget treningsopplegg har fått ham i bedre form enn han noensinne har vært og 28 år gamle Karlsen ser endelig ut til å få spille på nivået alle trodde han skulle gjøre for snart ti år siden.

Selvtilliten til Ranheims høye targetman er på topp.

Dessverre har det tidligere vært et problem. Selvtilliten til en spiss er avgjørende, men for Ranheim-spissen har den tidvis vært for høy.

- Jeg taklet ikke suksessen godt nok og da skylder man litt på andre enn seg selv. Jeg vet ikke om jeg var uprofesjonell, men jeg var i hvert fall ikke profesjonell nok, sier Karlsen til Nettavisen.

Han kom til Rosenborg fra bydelsklubben Tiller mot slutten av forrige tiår og imponerte raskt i juniorrekkene. God fysikk, gode avslutningsegenskaper og en litt eksotisk ballberørelse gjorde at den høye spissen signerte A-lagskontrakt som 19-åring sommeren 2009. Samme høst blir han juniormester og ikke minst seriemester med Erik Hamréns mannskap, etter å ha fått tre korte innhopp i Eliteserien.

Tre år senere skulle han faktisk få med seg cupgull også. For etter et utlånsopphold i Ranheim i 2010, gikk ferden til Ulsteinvik og Hødd i 2011. I hans første sesong på Sunnmøre ble han en kjempehit og banket inn 16 scoringer på nest-øverste nivå.

- Den medgangen taklet jeg ikke godt nok og ble kanskje litt høy på meg selv. Jobben ble ikke gjort godt nok og da er ikke marginene større enn at det går nedover, sier han ærlig.

RBK-Helland: - Største naturtalentet jeg kjenner

Før sensasjonslaget løfter cuptrofeet på Ullevaal etter et straffedrama mot Tromsø i cupfinalen i 2012, er Karlsen borte igjen. Spisstalentet blir iskald og nåværende Brann-trener Lars Arne Nilsen sender ham tilbake til Trondheim.

Karlsen scorer så bare ett mål for sin nåværende klubb i 2013-sesongen, der Ranheim i likhet med fjorårssesongen spilte kvalifisering om opprykk til Eliteserien. Mohammed Elyounoussi ble til slutt den store helten for Sarpsborg 08 og det ble bare nesten for Ranheim. Karlsen derimot, var ikke i nærheten og måtte ned i 2.-divisjon for å spille på seg selvtillit i Rødde. En svak vår følges opp av en sterk høst og Hødd var igjen på banen.

Rosenborgs stjerneving Pål André Helland er blant Karlsens beste kompiser. De spilte sammen i Rosenborg 2 og Helland flyttet etter Karlsen og ble Hødd-spiller foran 2012-sesongen. For Hellands del skjøt karrieren fart og bare ett og et halvt år senere var han igjen Rosenborg-spiller, før han høsten 2014 ble tatt ut på landslaget etter en brennhet høstsesong. Da uttalte han følgende om Karlsen til lokalavisen Trønderbladet:

- Mikke er, av dem jeg kjenner, den spilleren med det største naturtalentet til å spille fotball. Hvis han får på plass det fysiske, så spiller han i Eliteserien med en gang. Det finnes ingen spiller i Norge som har kombinasjonen fysikk, teknikk og avslutningsteknikk slik som han, sa Helland.

Det nye Hødd-eventyret varte i to år. Det vil si - det varte strengt tatt bare i ett. Tiden etter den avgjørende straffebommen mot Jerv i eliteseriekvaliken på tampen av 2015-sesongen var tung. Karlsen skulle frem og avgjøre, men gikk for en frekk panenka. Hele Fotball-Norge husker hvordan det endte.

Høsten 2016 ble han utlånt til naboklubben Brattvåg. Karlsen trivdes godt, men laget rykket ned i 3.divisjon. Da spissen atter en gang satte kursen mot Trondheim igjen, var det ingen som trodde at han ville få en tredje sjanse i Ranheim. Det stinket en retur hjem til bydelen Tiller og spill for Tillerbyen i 3.divisjon.

Rykket ned til 3.-divisjon

- Jeg spilte lite i Hødd etter straffebommen og var ikke tent på Brattvåg etter vi rykket ned. Jeg var ikke langt unna å gi opp, men så bestemte jeg meg. Jeg ofret ikke nok i årene før og foran fjorårssesongen måtte jeg finne ut om jeg ville dette eller ikke. Jeg måtte endre væremåte og være mer profesjonell, sier Karlsen.

Tilfeldighetene var på Karlsens side sist vinter. Ranheims snikskytter og toppscorer Robert Stene bestemte seg for å dra nordover til Levanger. En naturlig erstatter kunne vært Andreas Helmersen, men den unge og lovende Rosenborg-spissen var langtidsskadet. I fjærsteinene på Trondheims østkyst var talentet til Karlsen godt kjent. Men klubben visste også om Karlsens dårlige sider. Det tok tid før trener Svein Maalen og daglig leder Frank Lidahl ble overbevist. Etter en lang vinter fikk Karlsen sjansen - for luselønn.

- De var ikke helt overbevist. Det ble en lang vei, men jeg hadde bestemt meg. Og jeg klarte det. I fjor gikk jeg inn i en sesong der ingen hadde trua på meg. De siste årene har ikke noen trodd på meg. Jeg beviste i fjor at jeg er på vei tilbake, sier Ranheim-spissen.

Kompisen: - Vi var ærlig og sa han hadde kniven på strupen

Også flere av kompisene trodde Karlsens karriere var historie sist vinter. Kristoffer Løkberg er lagets garderobesjef, midtbanedirigent og jøgler. Han har spilt med Karlsen over flere perioder siden Løkberg kom til Ranheim i 2011. Da Hødd-opphold nummer to endte med fiasko, var Løkberg dønn ærlig med kompisen.

- Vi er kompiser rundt som har vært ærlig og sagt at han har hatt kniven på strupen. Har han lyst, får han ut potensialet sitt som fotballspiller. Han har et iboende balltalent som er helt enormt, men man kommer ikke en centimeter i fotball uten et hode. Det må han få på plass, det har han for så vidt fått allerede. Så må han opp noen knepp til, nå når det blir eliteserie. Det er forskjell på Brann og Åsane, sier Løkberg.

- Jeg tenkte også at det ville gå den veien, at han mest sannsynlig ville spille 3.-divisjon og jobbe resten av livet. Det var over. Men så fikk han en gylden mulighet som han tok vare på. Mats Lillebo kom inn og gav han kamp, sendte han faktisk ut av laget en periode også. Det gjorde at han måtte heve seg ytterligere, noe både Mats og Helmersen vil bidra med i år også. Kanskje gjør det ham bedre, fortsetter han.

Det endte med en brukbar sesong, der Karlsen scoret ni seriemål og var enorm i de avgjørende kvalifiseringskampene. Han ble matchvinner mot Mjøndalen på bortebane i semifinalen, før han scoret på et sent straffespark mot Sogndal i den siste og avgjørende kampen. Og to år etter straffefadesen mot Jerv, sto det skrevet i stjernene at Karlsen skulle være mannen som fikk gå frem og avgjøre, da en kvalifisering til Eliteserien for første gang gikk til straffesparkkonkurranse. Denne gangen går han ikke for det elegante - han dunker i stedet inn Ranheims femte straffe. Derfor spiller Ranheim eliteseriefotball i 2018 - for første gang i klubbens historie.

- Den vonde tiden er forbi

I vinter har Karlsen levert scoringer på løpende bånd og kjørt et eget treningsopplegg. Nå ser han piggere ut enn på lenge.

- Jeg har alltid visst at jeg er god nok og fikk ut mye av det i fjor og nå har jeg muligheten til å spille Eliteserien, som alle drømmer om. Når det i tillegg er sammen med mange av mine beste kompiser, er det bare å ta imot med åpne armer. Jeg har aldri vært mer motivert, aldri vært i bedre form. Den vonde tiden er forbi, sier Karlsen.

Og selv om Karlsen kan virke arrogant og selvsikker på banen, er han viktig for garderoben i Ranheim, skal vi tro Løkberg. Det er ikke bare noe han sier. For Kristoffer Løkberg betyr hjemmegarderoben på Extra Arena nesten alt. Den er hellig og ifølge Ranheim-spillerne en av de viktigste ingrediensene for suksessen.

- Han er viktig. En fantastisk artig og fin fyr. Han går godt overens med alle sammen, en veldig lun type som ufarliggjør det meste. Han kan dra av hvilken som helst melding to minutter før kampstart i en avgjørende play-off mot Sogndal. For han er fotball artig og det er en behagelig person å ha med å gjøre, sier Løkberg.

Havnet i bråk med Sogndal-leiren

Det er riktig nok ikke alle motspillerne som syns det. Det blir garantert ikke kjedelig med Karlsen i Eliteserien. Spissen er meldingssterk og flere ganger forrige sesong feiret han scoringer opp i ansiktet på motspillere. Senest mot nettopp Sogndal, da keeper Mathias Dyngeland forsøkte å psyke ut Karlsen med å spørre om han turte å ta en ny lobb.

Karlsen svarte med å dunke ballen midt i mål og gikk rett opp i ansiktet til Sogndals sisteskanse. Etter kampslutt havnet også Løkberg i klammeri med Sogndal-sjef Eirik Bakke, som mente Ranheim-spilleren feiret foran ham for å provosere.

Kanskje er det greit at trener Svein Maalen er mer sindig og avslappet. Suksesstreneren tok over laget før 2016-sesongen. Det ble en trøblete sesong med ny runde med lønnskutt for spillerne, som langt ut på høsten sto i fare for å rykke ned. Etter å ha berget mann og mus var Ranheim mer stabil i fjor. Så er spørsmålet om mannskapet er godt nok til å holde plassen i 2018. Maalen har i hvert fall tro på angriperen sin.

- Det som alltid har vært ubestridt med Micke er at han har hatt et voldsomt potensial. Han har en spennende fysikk og en god teknikk. På sitt beste er han en utrolig god fotballspiller. Så er jobben vår - og hans - at han oftest mulig er der. Han har lært kroppen å kjenne og nå jobber vi med å få flest mulig optimale, sier Ranheim-treneren.

- Han varierte litt i fjor også, men han bestemte seg for å prøve seg hos oss og ønsket å få en sjanse til. Da fikk han etterhvert det og vi bestemte oss for å gi han tillit. Teste det ut. Han tok det på alvor, fikk en brukbar sesong. Det ble som sagt litt variabelt, med en liten dupp rundt sommeren, men det var en veldig bra slutt på sesongen. Han har jobbet jevnt og trutt etter sesongslutt og er veldig motivert for å bli enda bedre i år, slår Maalen fast.

(Tabelltipset fortsetter under)

Analyse av Ranheim:

Det som ikke skulle være mulig ble mulig for en av tidenes største underdogs i Eliteseriens historie. En liga som allerede har invitert minoriteter som Mjøndalen og Hødd til øverste nivå.

Ranheim er likevel enda mindre, til tross for storbylivet i Norges tredje største by. Tilværelsen i skyggen av Rosenborg er ikke glamorøst. I en by der innbyggerne for lengst har sluttet å la seg imponere av opprykk i hjemlig serie, er det vanskelig å imponere og lokke tilskuere ut til den kalde fjordkysten.

Å bare være i Eliteserien er litt som å vinne NM på ski. Trønderne ser internasjonalt. OL-konge Johannes Høsflot Klæbo hadde knapt nok et navn i nabolaget før han tok sin første VM-medalje i Lahti for et år siden.

Men faktum er at det Ranheim har gjort er imponerende. Med små ressurser, lavt publikumsoppmøte og en lokal klubbprofil. Mads Reginiussen har vært primus motor på midtbanen til Ranheim siden 2011, året etter at laget spilte 1.divisjon for første gang etter det nye ligasystemet ble til i 1963. Han er fra Alta. Ellers er det bare trøndere på laget. Slik som Rosenborg i sin storhetstid.

I tillegg ønsker Ranheim å begeistre med 4-3-3 og bruker offensive bakcer i jakten på scoringer. Så spørs det hvordan de vil opptre i Eliteserien.

Fremover på banen var Ranheim svake i fjorårssesongen. Savnet av Torgil Gjertsen, som tok Kristiansund med storm i fjor høst, var tydelig. Veteran og lærermester Øyvind Storflor leverte ikke et eneste målpoeng, mens Kim Ove Riksvold aldri klarte å levere mer enn glimtvis i Gjertsens gamle sko. Karlsen var opp og ned og ble veldig alene uten relasjonelle kantspillere. Mats Lillebo var en sterk utfordrer og tidvis førstevalg i fjor. Det vil han være også i år.

I tillegg har laget skaffet seg en potensiell jokersignering i et lån av Rosenborgs spisstalent Andreas Helmersen. Unggutten ble tidlig ansett som en fremtidig målsnik på Lerkendal, men har slitt med tre langtidsskader som har satt ham ut siden 2015. Uansett hvem som blir satset på helt på topp, har Ranheim giftig spisskompetanse, selv om Karlsen og Helmersen begge har hatt karrieretruende nedturer. Mye vil derimot avhenge av nettopp kantspillerne, der det enda flere spørsmålstegn.

- Vi syns selv at vi var for svak i det fremste leddet i fjor. Vi endte opp med å spille med en del utviklingsspillere og vi slet mye med skader. Da vi mistet Gjertsen i sommer, mistet vi en som virkelig hadde levert stabilt over tid. Vi ble preget av mye utskiftning, noe vi har tatt konsekvensene av nå. Vi er tydelig på hva vi ønsker å ha og det er ingen tvil om at vi ønsker å omsette mye av det etablerte angrepsspillet vårt. Vi vil ble bedre og mer effektiv, sier Maalen.

Storflor kan få ny sult i Eliteserien, men Maalen kan fort velge yngre spillere på høyresiden. RBK-junior Ola Solbakken har vært meget god når han har vært skadefri. Melhusbyggen har tre cupmesterskap og en tapt finale i yngres klasser og vraket Lazio vinteren 2016. Har Ranheim en joker der? Sivert Solli er utfordrer nummer to. Ingen av dem har noe å vise til på dette nivået - enda. Solli var utlånt fra RBK og var med på Elverum Fotballs nedrykk i 2017, uten at de fotrappe beina fra Ørlandet klarte å prege sesongen til østerdølene.

På høyresiden må nok Riksvold vike for Erik Tønne, som Ranheim hentet fra Levanger etter fjorårssesongen. I Nord-Trøndelag var han kaptein og langt mer defensiv enn han vil komme til å være i fjærsteinene på Trondheims østkant. Han vil også få selskap av unggutten Joachim Olufsen fra Mo i Rana, som ble hentet fra Strindheim.

Det er dermed mange usikre kort fremover på banen. Defensivt er Ranheim sterkere. Keeper Even Barli kom til Ranheim i 2012 etter at verdalingen aldri fikk sjansen for Rosenborg på A-laget. Fra å bære et noe ufortjent rykte om jevnlige tabber de første årene, har Barli etablert seg som en av 1.divisjons beste keepere. Nå får han sin eliteseriedebut, året etter at han vraket et tilbud fra Molde av hensyn til kjæresten. Magnus Lenes er dessuten et spennende andrevalg.

Også forsvarsrekka var udødelig i opprykkssesongen. Ryktet om at Aslak Fonn Witry skulle være Jonas Svenssons arvtager i Rosenborg var sterkt overdrevet, men den uredde høyrebacken har vokst raskt i Ranheim siden debuten i 2015 og er ofte sentral i Ranheim-angrepene.

Ungguttens utvikling har gjort at han har fått utenlandske øyne på seg den siste tiden, men det ser ut til at rødtoppen blir værende og da vil Ranheim nyte godt av backens gode dødballfot. Ved siden av seg har han en annen sterk dødballfot. Den tilhører Daniel Kvande, som vil bidra med målpoeng med en høyrefot full av hestekrefter.

Den andre midtstopperen er kaptein Christian Eggen Rismark. Nils Arne Eggens 26 år gamle barnebarn har på kort tid blitt et av lagets heteste navn, etter et tidligere mislykket opphold i Ranheim. Både hans lederstil og sin makker til venstre, lokale Aleksander Foosnæs, bidro sterkt til at Ranheim-skuta sjeldent lakk og at det til slutt ble opprykk for Svein Maalens menn.

Ved skader vil rutinerte Karl Morten Eek bli viktig, men han var uheldig og skle på en ball tidligere i vinter. Det kostet den tidligere Bodø/Glimt-forsvareren hele oppkjøringen etter en bruddskade. Hans rutine kan være verdt flere poeng utover en lang høst med karantener, fravær og slitne bein og hoder.

Av de andre utfordrerne er det mest spennende navnet Øyvind Alseth, som har tilbragt de siste fire årene i USA der collegefotball utviklet seg til en spennende sesong med Toronto i Major League Soccer. Høyrebacken bør ha muligheter for å holde Fonn Witry varm utover sommeren. I tillegg er Glenn Daniel Walker rekruttert fra Rosenborgs ungdomsrekker, mens Ivar Furu etter en rekke gode sesonger for Byåsen i 2.-divisjon skal banke på døra som midtstopper i Ranheim.

Maalens midtbanetreer vil variere over en lang sesong, men han har en rekke spennende kort og en rekke gode ledertyper. Etter å ha fått 17 kamper på øverste nivå for Tromsø i 2009 og 2010, ble Mads Reginiussen fort en av Ranheims viktigste spillere da han kom i 2011. Terrieren er fremtredende og en potensiell matchvinner i hver kamp, samtidig som hans bidrag dypere i banen har gjort ham høyt elsket i fjæresteinene på Ranheim.

Landslagsstopper Tore Reginiussens to år yngre lillebror brukte lang tid å bestemme seg for en ny sesong i 2017 og har nok vært litt mer i skyggen de to siste sesongene. Det skal likevel være svært liten tvil om sulten foran denne sesongen. Hvis ikke har Ranheim et meget spennende alternativ i Sondre Sørløkk, som har gått Eggens 4-3-3-skole i Orkla og gjort seg positivt bemerket siden unggutten kom til klubben i 2016. Den andre indreløperposisjonen vil bekles av garderobesjef, lagspilleren, jøgleren og arbeidshesten Kristoffer Løkberg.

At det tidligere Sheffield United-talentet vil rope høyt, starte eventuelle jubelrop og ofre livet for kompisene er det liten tvil om. Så spørs om det ferdighetene strekker seg helt opp til øverste nivå. Sentralt skulle Ranheims Ole Selnæs strø pasninger fra sin dype midtbanerolle, men dessverre røk Magnus Blakstad korsbåndet for andre gang høsten 2017. Det lager plass til Eirik Valla Dønnem, som aldri har spilt kamper på øverste eller nest-øverste nivå.

I likhet med Løkberg er Dønnem kjent for å dirigere og rope høyest i stormen, men da fra lavere divisjoner eller på futsalgulvet, der Valla har spilt Eliteserie i en årrekke. Til tross for at han har vært en viktig brikke på hvert lag han har spilt for, har timingen for å satse aldri vært hundre prosent tilstede for Dønnem. I fjor rykket han ned til 3.-divisjon som Byåsen-spiller. Nå skal han debutere i Eliteserien som 27-åring. Jakob Tromsdal, Marius Augdal og Simen Sandmæl er utfordrerne til førsteelleveren.

Ranheim har ikke hentet mange nye navn og ikke hentet noe fra Eliteserien, men fortsetter å hente utviklingsspillere lokalt. Det henger sammen med økonomien, men det er selvfølgelig gledelig å se at profilen er beholdt. Så spørs det om rutinen er god nok. Kristoffer Løkberg har nok litt rett når han setter spørsmålstegn ved det.

Storflor har sterke Champions League-kamper og 377 seriekamper for RBK, Moss og Strømsgodset i beltet. Den levende legenden er selvfølgelig en viktig mann på feltet, men hvor mye vil 37-åringen bidra med på banen? Bortsett fra han er det bare Mads Reginiussen som har startet eliteseriekamper i dagens Ranheim-stall. Indreløperen spilte 17 kamper for Tromsø i 2009 og 2010. Ellers har Michael Karlsen, Karl Morten Eek og Sivert Solli tilsammen seks innhopp.

Av de nevnte navnene med eliteserieerfaring er det egentlig bare Reginiussen som har to streker under seg, på spørsmål om hvem som vil være fast på laget.

- Jeg er sikker på at vi sakte, men sikkert vil bli gode nok. Man er jo veldig spent på når man knekker kodene, klarer vi det sammen, hvem klarer å skyte litt ekstra fart og kanskje er den som tar steget. Som kanskje drar litt ekstra når det går dårlig og sånne ting. Det er man spent på. Men jeg er bombesikker på at vi skal få mange gode opplevelser og mange positive tilbakemeldinger og bekreftelser til oss selv. Samtlige spillere. Dette er vi gode nok til, sier Løkberg.

Plusser:

+ Har en tydelig klubbprofil og en rød tråd for alle roller, fra gressmatta og helt opp til de administrative kontorene.

+ Bør ha lave skuldre. De har ingen verdens ting å tape.

+ Garderoben i Ranheim er sannsynligvis blant de sterkeste ligaen. En kompisgjeng der det ikke finnes spisse albuer. Det kan være viktig i eventuell nedrykksstrid.

Minuser:

- Det er knapt nok spillere med eliteserieerfaring.

- De offensive relasjonene var ikke til å kjenne igjen i 2017. Nå er nivået på motstanderne attpåtil høyere.

- Denne gjengen vil stå sesongen ut. Ranheim har ikke midlene til å hente profiler man vet vil levere fra dag én.

Se opp for:

Andreas Helmersen. Micke Karlsen bør holde seg varm, for det RBK-utlånte spisstalentet er neppe lånt ut for å se kampene fra benken. Helmersen har knapt nok spilt fotball de siste årene, men kom tilbake fra sin tredje langtidsskade i fjor høst og scoret jevnt og trutt med en gang. Helmersen fyller 20 år dager etter seriepremieren og for han vil denne sesongen være en saftig gulrot etter noen mørke sesonger.

Svein Maalen om Nettavisens tips (16.-plass):

- Det er ingen overraskelse. Vi forventer at de fleste tipper oss der, det er naturlig. De som leverer de tipsene her har ikke vært på en eneste Ranheim-trening eller sett en eneste kamp i vinter, så det er vanskelig å si noe om det. Det er klart vi ønsker å bite fra oss og gi de andre trøbbel. Vi kommer ikke opp for å leke oss og bare nyte det, vi ønsker å vinne fotballkamper og tror det er mulig. Vi får se hvor langt det går.

Overganger siden forrige sesong:

INN:
Øyvind Alseth (Toronto)
Ivar Furu (Byåsen)
Glenn Daniel Walker (Rosenborg)
Eirik Valla Dønnem (Byåsen)
Sivert Solli (Rosenborg/Elverum)
Joachim Olufsen (Strindheim)
Andreas Helmersen (Rosenborg, lån)
Erik Tønne (Levanger)
Ola Solbakken (Rosenborg)

UT:
Andreas Rye (Stjørdals-Blink)
Alexander Hovdevik (Byåsen)
Georg Flatgård (Elverum)

Ranheims treningskamper:

Ranheim - Kolstad 5-0 (Sørløkk, Løkberg x2, Karlsen, Furu)
Ranheim - Stjørdals-Blink 2-0 (Witry, Karlsen)
Ranheim - Orkla 6-0
Ranheim - Nardo 6-0 (Tønne, Karlsen x4, Løkberg)
Ranheim - Levanger 3-2 (Fonn Witry, Løkberg, Karlsen)

Kommentarer til denne saken