*Nettavisen* Sportspill.

RBK-Botheim: - Plan A er å spille med Neymar. Jeg har ikke en plan B

KOMMENDE PROFIL:  Det er bare å merke seg navnet Erik Botheim med en gang. Unggutten har alt som skal til for å bli en ny norsk fotballstjerne. Foto: Egil Sande (Nettavisen)

Han har trent med Barcelona, spilt sjakk mot Magnus Carlsen, kastet NM-sølv i søpla og blitt berømt for en målfeiring i 3. divisjon. Erik Botheim er ikke som andre 18-åringer.

18.03.19 08:14

TABELLTIPSET: 1. PLASS – ROSENBORG
(I fjor: 1. plass)

Rosenborgs svært lovende angrepsspiller har vært på radaren til mange i Fotball-Norge i flere år allerede. Den storvokste spissen er så talentfull at mange bare går rundt og venter på at gjennombruddet skal komme.

Selv om han bare har tre kamper for Rosenborg, noe som var nok til at han fikk medalje som seriemester forrige sesong, er han for lengst blitt en liten supporterfavoritt på Lerkendal.

Han er nemlig ikke helt som alle andre, Erik Botheim.

Eksemplene på det begynner å bli mange, til tross for hans unge alder.

«Det er ferdig! Det er Botheim!»

Da han scoret vinnermålet for RBK 2 mot Kolstad i 3. divisjon i fjor, feiret han med å løpe forbi samtlige 70 fremmøtte tilskuere mens han ropte så alle hørte det:

«Det er ferdig! Det er Botheim!».

- Alt kommer spontant, det er ikke noe jeg planlegger. Det bare klikker oppe i hodet mitt, forteller unggutten til Nettavisen før eliteseriesesongen 2018 skal starte.

- Det var mot Kolstad i 3. divisjon. Hva skjer hvis du skulle score mot Vålerenga på Lerkendal?

- Jeg har tenkt på det, men jeg vet ikke. Det kommer nok til å skje noe sykt, men jeg skal prøve å holde det litt igjen. Det er bare noe som skjer i hjernen min, jeg mister det helt, sier han og smiler.

A4 er nemlig ikke et passende begrep for å beskrive Erik Botheim. Noe som kommer til syne både på og utenfor banen.

Plan A: Spille med Neymar

For å ta et annet eksempel: Da han tapte G19-finalen med RBK i fjor, kastet han sølvmedaljen i søpla og måtte stå skolerett for klubbledelsen og rykke ut med en offentlig beklagelse.

Og hva er Botheims plan A for fotballkarrieren?

- Spille med Neymar.

- Hva er plan B?

- Jeg har egentlig ikke noen plan B.

Også Zlatan Ibrahimovic er en viktig rollemodell for G18-landslagsspilleren. Tidligere Lyn-trener Mikal Aaserud røpte nylig på Twitter at det kommer til syne gjennom et noe uvanlig kallenavn:

- Zlatan er fet, smiler Botheim.

Men døm aldri en bok på coveret, heter det, og sånn er det med denne 18-åringen også. Han har nemlig mange lag, Erik Botheim.

Stort sjakktalent

Ifølge NRKs sjakkekspert Torstein Bae var nemlig unggutten blant landets beste sjakkspillere på aldersbestemt nivå.

Botheim var faktisk så god at han var i toppen i de fleste landsturneringer han deltok i.

- Ja, jeg er god i sjakk, sier han lurt.

Men det var bare ett problem med sjakken:

- Jeg ga meg da jeg var 11. Jeg er så rastløs, så jeg klarte ikke sitte stille. Da bare slutta jeg, forteller han.

Klikk på bildet for å forstørre.

I GOD UTVIKLING: Erik Botheim. Foto: Egil Sande (Nettavisen)

Da han spilte landsturneringer som ung, kjedet han seg så mye mellom hvert trekk at han gikk ut for å spille fotball og få ut litt energi.

I ny og ne stakk han hodet inn for å se om det var hans tur, og etter et nytt trekk bar det ut igjen for å leke mer med ballen.

Likevel var han i toppen omtrent hver gang han deltok på en turnering.

Tapte mot Magnus Carlsen

Han spilte faktisk mot Magnus Carlsen en gang, men tapte. Det er han naturligvis ikke flau over i dag.

- Når du spiller sjakk med RBK-folk, vinner du hver gang da?

- Ja, så å si hver gang. Men jeg har faktisk tapt mot Vegar (Eggen Hedenstad). Vi spiller mye sjakk i Rosenborg, forteller han.

- Hvem er gode?

- Morten (Konradsen) har jeg hørt er god, men han tør ikke spille. Matti (Matthías Vilhjálmsson) er god, Mike (Jensen) er god. Nicklas (Bendtner) er også brukbar, forteller han.

Selv om sjakken også fikk plass i livet hans i oppveksten, har det alltid vært fotball som har vært det store.

Han var et enda større fotballtalent enn sjakktalent, og har alltid vært sett på som god.

Trente med Barcelona

Da han spilte Norway Cup med Lyns 13-årslag som 11-åring, scoret Botheim 14 mål, så vidt han selv husker, og bidro til at laget kom på tredjeplass i turneringen.

Da ble han oppdaget av Barcelona og fikk reise ned på et treningsopphold med den katalanske storklubben.

- De kunne ikke språket, og det var tøft å reise ned dit som 11-åring, men det ble en kul opplevelse likevel. Det var veldig gøy å spille med dem, og jeg tror jeg satte en «kasse» eller to. Jeg skulle egentlig signere der, det var planen, men det var noe som stoppet det. Jeg husker ikke helt hva det var, forteller han i dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

HÅRETE MÅL: Erik Botheim vil spille i Premier League, og helst sammen med verdens dyreste fotballspiller. Foto: Egil Sande (Nettavisen)

Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen beskriver Botheim som en meget spennende spiller. Og han liker utviklingen han ser fra spissen.

- Erik kom til oss for litt over et år siden og har brukt litt tid på å finne seg til rette, men siden sommeren i fjor har det gått veldig fort oppover. Han har hatt en veldig fin oppkjøring med oss i vinter og vært god på trening og i de kampene han har fått spille. En spennende herremann, sier Ingebrigtsen til Nettavisen.

Han bekrefter at det ikke er aktuelt med et utlån for Botheim denne sesongen. De har allerede leid ut Andreas Helmersen til Ranheim.

- Spiller i større liga om få år

Men i kamp med store navn som Bendtner og Søderlund, hvor mye spilletid kan han han egentlig forvente å få?

- Han kommer til å spille kamper i 3. divisjon og trene med A-laget, og det finnes vel ikke noen bedre treningshverdag enn å trene sammen med de to der. Det er to gutter som virkelig vil hjelpe Erik med å bli bedre. Det er fantastisk, og han benytter seg av dem hele veien. I tillegg har «Matti» hjulpet ham mye. Han er i et fantastisk læringsmiljø, sier Ingebrigtsen.

RBK-sjefen er trygg på at Botheim er på riktig plass for å utvikle seg, og som han påpeker: I Rosenborg er det ikke slik at man kommer til å spille 30 kamper som 18-åring.

- Han må ta steg for steg her. Og da kommer han om noen år definitivt til å spille i en annen klubb enn Rosenborg, og i en annen liga, slår Ingebrigtsen fast.

Klikk på bildet for å forstørre.

FÅTT PRØVESMAKE NIVÅET: Rosenborgs Erik Botheim har tre innhopp i Eliteserien. Her fra kampen mot VIF i fjor. Foto: Ole Martin Wold (NTB scanpix)

Tilbake til Botheim. Han sier Plan A er å spille med Neymar, men hva er målet med karrieren?

- Spille i Premier League. Jeg har sett på engelsk fotball siden jeg var liten, og det ser «dritfett» ut å spille på store stadioner og sånn. Det er et trangt nåløye, men jeg vet det er mulig.

- Hvordan takler du press på store arenaer, tror du?

- Da jeg kom inn og debuterte mot Vålerenga, tenkte jeg bare «wow, hva faen er det her?». Men så går det to minutter, så glemmer du alt. Det går egentlig greit å takle det presset, jeg trener jo med det beste laget i Norge hver dag, og det går fint. Jeg har gode medspillere rundt meg, så det går fint, tror han.

- Måtte være best, kulest og tøffest

Selvtilliten er det nemlig ikke noe i veien med. Men Botheim tror ikke det blir for mye av det gode heller.

- Jeg vil ikke si at jeg er «cocky», men trygg på meg selv. I oppveksten min har jeg alltid vært selvsikker, og i mitt miljø der jeg vokste opp på Kringsjå i Oslo må man være trygg på seg selv hvis man skal klare seg.

- På hvilken måte?

- Det handler mye om «bragging» (skryting, red.anm.), du skal være best, kulest og tøffest. Sånn er det der jeg kommer fra, mener han.

- Janteloven gjelder ikke der?

- Nei, den gjør ikke det.

Selvtilliten får han nok bruk for i sesongen som kommer. Han kjemper som nevnt mot klassespillere som Bendtner og Søderlund om spilletiden.

Botheim kunne utvilsomt tatt en enklere vei mot eliteseriefotball, og hadde muligheten til å gå til både Vålerenga eller Stabæk da han dro fra Oslo som 16-åring.

Men som Lyn-gutt var aldri det første alternativet noe å trakte etter.

Han var selvsikker og valgte den vanskeligste veien. I dag er han glad han valgte Rosenborg.

- De har en plan for meg, og jeg må bare være tålmodig og jobbe hardt. Min tid vil komme.


Analyse av Rosenborg:
Alt er som det pleier før seriestart: Rosenborg er enorme favoritter. Og det er ikke uten grunn.

Trønderne har vært knusende overlegne de siste sesongene og har sportslige og økonomiske muskler ingen kan måle seg med i norsk fotball. Foreløpig.

I fjor vant de Eliteserien med syv poengs margin ned til Molde på andreplass. I 2016 var marginen 15 poeng. 12 poeng i 2015. Tallenes tale er klare, de er Norges klart beste lag.

Spørsmålet er om de klarer å gjenskape det denne sesongen. Alt tyder på det.

Men noen usikkerhetsmomenter er det. Jørgen Skjelviks exit har fratatt trønderne enorm fart i det bakre leddet, noe som kan føre til at de blir mer sårbare for kontringer enn før.

Og det kan bli en hodebry for Kåre Ingebrigtsen. Med Skjelviks X-faktorfart kunne RBK ta seg råd til å stå høyere i banen enn ellers, for de hadde alltid Skjelvik til å løpe opp kontringer hvis de dukket opp. Og evnen til å presse høyt er noe Rosenborg må utnytte hvis de skal få hull på motstanden i Eliteserien som velger å legge seg lavt. Og det er det mange som gjør mot Norges beste lag. Derfor kan, med trykk på kan, det bli en større utfordring for Rosenborg å bryte ned lag denne sesongen.

Ellers er det vanskelig å plukke ut klare svakheter i RBK-laget denne sesongen. De har (utrolig nok) fått beholde Norges beste keeper André Hansen, og i Arild Østbø har de en solid backup.

Forsvarsfireren blir trolig bekledd av Vegar Hedenstad, Tore Reginiussen, Jacob Rasmussen og Birger Meling. Unge Rasmussen er eneste usikkerhetsmoment, men dansken er svært lovende og spås en stor fremtid.

I bakhånd har trønderne nykommerne Besim Serbecic og Malte Amundsen, samt unge Igoh Ogbu og Erlend Dahl Reitan.

De tre på midtbanen blir etter alt å dømme Anders Konradsen, Anders Trondsen og Mike Jensen, men også Marius Lundemo kan få mye spilletid sentralt hvis han holder seg skadefri i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

OFFENSIV: Kåre Ingebrigtsen vil vinne både serien og cupen denne sesongen. Foto: Egil Sande (Nettavisen)

Vingene blir trolig bekledd av Pål André Helland til høyre og Samuel Adegbenro til venstre, og bedre vinger finner man rett og slett ikke i norsk fotball. Hvis de to får det til å stemme, blir det morsomt å spille midtspiss for RBK denne sesongen. Særlig Adegbenro skal ha vært svært god siden laget møtte opp til sesongoppkjøring, og det lover godt før serien setter i gang. Pål André Helland vet alle hva står for.

Jonathan Levi og Yann-Erik de Lanlay kan også gjøre en jobb på kanten for RBK, og dekningen er derfor bunnsolid.

Spissplassen er nok Rosenborgs sterkeste. Hvis de holder på 4-3-3 og spiller med én midtspiss, blir det en durabelig kamp mellom Nicklas Bendtner og Alexander Søderlund. Men det er nok dansken som blir satset mest på frem mot VM. Så får vi se hva som skjer etterpå. Unge og lovende Erik Botheim er også spillesugen og kan gjøre en jobb hvis RBK blir rammet av skader på spissplass. I tillegg er fjorårets store formspiller på våren, Matthias Vilhjalmsson, på full fart tilbake fra skade.

Spørsmålet er om Ingebrigtsen blir fristet til å bruke både Søderlund og Bendtner fra start. Og da må han gå bort fra klubbens tradisjonsrike 4-3-3-formasjon. Utenkelig? Nei. For RBK-sjefen innrømmer overfor Nettavisen at det ikke er aktuelt å bruke en av dem på kanten, og han testet ut en 4-2-4/4-4-2-variant på Marbella, uten særlig hell. Vi tipper imidlertid han faller tilbake på den trygge 4-3-3-formasjonen og henviser Søderlund til benken fra start.

Alt i alt er det lite å trekke frem av svakheter hos Rosenborg denne sesongen. Vi tror Rosenborg er så sterke at de vinner Eliteserien for fjerde sesong på rad.

Plusser:
+ Har en stor og bred stall med dobbel dekning på hver plass.
+ Økonomiske muskler til å handle i sommervinduet hvis ting lugger.
+ Eliteseriens beste spisser i Nicklas Bendtner og Alexander Søderlund.
+ Eliteseriens beste keeper i André Hansen.
+ En gjennomført proff organisasjon og sportslig ledelse.

Minuser:

- Enormt gullpress fra omgivelsene.
- Vil satse beinhardt på Europa, det kan koste krefter i ligaen.
- Mangler fart i bakre ledd, mer sårbare for kontringer.

Se opp for: Igoh Ogbu (18).

Den nigerianske U18-landslagsspilleren signerte nylig en fireårskontrakt med RBK, og det sier litt om hvor tro de har på unggutten. Midtstopperen imponerte stort under flere treningsopphold og ble til slutt belønnet med kontrakt. Ogbu kan i tillegg til å spille midtstopper bekle både backrolle og en sentral midtbanerolle. Har glimrende fysikk og alle egenskapene som skal til for å bli en fantastisk spiller.

Kåre Ingebrigtsen om Nettavisens tips (1. plass):

- Det er som ventet etter fjoråret og de siste årene, og jeg håper dere treffer. Men det blir et tøft år, som det er hvert år, og det handler egentlig om at vi skal bli bedre enn forrige sesong. Vi var ikke helt fornøyd med det vi gjorde i fjor. Vi var på vårt beste flere ganger, men det var i korte perioder, og vi skal bli enda bedre i år.

Vinterens treningskamper:

RBK – Kolstad 4-1
RBK – Byåsen 2-3
RBK – Stjørdals Blink 3-1
RBK – Melhus 4-0
RBK – Nardo 5-0
RBK – Krasnodar 3-2
RBK – Ranheim 1-3
RBK – Rubin Kazan 1-4
RBK – Dinamo Brest 3-1
RBK – LSK 0-0

Vinterens overganger:

INN:
Erlend Dahl Reitan (tilbake fra lån, Bodø/Glimt)
Malte Amundsen (Køge)
Besim Serbecic (Radnik Bijeljina)
Alexander Søderlund (St. Etienne)
Igoh Ogbu (Gombe United FC)

UT:
Jørgen Skjelvik (Los Angeles Galaxy)
Sivert Solli (Ranheim)
Mushaga Bakenga (Tromsø)
Johan Lædre Bjørdal (kontraktsslutt, Zulte Waregem)
Milan Jevtovic (tilbake etter lån, Ankaraspor)
Alex Gersbach (utlån Lens)
Andreas Helmersen (Ranheim, lån)

SE OGSÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.