Gå til sidens hovedinnhold

Slik kom lagene seg til VM

Det ble mange sjokk, diskvalifiseringer og nesten døde løp i veien til VM.

Det var en tidvis dramatisk kvalifisering til årets VM, som blant annet førte til at noen forhåndsfavoritter ikke trengte å booke fly til Russland.

Det var 210 land som meldte seg på til årets kvalifisering, men Zimbabwe og Indonesia ble diskvalifisert før kvalifiseringen startet.

Zimbabwe ble diskvalifisert fordi de ikke hadde betalt lønnen til sin trener i 2008, José Claudinei. Indonesia ble diskvalifisert etter at regjeringen i landet hadde blandet seg inn i ligaen.

Afrika (CAF)

Det ble gjennomført to kvalifiseringsrunder til gruppespillet for Afrika. I den første runden var det de lavest rangerte landene på FIFA-rankingen som spilte for en sjanse til å delta i den andre utslagsrunden.

I den andre utslagsrunden tapte Burundi sin kamp etter at de brukte Motherwell-spiller Gaël Bigirimana, som flyktet fra nettopp Burundi i 2004. Han var ikke spilleklar for sitt opprinnelige land da de brukte ham.

Etter et jevnt gruppespill klarte Tunisia å komme ett poeng foran Kongo, mens Nigeria lett gikk videre fra sin gruppe med Zambia, Kamerun og Algerie. I kvalifiseringen tapte kun Nigeria en kamp hvor de brukte en spiller som egentlig skulle sone for to gule kort (kampen endte egentlig 1-1). Marokko gikk greit videre fra sin gruppe med Elfenbenskysten, mens Senegal tok seg lett videre fra gruppen med Sør-Afrika. Egypt vant også sin gruppe, foran Uganda og Ghana.

Toppscorere i kvalifiseringen var Mohamed Salah som laget 5 mål, på en delt førsteplass med Préjuce Nakoulma, som til daglig spiller for Nantes og på landslaget til Burkina Faso.

Nord-og Mellom-Amerika (CONCACAF)

Det var fem runder med kvalifisering for denne gruppen av land hvor de første, lavest rangerte, landene startet med utslagsrunder. Barbados ble utslått mot Aruba etter å ha brukt Hadan Holligan i en kamp etter at han egentlig skulle ha vært suspendert.

Etter tre runder med utslagskamper ble det gruppespill i en fjerde runde hvor Mexico, Honduras, Costa Rica, Panama, USA og Trinidad og Tobago gikk videre til den femte runden som var en felles stor gruppe.

Denne gruppen igjen var veldig jevn. I den siste kampen i gruppen tapte USA sjokkerende mot Trinidad og Tobago (som kom på sisteplass i gruppen), og ble slått ut. Det førte Panama inn i VM og Honduras til omspillkamp mot Australia fra Asia-kvalifiseringen.

Toppscorere i kvalifiseringen ble for øvrig Carlos Ruiz fra Guatamala, som la opp etter kvalifiseringen.

Oceania (OFC)

Det var 11 lag som var med i kvalifiseringen fra OFC. Både runde 1 og runde 2 var gruppespill hvor Samoa kvalifiserte seg fra runde 1. I runde 2 ble de slått ut med 3 strake tap, mens Papa Ny Guinea og Ny-Kadelonia gikk videre sammen med Tahiti fra gruppe A samt New Zealand, Solomonøyene og Fiji gikk videre fra den andre gruppen.

I runde 3 er det to nye gruppespill som ble vunnet av New Zealand og Solomonøyene, disse to møttes til en finale for å se hvem som skulle få sjansen til en kvalifiseringskamp mot laget på femteplass i Sør-Amerika-kvalifiseringen. New Zealand vant 8-3 over to kamper.

Toppscorer i kvalifiseringen var Burnleys Chris Wood med 8 mål.

Sør-Amerika (Commebol)

De ti nasjonene kjempet her i et gruppespill som endte med en veldig jevn affære. Det skilte kun tre poeng mellom 7.plassen og Paraguay og Argentina på en 3.plass. Faktisk ble ikke kvalifiseringen avgjort før i den aller siste kampen.

I en direkte kamp om 4.plassen ble det 1-1 mellom Columbia og Peru, som førte Peru ut i kvalifisering og Columbia direkte til VM. Dog var de avhengige av at Paraguay avga poeng, noe de også gjorde mot Ecuador hjemme i en dramatisk 0-1-kamp hvor målet til Venezuela kom 7 minutter før slutt. Argentina på sin side hang i en tynn tråd helt fram til siste kamp hvor de slo Ecuador 3-1, etter å ha ligget under 1-0 etter kun ett minutt. Messi ordnet hat-trick.

Brasil vant for øvrig gruppen overlegent, med kun ett tap. Mot Chile borte. Det var Edison Cavani som ble toppscorer i kvalifiseringen med 10 mål.

Peru slo for øvrig New Zealand i omspillet, og kvalifiserte seg til VM.

Asia (AFC)

Det er en lang vei til VM for enkelte land i Asia. I den første runden møtes de lavest rangerte landene i Asia (som inkluderer landet Australia i FIFA-sammenheng) i dobbeltkamper hjemme og borte. Totalt 12 lag spilte i denne kvalifiseringen hvor India, Yemen, Øst-Timor, Kambodsja, Taiwan og Bhutan gikk videre. I etterkant har FIFA satt Øst-Timor til taper i sine to kamper mot Mongolia, men siden det ble satt etter at den andre kvalifiseringsrunden ble spilt fikk det ingen konsekvenser.

I den andre runden lages det åtte kvalifiseringsgrupper med totalt 40 lag. I gruppe A var det relativt jevnt for de tre øverste lagene, men selv om Palestina klarte å spille fire hjemmekamper uten å slippe inn mål (målforskjell 13-0) slet laget på bortebane med tap mot både Emiratene og Saudi-Arabia som gikk videre. Emiratene som en av de beste toerne i sin gruppe.

De andre gruppevinnerne var Australia, Qatar, Iran, Japan, Thailand, Sør-Korea og Uzbekistan. Irak, Syria, Emiratene og Kina ble de beste nummer to-landene. Kina så vidt foran Hong Kong i sin gruppe, for øvrig. Ett lag de møtte to ganger, og spilte 0-0 i begge kamper.

Runde tre er nok et gruppespill for de asiatiske landene, som endte med kvalifisering for Iran, Sør-Korea, Japan og Saudi Arabia. Australia og Syria som nummer tre-lag møttes til en playoff for å få sjansen til å møte Honduras fra kvalifiseringen i Nord og Mellom-Amerika. Australia vant, og klarte over to kamper å slå ut Honduras. I den avgjørende kampen laget kaptein Mille Jendinak tre mål.

Toppscorer i kvalifiseringen var Mohammad Al-Sahlawi fra Saudi Arabia med 16 mål og Ahmed Khalil fra Emiratene med det samme antallet.

UEFA

52 lag meldte seg på til kvalifiseringen i 9 grupper hvor de åtte beste andreplassene skulle spille omspill.

I gruppe A klarte Sverige å komme seg foran Nederland på målforskjell, og ble en av de beste toerne. Portugal ble best i sin gruppe på målforskjell, med Sveits med like mange poeng. Tyskland fikk 30 poeng på 10 kamper og rullet over alle i Norges gruppe hvor Norge stort sett rullet over på ryggen. Det dårligste nummer to-laget ble Slovakia.

Gruppevinnerne ble Frankrike (23p), Portugal (27p), Tyskland (30p), Serbia (21p), Polen (25p), England (26p), Spania (28p), Belgia (28p) og Island (22p).

I omspillet slo Sveits ut Nord-Irland, Kroatia slo ut Hellas og Danmark banket Irland (med en overbevisende 5-1 i kamp nummer to). Det største sjokket kom likevel med Sverige som først slo Italia 1-0 hjemme før de holdt spaghettikongene til 0-0 borte.

For første gang siden 1958 er ikke Italia med i et VM.

Toppscorer i kvalifiseringen var Robert Lewandoswki med 16 mål.

Kommentarer til denne saken