*Nettavisen* Sportspill.

Solskjær var tvunget til å rense opp i Molde: - Hadde noen hendelser som ikke burde skje

STORE SMIL: Ole Gunnar Solskjær og Molde går for gull. Foto: Per Tormod Nilsen (Nettavisen / Molde FK)

Ole Gunnar Solskjær (44) forteller om opprensking i ukulturen, Mark Dempseys retur og hva som egentlig skjedde med landslagsjobben.

31.03.17 10:36

TABELLTIPSET: 3. PLASS - Molde
(I fjor: 5. plass)

MOLDE (Nettavisen): Det er en ordentlig sur dag i Molde der kalde vindegufs slår innover fra fjorden. Blant kulden og vinden står likevel Aker Stadion som et fjell, voktende over byen. Inne på stadion jobbes det knallhardt med å vokte byens ære på fotballbanen.

GJØR SEG KLAR: Ole Gunnar Solskjær forklarer Nettavisen hvordan de skal ta opp kampen mot Rosenborg i år.

Det er en ordentlig familiefølelse inne i klubbkantina. Det vartes opp med mat og enda bedre prat. I sentrum sitter flere klubbhelter, blant dem er Petter Rudi og Daniel Berg Hestad. Vinduet på den ene siden viser den mektige utsikten over fjorden, mens på den andre håper de at årets Molde-lag kan tilby en minst like fin utsikt ute på gressmatta.

En virvelvind av en mann suser plutselig inn dørene. Han hilser på alle og enhver, og diskuterer forholdene inn mot første serierunde. Det er han som er mye av grunnen til at Molde regnes som en av gullfavorittene hvert eneste år.

- Kunne vi kjørt noen minutter nå før trening? Jeg må rekke et fly halv to, sier en engasjert Ole Gunnar Solskjær. Selv ikke den gamle Manchester United-helten unnslipper tidsklemma.

Solskjærs store spørsmål

Likevel sitter Solskjær igjen med ett spørsmål før det hele sparkes i gang på Kristiansund Stadion.

- Mitt store spørsmål nå er: «hvem skal jeg starte med?» Det er vanskelig. Og hvem skal spille på topp? Jeg har fire spisser som alle har scoret mye, forteller Solskjær som ramser opp at Björn Bergmann Sigurdarson, Sander Svendsen, Fredrik Brustad og Óttar Magnús Karlsson alle har vist god form under oppkjøringen.

Og det er spesielt Sigurdarson som har imponert Solskjær. Den tidligere Wolves- og FC København-angriperen beskrives som en katalysator.

Klikk på bildet for å forstørre.

KATALYSATOREN: Ole Gunnar Solskjær mener Björn Bergmann Sigurdarsson er ligaens beste når han er i form. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

- For å si det sånn, jeg hadde ikke byttet Sigurdarson mot noen annen spiller i Eliteserien, sier Solskjær som også får presentert navn som Nicklas Bendtner. Likevel er det den 26 år gamle islendingen som frister mest.

- Det er fordi jeg ser han hver dag på trening, og han er en spiller jeg har veldig stor sans for. Han nyter veldig stor respekt innad i gruppa, og vi jobber veldig med å få han i hundre prosent form.

Sigurdarson representerer starten på noe nytt under Solskjær. For med en gjennomsnittsalder på 22,5 år er denne Molde-utgaven Eliteseriens nest yngste tropp. Kun Stabæk (22,3) kan vise til yngre.

Endringene skal ha vært nødvendig ifølge Solskjær. For etter suksessen var det på tide med endringer i troppen.

- Nå har vi sultne, unge gutter som ikke har blitt mette på suksess. 2011, 2012, 2013 og 2014, samt Europacupen i 2015, var en periode i Molde som gjorde at det virket litt som en del hadde gjort sitt i Molde. De hadde oppnådd sitt, og begynte å se sånn ut, sier Solskjær.

Før denne sesongen har midtstopperkjempen Vegard Forren forsvunnet til Brighton, mens Harmeet Singh spiller sin fotball for polske Wisla Plock.

- Jeg var i en vanskelig posisjon etter 2015 der mange spillere så ut til større klubber, og det er ikke enkelt å se for unggutta. Og det er vanskelig for dem å se at de mest erfarne kanskje ikke er 100 prosent med lenger, sier Solskjær.

Måtte rense opp

Han forteller at han måtte ta et skikkelig tak i klubbkulturen under fjoråret, og at dette fikk resultater ute på banen.

- Vi må sette mye større krav til kulturen i gruppa. I fjor var det enkelte perioder der det rett og slett ikke stemte, for å si det mildt. Vi hadde noen hendelser som ikke burde skje, og som leder må du ta noen grep, sier Solskjær.

Han ønsker ikke å utdype eksakt hva slags hendelser det er snakk om, men at disse problemene er blitt ryddet opp i internt før den nye sesongen.

- Den gruppen som er her nå har ikke bydd på problemer, sier Solskjær og kaster et blikk på klokka.

- Skal vi ta resten etterpå? For da rekker jeg jo også treningen, sier Solskjær som legger merke til at tiden begynner å løpe litt raskt igjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

LEDER: Ole Gunnar Solskjær er fortsatt ute på feltet og leder treningene. Foto: Per Tormod Nilsen (Nettavisen / Molde FK)

Ute på stadion er det ikke mange igjen. Mange av spillerne er på landslagsoppdrag denne helgen, men de som er igjen blir kjørt igjennom formasjoner og reaksjoner med og uten ball på banen.

Solskjær våker over treningen som en hauk, men lar assistentene Erling Moe og Mark Dempsey styre det meste. Der Moe gjerne stopper og gir instrukser, så jomer Dempseys Manchester-aksent i tribuneveggene på Aker Stadion.

Og det er nettopp Dempseys retur til «rosenes by» som Solskjær tror kan bli en del av suksessoppskriften denne sesongen.

- At Mark Dempsey har kommet inn har jo gjort at jeg får lov til å være meg selv i større grad. «Demps» får være «Demps» ute på feltet, mens jeg får være mindre på feltet nå enn jeg var i fjor. Nå ser vi mye mer ut som vi gjorde i 2011, 2012 og 2013, sier Solskjær.

Dempsey forlot jobben som hovedtrener for Haugesund midtveis under fjorårssesongen på kontroversielt vis. Den gangen etter en krangel med sportslig leder Jostein Grindhaug.

Klikk på bildet for å forstørre.

TILBAKE: Mark Dempsey er tilbake i Molde, og gjør at Solskjær kan være seg selv i større grad. Foto: Jan Kåre Ness (NTB scanpix)

Nå tror Solskjær at Dempseys retur fort kan gjøre at han finner tilbake til seg selv. Under engelskmannens tidligere periode i Molde vant duoen seriegull i 2011 og 2012, samt cupen i 2013.

- Jeg og «Demps» har jobbet godt sammen før og i fjor prøvde jeg rett og slett å være for mye trener. Jeg var for aktiv for min egen personlighet. Jeg er flinkere når jeg får litt mer avstand og litt mer overblikk, sier Solskjær.

Ute på banen viser 44-åringen litt det han mener. For selv om det er Solskjær som styrer, så er det åpenbart at både Moe og Dempsey får mye ansvar.

- Erling og Mark utfyller hverandre mye mer som et team, og så er det jeg som får de vanskelige valgene om hvem som spiller, og får trekke de store linjene, sier Solskjær.

«Can't win anything with kids»

Inne i kantina igjen setter Solskjær seg ned med klubbjakka godt trukket over fleecegenseren. Selv om han kanskje er noe mer avslappet er det et sitat han fortsatt minnes med misnøye.

Det var nemlig i 1995 at hans tidligere klubb, Manchester United, lot spillere som Andrei Kanchelskis, Mark Hughes og Paul Ince forsvinne. Disse spillerne ble erstattet av en rekke unggutter ved navn David Beckham, Paul Scholes, Ryan Giggs, samt Gary og Phil Neville.

Dette førte til at Liverpool-legenden Alan Hansen leverte det legendariske sitatet «you can't win anything with kids» på engelsk TV. Manchester United vant ligatittelen det året.

- Det Alan Hansen sa den gangen er feil. Du kan vinne med unggutter, og de overrasker positivt om du gir dem den tilliten. På vårt beste så er vi, etter min mening, det beste laget i Norge, sier Solskjær.

Selv om hans Molde-lag kanskje mangler de samme rollefigurene som United gjorde i 1995, så ser Solskjær noen likheter.

- Vi var for ustabile i fjor, men når gutta slipper seg løs så er de virkelige gode. I United hadde man jo Cantona, Steve Bruce, Gary Pallister, og det er viktig å ha ledertyper, sier Solskjær, som likevel mener han har et ess i ermet i dagens Molde-stall.

- Vi har kanskje ingen Bryan Robson eller Eric Cantona, men Björn Bergmann Sigudarson er en katalysator for oss. Holder vi han i form så kommer han til å være den beste spilleren i Eliteserien.

Hva angår alderen setter Solskjær likevel godt tilbake i stolen. Hans historie i Molde-drakt utfoldet seg nemlig et Thorkildsen-spydkast unna. Der var han en viktig spiller på Molde-laget som tok sølv i 1995.

Klikk på bildet for å forstørre.

UNGGUTT: Ole Gunnar Solskjær var selv del av Molde-laget som tok sølv i 1995. Foto: Morten Hval (NTB scanpix)

Med 20 mål ble han Moldes toppscorer som en del av den fryktet spisstrioen «De tre S-ene». De to andre het Ole Bjørn Sundgot og Arild Stavrum.

- Sammenligner vi dagens Molde-lag med det vi hadde i 1995, så var jeg 22, Daniel Berg Hestad 20, Arild Stavrum 23, Ole Bjørn Sundgot 23, Trond Andersen 20, Petter Rudi 22. Solskjær ramser opp navnene på et ungt, men sukessfullt Molde-lag.

- Så om du ser på det, så er vi jo egentlig ikke så unge. 22,5 høres nok ungt ut, men vi har mange spillere på U21-landslag og a-landslag her. Jeg vil egentlig si vi var yngre i fjor, sier Solskjær.

Spillere som Tobias Svendsen (17), Thomas Amang (19), Martin Ove Roseth (18), Kristian Strande (19) og Óttmar Magnús Karlsson (20) er alle tilgjengelige for Solskjær i år, som smiler av tanken på å kaste utpå et så ungt mannskap.

- Om vi snakker om gjennomsnittsalder, så er det jo en del som blir 17, 18, 19 og 20. Startelleveren blir nok ikke så ung som du kanskje tror, smiler Solskjær.

Klikk på bildet for å forstørre.

BORTE: Vegard Forren og Harmeet Singh har forlatt Aker Stadion før denne sesongen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)

Det er flere kjente ansikt på årets Molde-lag som går forbi, noen titter bort for å se hva sjefen deres holder på med. Det er fort disse spillerne Solskjær snakker om da han nevner evolusjonen hans tropp må igjennom i år.

- Det er jo en åpenbar del av det å være fotballspiller at du skal lære av de eldre. De eldste blir jo enten solgt eller legger opp, det er en fotballspillers evolusjon. Til slutt blir det likevel din tid til å ta ansvar, og bli en leder. Dette forventer vi jo, sier Solskjær.

Landslagsjobben

Hva angår hans egen evolusjon er det mange som pekte han ut som en kandidat til landslagsjobben. Selv er han klar på at hans evolusjon enda ikke har tatt han dit hvor det er aktuelt.

Før Lars Lagerbäck ble ansatt var det nemlig flere mediehus som først meldte at Norges Fotballforbund ønsket å snakke med 44-åringen, som så skal ha avvist dem.

- Nei, jeg ble ikke tilbudt jobben. Molde fikk en mail av NFF om at de ønsket en prat med meg, men da var det for sent. Jeg hadde møter med Kjell Inge Røkke, Bjørn Rune Gjelsten og ledelsen i Molde, og de ville jo veldig gjerne at jeg skulle bli. I og med at vi hadde kommet så langt i prosessen her, så skyldte jeg dem og alle rundt meg å fortelle NFF det jeg fortalte klubben, nemlig at jeg kom til å bli i Molde, forteller Solskjær.

Uansett er han klar på at han en dag forestiller seg å kunne bli den som leder Norge ut på Ullevaal en dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

GULLSKJERFET: Ole Gunnar Solskjær og Molde vil ta opp kampen med Rosenborg i årets Eliteserien. Her fra 4-2-seieren over RBK i cupfinalen i 2013. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

- Jeg har lyst til å bli landslagstrener en dag, men når jeg er eldre og mer rutinert. Dette er jo et gunstig tidspunkt for Lars Lagerbäck å ta over etter mye kritikk mot laget og Per-Mathias Høgmo. For min del, og selv om det hadde vært interessant, så kom tilb ...

Solskjær stopper seg selv fra å komme med et ord som kanskje hadde vært misvisende, i en allerede komplisert sak.

- ... spørsmålet om en samtale kom for sent, sier Solskjær som løfter en rettende pekefinger i været da han forklarer situasjonen.

Selv om han er klar på at jobben hadde vært spennende, er han innstilt på at Molde nå skal gjenreises til høydene han ledet dem til tidlig på 2010-tallet, og ytrer ønsket om å ta Molde ut i Champions League.

- For å si det sånn, jeg tror ikke det blir jeg som tar over etter Lars Lagerbäck. Han er nok litt for gammel til at han sitter i så mange år som det kommer til å ta før jeg er aktuell igjen, sier Solskjær.

Smilet er alltid på lur hos mannen som gikk under kallenavnet «the babyfaced assasin» under sin tid i United. Likevel er det det denne tidsklemma, da.

For senere på dagen spiller Lillestrøm mot Kristiansund, hvilket er Solskjær og Moldes to første motstandere denne sesongen. Molde serieåpner nemlig mot Kristiansund 1. april.

Oppgjøret blir spesielt, innrømmer Solskjær. Som sønn av Kristiansund, og trener av Molde, så går han inn i oppgjøret med veldig blandete følelser.

- Selvfølgelig blir det spesielt for meg å møte KBK i første serierunde. Enda mer nå som trener enn som spiller. Hadde jeg vært på banen så hadde jeg vært mer fokusert på jobben der, men som trener så må du følge med på alt rundt, sier Solskjær.

Han er klar på at selv om han ser frem til øyeblikket da det hele sparkes i gang i hans hjemby, så er han der for én grunn.

- Jeg har jo fått med meg det som har skjedd i Kristiansund de siste årene. Jeg er kristiansunder, og veldig stolt over at de har rykket opp. Men jeg skal ødelegge deres første dag i Eliteserien! ler Solskjær, før klokka begynner å løpe litt igjen.

I Lillestrøm venter nok en kamp som Solskjær skal se, men det er nok 1. april Solskjær har rettet seg mest inn mot. Og utfordringen ligger ikke i å forbedre femteplassen fra i fjor.

For selv om tiden tilsynelatende løper fort, så vet Solskjær og Molde at tiden også snart er inne for å gi Rosenborg ordentlig kamp til døra om seriegullet i Eliteserien.


Analyse av Molde:

Bakover på banen har nok Molde en del ting de må rette opp med hele 42 innslupne mål sist sesong. Det var blant annet like mange som Stabæk hadde, og kun tre bedre enn Bodø/Glimt som rykket ned. Den som skal sørge for at dette tallet ikke blir verre i år er Andreas Linde. Svensken, som lenge har slitt benken bak amerikanske Ethan Horvath, får sjansen til å vise seg frem i år. 23-åringen vil også få kamp av brasilianske Neydson da Silva. Han forble i klubben etter å ha trent og spilt med Elverum så sent som i januar.

Hva angår forsvaret er nok den store endringen at Vegard Forren ikke lenger i klubben. Dermed hviler mye av ansvaret på Joona Toivio som den erfarne bautaen i midtforsvaret til Molde. Finnen mistet mye av sist sesong med en skade, men er klar til sesongstart. Likevel er det verdt å tro at kaptein Ruben Gabrielsen blir den store sjefen i forsvaret denne sesongen. Hva angår talent på stopperplass har Molde et hav. Sonni Ragnar Nattestad fra Færøyene har blitt hentet inn, men har ødelagt akillesen sin, og rekker ikke ikke denne sesongen. På tur i Spania ble også Isak Ssewankambo brukt på stopperplass, og imponerte Solskjær. I tillegg forsetter Martin Ove Roseth å imponere, og fikk sin debut for Molde i fjor. Også Kristian Strande imponerte i fjor, og var blant annet på benken da Molde spilte mot Sevilla borte i Europa League.

SJEF: Ruben Gabrielsen får en enda mer sentral rolle i forsvaret denne sesongen.

På høyreback vil danske Christoffer Remmer få sin første fulle sesong i «Rosenes By», men kan fort utfordres av Isak Ssewankambo. Den tidligere Chelsea-backen, som ble hentet for å erstatte Martin Linnes, mistet mye av sist sesong med en kneskade. På venstreback er det nok kun plass til ett blad Rindarøy. 21 år gamle Ole Martin kjemper mot storebror Knut Olav på 31. Etter utlånet i LSK i fjor ser det ut til at det er storebror Rindarøy som blir satset på når den nye sesongen sparkes i gang.

På midtbanen har Harmeet Singh forsvunnet, men Etzaz Hussain er tilbake på plass. Solskjærs tidligere elev vil nok få en viktig rolle med å tilføre erfaring og stabilitet. Likevel hadde Fredrik Aursnes et kjempeår, og er en favoritt hos Solskjær. Babacar Sarr tilfører laget muskler og fysikk dersom det skulle trenges i kamper der Molde gjerne må kjempe motstandere ut av stilen. Stian Rode Gregersen kan fort få en defensiv rolle på midtbanen, men hjalp også med å tette igjen forsvaret. Med 191 cm på strømpelessen kan han fort bli en fleksibel mann i sentralleddet til Molde. Eirik Hestad er en annen som kjemper om plass sentralt i banen for de blåkledde. 21-åringen startet litt over halvparten av seriekampene for Molde i fjor, og har minst like hard konkurranse om en plass i år også. Amidou Diop fikk kun åtte kamper i fjor, der kun to var fra start, men er også et alternativ primært i en offensiv rolle på midtbanen.

TILBAKE: Etzaz Hussain er tilbake i Molde, og blir viktig med sin rutine.

Solskjær ønsker to kanter i sitt 4-4-2-system, men mangler kanskje de soleklar alternativene. Likevel er både Petter Strand og Eirik Hestad alternativer ute på kantene for Solskjær. Mattias Moström, som fortsatt er skadet, blir nok en het kandidat til å bekle den ene kanten når han vender tilbake. Videre leker Solskjær også med tanken på å forsøke Fredrik Brustad eller Sander Svendsen på kant, dersom det skulle bli nødvendig. Det er også lillebror Tobias Svendsen som fikk spilletid i fjor. 17-åringen kan bekle flere roller offensivt på midtbanen for Solskjær.

Likevel er kanskje det store spørsmålet på spissplass. Der har Solskjær nemlig et hav av muligheter. Björn Bergmann Sigurdarson er kanskje den som allerede nå kan glede seg til å starte på topp. Islendingen med det vanvittige steget vil bli helt essensiell både med sin rutine og målteft når det hele sparkes i gang. Sander Svendsen fungerer aller best i en rolle like bak spissen der han kan komme på løp, og være farlig på vei innover i boksen. Likevel kan det fort bli at nyervervelsen Óttar Magnús Karlsson velges på topp sammen med sin islandske landsmann. 20-åringen er sammenlignet med legenden Eidur Gudjohnsen, og står med to a-landslagskamper for Island. Et mer rutinert alternativ er Fredrik Brustad. Den tidligere AIK- og Stabæk-spissen tilbyr en mer fysisk tilstedeværelse, og kan fort brøyte vei for Sigurdarson på topp. Dermed har Solskjær et hav av valg. Han kan også se til unge, fremmadstormende Thomas Amang som med sitt eksplosive rykk fort kan bli en joker på benken.

Klikk på bildet for å forstørre.

STJERNESKUDD: Óttar Magnús Karlsson (til venstre) kan bli viktig for Molde i år. Her i duell mot Adrien Rabiot. Foto: Charly Triballeau (AFP)


Plusser:

+ Stor kompetanse på trenersiden
+ En fin blanding individualister som kan vinne kamper selv, og et stødig kollektiv
+ Har flere spisser som potensielt kan score 10-15 mål i år.

Minuser:

- Spørsmålstegn rundt forsvaret - Nattestad (Forrens erstatter) ute resten av sesongen.
- Mangler kantspillere, må ty til reserveløsninger
- Fortsatt unge og delvis urutinerte. Holder det en hel sesong?

Se opp for:

Tobias Svendsen (17) er en spiller det forventes mye av i Molde. 99-modellen kan bekle flere roller på midtbanen, og Ole Gunnar Solskjær tror fort dette er sesongen han får sitt gjennombrudd. Både debuterte og scoret i Eliteserien i fjor, og bidrar med en masse energi både med og uten ball. Kan fort utgjøre en duo sammen med storebror Sander Svendsen (19) som kan ende på mange mål i år. Svendsen-gutta kan fort bli gull verdt for moldenserne.

GUTTA KRUTT: Tobias (til venstre) og Sander Svendsen kan bli viktige for Ole Gunnar Solskjær i år.


Ole Gunnar Solskjær om Nettavisens tips (3. plass):

- Det er jo ganske forventa, egentlig. Jeg tipper dere har Rosenborg og Odd foran oss, og de fleste tipper nok sånn. For å si det sånn: dersom du tilbyr meg tredjeplass nå, så tar jeg det ikke.

- Hvorfor det?

- Fordi vi har større ambisjoner enn som så, og vi har vunnet ting før. På forhånd tar du ikke annet enn gull. Det er bedre å være optimist og ta feil, enn pessimist og ha rett.


Overganger siden forrige sesong:

INN:
Óttar Magnús Karlsson (Vikingur)
Sonni Ragnar Nattestad (FH Hafnarfjördur)
Ole Martin Rindarøy (lån avsluttet, tilbake fra Lillestrøm)
Erling Braut Håland (Bryne)
Etzaz Hussain (Rudes Zagreb)

UT:
Ethan Horvath (Club Brügge)
Thomas Kind Bendiksen (Sandefjord)
Per-Egil Flo (Slavia Praha)
Vegard Forren (Brighton)
Pape Paté Diouf (Odd)
Harmeet Singh (Wisla Plock)
Thompson Ekpe (lån, Kristiansund)
Joshua Gatt (Minnesota United)

Moldes treningskamper:

Molde - Nordmøre & Romsdal 5-1 (Hestad, Aursnes, Gussiås, S.Svendsen (2) )
Häcken - Molde 2-3 (S. Svendsen (2), Karlsson)
FC København - Molde 1-1 (4-5 på straffer) (Karlsson)
Molde - Bodø/Glimt 0-2
Molde - Hødd 8-0 (Remmer, Hestad, Strand, Rindarøy, S.Svendsen, Sigurdarson (2), Brustad)
Molde - Tromsø 2-1 (Brustad, Karlsson)
Molde - SJK 1-0 (S.Svendsen)
FH - Molde 1-4 (Brustad (3), Sarr)
Molde - Malmö FF 1-1 (Hestad)
Aalesund - Molde 5-1 (Hussain)

Annonsebilag