STORT TALENT: Tobias Christensen er en å følge med på i sesongen som kommer. Start-profilen har selvtillit både på og utenfor banen.
STORT TALENT: Tobias Christensen er en å følge med på i sesongen som kommer. Start-profilen har selvtillit både på og utenfor banen. Foto: Egil Sande (Nettavisen)

Start-talentet: - Kapteinen tok meg til side. Han hadde fått klager fra de eldre spillerne

Tobias Christensen (17) kan beskrives med ett ord: Unorsk. Det har ført til visse konsekvenser både på og utenfor banen.

TABELLTIPSET: 8.-PLASS -START
(I fjor: 2.-plass i Obosligaen)

- Jeg prøver ikke å være kul eller noe sånn, men jeg er en ærlig type. Jeg synes det er viktig å si det jeg mener, sier Christensen når Nettavisen treffer ham etter en Start-trening kort tid før seriestart.

At han er uredd og opptatt av klare tilbakemeldinger, det fikk lagkameratene i Start merke da han ble en fast del av A-laget i fjor.

Han var så opptatt av å vise seg frem at han etter hvert fikk beskjed om å roe seg litt ned.

Ble tatt til side

- Det var ikke lenge etter jeg begynte å trene fast med A-laget at kaptein Simon Larsen tok meg til siden og fortalte at han hadde fått en del klager på meg fra noen av de eldre gutta om at jeg kanskje var litt for rappkjeftet. Da tar jeg det til meg, jeg ønsker ikke være en drittsekk, sier Christensen i dag.

- Hva er det du sa som var så provoserende?

- De er kanskje ikke vant til at det kommer opp en 16-åring som med en gang prøver å ta tak i ting. Det var kanskje «fair» at jeg fikk et par beskjeder om å roe meg litt, det tar jeg selvfølgelig til meg. Jeg blir eldre og lærer, sier han.

- Skal det ikke være sånn at man kan si fra på trening?

- Jo, det mener jeg også, helt soleklart, og det ga jeg beskjed om den gangen. Det kan ikke være sånn at det blir galt hvis en 16-åring gir beskjed. Han bør ha like mye rett til å si fra som en 30-åring. Men jeg ser at det kan bli unaturlig for noen, sier han.

Den svært lovende unggutten, som fikk nytt forbilde da han leste Zlatan-boka, ser opp til svensken fordi han gir blaffen i hva andre mener om han.

Slik er han selv også, forteller 17-åringen.

Som han slår fast: Han har sans for folk som er ærlige og tør si hva de mener.

TRENTE MED MONACO: Starts Tobias Christensen fikk et lærerikt opphold hos storklubben etter forrige sesong.

Men å stikke frem hodet i Norge gjør man ikke uten risiko.

Her gjelder janteloven, og man skal helst ikke våge å være noe særlig annerledes hvis man vil unngå reaksjoner.

Fikk reaksjoner

Det har også Starts supertalent fått merke. Opp gjennom årene har han stadig opplevd at folk har forsøkt å endre personligheten hans.

- Det har vært mange som har forsøkt å jekke meg ned, både trenere, medspillere, motspillere og foreldre som mener jeg har vært for tøff i trynet.

- Lot du deg påvirke?

- Nei, det kan man ikke gjøre. Jeg må være meg selv, og hva folk mener er ikke så viktig. Jeg tror personligheten er en av grunnene til at jeg har kommet dit jeg er i dag, og at jeg gir litt F føler jeg er en av mine sterkeste sider på banen.

- Det han ikke ha vært noe moro for deg som ung gutt å høre at du bør endre personlighet?

- Jeg fnyser litt av det. Det er kanskje unormalt å være på min måte i Norge, her skal man jo helst ikke si så mye eller være bedre enn andre, men det går ikke inn på meg. For å være helt ærlig fnyser jeg bare av folk som ber meg være annerledes, forteller han.

LOVENDE: Tobias Christensen, her i kamp mot Strømmen i Obosligaen forrige sesong, regnes for å være blant Starts mest lovende spillere.

Han fikk sitt virkelige gjennombrudd forrige sesong da han spilte seg inn på Start-laget og tidvis herjet offensivt for de gule.

Som han selv sier: Da sesongen startet med med første seriekamp, var han ikke var i nærheten av laget. Men ting skjedde fort, og i sesongens andre halvdel var han bankers på Obos-ligaens nest beste lag.

- Gikk det lettere enn du trodde?

- Ja, men jeg har alltid følt at jeg tar nye nivåer bra. Det var gøy å se at jeg kunne bidra også på det nivået, sier han.

Trente med storklubb

Prestasjonene førte ham til et treningsopphold hos den franske storklubben Monaco etter sesongen. 16 dager spilte og trente han med gode spillere for klubbens reservelag.

Tilbakemeldingene var gode, og Christensen selv følte han tok nivået.

Det er ikke første gang han får vise seg frem for større klubber. Som 13-åring var han på flere treningsopphold i engelske Fulham, og han har også trent med danske Aalborg.

- Jeg hadde mulighet til å skrive under for Aalborg da jeg var 15, men for meg var det naturlig å gå til Start. Jeg så jeg kunne utvikle meg godt her, og det var en klubb som slapp til mye ungt. Det var ikke så lang vei opp til A-laget her. Jeg angrer absolutt ikke på det valget, sier han.

UNG: Men Starts Tobias Christensen er allerede blitt en populær profil hos mediene.

- Et spesielt talent

Start-trener Mark Dempsey gledet seg til å trene Christensen da han overtok klubben. Dempsey hadde sett ham spille og tenkte fort: Han vil jeg jobbe med.

- Ja, for han er et spesielt talent. Han er en ung og talentfull spiller som har glimrende «attitude», men han har mye å lære fortsatt, han er jo bare 17 år. Men jeg tror han har de kvalitetene som skal til for å klare å ta nye steg, sier Dempsey til Nettavisen.

Også Dempsey har bitt seg merke i selvtilliten og holdningen til Christensen. Der andre foreldre og trenere har forsøkt å dempe unggutten, mener Dempsey den bør fyres opp under.

- Holdningen hans er førsteklasses for en fotballspiller. Førsteklasses. Og jeg mener holdningen hans også utenfor banen er blitt veldig bra. Vi har ingen problemer med ham i det hele tatt, sier Dempsey.

Christensen beskriver seg selv som en spiller som er god i mellomrom, god til å finne rom og skape sjanser og mål.

Og ambisjonene for 2018-sesongen er allerede klare: Han skal spille så mye som mulig og sørge for minst ti målpoeng i Eliteserien.

- Jeg tror det er et realistisk mål, og jeg jobber hver dag for å bli mer skapende i spillet mitt og bli mer avgjørende.

Han virker bankers på Start-laget som åpner hjemme mot Tromsø 11. mars. Han sliter med en liten skade nå, men den skal ikke være alvorlig. I vinter har han startet hver eneste treningskamp så lenge han har vært skadefri.

Analyse av Start

Start er laget der det aller meste er nytt. Både i forsvar, på midtbanen og i angrep har det dukket opp flere nye ansikter i Start-stallen.

Keeper

På keeper-plass er ting derimot uendret for Start. Håkon Opdal (35) nærmer seg veteranstatus, men holder fortsatt plassen som førstekeeper i Start.

Benjamin Boujar (24), som fikk sin seriedebut i forrige sesong, har fått prøve seg litt i oppkjøringen, men må nok likevel se seg nødt til å stille seg bak Opdal i køen om spilletid.

Forsvar

Selv om Mark Dempsey har eksperimentert med en trebackslinje ved enkelte anledninger, er det ventet at Start spiller med fire menn i forsvar. På høyrebacken er Eirik Wichne førstevalg. 20-åringen var førstevalg i sin posisjon også forrige sesong, og skrev nylig under på en ny treårskontrakt med Start. Damion Lowe og Simon Larsen står fremst i køen på midtstopperplass og danner trolig stopperpar.

SENTRAL: Damion Lowe har fått en sentral rolle i Starts midtforsvar.

På venstrebacken kan Dempsey velge mellom nysigneringen Carl Elliot Leifson Käck, Henrik Robstad og allsidige Vikstøl. Svenske Käck spilte under Dempsey i svenske Djurgården og ble hentet til Start før sesongen, og blir et førstevalg på Starts venstreback.

Midtbane

Starts midtbane består av en spennende miks av unge og talentfulle spillere og mer rutinerte herrer.

Nigerianske Aremu Afeez ble hentet til klubben i januar, og er tiltenkt rollen som midtbaneanker. Til tross for at han bare er 18 år, spiller Afeez som om han er langt mer erfaren enn det alderen tilsier. Også Michael Ogungbaro, som ble hentet fra Jerv, vil kunne fylle en defensiv rolle på midtbanen, i tillegg til at han også kan spille i midtforsvaret. Ghanesiske Isaac Twum er mer offensiv i stilen, og vil bidra fremover på banen for Start. Enten som indreløper eller som kant.

Som om ikke det var nok, kan Start også vise til andre lovende unggutter som Tobias Christensen og Adnan Hadzic. Om Christensen får ristet av seg småskaden sin, blir det fort Afeez, Twum og Christensen som danner midtbanetrio i første seriekamp. Om Dempsey ønsker litt mer rutine på midtbanen, kan det være et alternativ å trekke ned Espen Børufsen, noe som har blitt prøvd i oppkjøringen.

SPISS: Kristjan Floki Finnbogason er blant spillerne som kan gjøre en innsats på spissplass for Start.

Angrep

Islendingen Kristjan Floki Finnbogason har vært Starts førstevalg på spissplass siden han ankom klubben sommeren 2017.

Også på vingene går det i islandske alternativer. Gudmundur Andri Tryggvason trives på kanten, men kan også bidra på spissplass. Han må nok likevel finne seg i å stå bak Kevin Kabran i køen. Svensken er også ny i klubben, etter at han ble hentet fra Brommapojkarna i januar, og får mye ros av Dempsey.

Høyresiden har skapt litt hodebry for Dempsey og kompani gjennom oppkjøringen til sesongen, og Start valgte derfor å legge et millionbeløp på bordet for å sikre seg Aron Sigurdarson fra Tromsø. I tillegg er Espen Børufsen og Abubakar Ibrahim Aliyu gode kandidater på vingene.

Dessuten er Lars-Jørgen Salvesen tilbake fra skade. Leddbåndskaden som holdt den offensive spilleren ute av spill i fjor, skal nå være leget. Salvesen har fått prøvd seg igjen i oppkjøringskampene, og kan bli en joker for Start.

START-SJEF: Mark Dempsey er ny Start-sjef. Her fra tiden i Haugesund.

Trener

Mark Dempsey har av mange blitt sett på som en viktig brikke i Ole Gunnar Solskjærs suksess i Molde. Han har også fått prøve seg på egenhånd i Haugesund og Djurgården.

I Haugesund endte det med en brå exit da han sa opp jobben midt i sesongen. I Djurgården ble han hentet inn midt i sesongen etter at svenskene hadde fått en skuffende start på Allsvenskan. Der fikk Dempsey fart på skuta, og plukket med seg en rekke seire gjennom høsten 2016. Selv om det endte med en sjuendeplass på Dempsey og Djurgården, valgte engelskmannen å ikke forlenge kontrakten.

Etter en ny periode i Molde, ble Dempsey hentet til Kristiansand og Start i desember 2017.

I skrivende stund har Start for mange utenlandske spillere, så et par spillere må nok belage seg på et utlån for at klubben skal oppfylle kvotekravene.

Om Dempsey klarer å tyne ut det maksimale av de rutinerte karene i Start, samtidig som han får tynt ut ungguttas ubestridte potensial, kan «Prosjekt Start» virkelig bli spennende.

Derfor tror Nettavisen at Start ender på 8.-plass i Eliteserien 2018.

Pluss

+ Haugevis med unge og lovende spillere. Det skal ikke stå på talent i Start-troppen i år.

+ Ny giv i klubben med nye eiere og investeringer.

+ Svenske Kevin Kabran virker som en spennende mann, og kan være med på å blåse liv i Starts offensive spill.

Minus

- Press. Sjelden har vel et nyopprykket lag hatt større press på seg enn Start i år, med tanke på den massive satsingen som nå foregår i klubben.

- Bredde i troppen. Hvor god er egentlig nummer 13, 14 og 15? Stallen virker sårbare for skader på de viktigste spillerne.

- Den unge troppen kan vise seg å være for ung og dermed også mangle litt erfaring. Spesielt snittalderen på de sentrale midtbanespillerne er oppsiktsvekkende lav.

- Mye nytt. Både treneren og en rekke av spillerne har så vidt rukket å bli husvarme på Sør Arena før alvoret braker løs. I fotball tar ting som regel litt tid, og det er et usikkerhetsmoment hvor fort Start-brikkene faller på plass denne gangen.

Se opp for: Isaac Twum (20)

Isaac Twum ble hentet til Start fra Inter Allies FC i desember i fjor. Ghaneseren er en offensiv midtbanespiller, og vil trolig ta plass som én av tre på Starts midtbane. Twum har allerede tatt steget opp på Ghanas landslag, og det er ventet at 20-åringen vil kunne bli en sentral brikke i Dempseys mannskap.

Mark Dempsey om Nettavisens tips:

- Jeg synes det er høyt.

- For høyt?

- Kanskje. Vi har akkurat kommet opp. Jeg snakker ikke om posisjoner. Dere har deres meninger, og jeg tar dem, men uansett hva dere tipper, så tar jeg det med en klype salt. Det er jobben deres, det er å tippe slikt. Jeg er aldri fornøyd eller misfornøyd med hva folk tipper. Jeg har en god idé om hvor vi ender, men det holder jeg for meg selv. Jeg forteller det ikke til spillerne, en gang. Jeg sier bare til dem at jeg ønsker vi skal bli bedre dag for dag. Og så får vi se hvor vi ligger til slutt.

- Er du trygg på at dere unngår nedrykksstriden?

- Ja, definitivt. Jeg er veldig trygg på at vi ikke rykker ned. Men spør du alle trenerne i Eliteserien, så vil de fortelle deg det samme. Ingen sier de tror de rykker ned. Jeg tror ikke vi går ned, men det kan skje. Se på Brann for noen år siden. Det kan skje med gode lag. Eliteserien er en tøff liga, og får du momentum i negativ forstand, så går det ofte den veien.

Overganger

INN:
Isaac Twum (Inter Allies FC)
Gudmundur Andri Tryggvason (KR Reykjavik)
Elliot Käck (Djurgården)
Kevin Kabran (IF Brommapojkarna)
Afeez Aremu (Westerlo Football Academy)
Isac Lidberg (Åtvidaberg)
Michael Olusoji Ogungbaro (Jerv)
Aron Sigurdarson (Tromsø)

UT:
Niels Vorthoren (Sandnes Ulf)
Gudmundur Kristjansson (Breidablik)
Jens Kristian Skogmo (Arendal)
Thomas Zernichow (Jerv)
Steffen Lie Skålevik (lån avsluttet, Brann)
Dennis Antwi (lån, Åsane)
Lasse Sigurdsen (lån, Fløy)
Henrik Byklum (Fram Larvik)
Conor O'Brien (kontrakt utgått)
Philip Sandvik Aukland (lån, Arendal)
Isac Lidberg (lån, Jerv)

Treningskamper

Vålerenga - Start 2-1
Start – Bodø/Glimt 0-1
Start – Aalesund 0-0
Start – Arendal 5-0
Start – Sandefjord 1-2
Start – Haugesund 1-2
Start – Flekkerøy 1-2
Start – Donn 11-0

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør