Gå til sidens hovedinnhold

Strand Larsen om møtet med Bonucci: - Tror ikke jeg rørte ballen

Sarpsborgs stortalent fikk et vennlig råd av Riccardo Monotolivo før han skulle møte den italienske stopperkjempen Leonardo Bonucci på trening under utlånstiden i Milan.

TABELLTIPSET: 4. PLASS - SARPSBORG 08
(I fjor: 8. plass)

MARBELLA (Nettavisen): - Det var helt sykt. Det var ett touch hele tiden, og tok du to touch ble du spist opp.

Det sier Jørgen Strand Larsen (19) entusiastisk til Nettavisen under Sarpsborgs treningsleir i Spania.

Unggutten har herjet i Eliteserie-oppkjøringen og står med 11 nettkjenninger i vinter. 19-åringen gikk på lån til Milans U19-lag Primavera i august 2017, og fikk i løpet av oppholdet trene med Milano-lagets Serie A-mannskap ved flere anledninger.

Det er her historien om Leonardo Bonucci kommer inn. Treningene betød nemlig dueller mot flere av Italias største fotballstjerner, og spesielt én spiller tok pusten fra Strand Larsen.

- Jeg husker en trening jeg møtte Bonucci, og jeg ikke tror jeg rørte ballen en eneste gang. Han er en av de beste jeg noen gang har møtt, og det var bare på trening. De er kanskje på 80 prosent der i forhold til hva de er i kamp, forteller han og legger til at nivået gjorde at fikk seg en tankevekker og tok seg selv i nakkeskinnet.

Bonucci er en bauta på det italienske landslaget, og spilte ett år i Milan før han returnerte til Juventus. Veteranen har vært en nøkkelspiller for Torino-klubben under dens nye storhetstid etter degraderingen til Serie B.

31-åringen, som har over 80 kamper på det italienske landslaget, spilte en viktig rolle da Juventus nylig tok seg videre til kvartfinalen i Champions League, og han maktet å temme Atletico Madrids Alvaro Morata.

Temmet ble også Strand Larsen da han møtte midtstopperen på trening i Milano.

- Jeg følge meg som en liten 12-åring som bare var med for skyld, men det kom seg heldigvis etter hvert, sier han og legger til at flere av de rutinerte Milan-gutta tok ham godt i mot de gangene han hospiterte med dem.

Han erindrer spesielt én situasjon da Riccardo Montolivo, som har over 100 kamper på midtbanen for laget fra motebyen, kom bort til ham før en trening.

- Jeg husker det første han sa til meg var at «jeg vet Bonucci er god, men bare gjør det du er god på, så tar du det derfra». Da ble jeg litt roligere, sier han med et stort smil.

11 mål i oppkjøringen

Låneoppholdet i Milan varte i et snaut år for Strand Larsen, før han returnerte til Sarpsborg. 19-åringen bedyrer at han trives svært godt i Østfold-klubben, men innrømmer samtidig at han gjerne skulle forlenget Milan-oppholdet.

- Samtidig var låneavtale det beste som kunne skjedd. De ville hente meg tilbake, men det ble litt halvveis fra deres side og da begynte jeg å miste litt troen. Da var det tryggere å komme tilbake til Sarpsborg.

Spissen returnerte til Sarpsborg i juni i fjor, og fikk være med på siste del av klubbens eventyr i Europa League.

Denne sesongen er det knyttet forventninger til den robuste målscoreren, mye fordi han har bøttet inn mål i oppkjøringen.

Han startet med å sette én scoring mot Vålerenga i januar, før det ble hattrick mot det russiske storlaget CSKA Moskva.

Deretter har nettkjenningene kommet som på bestilling, og han står med 11 scoringer på 12 kamper i sesongoppkjøringen.

Tirsdag var han i tillegg en viktig bidragsyter til at Norge G19 kvalifiserte seg til EM-sluttspillet i Armenia. Spissen noterte seg for to scoringer i 3-2-seieren mot Kroatia.

Sarpsborg-trener Geir Bakke er likevel opptatt av at man ikke skal legge for stort press på de brede skuldrene til unggutten som innehar en imponerende fysikk tross sin unge alder.

- Vi skal ikke stresse opp Jørgen noe særlig. Han har hatt en veldig fin oppkjøring så langt, og det er litt opp til ham selv, både når det kommer til skader, men også at han må jobbe med detaljer han vet han han bli bedre på, sier han før han påpeker:

- Om han har selvtilliten i orden, noe han bør ha, så har vi en Eliteserie-spiss i ham, men jeg tror ikke vi skal begynne å snakke om spilleminutter og mål ennå, for det kommer naturlig.

Strand Larsen selv vil ikke snakke for mye om han vil få gjennombruddet i Eliteserien denne sesongen. Han er heller opptatt av jobben som må gjøres for å lykkes.

- Det handler ikke om noe annet enn hardt arbeid. Jeg vet det har gått bra i vinter, men det er ikke det som teller. Jeg har lyst til å vise meg fram så jeg får spille fra start, og så handler det om å ta sjansen når den kommer.

19-åringen vil ikle seg Sarpsborg-drakten med nummer 45 på ryggen kommende sesong.

Det er mye takket være Mario Balotelli. Italieneren, som nå spiller i franske Marseille, hadde det noe utradisjonelle draktnummeret både i Inter, Manchester City, Liverpool og Milan.

- Da jeg kom opp (på A-laget) var det ikke så mange kule numre ledig. Nummer ni er fredet i S08, og jeg turte ikke å ta de tøffeste numrene. Samtidig har jeg alltid sett opp til Mario Balotelli. Han er god, men også litt særegen. Han er seg selv, og jeg vil også være meg selv og min egen type. Jeg gidder ikke være lik alle andre, så det var litt av grunnen, forteller han.

Ingen Europa League

Sarpsborg-laget både imponerte og overrasket i Europa League forrige sesong. Det hele utviklet seg til å bli et lite eventyr for Geir Bakkes mannskap som blant annet slo Genk 3-1 på hjemmebane.

Det endte til slutt med sisteplass i en knalltøff gruppe, men laget imponerte stort ved å ta fem poeng i en gruppe som bestod av både Besiktas og Malmö i tillegg til belgiske Genk.

Europa-eventyret gikk imidlertid på bekostning av Eliteserien i løpet av sesongen, og fjorårets åttendeplass gjør at laget kun har serien og cupen å spille for denne sesongen.

Strand Larsen sier målsettingen er å komme tilbake til Europa League, og får støtte av trener Bakke.

Klubben må imidlertid klare seg uten blant andre Tobias Heintz, Rashad Muhammed og Patrick Mortensen. Trioen er solgt til henholdsvis Kasimpasa, Erzurumspor og Århus.

Inn har blant andre Steffen Lie Skålevik kommet, men Bakke innrømmer at det er et spørsmål om laget allerede denne sesongen er rustet til å kapre en ny plass som gir europaspill.

- Vi har sagt ganske klart at vi har et ønske om å komme tilbake til Europa League, så får vi se om vi allerede i 2019 er robuste nok til å hamle opp med dem som har litt mer slagvolum på overgangsmarkedet, sier han og nevner Rosenborg, Molde, Brann og Odd.

- Jeg tror det blir veldig tett bak Rosenborg, Molde og kanskje Brann. Bak dem er alt åpent.

Analyse av Sarpsborg:

Sarpsborg har som vanlig vært aktive på overgangsvinduet i vinter, mye takket være lagets innsats i Europa League forrige sesong.

Både Heintz og Muhammed ble værende i Tyrkia etter å ha imponert i cupspillet, og kanskje spesielt førstnevnte kan bli et stort savn.

Et stort savn vil også Patrick Mortensen bli. Spissen var nærmest en garantist for mål, men har forsvunnet til dansk fotball, og det hviler således et stort ansvar på spissene Strand Larsen, Skålevik og Lars Jørgen Salvesen.

Laget «slipper» imidlertid å konsentrere seg om Europa League denne sesongen, noe som bør borge for en langt sterkere sesong i Eliteserien enn hva som var tilfellet forrige sesong.

Både Nicolai Næss (Heerenveen), Jonathan Lindseth, Wilmer Azofeifa, Ismael Coulibaly og Boubacar Konté er spennende nysigneringer, men spørsmålet er om de tre sistnevnte trenger en sesong til å tilvende seg Geir Bakkes måte å spille på.

Sarpsborg-laget har tidligere blitt gjenkjent med en backfirer, men Bakke har i oppkjøringen også eksperimentert med å spille en trebackslinje for å ha flere strenger å spille på i sesongen som kommer.

Vi tror uansett Sarpsborg-laget har nok kvalitet til å sikre fjerdeplassen i Eliteserien.

Keeper:

Russiske Aleksandr Vasyutin gjorde en god figur forrige sesong, og er mer enn bra nok for et topplag i Eliteserien.

Bak ham har klubben Aslak Falch som en solid backup, og duoen gjør at Bakke, i motsetning til flere andre Eliteserie-lag, ikke trenger å tenke på at han trenger en ny burvokter for å kunne konkurrere på det nivået han ønsker.

Forsvar:

Både Sheldon Bateau og Pablo Arboine er spennende nysigneringer, men det spørs om ikke Sarpsborgs forsvarsfirer i hovedsak vil være helnorsk.

Nicolai Næss fra Heerenveen er en solid forsterkning, og han vil sannsynligvis danne stopperpar med Jørgen Horn når han er blitt helt klar etter sin stygge øyeskade.

Jon-Helge Tveita er en solid høyreback, og på motsatt side er kaptein Joachim Thomassen. Laget er forholdsvis godt forspent når man tar med de nevnte nysigneringene, og bør ha gode forutsetninger om å kapre den spådde fjerdeplassen om man tar forsvaret i betraktning.

En annen fordel med flere av forsvarsspillerne er at de er anvendelige. Både Thomassen og Tveita kan trekkes inn som én av tre stoppere om Bakke ønsker å ha Lindseth og Halvorsen som vingbacker i 3-5-2.

Midtbane:

Laget har fortsatt en av Eliteseriens beste midtbanespillere i Kristoffer Zachariassen. Spørsmålet er om han er i klubben også etter sommeren, men hans tilstedeværelse vil være gull verdt på vårparten.

Laget mister både kreativitet og frisparkkraft etter at Heintz har forlatt klubben, mens Matti Lund Nilsen er en solid spiller i Bakkes spillestil.

Azofeifa er et spennende tilskudd som fort kan blomstre, men det kan være både han og senegalesiske Ismael Coulibaly trenger tid på å tilvende seg Eliteserie-spill.

Ole Jørgen Halvorsen, Jonathan Lindseth og Kristoffer Larsen (i tillegg til anvendelige Amin Askar) vil kjempe om kantposisjonene i det som jevnt over er en svært løpssterk midtbane, og de to førstnevnte kan også fungere som vingbacker i en femmer på midtbanen om Bakke ønsker å benytte seg av det.

Angrep:

Man kommer ikke utenom at tapet av Mortensen er en klar svekkelse for S08.

29-åringen var en konstant trussel med sin tilstedeværelse i motstanderens boks, og til tross for at ikke Rashad Muhammed var verdens mest kliniske spiss, skapte han ofte kaos i motstandernes forsvar på grunn av hans spisskompetanse i bakrom.

Nå er begge de to borte, og Steffen Lie Skålevik (Brann) og Lars Jørgen Salvesen (Ull/Kisa) er hentet inn som erstattere.

De to er forholdsvis solide spillere, men mangler X-faktoren Mortensen og Muhammed hadde.

I oppkjøringen har det virket som det er Jørgen Strand Larsen som Sarpsborg-fansen må sette sin lit til, og 19-åringen har en egen evne til å dukke opp der ballen ender i motstanderens felt.

Å legge såpass mye ansvar på en enn så lenge urutinert 19-åring er imidlertid tøft, og forsvaret er i så måte den lagdelen hvor Sarpsborg er klart mest svekket etter forrige sesong.

Boubacar Konté (18) kan virke som en svært spennende signering, en spiller Sarpsborg 08 selv omtaler som et «megatalent». 18-åringen fra Mali, som kan bekle de fleste rollene offensivt, har allerede tegnet seg på scoringslisten i oppkjøringen, men kan fort trenge en sesong til å bli vant til norsk fotball og Eliteserien.

Trener:

Det er vanskelig å tenke seg at Sarpsborg realistisk sett kunne hatt en bedre trener enn Geir Bakke.

Han har Sarpsborg-DNA-et i blodet, og har en klar idé om hvordan fotballen skal spilles i Østfold.

Han kjenner spillergruppen svært godt, og har tidligere utviklet flere profiler som har forsvunnet ut av klubben som følge av gode prestasjoner.

Han har vekslet litt mellom 4-4-2 og en trebackslinje i vinter, og det gjør S08-laget mer uforutsigbart. Kan fort miste Zachariassen i sommer, men kjenner vi Bakke rett klarer han også å utvikle eller hente en spiller som kan fylle rollen til bergenseren.

Plusser:

+ Laget imponerte forrige sesong, men det var først og fremst i Europa League. Denne sesongen trenger laget kun å konsentrere seg om Eliteserien, og da bør de komme langt høyere på tabellen ved sesongslutt enn hva som var tilfellet forrige sesong.

+ Kristoffer Zachariassen. Midtbanespilleren var briljant forrige sesong, og det er på mange måter litt overraskende at han ikke ble snappet opp av en større klubb. Nå tar han fatt på en ny sesong i Sarpsborg-trøya, og han blir naturligvis svært viktig på midtbanen for Bakke.

+ Kollektivet. Ja, laget har mistet viktigere spillere forrige sesong, men i Geir Bakkes modell er det først og fremst kollektivet som skaper suksess. Laget er ikke like avhengig av enkeltspillere som visse andre lag, og er vant til å måtte selge spillere som fortløpende gjør det bra.

Minus:

- Til tross for at det er kollektivet i sentrum, mangler Sarpsborg en tydelig midtspiss. Mortensen hadde den rollen forrige sesong, og det er fortsatt knyttet noen spørsmålstegn til om Skålevik kan fylle hans sko.

- Hva skjer om Zachariassen forsvinner i sommer? Blir det satt av midler til å hente inn en erstatter i samme vindu? 25-åringen spiller en viktig rolle i laget.

- Denne sesongen har laget mer forventningspress på seg enn de har hatt tidligere. Flere klubber fikk øynene opp for prestasjonene i Europa League forrige sesong. Nå skal eventyret følges opp med plass som sikrer kvalifisering til mer spill i Europa.

Se opp for: Jørgen Strand Larsen (19)

Spisstalentet er allerede godt beskrevet. Han har scoret på bestilling i oppkjøringen, og går nå inn i Eliteserie-sesongen i et lag som mangler en tydelig midtspiss.

Den sjansen kan Strand Larsen fort gripe, for han har, som Bakke også beskriver ham, vært sylskarp i vinter.

Han er en av de spillerne som virker å ha en egen evne til å dukke opp i boksen når ballen blir slått inn, og i så måte født til å score mål.

Han har allerede fått en smak på utenlandsdrømmen gjennom sitt opphold i Milan, og det vil overraske om speiderapparatet i Serie A-klubben har tatt øynene av nordmannen.

Geir Bakke om Nettavisens tips (4.-plass):

- Jeg har egentlig ingen kommentar til det.

Vinterens treningskamper:

Sarpsborg 08 - Vålerenga 4-0 (Agger, Strand Larsen, Salvesen 2)

Häcken - Sarpsborg 08 0-2 (Zachariassen, Strand Larsen)

CSKA - Sarpsborg 08 3-3 (Strand Larsen 3)

Sarpsborg 08 - Admira Mödling 0-2

Sarpsborg 08 - Zenit 1-2 (Salvesen)

Sarpsborg 08 - Ull/Kisa 0-2

Sarpsborg 08 - Flora Tallinn 3-1 (Strand Larsen 2, Larsen)

Sarpsborg 08 - Nome Kaljus Strøket

Sarpsborg 08 - Lokomotiv 0-1

Sarpsborg 08 - Fredrikstad FK 3-0 (Lund Nielsen, Lindseth, Ruud Tveter)

Sarpsborg 08 - Strømsgodset 4-2 (Strand Larsen, Skålevik 2, Lund Nielsen))

Sarpsborg 08 - Kongsvinger 5-0 (Halvorsen 2, Strand Larsen 2, Azofeifa)

Norrköking - Sarpsborg 08 3-1 (Konté)

Vinterens overganger:

INN:

Nicolai Næss (Heerenveen, Nederland)

Alexander Ruud Tveter (tilbake fra Strømmen etter lån)

Jonathan Lindseth (Mjøndalen)

Wílmer Jesus Azofeifa Valverde (Santos de Guápiles, Costa Rica)

Ismael Cheick Coulibaly (CS Duguwolofila, Mali)

Lars Jørgen Salvesen (Ullensaker/Kisa)

Steffen Lie Skålevik (Brann)

Isak Heen Berge (Follo)

Sebastian Jarl (Kjelsås)

Sheldon Bateau (Football Club Kairat, Kasakhstan)

Pablo Arboine (Santos de Guápiles, Costa Rica)

Boubacar Konte (Etoiles Mandé, Mali)

UT:

Joonas Tamm (tilbake til Flora Tallinn, Estland etter lån)

Joackim Jørgensen (Start)

Tobias Heintz ( Kasimpasa, Tyrkia)

Orri Omarasson (Valur, Island)

Patrick Mortensen (GF Århus, Danmark)

Amani Mbedule (Kråkerøy)

Rashad Muhammed (Erzurumspor, Tyrkia)

Mikkel Agger (Viborg, Danmark)

Christoffer Guttulsrød (Moss)

Usman Muhammed (FC Pyunik, Armenia)

Nikola Tkalcic (kontrakt terminert)

Harmeet Singh (HJK Helsinki, Finland)

Les også

Her er Nettavisens tabelltips for Eliteserien 2019

Kommentarer til denne saken