TAR OPP ARVEN: Morten Morisbak Skjønsberg (foran) har lagt opp. Andreas Hanche-Olsen (bak) er den nye sjefen i Stabæk-troppen.
TAR OPP ARVEN: Morten Morisbak Skjønsberg (foran) har lagt opp. Andreas Hanche-Olsen (bak) er den nye sjefen i Stabæk-troppen. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Tar opp arven etter Stabæk-legenden: - Mer Morten enn det Morten var selv

Andreas Hanche-Olsen fikk Stabæk-drakta som femåringen. Den satte retningen for livet hans.

TABELLTIPSET:
11. PLASS - STABÆK
(I fjor: 9. plass)

- Det låter ikke helt feil det, nei, sier Andreas Hanche-Olsen.

Samme dag som Nettavisen snakker med ham, har Stabæk-spillerne fått beskjeden fra trener Toni Ordinas om at den 21 år gamle midtstopperen er klubbens nye hærfører. Vi får æren av å være blant de aller første som titulerer ham som Stabæk-kaptein.

Han er ikke gamle karen, men i Stabæk er 21 år mer enn nok. Snittalderen i stallen er på 21,3 år. Hanche-Olsen ligger med andre ord omtrent akkurat på snittet.

- De fleste ville kalle deg en unggutt?

- Ja, jeg går vel under den kategorien enda. Men i Stabæk er jeg en av de mer rutinerte, vil jeg si. Det er ikke mange over 25 her, det er vel bare Steinar (Strømnes) og Tonny (Brochmann). Og Håkon (Skogseid), men han har ikke trent i hele pre-season, sier kapteinen, som ser på det som en stor ære å få lede klubben han har hatt et nært forhold til i mange år – sin unge alder til tross.

- Jeg har vært supporter for denne klubben her siden jeg var fem. Siden da har jeg vært på hver hjemmekamp.

- Hver hjemmekamp?

- Omtrent. Jeg har kanskje gått glipp av et par. Men 90 prosent av dem har jeg vært på, vil jeg si.

Drakta forandret alt

Dermed går vi tilbake til 2002. Moss og Bryne er blant lagene som kriger i Tippeligaen, sistnevnte havner på en helt ålreit niendeplass. Harald Martin Brattbakk blir toppscorer med 17 mål for Rosenborg, mens Sture Fladmark i Lyn vinner Kniksen-prisen for årets trener.

DEN FØRSTE DRAKTA: En liten gutt har fått sin første drakt - Stabæk-drakta med de grønne ermene. Det satte retningen for Andreas Hanche-OIsens fotballkarriere.

Samme år flytter familien Hanche-Olsen fra Bogstad til Bærum. Fem år gamle Andreas har rukket å bli glad i fotball, men ennå har han ikke noe favorittlag. Halve familien er fra Bodø, og selv er han født der, men det er først nå han føler kjærlighet til et fotballag.

- Noe av det første vi gjorde var å kjøpe Stabæk-drakta, den med de grønne ermene, til meg. Jeg fikk nummer 8 med Martin Andresen på ryggen. Han ble mitt store forbilde. Det var han lenge.

Og fra da av var det gjort, altså.

Fra da av var Andreas Hanche-Olsen fullstendig hekta. Han støttet Stabæk gjennom tykt og tynt. Så dem rykke ned fra Tippeligaen i 2004. Fulgte Adecco-sesongen i 2005, da det ble opprykk med solid margin. Det ble starten på en enorm opptur som kulminerte med seriegullet i 2008.

- Jeg husker godt 0-3-tapet for Vålerenga. Jeg lurer på om ikke det var i 2004, da vi rykket ned. Det har brent seg fast. Men så er det jo oppturene man husker aller best. Det begynte med Adecco-sesongen i 2005, som var helt enorm. Fra da av var jeg med på alt. Da var jeg så sinnssykt gira. Da var det Stabæk-spiller jeg skulle bli.

Ordinas: - Som en sønn for meg

Men hva er det som gjør at en ihuga Stabæk-supporter noen år senere står fram som hærfører for den samme klubben? Vi vender oss til Toni Ordinas for å få svaret.

Vi vet det ikke når vi snakker med spanjolen, for dette er litt tidligere på dagen, men Ordinas har allerede bestemt seg for å gi kapteinsbindet til Hanche-Olsen. Han vil bare gi beskjed til spillergruppa først, før han snakker med mediene. Likevel dukker navnet fort opp når vi snakker om mulige kandidater.

MANNEN MED PLANEN: Antoni Ordinas har fått forme et Stabæk-lag fra bunnen av, etter å ha vært juniortrener i klubben i over fire år før han tok over hovedansvaret sommeren 2016.

- For meg er Andreas som en sønn, sier den joviale treneren.

- Jeg begynte å trene ham på juniorlaget for fire år siden, så jeg har vært med ham gjennom hele prosessen.

Faktisk var det i Ordinas’ første kamp som hovedtrener for Stabæk, mot Lillestrøm på Åråsen 10. juli 2016, at Hanche-Olsen fikk sin debut på A-laget.

Det husker 21-åringen godt.

- Det var spilt 92 minutter, og (Ernest) Asante ble skadet da vi scoret 2-1-målet vårt. Jeg ble kastet rett innpå som høyre vingback, var det vel. Han nølte ikke med å hive meg innpå. Han fant plass til meg, sier Hanche-Olsen.

Og å bli kalt «sønn» av treneren? Det går han fint med på.

- Ja, det blir nesten et sånt far-sønn-forhold etter hvert. Han er beinhard med meg til tider.

- Når?

- På feltet, ofte. Hvis det er noe han mener jeg ikke gjør helt riktig, sier han klart og tydelig ifra. Men så er det med en undertone av at det er fordi han bryr seg så voldsomt.

NIÅRING: Her er Andreas Hanche-Olsen (til høyre) ni år gammel, og sammen med lillebror er han fast tilskudd blant fansen under Stabæks hjemmekamper.

- Du, da? Kan du si ifra til ham?

- Det kan jeg. Og det er det jeg også liker med Toni. Selv om han er uenig, respekterer han alltid meningene dine. Vi hadde en liten konfrontasjon her på trening for to dager siden. Etter trening var det bare smil og latter. Det er fint at det kan være sånn.

- Et blått hjerte

Trener Ordinas vil altså ikke si hvem som blir Stabæk-kaptein når Nettavisen snakker med ham, men han er tydelig på at valget er tatt. Og når valget om Hanche-Olsen offentliggjøres et par timer senere, er det lett å forstå valget etter at vi har bedt ham om å beskrive egenskapene til Stabæks nye kaptein.

- Kan det være en unggutt?

- Ja, hvorfor ikke? Hvorfor ikke? Vi ser etter en mann med blått hjerte. En lidenskap for Stabæk er veldig, veldig viktig. Og vi ser etter en mann der drømmen om å spille for Stabæk henger høyt, akkurat som det har gjort for Morten, sier Ordinas.

- Og vi ser etter en mann som kriger. For kapteinen er ikke viktig når ting går bra, men når ting går dårlig. Når det er vanskelig trenger du en kaptein som reiser seg opp. Vi trenger en person som har respekt i gruppa, for alle må følge ham. Så vi vet godt hva vi ser etter. Og vi har et klart bilde av hvem som er vår mann, fortsetter han.

«Mer Morten enn Morten selv»

Det er ikke en hvilken som helst oppgave som 21-åringen tar på seg. Forgjengeren Morten Morisbak Skjønsberg spilte for Stabæk fra 2001 til 2017, kun avbrutt av et to år langt opphold i svenske Norrköping. Han var kaptein da klubben tok seriegull i 2008, fikk med seg fem seriemedaljer i løpet av Stabæk-karrieren, og var egentlig personifiseringen av Stabæk-laget da han la opp i fjor høst, 34 år gammel.

Men kanskje er Hanche-Olsen mer lik Skjønsberg enn man skulle tro.

Etter at Stabæk hadde spilt treningskamp mot IFK Göteborg tidligere i vinter, ble 21-åringen spurt av en svensk C More-journalist om det føltes godt å møte topp motstand i sesongoppkjøringen.

«Tiende plass, er det helt topp, da?» svarte Hanche-Olsen med et ertende smil om munnen, og svaret ble godt likt av Stabæk-fansen på supporternes eget forum.

«Ser ut som han har lært av forrige kaptein», skrev én.

«En ny Skjønsberg der altså, herlig!» skrev en annen.

«Han er mer Morten nå, enn det Morten selv var på den alderen,» mente en tredje.

Frekt intervju

- Det var kanskje noe litt Morten over det svaret der, det var kanskje det, medgir Hanche-Olsen.

Han får støtte av forgjengeren sin. For Morten Morisbak Skjønsberg fikk selv med seg svaret til Hanche-Olsen.

HYLLET: Morten Morisbak Skjønsberg ble hyllet for sin Stabæk-karriere da han la skoene på hylla etter fjorårssesongen.

- Han hadde jo helt rett. Det var jo ikke noe topplag, det der, sier Skjønsberg til Nettavisen når vi prater om svaret til C More.

Han ler godt når han får høre om Stabæk-supporternes sammenligninger av Hanche-Olsen og ham selv.

- He, he, he. Akkurat, ja. Om han kan komme med noen artigheter i intervjuer, så er det bra, det.

Skjønsberg er full av lovord om sin arvtaker.

- Han er en spennende midtstopper som har framtiden foran seg. Han er kompromissløs i dueller, og det liker jeg godt å se, sier Skjønsberg.

Framtidens midtstopper

Trener Toni Ordinas mener sågar at Hanche-Olsen setter standarden for en helt ny type midtstoppere i norsk fotball.

- Han har noen egenskaper som jeg synes er interessante, sier spanjolen.

- Når vi ser på stopperprofilene i Norge, virker det som om mange liker å forsvare boksen. Og de er komfortable inni sin egen boks. Men det jeg liker med Andreas, er at han føler seg komfortabel 45 meter unna sitt eget mål.

Det, mener Toni Ordinas, er en særdeles viktig egenskap.

- For når du er 45 meter unna eget mål, har du ansvaret for det området. Da må du være rask, og du må kunne dominere én mot én. Han har profilen til en ny generasjon med midtstoppere i Norge, som utvikler seg slik at vi kan dominere kampene og spille høyt på banen, mener Ordinas.

- Jeg er nokså sikker på at nye midtstoppere i Norge vil ha samme profil som ham, legger han til.

Kjeft fra onkel i nord

Med Andreas Hanche-Olsen ved roret har i hvert fall Stabæk-supporterne grunn til å tro at klubben har funnet en ny spiller som vil ofre alt for at de blå skal lykkes.

- Andreas betyr energi. Andreas betyr mentalitet. Han hater å tape. Og han er modig, er skussmålene han får fra trener Ordinas.

NY GENERASJON: - Nye midtstoppere i Norge vil ha samme profil som Andreas Hanche-Olsen, mener Stabæk-trener Toni Ordinas.

Selv håper den største Stabæk-supporteren av dem alle, Andreas Hanche-Olsen selv, at han kan skape nye magiske øyeblikk for fansen. Selv om det skulle koste. Fysisk. Og sosialt. Det har han fått oppleve at det har gjort før.

- Ja, jeg var med på å sende Bodø/Glimt ned i 2016. Jeg ble matchvinner mot dem i den siste kampen. Og halve familien er jo fra Bodø, sier han.

- Det ble dårlig mottatt fra slekta?

- Ja, jeg har en onkel som er spesielt ivrig Glimt-fan. Han har jeg fått høre det fra i ettertid. Han var ikke spesielt fornøyd med meg den kvelden der.

(Tabelltipset fortsetter under.)

Analyse av Stabæk:

- Det har vært vanskelig å tippe oss de siste årene, sier Morten Morisbak Skjønsberg til Nettavisen når vi snakker med ham om Stabæk-laget, og det er lett å si seg enig.

I 2015 kom Bob Bradleys mannskap fra ingenting og utfordret lenge Rosenborg, før det til slutt ble seriebronse på Nadderud. Året etterpå, uten amerikaneren, reddet laget kvalikplassen med et nødskrik, og før fjorårssesongen spådde vi i Nettavisen at Stabæk igjen måtte ut i kvalifisering etter 30 spilte serierunder.

«Hvem skal score målene?» lurte vi på i vår analyse for ett år siden.

Svaret kom i form av Ohi Omoijuanfo, som scoret 17 seriemål på 27 kamper og som spesielt sammen med Tonny Brochmann sørget for mye moro på Nadderud. På tross av en tøff avslutning på året endte klubben på en solid niendeplass, og kun målforskjellen skilte dem fra øvre halvdel i Eliteserien.

Det eneste som er sikkert med Stabæk, er med andre ord at veldig lite er sikkert.

Men la oss begynne med det sikreste. Toni Ordinas har gjort en solid figur som Stabæk-trener. Han virker å ha skapt et lag som er trygge på hva de vil, på hva de kan og ikke kan, og har hele spillergruppa i Bærum bak seg. Han er ikke så opptatt av formasjon, veksler gjerne mellom en treer og en firer i forsvarsrekka, og er opptatt av at laget må lære seg å ha ulike strategier i bakhånd etter hvilket lag de møter, hvordan kampen utvikler seg, og hvor lenge det er igjen på klokka. Det er noe litt unorsk over dette fraværet av dogmatikk, og det er jo egentlig ikke så rart. Ordinas er tross alt ikke norsk.

NØKKELSPILLERE: Ohi Omoijuanfo (til venstre) og Andreas Hanche-Olsen er to av de viktigste brikkene i årets Stabæk-lag.

Samtidig har Ordinas beina godt plantet på bakken. Han vet at han har tillit i Stabæk, men han er også fullt klar over at tilliten kan være borte på et blunk.

- Vi må huske på at dette er fotball. Og når resultatene er dårlige, må treneren gå. Det er regelen i fotball. Du må alltid huske på det når du våkner opp om morgenen, sier han til Nettavisen når vi prater om hans posisjon i klubben.

Om han skal slippe å gå, må kollektivet Stabæk levere i år igjen. Det har vi tro på at de kan klare, med et usedvanlig ungt og ambisiøst mannskap med bare tre spillere over 25 år.

Bakerst er Mande Sayouba fortsatt det klare førstevalget, og i en alder av 24 har han utviklet seg til en toppkeeper etter norsk standard. Han har lagt fra seg tabbene som en periode kom litt for ofte, og er en keeper som har reddet mange poeng for bæringene. I fjor hadde Stabæk back-up i indiske Gurpreet Singh Sandhu, som imidlertid forsvant i august og ble erstattet av John Alvbåge på lån fra IFK – som fikk åtte kamper i Sayoubas skadefravær. I år er Simen Lillevik Kjellevold andrevalget, og fra sommeren av kommer unge og lovende Marius Ulla (15) fra Ham-Kam. Unggutten har allerede debutert på G15-landslaget, og blir spennende å følge i årene som kommer.

Det store spørsmålet er hvordan klubben klarer seg uten giganten Morten Skjønsberg i midtforsvaret. Steinar Strømnes (30) er hentet fra Strømmen, og skal være den rutinerte i en forsvarsrekke som ellers består av unggutter.

RUTINE: Stabæk har hentet rutine inn i forsvaret i form av 30 år gamle Steinar Strømnes fra Strømmen.

- Forsvarsspilleren Morten Skjønsberg har vi erstattet. Den vanskelige delen, som du ikke kan kjøpe for penger, er lederen og inspiratoren som Morten har vært, sier en ærlig Ordinas til Nettavisen.

- Vi har vært heldige som har hatt en spiller som Morten, som har utviklet Stabæk, men nå er tiden inne for de unge spillerne. Og jeg er sikker på at de vil ta steg videre i år hva gjelder ansvar, legger han til.

Stabæk kan, som nevnt tidligere, veksle mellom en treer og en firer i forsvaret. Strømnes og kaptein Hanche-Olsen vil ganske sikkert utgjøre midtforsvaret, og antakelig får de med seg Jeppe Arctander Moe på venstreback og enten Daniel Granli eller Ronald Hernandez på høyreback. Håkon Skogseid er en annen erfaren spiller, men har slitt med skader i vinter og har ikke fått trent.

På den defensive midtbanen, en rolle som ble bekledd av Tortol Lumanza i fjor, ser det ut til at klubben satser på 18 år gamle Hugo Vetlesen. Unggutten har imponert i treningskampene, men har store sko å fylle etter Lumanza, som har forsvunnet til tyrkisk fotball, og det er denne posisjonen som har bekymret Stabæk-fansen mest i sesongoppkjøringen. For å få litt mer rutine sentralt har klubben hentet inn Martin Rønning Ovenstad som leiesoldat fra Sturm Graz fram til sommeren, og selv om 23-åringen har slitt med lite spilletid i Østerrike beviste han hva han er god for gjennom fire år i Strømsgodset. John Hou Sæter kan også konkurrere om en sentral midtbaneplass.

Offensivt ser Stabæk solide ut. Luc Kassi og Tonny Brochmann er kantspillere som kan skape farligheter i motstandernes felt, og begge kan også bekle en rolle som offensiv midtbanespiller bak spissene, dersom Stabæk velger å spille på denne måten. Ola Brynhildsen er en spennende 18-åring som vil få flere sjanser i år, i tillegg til at Raymond Gyasi og Moussa Njie – når han er tilbake fra skade – også kan bekle viktige roller.

På topp er Ohi Omoijuanfo et soleklart førstevalg etter den fantastiske fjorårssesongen, og i en 4-4-2-formasjon vil han få selskap av Franck Boli. Sistnevnte har slitt med skader, og i fjor var han ikke på samme nivå som han var i Stabæk før han reiste på eventyr i Kina, men spissen fra Elfenbenskysten har bevist at han kan være livsfarlig foran mål. Abdul-Basit Agouda er en spennende 18-åring hentet fra Strømsgodset, som på sikt kan fylle rollen som erstatter for Ohi den dagen fjorårets målmaskin blir solgt.

FARLIG DUO: Ohi Omoijuanfo (til venstre) og Tonny Brochmann stelte i stand mye trøbbel for motstanderne gjennom 2017-sesongen.

For det er et viktig element i årets Stabæk-analyse: Når forsvinner Ohi Omoijuanfo? Like før sesongstart forsøkte Stabæk å overtale 24-åringen om å dra til utlandet, men selv om spissen har uttalt at han vil prøve seg i utlandet, var ikke Kina og Henan Jianye det han hadde tenkt seg. Et bud på mellom 20 og 25 millioner kroner ville sikret fremtiden i en ganske nøktern klubbkasse, og når det rette budet for både Stabæk og Ohi selv kommer, vil spilleren være borte. Det vil være fantastisk på lang sikt for Stabæk, men dersom Ohi går allerede i sommer kan det bli en meget nervepirrende høst på Nadderud.

Vi tror laget som er «umulig» å tippe klarer å styre greit unna den verste nedrykksstriden, og ender på en helt grei 11. plass.

Plusser:

+ Toni Ordinas har fått være i Stabæk over en hel sesong, og virker å ha stødig kontroll på skuta i Bærum. Er flink på å gjøre Stabæk til et kollektiv av spillere som står opp for hverandre. Som tidligere juniortrener i klubben kjenner han systemet inn og ut, og bygger opp Stabæk på en langsiktig og klok måte.

+ Angrepet er livsfarlig når de får ballen til å rulle. I fjor ble Odd et offer for det raske angrepsspillet da de lå under 0-4 før første omgang var unnagjort i Skien. Duoen Brochmann/Omoijuanfo skapte stortrøbbel for mange lag.

+ I fjor var flere av de yngre spillerne, spesielt i forsvar, et usikkerhetsmoment. Nå har spillere som Andreas Hanche-Olsen og Jeppe Moe bevist at de leverer på eliteserienivå, og førstnevnte er sågar belønnet med kapteinsbindet.

+ Kontinuiteten i Stabæk, både i spillerstall og spillestil, begynner å sette seg. Spillerne kjenner hverandre godt. Det skal man ikke kimse av.

Minuser:

- Morten Morisbak Skjønsberg er borte. For det første er rollen som den rutinerte midtstopperen hadde i Stabæk-laget som sjef, motivator og kriger av uvurderlig betydning. Samtidig gjenstår det å se hvordan Steinar Strømnes fra Strømmen klarer å erstatte veteranen rent sportslig.

- Et helt lag med unggutter, de aller fleste et sted rundt 20-årsalderen, er uten tvil spennende, men på kort sikt er det også et usikkert kort. I diskusjon med Nettavisen er Hanche-Olsen uenig, og mener å se en Stabæk-tropp med vinnervilje og glød som han ikke har sett før, men vi forblir skeptiske. Per dags dato ser klubben ut til å mangle et par spillere som kan bidra med mer rutine.

- På et eller annet tidspunkt må Stabæk se Ohi Omoijuanfo forlate klubben. Det vil redde klubbens økonomi, og det sier sitt at sportslig leder Inge André Olsen forsøkte å overtale Ohi til å gå til Kina før sesongen, men samtidig vil det gjøre Toni Ordinas’ jobb enda vanskeligere. Og ikke bli overrasket dersom Ohi forsvinner allerede i sommer. Det vil garantert merkes i Stabæk-angrepet.

NYKOMMER: Abdul-Basit Agouda, her i Godset-drakta i duell med Vålerengas Jonatan Tollås Nation, er en spennende nykommer på Nadderud.

- Økonomien blir alltid trukket frem når det snakkes om Stabæk, så også i år. Luftslottet Telenor Arena har gjort at livet på Nadderud har vært en økonomisk kamp de siste årene, og penger fra spillersalg vil ikke automatisk gå til forsterkning av troppen.

Se opp for: Abdul-Basit Agouda (18)

Denne signeringen er et lite kupp for Stabæk. Spissen som i fjor spilte for Strømsgodset var koblet til både Leeds og flere italienske klubber, før han til slutt valgte å signere for naboene i Bærum. Han har også vært på prøvespill i Udinese og Fulham. Spissen med et farlig høyrebein kan også bekle en kantposisjon, og er antakelig tiltenkt rollen som langsiktig erstatter for Ohi Omoijuanfo. Han vil nok uansett få spilletid i 2018-sesongen, og dersom Ohi forsvinner til sommeren kan Oslo-gutten fort få flere sjanser på topp i tospann med Franck Boli. Agouda er lynkjapp, og har Samuel Eto’o som forbilde på banen. Han kan løpe ifra forsvarsspillerne og lure offside-fellen, men kan også spille med ryggen mot mål. Spissen ville ikke signere ny kontrakt i Godset ettersom han følte sjansene uteble, men i Stabæk kan han få sitt definitive gjennombrudd i norsk fotball.

Toni Ordinas om Nettavisens tips (11. plass):

- Jeg respekterer det, det er helt greit. Vi vil kjempe i hver eneste kamp, det er det som er målet vårt. Og vi vil kose oss mens vi spiller, vi vil være et lag som spiller positiv fotball. Vi vil at Stabæk-fansen skal la seg underholde, det er viktig for oss. Men vi setter oss ikke noe tabellmål før sesongen. Vi vil ta en kamp av gangen og kjempe.

Vinterens treningskamper:

Stabæk - Asker 5-1 (Ibeh, Boli, Brynhildsen, Aga, Moe)
Stabæk - Kongsvinger 7-1 (Brynhildsen 2, Bjørkeeiet, Aga, Gyasi, Vetlesen, Hongliang)
Ull/Kisa - Stabæk 5-1 (Lundal)
IFK Göteborg - Stabæk 3-2 (Gyasi, Hou Sæter)
Strømmen - Stabæk 2-1 (Storesund)
Stabæk - Sandefjord 1-0 (Brynhildsen)
Vålerenga - Stabæk 4-2 (Omoijuanfo, Gyasi)
Odd - Stabæk 4-0
Rostov - Stabæk 1-0
Stabæk - Viking 2-1 (Omoijuanfo, Nakkim s.m.)
Sarpsborg 08 - Stabæk (4. mars)

Vinterens overganger:

INN:
Simen Lillevik (tilbake fra lån, Kongsvinger)
Abdul-Basit Agouda (Strømsgodset)
Steinar Strømnes (Strømmen)
Martin Rønning Ovenstad (lån, Sturm Graz)
Nicolas Pignatel Jenssen (fra egen juniorstall)
Oscar Aga (fra egen juniorstall)
Herman Geelmuyden (fra egen juniorstall)

UT:
Morten Morisbak Skjønsberg (lagt opp)
Ahmed El Amrani (FC Honka)
Alex Nimely (FC Honka)
Tortol Lumanza (Osmanlispor)
Sebastian Pedersen (Strømsgodset)
Sindre Mauritz-Hansen (Strømmen, lån)
Jacob Tredal (Asker)
John Alvbåge (IFK Göteborg, tilbake etter lån)
Kristian Thorstvedt (Viking)
Edvard Race (Raufoss)
Rubio Rubin (Club Tijuana)

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør