GOD: Eirik Ulland Andersen hadde en strålende sesong i 2017.
GOD: Eirik Ulland Andersen hadde en strålende sesong i 2017. Foto: Anders Bakkerud Larsen (Nettavisen)

Ulland Andersen: - Ingen i Eliteserien matcher fotballen vår

Eirik Ulland Andersen (25) er bare et av mange angrepsvåpen i Godset denne sesongen. Han mener selv RBK og Molde havner i skyggen av drammensernes offensive skyts.

TABELLTIPSET: 2. PLASS - STRØMSGODSET
(I fjor: 4. plass)

MARBELLA (Nettavisen): - For å være helt ærlig, så synes jeg den fotballen vi viste på høsten, og spesielt hjemme, den er det ingen i Eliteserien som matcher. Ikke når vi er på topp, og med de spillertypene vi har, sier Ulland Andersen til Nettavisen kort tid før sesongen 2018 sparkes i gang.

Selv en slik uttalelse sikkert møter motstand i byer som Trondheim og Molde, har han rett i at det ser unektelig giftig ut på Marienlyst før alvoret braker løs.

- Alle må prestere

Mustafa «Mos» Abdellaoue, Marcus Pedersen, Amahl Pellegrino, Bassel Jradi, Tokmac Nguen og nevnte Ulland Andersen er bare noen av spillerne som kjemper om spilletiden på offensiv midtbane og i angrep for Godset i år.

Det sier seg selv: Her må man kjempe som en løve om spilletiden.

- Det er tøff konkurranse. Men det holder alle på tå hev, og alle må prestere, ellers står det noen klare til å komme inn. Det er spennende typer vi har fått inn. Offensivt har vi mange forskjellige spillertyper, mener Ulland Andersen.

Strømsgodsets hovedtrener Tor Ole Skullerud smiler lurt når Nettavisen spør om han er enig i at Godset har den beste offensive slagkraften i ligaen.

Men han nøler med å si det like rett ut som Ulland Andersen.

- Det vet jeg ikke om vi har. Det er sånn som dere i media som mener sånn. Hvis du kikker til Trondheim, så mangler de vel ikke mangel på offensiv slagkraft der heller. For ikke å snakke om Molde. Det er noen lag her som har helt andre forutsetninger enn vi har, og de henter spillere på andre hyller. Vi har hentet spillere innenfor det vi har muligheten til, og det er flere av de du nevner som jeg ikke ville byttet med noen, sier Skullerud til Nettavisen.

Best i Norge i andre halvdel

Han er selvsagt fullstendig klar over at han råder over en spillergruppe som gikk fra å brøle falskt til å synge den vakreste falsett forrige sesong.

På de 15 siste rundene var Strømsgodset Norges klart beste lag og tok 35 poeng, tre flere enn RBK og fem flere enn Molde.

Fjoråret ble nemlig i stor grad ødelagt av den elendige starten på sesongen, for på de 15 første kampene sto drammenserne med stusselige 15 poeng og lå på kvalikplass.

Han er naturligvis glad for å ha flere strenger å spille på fremover i banen. Men han mener det også er slik flere andre steder i Eliteserien. Skal man lykkes er tøff konkurranse om plassene en nødvendighet, mener han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Det er noe spillerne må akseptere og forholde seg til, og enten takle eller ikke takle det. Men det takler de godt, forsikrer Skullerud overfor Nettavisen.

- Med så mange gode offensive spillere, hvordan skal du holde alle fornøyde denne sesongen?

- Jeg får ikke plass til alle. Igjen, det er en konkurransesituasjon som folk må takle. Det er ikke noe spesielt for oss, det er likt overalt. Det er en treners hodebry, men samtidig også et luksusproblem. Det tror jeg handler om kommunikasjon, ærlighet, tydelighet og at vi også kan veksle på både formasjon og enkeltspillere, sier Godset-treneren.

- Ikke plass til begge i 4-2-3-1

Noe de fleste Godset-supportere spør seg før sesongen, er hvordan i huleste Skullerud skal få plass til både «Mos» og Marcus Pedersen i 4-2-3-1-formasjonen som fungerte så bra utover sesongen i fjor.

Og Skullerud innrømmer én ting:

- Det er ikke plass til begge i akkurat den formasjonen, hvis det er det vi velger. Men vi har større fleksibilitet gjennom å få en så god forsterkning som Mos er. Og så kjenner jeg Mos godt fra tidligere, og han kler å spille på mange forskjellige måter, sier Godset-treneren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GULLJAG: Marcus Pedersen både håper og tror at Strømsgodset er gode nok til å utfordre Rosenborg i kampen om seriegullet den kommende sesongen.

- Er det aktuelt å bruke ham bak spissen?

- Han blir ingen tier, men vi har mange tanker rundt hvordan vi kan disponere mannskapet, hvordan vi kan bruke de to spissene sammen. Derfor håper jeg vi kan veksle og gjøre forskjellige ting, ikke bli forutsigbare, men beholde grunnpilarene i spillet vårt framover og bakover, og kunne justere formasjonen ut fra hva vi rår over der og da. Det kommer situasjoner hvor vi kommer til å trenge alle, spår Skullerud.

Eirik Ulland Andersen er spent på om laget er godt nok til å utfordre trønderne om tronen i norsk fotball. Det som er sikkert, er at det blir spennende å følge fjorårets fjerdeplass-lag utover i sesongen.

- Du skal være veldig god hvis du skal ta gullet fra Rosenborg. De har bra spillere, et solid lag og fått beholdt mange spillere over tid. De spillerne de henter nå, de forsterker selv om de har gode spillere i de posisjonene fra før, spesielt på topp. Vi skal gjøre det vi kan for å være i toppen der, og så får vi se hva det blir til, sier han til Nettavisen.

Strømsgodset serieåpner hjemme mot Stabæk 11. mars.

Analyse av Strømsgodset:

Tor Ole Skullerud fikk en tøff start på forrige sesong, hans første hele sesong som hovedtrener i Godset. Etter ti kamper lå drammenserne helt i bunnen av tabellen og alt virket svart.

Men utover sesongen fikk han dreis på laget. Spillesystemet satt som det skulle, og motgang ble snudd til medgang. 

Skikkelig medgang.

Ingen lag sanket flere poeng på høstsesongen enn Strømsgodset. De plukket tre poeng mer enn seriemester Rosenborg på de siste 15 rundene. Man kan selvsagt argumentere med at trønderne trolig senket skuldrene noe da de innså at gullet ble sikret utover høsten.

Likevel kommer man ikke unna at Strømsgodset virkelig fikk vist fram potensialet sitt utover sesongen. Gnistrende angrepsfotball sjarmerte drammenserne og store deler av Fotball-Norge.

Godset har heller ikke mistet noen av sine aller beste spillere fra forrige sesong. Laget ser imidlertid ut til å være forsterket.

Inn har gode spillere som Herman Stengel og Mustafa «Mos» Abdellaoue kommet, og det er navn som vil prege startelleveren til Godset kommende sesong.

Den offensive slagkraften hos Marienlyst-laget er blant de beste i norsk fotball, om ikke den aller beste. Spillere som Marcus Pedersen, «Mos», Eirik Ulland Andersen, Bassel Jradi, Tokmac Nguen og Amahl Pellegrino banker alle på døra om spilletid.

Det er nok ikke plass til alle disse i startelleveren til Skullerud, og han kan få en utfordring med å holde alle spillerne fornøyde.

Matchvinnere er det i alle fall flust av hos drammenserne. Også bakover i banen ser det meget solid ut. I vinterens treningskamper har laget sluppet inn åtte mål på seks kamper, noe Skullerud sikkert ikke er helt fornøyd med, men alvoret starter først nå.

Bredden i stallen er en av styrkene til Godset, og de kan miste spillere ut med skade, uten at de blir nevneverdig svekket på kort sikt. 

La oss kikke nærmere på lagdelene til Godset:

Bakerst i banen har de evigunge og rutinerte Espen Bugge Pettersen. Bak ham har de to unggutter i Pål Vestly Heigre og Morten Sætra. Men det er ingen tvil om at det er Bugge Pettersen som er et soleklart førstevalg på keeperplass. 

I forsvarsfireren oser det også av kvalitet. Lars Vilsvik, kaptein Jakob Glesnes, Marius Høibråten og Jonathan Parr danner fort forsvarsfireren denne sesongen. Alle disse spillerne kunne ha gått inn og forsterket omtrent alle lagene i Eliteserien. 

Inn har Lars Sætra også kommet, etter utenlandseventyret hans i Kina. Sætra kan fort snike til seg en plass i elleveren, og kan vise seg å bli en nyttig spiller for Skullerud denne sesongen. 

Analysen fortsetter under bildet.

HÆRFØRER: Jakob Glesnes er kaptein for Strømsgodset. Her jubler han for 2-1-målet sitt mot Haugesund forrige sesong.

På midten er det også massevis av kvalitet å velge mellom . Stengel har kommet inn fra Vålerenga, og passer utmerket inn i måten Skullerud ønsker å spille fotball. Sammen med Francisco Júnior kan han danne en meget solid midtbaneduo for Godset.

I treeren bak spissen, finner vi Ulland Andersen, som var strålende for Godset i fjor. Dersom han klarer å følge opp forrige sesongs antall scoringer (11) og assister (5), vil Godset ha en av ligaens aller beste spillere i laget.

I tillegg har Godset den glimrende Bassel Jradi, som garantert vil prege årets eliteserie. I Tokmac Nguen har de også en dyktig spiller.

På topp finner vi Hamar-gutten Marcus Pedersen. Han har aldri blitt toppscorer i Eliteserien, og hevder han aldri har brydd seg om å bli det, men dersom han får en bedre start på sesongen i år enn i fjor, kan Godset for alvor melde seg på i tetstriden fra første runde. Mustafa Abdellaoue vil også ha noe å si på spissplass, spørsmålet er bare om de kan fungere sammen. Trolig må en av dem hvile mens den andre spiller.

Totalt sett har Skullerud en meget lukrativ jobb med å plukke ut en startellever for Strømsgodset denne sesongen. 

Alt i alt tror vi drammenserne kommer til å gjøre en mye bedre sesong enn i fjor, hvor laget ble nummer fire, og de kan fort være en tøff utfordrer i gullstriden helt inn.

Plusser:

+ Stor og bred stall med dobbel dekning på omtrent hver plass
+ Spiller angrepsfotball det var vanskelig å forsvare seg mot på høstsesongen i fjor
+ Har et hjemmepublikum som kan løfte laget opp et par hakk, dersom det stanger imot
+ Har en trener i Tor Ole Skullerud som har fått satt systemet han ønsker, og som vet hva som kreves for å henge med i toppen

Minuser:

- Kan variere for mye i prestasjonene
- Kravstort Drammens-publikum
- Har mindre ressurser enn Rosenborg og Molde til å forsterke, dersom det trengs i sommer

Se opp for: Hasan Hüseyin Duman (18)

Midtbanespilleren, med flere kamper for aldersbestemte landslag og som nylig ble tatt ut på G19-landslaget, signerte ny kontrakt med klubben i vinter. Kan fort få en del spilletid denne sesongen. Duman er en teknisk spiller med masse offensive kvaliteter. Unggutten har imidlertid vært litt uheldig med skader, men dersom han holder seg skadefri, kan han ta store steg. 

Tor Ole Skullerud om Nettavisens tips (2. plass):

- Det er hyggelig at Nettavisen har trua på oss. Strømsgodset har et mål om å være blant de fire til seks beste lagene i Norge. Vi ønsker å utvikle oss og gjøre det bedre enn i fjor, og da vil vi være veldig fornøyd om det blir en medalje.

Vinterens treningskamper:

Strømsgodset - Bodø/Glimt 2-1
Krasnodar - Strømsgodset 2-1
Lokomotiv Moskva - Strømsgodset 2-2
Strømsgodset - Sandefjord 6-0
Strømsgodset - Sarpsborg 08 2-3
Strømsgodset - Mjøndalen 5-0

Vinterens overganger:

INN:
Herman Stengel (Vålerenga)
Amahl Pellegrino (Mjøndalen)
Christopher Lindquist (tilbake fra lån, Florø)
Mustafa «Mos» Abdellaoue (Aalesund)
Lars Sætra (Hammarby)

UT:
Abdul-Basit Agouda (Stabæk)
Sebastian Pedersen (Strømmen, utlån)
Henrik Bredeli (Fram Larvik)
Pontus Engblom (Sandefjord)

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør