TABELLTIPS ELITESERIEN:

13. plass: Odd

SKIEN (Nettavisen):- Etter en skuffende fjorårssesong har du fått jobben med å reise Odd. Hva tror du om ditt lag i din første sesong?

- Det er at vi kommer til å fremstå som en fargeklatt i hvitt og svart, som spiller positiv angrepsfotball, der spillet utvikler spillerne våres til topps på både nasjonalt og internasjonalt nivå. Det er det vi går for, samtidig som at vi gjennom det får Odd-pila til å peke oppover igjen. Vi er veldig klar over at vi ble sist av de som overlevde i Eliteserien i fjor, og at det kommer tre sultne lag opp. Det å få pila til å peke riktig retning betyr at vi kommer til å gjøre bedre enn i fjor, og det tror jeg at vi kommer til å gjøre.

- Etter at du kom inn snakkes det mye om «nye» Odd. Hvordan vil du beskrive din fotballfilosofi?

- Det er en filosofi der det skapende og angrepsspillet er sentralt, men også der det gjelder å ha en positiv tilnærming til forsvarsspillet og mye høyt press. Kanskje viktigere her er at jeg er veldig opptatt og glad i mennesket. Det er noen ting som i et fotballag som må gjelde for alle, men jeg er også veldig opptatt av å dyrke det unike i den enkelte. I måten vi skal spille har vi på en måte en «setup», men der hver enkelt spiller kan ta fram sine fargetusjer og farge løs. Det er jeg veldig opptatt av å legge til rette for. Vi er også veldig opptatt av å trene i høy fart og trene mye på det vi skal gjøre i kamp. Vi bryter måten vi ønsker å spille på i større eller mindre biter, og trener på det hver dag i høyest mulig fart.

- Da du ble presentert som Odd-trener var det én mann du ville ha med i trenerteamet i Amir Roland Iranmanesh, i rollen som personlig utvikler. Kan du si litt om bakgrunnen og viktigheten av ham i teamet?

- Litt av bakgrunnen er at når jeg var landslagstrener, så gjorde vi det ganske godt. Men det laget vi begynte å løfte pokaler med, da var Amir med som lege. På landslag må du ha med en lege, men det er jo bare friske spillere der. Legen gjør veldig lite «legeting». Den gjør stort sett andre ting. Amir er en naturlig personlig utvikler. Folk blir bedre utgaver av seg selv av å være med ham. Vi andre i teamet er veldig opptatt av spillerne som spillere og det de skal levere, mens Amir har en veldig fin evne til å se dem som hele personer og se totalen. Han er ute og øvelseskjører med folk, han er med hjem til dem, snakker med noen av foreldrene og bryr seg om hele pakken. Og så kan han fotballen veldig godt og forstår prosesser veldig godt. Så det å få vridd fokuset litt vekk fra resultat og karriere, til prosess og utvikling, det er han veldig dyktig på.

Les også: Kamma-sjef Olsen om millionbudene fra RBK: - Hadde du sagt dette i 2015, hadde folk trodd du var gæren

- Det skulle ikke ta lang tid i ny jobb før du selv havnet i søkelyset, med en sesongkortvideo som vakte oppsikt. Hvordan opplevde du det?

- Jeg er ikke på sosiale medier, så jeg opplevde ikke den så mye mer enn med unntak av Åmund (SoMe-ansvarlig). Han sa at vi måtte lage en liten «gig», så vi bare spilte inn det der. Så ble det populært, men jeg håper ikke at det alene er det som gjør at folk vil kjøpe sesongkort. Men alt som bidrar er positivt. Det var litt gøy, hele den greia der.

- Hvilken spiller på ditt lag er det verdt å følge ekstra med på denne sesongen?

- Jeg synes det er flere det er verdt å følge ekstra med på. Jeg er blitt veldig positivt overrasket over hvor mange spennende og fargerike spillere det er her. Det er mange av dem som har opplevd en god del motgang, både gjennom livet og karrieren, som har fått litt sving på ting etter det. Det er en veldig fascinerende gjeng, men å trekke fram én, det blir litt vanskelig.

Les også: Klarte historisk bragd. Nå står han overfor en massiv utfordring: - Vi ligger dessverre milevis unna

- Hvem er ditt idrettsidol?

- Det var et stort spørsmål. Jeg fascineres av alle idrettsutøvere som greier å tenke over seg selv. Om det er sette laget foran jaget, eller om det er å engasjere seg som flere gjør nå under krigen i Ukraina. Jeg beundrer de som har overskudd til å gjøre det. Også de her som drar karrieren veldig langt, som Tom Brady, som greier å holde seg fit til de er over 40. Espen Ruud er et godt eksempel på en som har den rene motivasjonen, som elsker å drive med idretten sin og gjør det av den grunn.

- Med deg som sportssjef i NTF (Norsk Toppfotball) ble det i november kjent at det utredes muligheten for en ny ligastruktur i norsk herrefotball, med sluttspill som et alternativ. Kan du si litt om ditt syn rundt det?

- Jeg er brennende opptatt av at norsk fotball skal gjøre det enda bedre internasjonalt, både våre landslag og klubber for kvinner og menn. Derfor synes jeg det er veldig gledelig med det Molde gjorde i fjor og Bodø/Glimt gjør i år i Europa. Jeg synes vi i en for lang periode har sakka det litt akterut. Vi er helt avhengige av at de beste lagene våre gjør det bra i Europa, og så må vi se på hva vi kan gjøre for å optimalisere den muligheten. Og da har jeg sett, som stort sett bare har holdt på med internasjonal fotball, at de lagene som er sammenlignbare med oss, i Danmark for eksempel eller Serbia og Kroatia, som ikke er så veldig folkerike land, at de har gjort det bedre enn oss internasjonalt. Mange av dem har sluttspill.

- Her spiller vi 30 kamper. Det gjør de i Sverige og, men det er ingen andre land som vi kan sammenligne oss med, som spiller så få seriekamper. Så punkt én er at vi må ha flere konkurransekamper. Jeg kom til Odd 25. januar og vi spilte vår første kamp 13. mars. For min del var det en alt for lang oppkjøring. Men jeg er veldig glad i å konkurrere, så jeg kunne tenke meg at vi i norsk fotball hadde kortere oppkjøring og/eller mer intenst kampprogram. I hvert fall flere konkurransekamper - det er jeg for. Det er klart at vi blir bedre av å være i Molde og spille en tellende kamp mot dem, enn om vi skulle spilt en treningskamp. Og det tror jeg vi må innse i norsk fotball. At om vi skal bli bedre, så må vi konkurrere.

Les også: Etter å ha herjet i Eliteserien kom meldingen fra United-talentet

Drillo er blant dem som har ristet på hodet over mulig sluttspill. Forstår du skepsisen?

- Jeg forstår argumentene på begge sider, og jeg opplever at det kanskje har blitt et overdrevent fokus på sluttspill, kontra det med flere konkurransekamper. For jeg tror de aller fleste er enig i det. Jeg var jo en fasilitator i det her, så alle klubbene som var involvert meldte om et ønske om flere konkurransekamper. Men hvordan er det ulike måter å se på. Jeg tror det er ingen tvil om at det med sluttspill spisser konkurransen. Erfaringen fra Danmark tyder på det, og Danmark har gjort det veldig godt i Europa nå. Og Ståle Solbakken som også var imot det når det kom i Danmark, er for det nå etter å ha vært med på det. Så spørsmålet er om vi skal gi det en sjanse. I de største ligaene har de ikke sluttspill, men der har de flere lag som da er en måte å gjøre det på. Den andre er at de lagene som allerede er med spiller mer mot hverandre. Det er på en måte de to mulighetene.

- Tilbake til Odd: Hvilke svar har du fått i treningskampene, samt cupkampen mot Molde?

- Jeg synes vi har spilt en fotball der vi har hatt ballen mest og skapt mest. De har gitt oss svar på at vi er på rett vei. Samtidig har vi sett at vi i perioder har slitt og ikke har hatt taket på kampene i alle faser, så det har gått litt opp og ned. Så jeg føler at de har gitt oss svar på at vi er på vei, vi er i ferd med å bli den fargeklatten i hvitt og svart, men det er fortsatt mye jobb som gjenstår før det er fullt og helt, og ikke bare stykkevis og delt.

- Er du fornøyd med dekningen i laget nå eller kan vi forvente noen flere signeringer før sesongstart?

- Bakover nå har vi veldig god dekning. Det har vi for så vidt fremover og, men vi vurderer om vi skal krydre med en spiller eller to til. Men det gjør vi kun hvis vi finner de rette kandidatene. Jeg føler vi er slagkraftige allerede, så får vi se på oppløpssiden om vi gjør noen flere justeringer.

OVERGANGER

INN:

Abel Stensrud (Skeid)
Jesper Skau (proffkontrakt)
Dennis Gjengaar (proffkontrakt)
Ivan Mesik (Nordsjælland, lån)
Josef Baccay (Lillestrøm)

UT:

Emil Jonassen (utgått kontrakt)
Eirik Asante Gay (IK Brage)
Bjørn Mæland (Egersund)
Kristoffer Larsen (utgått kontrakt)
Elias Skogvoll (Tromsdalen)
Sander Svendsen (Odense, tilbake fra lån)
Thomas Hallstensen (Egersund)
Markus André Kaasa (Molde)

ODDS TRENINGSKAMPER:

6. februar: Odd - Lyngby 0-1
18. februar: Odd - Jerv 3-1 (Lauritsen 2, Jørgensen)
5. mars: Odd - Strømsgodset 3-2 (Lauritsen, Owusu, Hagen)
20. mars: BK Häcken - Odd 1-2 (Lauritsen, Rólantsson)