I helgen er det klart for 3.runde i den gjeveste engelske cupen. Det er også den første runden hvor de virkelig store kanonene fra Premier League er med.

Ikke nok med det, med en gang FA-cuprunden er over på mandag så starter ligacupen på tirsdag.

Vi har plukket ut noen godbiter om kampene, lagene og cupen i seg selv. I 43 punkter med litt over 100 faktabiter.

Den første faktabiten er at FA-cupen er den eldste cupen som spilles i verden. I 2012 er den 132. gangen den spilles.

1. Brighton & Hove Albion - Newcastle (lørdag 13.30)

Brighton er i Championship, og har Gus Poyet som manager.

HTML EMBED

Brighton har en nordmann i stallen: Torbjørn Agdestein (han kom fra Stord i 2010). Den store måltyven for Brighton i år har vært Craig Mackail-Smith, skotten har laget 11 mål på 22 kamper.

Etter en svært svak desember måned uten seire så vant Brighton sin siste kamp mot Ipswich (3-0 borte).

Lagene møttes i FA-cupen i fjor. Da vant Brighton 1-0. Det var første gang på 10 år at lagene hadde møtt hverandre. Den gangen vant også Brighton 1-0. Totalt har lagene møtt hverandre 17 ganger (7-3-7). Fem av kampene har vært i FA-cupen. En gang har Newcastle vunnet. Den 15.februar 1930.

HTML EMBED

2. Aldershot Town - Rotherham United (lørdag 16.00)

Aldershot spiller i League Two, det samme gjør Rotherham United. Lagene møttes i oktober, da vant Rotherham 3-0. Bortelaget ligger på en 3.plass på tabellen mens Aldershot ligger på en 20.plass. Hjemmelaget fikk likevel en opptur da det nye året kom siden laget vant 1-0 borte mot Barnet. Rotherham vant også borte (2-1 mot Rochdale).

Hjemmelaget er et relativt ungt lag som i 2012 feiret 20 år som fotball-lag. Rotherham på sin side er et veldig gammelt lag, fra 1870.

Daniel Nardiello er toppscoreren for bortelaget. Enkelte Unitedfans vil kanskje huske at han var regnet som et talent i deres klubb en gang. Han har satt rekord i antall scorede mål på en sesong i år (han har 12 nå). Hans gamle rekord var 9 (for Barnsley i 2006/7-sesongen).

Aldershot har slått ut Hendon (2-1 hjemme) og Fleetwood Town (3-2 borte). Rotherham har slått ut Stevenage (3-2 hjemme) og Notts County (1-1 hjemme og 3-0 borte).

3. Aston Villa - Ipswich Town - kamp nummer 4 på tippekupongen

Ipswich har ikke overbevist i Championship i år, og ligger på en 19.plass. Aston Villa har også skuffet fansen i innledningen av årets sesong. Manager for bortelaget er for øvrig Mick McCarthy som fikk sparken som Wolverhampton-manager sist sesong.

Bortelaget har for øvrig vunnet FA-cupen en gang, i 1978 (Arsenal ble slått i finalen). Hjemmelaget har vunnet cupen 7 ganger. Sist i 1957.

Den tidligere Villa-spilleren Nigel Reo-Coker er nå Ipswich-spiller.

Her kan du levere tippekupong

4. Barnsley - Burnley

Hjemmelaget er fra 1887, og er i skrivende stund uten manager etter at Keith Hill fikk sparken etter tapet mot Blakburn. Burnley fra samme divisjon har manager Sean Dyche, som kom til klubben i oktober.

Hjemmelaget ligger sist på Championship-tabellen mens bortelaget ligger akkurat midt på tabellen (12.plass). Lagene spilte 1-1 i november.

5. Macclesfield - Cardiff City

Hjemmelaget ble stiftet i 1874, men har aldri tatt noen store trofeer. Laget rykket ned fra League Two i fjor, og spiller nå i Conference. Der ligger laget i skrivende stund på en 12.plass. Det walisiske bortelaget leder Championship.

Stjernen på hjemmelaget er Matthew Barnes-Homer, som har fem landskamper for det som kalles England C. Han har en lang og broket karriere bak seg, og spilte blant annet for Östersund FK våren 2012.

De to lagene møttes i 3.divisjon i både 1997/8 og 2000/1-sesongene. Cardiff tapte de to kampene i den første sesongen, men vant de to i den andre. I 2005/6 spilte lagene i ligacupen, da vant Cardiff 2-1.

Macclesfield spiller hjemmekampene sine på Moss Rose, og har slått ut Swindon Town (3-0 borte) og Barrow (1-1 borte og 4-1 i omkamp hjemme) etter at de kvalifiserte seg ved å slå Marine 3-1 i kvalifiseringsrundene.

HTML EMBED

6. Blackburn - Bristol City - kamp nummer 9 på tippekupongen

Begge lagene spiller i Championship. Bortelaget ligger på en 22.plass, mens hjemmelaget ligger på en 13.plass. I september spilte lagene 5-3 (seier til Blackburn).

7. Bolton - Sunderland - kamp nummer 8 på tippekupongen

Bolton ligger på en 16.plass i Championship, og tapte 1-0 mot Leeds tirsdag. Sunderland tapte 3-0 mot Liverpool på onsdag, noe som gjorde at Sunderland ligger på en 14.plass i serien.

8. Charlton - Huddersfield Town - kamp nummer 11 på tippekupongen

Charlton spiller i Championship, hvor laget ligger på en 15.plass. To plasser bak finner du Huddersfield. Lagene spilte 1-1 i november.

Her kan du levere tippekupong

9. Crawley Town - Reading

Hjemmelaget ligger i League One etter opprykk fra League Two etter sesongen 2011/12, det andre opprykket på rad. Laget har også hatt god suksess i FA-cupen de siste årene (5.runde to år på rad. Gikk ut mot Manchester United (0-1 på Old Trafford) og Stoke (0-2 hjemme)). Crawley ligger for øyeblikket på en 8.plass i League One, ett poeng bak kvalifiseringsplass til Championship.

Hjemmelagets toppscorer heter Billy Clarke. Iren har laget 9 mål i årets sesong. Han har tidligere spilt for Ipswich og Blackpool, og har 11 U21-kamper for Irland.

Reading ligger på en 19.plass i Premier League, og har en seier på de 10 siste kampene.

Det er for øvrig rundt en times kjøretur mellom Crawley sør for London og Reading vest for London. Crawley har for øvrig slått ut Chelmsford (3-0) og Metropolitan Police (2-1) på sin vei til denne runden.

HTML EMBED
HTML EMBED

10. Crystal Palace - Stoke - kamp nummer 2 på tippekupongen

Bortelaget ligger på en 10.plass i Premier League. Hjemmelaget ligger på en 3.plass i Championship. Toppscoreren for hjemmelaget er Glenn Murray (22 mål på 22 kamper). selv om Wilifred Zaha er regnet som den store stjernen. Palace har også nordmannen Jonathan Parr i stallen.

11. Derby County - Tranmere Rovers - kamp nummer 12 på tippekupongen

Hjemmelaget ligger på en 10.plass i Championship mens bortelaget leder League One. Bortelaget har slått ut Braintree Town (3-0) og Chesterfield (2-1).

HTML EMBED
HTML EMBED

Lagenes oppgjør har vært målrike affærer, selv om det er noen år siden de sist møttes. Derby først i resultatoversikten: 6-2, 1-5, 5-0, 1-3, 0-4, 4-0, 1-2, 1-2, 3-4.

12. Fulham - Blackpool - kamp nummer 3 på tippekupongen

Fulham er på en 13.plass i Premier League. Blackpool ligger omtrent akkurat en divisjon under med sin 14.plass i Championship.

De to lagene har mange oppgjør mellom seg, på mange nivåer av engelsk fotball. Totalt 105 kamper, hvor Fulham har vunnet 35 og Blackpool 40. Sist lagene møttes var i Premier League i 2010/11. Den gangen vant Fulham 3-0 hjemme mens det ble 2-2 hjemme for Blackpool.

Her kan du spille på oddsen

13. Hull - Leyton Orient

Hull ligger på en andreplass i Championship. Bortelaget har en 15.plass i League One. Et lite obs er at bortelaget på de 10 siste kampene har 7 seire og 3 tap...

Lagene har 91 innbyrdes oppgjør. 36 seire til Hull, 24 seire til Leyton Orient. Sist de møttes var i 2003/4.

Bortelaget har slått ut Alfreton Town (4-2 borte) og Gloucester City (2-0 borte).

HTML EMBED

14. Leeds United - Birmingham - kamp nummer 10 på tippekupongen

Det tidligere storlaget Leeds har vunnet cupen en gang: I 1972. Birmingham har tapt to finaler (I 1931 og 1956). Nå befinner begge lag seg i Championship. Leed har en 8.plass, Birmingham en 20.plass.

I oktober tapte Leeds 1-0 hjemme mot Birmingham. Forrige sesong vant også Birmingham to ganger mot Leeds (4-1 borte og 1.-0 hjemme). På de ti siste oppgjørene mellom lagene har Leeds to seire.

Her kan du levere tippekupong

15. Leicester City - Burton Albion

Hjemmelaget innehar en 5.plass i Championship. Burton spiller i League Two hvor de innehar en 8.plass med en ganske dårlig bortestatistikk: 3 3 7. Lagene møttes til treningskamp før sesongen, den kampen vant Leicester 3-1. I ligacupen i august vant Burton 4-2.

Burton har slått ut Altrincham (3-3 hjemme og så seier 2-0 i omkamp) og Crewe (1-0 borte).

HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED

16. Luton Town - Wolverhampton

Bortelaget innehar en svært skuffende 18.plass i Championship mens den tidligere FA-cupfinalisten (1958/59) og ligacupvinneren (1987/888) Luton ligger på 5.plass i Conference.

Luton har slått ut Nuneaton (1-1 hjemme og så 2-0 i omkamp borte) og Dorchester Town (2-1 hjemme).

HTML EMBED
HTML EMBED

17. Manchester City - Watford

Manager Gianfranco Zola tar med seg det som kalles Manchester City i Championship til Manchester. Laget ligger på en 6.plass i serien. City er som muligens kjent på en andreplass i Premier League.

Sist lagene møttes var i 2006/7 i Premier League. Den gangen endte begge kampene uavgjort (1-1 og 0-0). Sist Watford slo City var i 1989 (1-0 hjemme).

Watford har 10 spillere på lån fra Udinese i sin stall, men lagets toppscorer er Troy Deeney fra Solihull (10 mål).

Her kan du spille på oddsen

18. Middlesbrough - Hastings United

Hjemmelaget ligger på 4.plass i Championship med Tony Mowbray som manager og Jonathan Woodgate i stallen.

Bortelaget spiller i Isthmian League Premier Division, det 7.nivået i engelsk fotball. Der innehar laget en 17.plass på tabellen etter hele ni uavgjorte kamper av 17 mulige.

Hastings har hatt en relativt lang vei til 3.runde.

Første kamp var mot Chatham Town på hjemmebane, en kamp laget vant 3-1. I den andre kvalifiseringsrunden slo laget ut Staines Town med 3-2. I den tredje kvalifiseringsrunden ble det så 2-2 mot Hitchin Town på hjemmebane før laget vant 2-1 borte.

I første runde i FA-cupen vant så Hastings 2-1 mot Bishop's Stortford før laget spilte 1-1 borte mot Harrogate Town i den andre runden. I omkampen ble det også 1-1 før Hastings vant 5-4 på straffer. Dette blir altså lagets åttende FA-cupkamp i år.

Hastings er det lavest rangerte laget som fortsatt er med i FA-cupen.

HTML EMBED

19. Millwall - Preston North End

Millwall ligger på en 7.plass i Championship. Preston har en 14.plass i League One.

Bortelaget har slått ut Gillingham 2-0 og Yeovil Town (3-0).

20. Nottingham Forest - Oldham Athletic

Forest har en 11.plass i Championship, Oldham en 19.plass i League One. Sist lagene møttes var i League One i sesongen 2007/8. Da endte begge kampene 0-0. Totalt har lagene møtt hverandre 46 ganger, Oldham har vunnet 18 ganger og Nottingham Forest 19 ganger.

Oldham har slått ut Kidderminster Harriers og Doncaster Rovers.

21. Oxford United - Sheffield United

Oxford har en 13.plass i League Two mens Sheffield United innehar en 2.plass i League One.

Hjemmelaget har slått ut Barnet (2-0) og Accrington Stanley (3-3 borte og 2-0 i omkamp). Bortelaget har slått ut Bristol Rovers og Port Vale.

HTML EMBED

22. Peterborough United - Norwich City - kamp nummer 7 på tippekupongen

Hjemmelaget har tapt 17 av 26 kamper i Championship i år, og har en 21.plass på tabellen. Norwich på sin side innehar en 12.plass i Premier League.

Dette blir kun det tredje oppgjøret mellom lagene. I 1986/7 møttes lagene i ligacupen to ganger.

23. Queens Park Rangers - West Bromwich Albion - kamp nummer 6 på tippekupongen

Årets største skuffelse i Premier League møter årets positive overraskelse. Hjemmelaget kommer fra en sterk borteseier mot Chelsea mens bortelaget tapte hjemme mot Fulham. På formtabellen ligger faktisk hjemmelaget over QPR for øyeblikket.

Her kan du spille på oddsen

24. Sheffield Wednesday - Milton Keynes Dons

En noe skuffende Championship-sesong foreløpig for hjemmelaget som ligger på en 22.plass med kun 7 seire på 26 kamper. MK Dons ligger på en 6.plass i League One.

Bortelaget trengte to kamper for å slå ut Cambridge (0-0 borte og 6-1 hjemme) i første runde, men slo sine bestevenner AFC Wimbledon 2-1 hjemme i neste runde.

HTML EMBED

25. Southampton - Chelsea - kamp nummer 5 på tippekupongen

Chelsea tapte altså mot QPR hjemme i midtuka. Southampton på sin side har tre uavgjorte på rad: Mot Arsenal, Stoke og Fulham.

26. Southend United - Brentford

Hjemmelaget spiller i League Two med Paul Sturrock som manager. Der har laget nå en 5.plass. Brentford ligger omtrent en divisjon over i League One, på en 4.plass. Manager for Brentford er Uwe Rösler.

Southend har slått ut Stockport (3-0), Bury (1-1, 1-1 (3-2 på straffer)). Brentford har slått ut Boreham Wood (2-0) og Bradford (1-1, 4-2 e.e.o).

27. Tottenham - Coventry City

Coventry er nok glad for at denne kampen spilles borte ettersom at laget hittil i år i League One har vært et bedre bortelag enn hjemmelag. Hjemme har laget 3 5 5, mens Coventry har 7 2 4 borte.

Coventry har slått ut Arlesey Town (3-0) og Morecambe (2-1).

Sist Coventry var i Premier League (2000/1) så vant Coventry 2-1 på hjemmebane mens laget tate 3-0 på White Hart Lane. På 44 kamper har Coventry kun vunnet 9 ganger borte mot Tottenham.

Her kan du spille på oddsen

28. Wigan - AFC Bournemouth

Det nest dårligste formlaget i Premier League (kun Newcastle er i dårligere form) møter Bournemouth fra League One som ikke har tapt siden 6.oktober (16 kamper).

Bortelaget har slått ut Dagenham & Redbridge 4-0 og Carlisle United 3-0.

HTML EMBED

29. West Ham - Manchester United (lørdag 18.15) - kamp nummer 1 på tippekupongen

Laget som leder Premier League og er i best form møter West Ham som er midt på både tabell og formtabell. I november vant Manchester United 1-0 hjemme.

Historisk har likevel hjemmelaget et godt tak på United med 27 seire, 18 uavgjort og 14 tap hjemme.

Her kan du levere tippekupong

30. Swansea City - Arsenal (søndag 14.30) - kamp nummer 1 på søndagskupongen

Arsenal er nå på en tredjeplass på formtabellen i Premier League mens Swansea kun har en seier på de seks siste kampene.

31. Mansfield Town - Liverpool (søndag 17.00) - kamp nummer 2 på søndagskupongen

Mansfield kvalifiserte seg til cupen ved å slå Workington 2-1 borte. Laget møtte så Slough Town fra åttende nivå, og trengte straffer i omkampen for å gå videre. I andre runde møtte laget Lincoln City (3-3 borte, og 2-1 i omkampen hjemme).

Mansfield ligger på en 9.plass i Conference.

Lagene har spilt mot hverandre før. I 1970/71 møttes de i ligacupen. Mansfield klarte 0-0 hjemme før Liverpool vant 3-2 borte. Lagoppstillingen til Liverpool i returkampen var:

Ray Clemence, Chris Lawler, Alec Lindsay, Tommy Smith, Larry Lloyd, Emlyn Hughes, Brian Hall, Alun Evans, Bobby Graham, John McLaughlin og Steve Heighway. Manager var Bill Shankly, og Liverpool vant ikke fø Alun Evans laget mål i ekstraomgangene. De to andre målene til Liverpool ble scoret av Emlyn Hughes og Tommy Smith. For Mansfield scorte John Stenson og James Sutton.

Her kan du levere tippekupong

32. Cheltenham Town - Everton (mandag 20.45)

Hjemmelaget spiller i League Two, og har slått ut Yate Town og Hereford. Laget ligger på en 4.plass i League Two.

Bortelaget har vunnet FA-cupen fem ganger. Sist i 1995.

33. Bradford - Aston Villa (ligacupen, tirsdag 20.45)

League Two-laget Bradford har hatt følgende vei til denne kampen:

Notts County - Bradford 0-1 (e.e.o)
Watford - Bradford 1-2
Bradford - Burton 3-2 (e.e.o)
Wigan - Bradford 0-0, seier 4-2 på straffespark
Bradford - Arsenal 1-1, seier 3-2 på straffespark

Villa har hatt følgende vei:

Aston Villa - Tranmere Rovers 3-0
Manchester City - Aston Villa 2-4 (e.e.o)
Swindon Town - Aston Villa 2-3
Norwich City - Aston Villa 1-4

Returoppgjøret spilles 22.januar.

34. Chelsea - Swansea City (ligacupen, onsdag 20.45)

Chelsea har slått Wolves 6-0, Manchester United 5-4 (e.e.o) og Leeds 5-1 for å komme til semifinalene. Swansea har slått ut Barnsley 3-1, Crawley Town 3-2, Liverpool 3-1 og Middlesbrough 1-0.

Returoppgjøret spilles 23.januar.

35. Det er alltid dramatikk i FA-cupen

Den offisielle Youtube-kanalen til cupen har laget en kåring av de beste selvmålene i FA-cupen. Du kan se videosamlingen her:

HTML EMBED

36. Den mestvinnende manageren i FA-cuphistorien er George Ramsay

Han vant cupen seks ganger med Aston Villa: 1887, 1895, 1897, 1905, 1913 og 1920.

37. Tottenham har en rekord som ikke kan slås i FA-cupen

I 1901 vant laget cupen uten å spille i ligaen som det første laget noensinne. Den andre rekorden kan slås: Laget er også foreløpig det eneste utenfor serien som har vunnet cupen.

38. Ashley Cole har vunnet FA-cupen flest ganger

Han har vunnet den hele 7 ganger, tre ganger med Arsenal og fire ganger med Chelsea

Her kan du spille på oddsen

39. Den lengste straffekonken

I 2005 møttes Turnbridge Wells og Littlehampton Town i kvalifiseringen til cupen. Straffesparkkonkurransen endte 16-15.

40. Manchester United har vunnet cupen flest ganger

Laget har vunnet trofeet 11 ganger og har vært i 18 finaler - noe som også er rekord. Sist laget vant cupen var i 2004.

41. Raskeste hat-trick

Rekorden tilhører Andy Locke som laget hat-trick for Nantwich Town mot Droylsden i 1995. Det tok 2 minutter og 20 sekunder.

42. Største seier

I 1887 vant Preston North End 26-0 mot Hyde United.

43. Everton har tapt flest finaler

Hele åtte ganger har Everton tapt en FA-cupfinale. Sist var i 2009.