Spiller du Fantasy Premier League?

Les disse nyttige tipsene før du setter opp sesongens første lag.

Kommersielt

Det nærmer seg sesongstart i Premier League, og mange nordmenn er i ferd med å sette opp laget sitt i Fantasy Premier League.

Forrige sesong var ca 50.000 nordmenn med i spillet, og interessen virker minst like stor i år.

Sportspill.no kommer til å skrive tipsartikler om Fantasy Premier League utover sesongen. I dag tar vi for oss alt du må tenke på i den viktige første runden.

Sportspills tabelltips finner du her

Alle overgangene i Premier League finner du her

Bruk koden 665812-160604 dersom du vil delta i Nettavisens liga i Fantasy Premier League.

1. Nytt system for bonuspoeng
Den største endringen fra tidligere sesonger er at systemet for å beregne bonuspoeng til de tre beste spillerne i hver kamp, er endret. Tidligere har poengene stort sett gått til målscorere og andre spillere som allerede har sanket bra med poeng i kampen. Målet med omleggingen er at spillere som for eksempel har vunnet ballen mye, har skapt store målsjanser (som ikke ble mål) eller har hatt høy pasningssikkerhet, også skal kunne kjempe om bonuspoengene. De nye kriteriene for beregning kan du lese om her (punktet Scoring).

Legg også merke til at det ved poenglikhet i beregningen vil bli gitt delte bonuspoeng. Ved delt førsteplass vil to spillere få tre poeng hver, mens tredjemann får ett poeng. Ved delt andreplass vil én spiller få tre poeng, mens de to neste får to hver. Ved delt tredjeplass vil én spiller få tre poeng, én vil få to, mens de to på delt tredje får ett hver.

Hva innebærer omleggingen i praksis? Det er ikke så lett å gi et fasitsvar på dette før det er gått noen runder og man ser hvordan den nye poengberegningen slår ut, og hva slags type spillere som får flest bonuspoeng. Men hvis intensjonen med endringene oppfylles, vil det være lurt å ha med noen billige nøkkelspillere av typen ballvinnere og pasningsfordelere i troppen.

2. Den avgjørende starten
Sesongåpningen er normalt den viktigste og vanskeligste runden hvert år, og det er mange hensyn du må ta når du skal komponere stallen på 15 spillere:

*Kortsiktige poeng
Studer kampoppsettet for de første par rundene og se om det er noen lag som har fått en spesiell enkel eller vanskelig sesongstart.

*Langsiktig strategi
Kjernen i troppen din må bestå av spillere som presterer bra over tid, så du kan ikke bare tenke på punktet over.

*Jevnt mannskap eller billig og dyrt?
Du har bare 100 millioner til disposisjon første runde, og du har ikke råd til mange stjernespillere. Dersom du velger å kjøpe dyre enkeltspillere, er du samtidig nødt til å hente inn andre som er ekstremt billige. En annen strategi er å droppe stjernespillere og heller satse på en tropp bestående av solide spillere på 6-7 millioner.

*Velg spillere med potensial
Hvis du skal få råd til de hotteste spillerne utover høsten, er du nødt til å øke verdien på laget ditt mest mulig på kortest mulig tid. Det gjøres best ved å handle billig og smart i starten:
-Se etter nye spillere med lav pris som kan bli en hit – som for eksempel Michu forrige sesong.
-Spillere som har gått fra middelmådige klubber til topplag, har ofte beholdt en nokså lav pris og kan være gode kjøp.
-Gode spillere som fikk spolert fjorårssesongen grunnet skader, feildisponeringer eller annet, har ofte et lavt prisnivå.

*Velg spillere som er fast på laget
Flere av toppklubbene roterer lagoppstillingen mye, og det er bittert å svi av 10 millioner kroner på en spiss som starter på benken annenhver runde.

*Velg spillere som tar straffer og dødballer.
Her er det mange enkle poeng å hente, spesielt når det dreier seg om forsvarsspillere som er faste straffeskyttere. Sjekk listen over hvilke spillere som tar dødballer for de ulike PL-lagene her.3. Spennende nykommere
Som nevnt i punktet over, sitter du på en gullgruve både poengmessig og økonomisk dersom du klarer å kjøpe billige nykommere som slår til. Her er noen kandidater:

*Wilfried Bony (24), Swansea
Scoret 31 mål på 30 seriekamper for Vitesse forrige sesong og står oppført med 8 mål på 20 kamper for Elfenbenskysten. Scoret to mål i Swansea-debuten i EL-kampen mot Malmö 1. august og er klubbens førstevalg på topp. Koster ikke mer enn 8 millioner.

*Andreas Cornelius (20), Cardiff
En stor og sterk komet som scoret 18 mål på 34 kamper for FC København. Har allerede fått med seg sju landskamper for Danmark. Debuterte med scoring for Cardiff i en treningskamp mot Forest Green Rovers 24. juli. Koster bare 5,5 millioner, men det er ikke sikkert han rekker seriestarten grunnet en ankelskade.

*Jores Okore (20), Aston Villa
Det er alltid bra å eie billige forsvarsspillere som spiller fast. James Okore, som kommer fra Nordsjælland og som har sju landskamper for Danmark, koster kun 4,5 millioner. Kan være et godt kjøp om noen runder, når Aston Villa er ferdig med de tøffe kampene i starten.

* Gary Hooper (25), Norwich
Er dette toppscoreren Norwich trenger for å klatre på tabellen? Cooper har bøttet inn mål i stort sett alle klubber han har spilt for, senest 63 mål på 95 kamper for Celtic. Koster 6,5 millioner.

4. Dobbelrunde for Villa og Chelsea
Noen runder er kampoppsettet slik at enkelte lag spiller to kamper. Her er det mange poeng å hente for observante managere som har komponert laget med mange spillere som spiller to kamper i én og samme runde.

Allerede første runde spiller Chelsea og Aston Villa to kamper. I utgangspunktet vil det lønne seg å starte sesongen med mange spillere fra disse to lagene, men det er noen store MEN her. For det første spiller ingen av lagene i runde tre, og da vil spillere fra disse lagene være helt verdiløse. For det andre har Villa en tøff start med bortekamp mot Arsenal og Chelsea i runde én og hjemmekamp mot Liverpool i runde to, så det spørs hvor hensiktsmessig det er å hamstre Villa-spillere første runde. For det tredje roterer Chelsea normalt en del på laget. Så hvis du stiller med tre Chelsea-spillere første runde, bør du prøve å satse på spillere som ikke berøres av rotasjoner.

5. Bruk wildcardet tidlig
Dersom du skulle mislykkes helt med stallen første serierunde, kan det være lurt å bruke wildcardet allerede før andre runde. Det gjorde jeg forrige sesong, og jeg fikk et kanonlag hele høsten etter å ha floppet totalt i sesongpremieren. Dette er selvsagt en risikabel strategi, og du kan spolere hele sesongen dersom du også bommer på tropp nummer to.

6. Får Lukaku fast plass?
Råsterke Romelu Lukaku (20) leverte en rekke praktkamper forrige sesong og kjempet seg etter hvert til fast plass i West Bromwich. Han endte opp med 17 mål og 4 målgivende på 35 kamper (ikke alle fra start). Nå er han tilbake i Chelsea og konkurrerer med Fernando Torres og Demba Ba om spissplassene. Koster bare åtte millioner og vil være et røverkjøp dersom han spiller fast.

7. Lunefulle City
Manchester City har vært et mareritt for mange Fantasy-spillere de siste årene. Årsaken er at det har vært mye rotasjon av lagoppstillingen fra kamp til kamp, spesielt fremover på banen. For eksempel kan Edin Dzeko score hat-trick i én kamp og bli satt på benken i neste. I år har klubben fått inn to nye klassespisser i Stevan Jovetic og Álvaro Negredo, og det kan være fristende å kjøpe én av dem til 9,5 millioner. Men med to andre superspisser i stallen, er det umulig å vite hvor mye spilletid de får før det har gått noen runder og man ser hvordan Manuel Pellegrini prioriterer på topp.

8. Tidlig kampstart
Legg merke til at sesongens første kamp, Liverpool – Stoke, spilles allerede 13.45 lørdag. Deadline for å sette opp laget er dermed allerede kl. 12.30 norsk tid.

Bruk koden 665812-160604 dersom du vil delta i Nettavisens liga i Fantasy Premier League.

Har du flere tips? Fyr løs i kommentarfeltet under!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus