Gå til sidens hovedinnhold

Sverige tar hevn

Norge kom seirende ut av forrige duell mot svenskene, men med to debutanter på laget tror vi ikke på ny suksess mot de gule.

Sportspills meny onsdag:
V75 Solvalla: Tre bankere på Solvalla
V65 Bjerke: Hamre-showet fortsetter

Oddstips: Danmark rokerer på laget

Midtukekupongen fra Norsk Tipping består av kamper fra privatlandskamper og den utsatte VM kvalik-kampen mellom Nord-Irland og Russland.

Bonuspotten er oppe i 1.400.000 kroner. Bonuspotten tilfaller en eventuell alenevinner på dagens kupong.

Les Sportspill på mobilen!

1. Sverige – Norge
Sverige ligger på tredjeplass i gruppe C med elleve poeng, like mange som Østerrike og Irland. Tyskland leder gruppen med fem poeng når tre kamper gjenstår, så spenningen blir i hvem som kaprer andreplassen som gir rett til playoff. Svenskenes to siste i kvaliken har endt med 1-2 tap borte mot Østerrike og 2-0 seier hjemme over poengløse Færøyene. Spilte treningskamp hjemme mot Makedonia senest i juni, og med tilnærmet toppet lag med Zlatan på banen vant svenskene 1-0. Erik Hamrén melder at dette er en viktig test for svenskene og starter med følgende lag: Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Per Nilsson, Mikael Antonsson, Martin Olsson – Sebastian Larsson, Pontus Wernbloom, Albin Ekdal, Jimmy Durmaz – Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander.

Det er gjort noen endringer fra kvalik-kampen mot Færøyene sist; Hamren har blitt tvunget til å benytte en ny midtstopper siden Andreas Granqvist er skadet og starter i stedet med Per Nilsson. Pontus Wernbloom tar over Kim Källströms plass på midtbanen sammen med Albin Ekdal.

Norge fikk bare med seg ett poeng i dobbeltoppgjøret mot Albania i kvaliken og ligger nå seks poeng bak Sveits på topp når fire kamper gjenstår. Må konsentrere seg om å kapre andreplassen som Albania okkuperer med to poeng mer enn de norske gutta. Norge spilte i likhet med Sverige sin siste treningskamp mot Makedonia på Ullevaal, hvor de med en alternativ førsteellever vant 2-0.

Drillo har avslørt startoppstillingen og stiller med følgende lag (4-5-1): Rune Almenning Jarstein - Omar Elabdellaoui, Brede Hangeland, Vegard Forren, Tom Høgli - Daniel Braaten, Markus Henriksen, Stefan Johansen, Magnus Wolff Eikrem, Tarik Elyounoussi - Mohammed Abdellaoue.

Dermed får både Omar Elabdellaoui og Stefan Johansen sin debut på A-landslaget. Drillo har i tillegg tatt med hele ni spillere fra troppen som spilte U21-EM, så det er gode sjanser på at flere av ungguttene får sjansen.

Drillo, som har vært med å slå alt som er av store nasjoner opp gjennom årene, har til gode å vinne over svenskene. Selv om dette kun er en treningskamp ligger det naturligvis mye prestisje i dagens oppgjør. Sverige på bortebane har aldri vært noen enkel oppgave, og vi tror dessverre at et godt svensk lag har overtaket. H

2. Ungarn – Tsjekkia
Ungarn ligger på andreplass i gruppe D, syv poeng bak suverene Nederland. Av tre spilte kvalik-kamper hjemme i Budapest har det endt med en av hver: 1-4 tap for Nederland, 3-1 seier over Tyrkia og 2-2 mot Romania. Laget har vært gjennom to treningskamper på hjemmebane i år: 1-1 mot Hviterussland i februar og 1-0 seier over Kuwait i juni. Stiller med en god tropp til dagens, som også inneholder noen debutanter. Rutinerte Peter Halmosi og Gergely Rudolf er utelatt, mens Peter Szakaly og Tamas Koltai er skadet

Tsjekkia er med i kampen om billett til Brasil i gruppe B, men ligger foreløpig på tredjeplass, ett poeng bak Bulgaria og fem bak Italia. De tre siste i kvaliken har byd på 0-3 tap hjemme mot Danmark – 3-0 seier over Armenia borte – og 0-0 mot Italia i Budapest i juni. Har kun spilt en treningskamp i år, som endte med 2-0 seier over Tyrkia i Istanbul. Tomas Rosicky og Petr Cech, som spilte forrige kvalik-kamp, er ikke med i troppen.

Lagene møttes til treningskamp for litt over et år siden i Praha, hvor Ungarn vant 2-1. Vi tror dagens oppgjør kan svinge begge veier. HB

3. Østerrike – Hellas
Østerrike har plassert seg på andreplass i gruppe C, fem poeng bak Tyskland, men har Sverige og Irland jagende rett bak seg med samme poengsum men med dårligere målforskjell. Kommet godt ut av sine tre siste i kvaliken; Færøyene og Sverige ble sendt hjem uten poeng fra Wien, mens oppgjøret mot Irland i Dublin endte 2-2 etter David Alaba utlignet to minutter på overtid. Deres eneste treningskamp i år ble spilt mot Wales i Swansea og endte med 1-2 tap.

Hellas ligger også på andreplass i sin gruppe med 4-1-1, tre poeng bak Bosnia og Hercegovina. Grekerne har vært gjennom to kvalikkamper i år, begge på bortebane; i mars ble de sendt hjem fra Bosnia med 1-3 tap, men de fikk med seg tre poeng fra Litauen i juni. De to siste treningskampene endte med 1-0 seier over Irland på bortebane i november i fjor, mens oppgjøret mot Sveits hjemme i februar endte 0-0. Troppen mangler en del faste navn; Avraam Papadopoulos, Giorgos Tzavelas, Giorgos Karagouni, Giorgos Samaras, Dimitris Salpingidis og Fanis Gekas er ikke med.

Østerrike har vært gode på hjemmebane og Hellas kommer med en svekket tropp. H

4. Sveits – Brasil
Sveits står uten tap i kvaliken og har tatt føringen i gruppe E med 4-2-0, seks poeng foran Norge. Ble holdt til 0-0 mot Kypros i februar, men vant 1-0 i returmøtet på hjemmebane i juni. Har kun spilt en treningskamp i år, som endte 0-0 mot Hellas i Athen. Fikk derimot testet seg over fem kamper i fjor, tre av dem ble spilt hjemme og ga varierende resultater; Argentina ble for sterke og vant 3-1, men sveitserne tok en stor skalp med 5-3 seieren over Tyskland i mai. Greide derimot ikke følge opp suksessen mot Romania fire dager senere og tapte 0-1.

Brasil gikk til topps i Confederations Cup på hjemmebane med seiere over Japan, Mexico, Italia Uruguay og Spania. Og etter noen magre år ser brassene igjen ut til å ha noe spennende på gang. Troppen mot Sveits ser for det meste lik ut fra hva de stilte med i COC og inneholder navn som Neymar, Oscar, Luiz Gustavo og David Luiz.

Sveits har vist at de har et godt lag på gang, men Brasil er i flytsonen etter Confederations Cup. UB

5. Polen—Danmark
Polen har spilt på seg 2-3-1 i kvaliken og ligger tre poeng bak England som innehar andreplassen i gruppe H. Møtte sistnevnte hjemme i oktober i fjor, og den jevnspilte kampen endte med poengdeling. Polakkene har ennå mulighet til å kvalifisere til VM, men veien ser tøff ut når tre av de gjenværende kampene er mot England, Ukraina og gruppeleder Montenegro. Har spilt to kamper i Warszawa i år; San Marino ble som forventet pløyd av banen med 5-0, men det gikk betydelig verre mot Ukraina som vant 3-1. Forrige kvalik-kamp endte 1-1 mot Moldova borte. Årets to treningskamper bød også på varierende resultater; Irland ble for sterke og vant 2-0 i Dublin, mens de vant 2-0 over Liechtenstein hjemme i juni. Troppen har noen forfall, men viktige Jakub Blaszczykowski og Robert Lewandowski er med. Startoppstillingen er ennå ikke annonsert.

Danmark har fått seg en alvorlig knekk i VM-kvaliken og ligger nest sist i gruppe B med 1-3-2. Startet kampanjen med å spille uavgjort mot Tsjekkia og Bulgaria, mens Italia ble hakket for vasse i Milano runden etter. Morten Olsen trodde nok at de var i rute igjen etter 3-0 seieren over Tsjekkia borte, men danskene gikk på et pinlig 0-4 nederlag mot Armenia i Parken sist, og har nå bare Malta bak seg på tabellen. Danskene har vært gjennom to treningskamper i år; turen til Makedonia endte med 0-3 tap, mens Georgia ble slått 2-1 i Parken.

Følgende førsteellever er tatt ut:

Keeper: Stephan Andersen

Forsvar: Nicolai Boilesen, Simon Kjær, Andreas Bjelland, Lars Jacobsen

Midtbane/angrep: Mike Jensen, William Kvist, Christian Eriksen, Nicklas Pedersen, Viktor Fischer og Martin Braithwaite.

Verdt å merke seg er at den ellers faste Michael Krohn-Dehli må ta plass på benken, mens Viktor Fischer for første gang får sjansen til å starte i rødt og hvitt. Christian Eriksen får en ny posisjon på venstre midtbane. I tillegg får Rosenborgs Mike Jensen også sjansen fra start. Kaptein Daniel Agger er skadet.

Morten Olsen er tydeligvis i gang med å komponere et nytt lag etter de svake resultatene, og til dagens kamp er det en del forandringer med tanke på både posisjoner og spillere. Martin Braithwaite og Mike Jensen har kun én landskamp fra før, Nicolai Boilesen står med to, mens Fischer er debutant. Olsen har nok innsett at det er på tide å prøve noe nytt, og i troppen finner vi 13 mann med to eller færre landskamper. Det er godt mulig at eksperimentet til Olsen gir resultater i fremtiden, men vi tror ikke det kommer til å klaffe i første forsøk. Polen har vist varierende takter i år, men har mye rutine i troppen som inkulderer klassespiller som Lewandowski og Blaszczykowski. H

6. Italia—Argentina
Fjorårets tapende EM-finalist Italia var ute etter å revansjere seg mot Spania i semifinalen i Confederations Cup for litt over en måned siden. Men selv om det ble et langt jevnere oppgjør måtte italienerne se seg slått nok en gang etter de tapte på straffer. Bedre gikk det i bronsefinalen, hvor Uruguay ble slått etter de måtte ut i straffesparkkonkurranse igjen. Leder sin gruppe fire poeng foran Bulgaria med 4-2-0, hvor de har vunnet samtlige hjemme men blitt hold til uavgjort av Bulgaria og Tsjekkia borte. Har nok av klassespillere i troppen, men er kjent for å ha et notorisk avslappet forhold til treningskamper, noe 2-2 matchen mot Haiti i juni bevitner.

Argentina topper kvalik-gruppen i Sør-Amerika tre poeng foran Colombia, men deres tre siste har alle endt uavgjort: mot Bolivia, Ecuador og Colombia. Laget har spilt to treningskamper i år, først tok de turen til Sverige hvor de vant 3-2, før de dro Guatemala i juni og vant 4-0. Mot sistnevnte herjet Lionel Messi, som noterte seg med tre scoringer og en assist.

Italia vil stille med et bedre mannskap enn hva de gjorde i forrige treningskamp mot Haiti, og motivasjonen er nok betraktelig høyere også. Argentina kommer med en solid tropp som kan by på problemer for enhver nasjon, og vi tror dagens kamp blir en jevn affære. HUB

7. Tyskland—Paraguay
Tyskland har pløyd gjennom sin kvalik-gruppe med 5-1-0 og leder med fem poeng ned til Østerrike. Har tatt seg greit av de fleste, men med nasjoner som Færøyene og Kasakhstan som motstandere er det som forventet. Gikk på en liten smell hjemme mot Sverige, hvor de ledet 4-0 halvtimen før slutt, men svenskene anført av Zlatan stod for et av tidenes comeback og utlignet tre minutter på overtid. Årets tre treningskamper har endt med 2-1 seier over Frankrike, 4-2 seier over Ecuador og 3-4 tap mot USA.

Paraguay ligger helt sist i den søramerikanske kvalikgruppen med åtte poeng etter tolv kamper. Har tapt sine to siste; 1-4 borte mot Ecuador og 1-2 hjemme mot Paraguay. Gikk i det minste bedre i treningskampen hjemme mot El Salvador i februar, som de vant 3-0. Reiser til Tyskland med Roque Santa Cruz og Cristian Riveros, men ellers er det få nevneverdige spillere i troppen.

Samtlige spillere i Tysklands tropp holder høy kvalitet. Det samme kan ikke sies om Paraguay, som nok allerede har innsett at VM-toget har gått. Treningskamper er alltid uforutsigbare, men Tyskland på hjemmebane bør uansett vinne dagens oppgjør. H

8. Wales – Irland
Wales har kun en teoretisk mulighet til å kapre andreplassen i gruppe A og har nok innsett at det ikke blir noen Brasil tur. Forrige kvalik-kamp endte med 1-2 tap i Cardiff mot Kroatia, og seierne over Skottland hjemme og borte er de eneste så langt. Lagets store stjerne Gareth Bale er med i troppen, men det er uvisst om han spiller. Aaron Ramsey og James Collins er ute med skade. Vant årets foreløpig eneste treningskamp mot Østerrike, men tapte alle tre i fjor; mot Costa Rica, Mexico og Bosnia-Hercegovina.

VM-drømmen lever for Irland som ligger på fjerdeplass i gruppe C med like mange poeng som Sverige og Østerrike på plassene foran seg. Slo poengløse Færøyene i forrige runde og fikk med seg ett poeng mot Sverige og Østerrike i de to foregående, men ble satt kraftig på plass av Tyskland i oktober i fjor og tapte hele 1-6. Vært gjennom fire treningskamper i år: Polen (2-0) og Georgia (4-0) ble slått hjemme, mens bortekampene endte med tap for Spania (0-2) og uavgjort mot England (1-1). Trener Giovanni Trapattoni ledet irene til fjorårets EM, men i gruppe med Kroatia, Spania og Italia tapte de samtlige kamper. Har en del forfall til dagen kamp: Aiden McGeady, Anthony Pilkington, Stephen Quinn, Simon Cox er ute med skade, mens Robbie Keane og Richard Dunne var utelatt fra troppen.

Det er vanskelig å vurdere hva lagene har å by på og vi tror alle utfall er realistiske. HUB

9. England—Skottland
England står uten tap i VM-kvaliken med 3-3-0 og ligger på andreplass i gruppe H, to poeng bak Montenegro på topp. Laget har vært gjennom tre treningskamper i år: i dobbelmøtet med Brasil vant de 2-1 på Wembley og spilte 2-2 på Maracanã, mens møtet mot Irland i mai endte 1-1. Manager Roy Hodgson presenterte en tropp uten de helt store overraskelsene, Southampton spiss Ricky Lambert var eneste debutant, ellers var de faste navnene med.

Skottland har kun vunnet én kamp i kvaliken så langt og er allerede ute av dansen med 1-2-4. Seieren kom overraskende nok borte mot Kroatia sist, men det hjalp altså svært lite. Har kun spilt en treningskamp i år, som endte med 1-0 seier over Estland hjemme. Skottene har ikke deltatt i noen mesterskap siden VM i Frankrike i 1998 og det ser ut til å bli en stund til neste mesterskap. Troppen består for det meste består av Premier League spillere, men manger de helt store navnene. Viktige Darren Fletcher, Steven Fletcher og Gary Caldwell er ikke med.

England vil nødig tape mot lillebror på hjemmebane og bør ta seg greit av skottene. H

10. Belgia – Frankrike
Belgia har for første gang på lenge et meget spennende lag og stiller med klassespillere i alle ledd: forsvaret består av solide Kompany, Van Buyten og Verthongen; på midten er Fellaini, Hazard og Dembélé, mens de kan velge mellom Benteke og Lukaku på topp. Har tatt føringen i gruppe a og står foreløpig med 6-1-0 og 19 poeng, tre foran Kroatia. Eneste poengtap kom mot sistnevnte på hjemmebane, men de fikk en hevnet seg med 3-0 seieren i Beograd. Har ellers slått Makedonia, Skottland og Wales i Brussel. Belgierne har kun sluppet inn to mål og scoret mest i gruppa (13). Årets to treningskamper endte med 2-1 over Slovakia hjemme, mens turen til USA resulterte i 4-2 seier.

Frankrike kjemper en innbitt kamp med Spania om førsteplassen i gruppe I, men med 0-1 tapet i Paris mot rivalen i mars snek spanjolene seg forbi og leder nå med ett poeng. Gikk derimot bedre i møtet mellom de to i Madrid, som endte 1-1 etter Giroud utlignet fire minutter på overtid. Franskmennene har spilt tre treningskamper i år, men både Tyskland (1-2), Uruguay (0-1) og Brasil (0-3) ble for sterke.

Belgia har imponert i kvaliken, men vi kan ikke avskrive et solid fransk lag. HB

11. Portugal—Nederland
Portugal leder gruppe F med 4-2-1, men har spilt to kamper mer enn Russland på andre med to poeng mindre. Tapet kom borte mot sistnevnte, og overraskende nok ble de holdt til 1-1 i Lisboa mot Nord-Irland. Har en av hver på sine tre siste treningskamper: turen til Gabon i november i fjor endte uavgjort (2-2), møtet hjemme mot Ecuador i februar resulterte i 2-3 tap, selv om de stilte med toppet lag, mens Christiano Ronaldo scoret eneste mål i forrige test mot Kroatia borte i juni.

Nederland er så godt klare for VM etter de vant sine seks første kamper og leder gruppen med syv poeng ned til Ungarn. Spilte to treningskamper i juni mot relativ enkel motstand; Indonesia og Kina ble hakket for små og Nederland vant henholdsvis 3-0 og 2-0. Måtte betydelig verre motstand når Italia kom på besøk i februar; de oransje ledet mesteparten av kampen, men Verrati utlignet til 1-1 for gjestene på overtid.

Lagene møttes for litt over et år siden i gruppespillet i EM, hvor Portugal vant 2-1 etter to scoringer av Ronaldo. Hollenderne forble uten poeng og er nok lysten på å revansjere seg. Begge stiller med flere potensielle matchvinnere og vi ser oss nødt til å helgardere. HUB

12. Nord-Irland—Russland
Kvalik-kamp, gruppe F. Nord-Irland har ennå en teoretisk mulighet til å kvalifisere seg til VM, men med sine tre poeng er det lite trolig. Har hentet poengene sine med uavgjort mot Aserbajdsjan, Luxembourg og Portugal. Forrige kvalik-kamp endte med 0-2 tap hjemme mot Israel. Troppen består for det meste av Championship spillere, og Johnny Evans (Manchester United) er det mest kjente navnet de har å stille med.

Russland ligger på andreplass med tolv poeng og jager Portugal som leder gruppen med to mer, men russerne har to kamper til gode på Ronaldo og co. Tapte 0-1 mot sistnevnte i Lisboa, men står ellers med fire seiere. Tok seg greit av dagens motstander i det omvendte oppgjøret i Moskva i september i fjor, og skal ha gode muligheter for tre nye i dag.

Russland bør ha motivasjonen på plass siden de kan stige til topps med seier i dag, men Nord-Irland viste at de er kapable til å ta poeng fra de fleste med 1-1 kampen mot Portugal. UB

96-rekker:

1.H
2.HB
3.H
4.UB
5.H
6.HUB
7.H
8.HB
9.H
10.HB
11.HB
12.B

Klikk her for å levere vår 96-rekker

432-rekker:

1.H
2.HB
3.H
4.UB
5.H
6.HUB
7.H
8.HUB
9.H
10.HB
11.HUB
12.UB

Klikk her for å levere vår 432-rekker

Nyttige lenker for odds og tipping
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

Kommentarer til denne saken