*Nettavisen* Sportspill.

- Frykter ikke Solbakken

Foto: Egil Sande (Mediehuset Nettavisen)

Magnus Haglund er klar over at han kun har én mulighet igjen til å få LSK-skuta på rett kjøl.

06.03.13 10:50

TIPPELIGATIPSET:
10.-PLASS: LILLESTRØM

ÅRÅSEN (Nettavisen): - Vi har bygget vinnerkultur.

Ordene faller fra Magnus Haglunds munn samtidig som flytoget feier forbi i så stor fart at det rister i vinduene. LSK-supporterne klamrer seg til håpet om at svensken snakker sant.

13, 10, 11, 12, 9 er ikke starten på en Lotto-rekke, men snarere Lillestrøms ligaplasseringer de fem siste sesongene.

Vinnerkultur er sårt tiltrengt hos Romerikes stolthet.

Nettavisen har snaue to uker før seriestart reist til Åråsen for å treffe den svenske treneren. Han sitter i en knallgul sofa med utsikt over gressmatta og forteller om en vinter som har gitt ham gode svar.

Haglund vet at de neste ni månedene vil avgjøre om han har en jobb eller ikke. Med en kontrakt som går ut etter sesongslutt, kan han ikke akseptere en sesongåpning som den Lillestrøm hadde i fjor.

Da måtte Kanarifansen vente til niende serierunde og 16. mai før første trepoenger gikk i boks.

- Vinnerkultur, Haglund?

- Klubben spilte 11 kamper på rad uten seier på høsten i 2011. Så spilte vi åtte strake kamper uten seier i 2012, før vi vant i Stavanger på 16. mai. Etter det har vi vunnet klart flere kamper enn vi har tapt. De siste 17 kampene tapte vi kun tre, og jeg tror det bare var Molde som var bedre. Vi har også begynt å vinne kamper der vi ikke har spilt på vårt beste, og det klarte vi ikke før, sier Haglund.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Egil Sande (Mediehuset Nettavisen)

Solbakken-spøkelset
Lillestrøm-legende Ståle Solbakken er jobbløs. Man trenger ikke å være spesielt forutseende for å spå fansens skrik etter Solbakken hvis LSK starter sesongen dårlig.

- Nei, det har jeg faktisk ikke tenkt på et eneste sekund. Det er ikke mitt spørsmål, svarer Haglund, som kjenner Solbakken godt personlig.

Han frykter ikke at Solbakken kommer og tar jobben hans.

- Jeg tror ikke han er det minste interessert i å trene i Tippeligaen. Tippeligaen er ikke hans arena lenger. Jeg tror han er helt uinteressert i det, sier Haglund.

Han er rolig, og har nettopp fullført en treningsøkt i styrkerommet sammen med flere av spillerne.

Han vil ikke snakke for mye om kontrakten som går ut etter sesongen, men den tidligere Elfsborg-treneren innrømmer at han er usikker på hva fremtiden innebærer.

- Vi får se hva vi vil gjøre fremover, om jeg blir værende i Norge eller gjør noe annet, det får vi bare se, sier Haglund, og understreker at han trives godt med tilværelsen på denne siden av landegrensen.

- Det er knappe to uker til seriestart. Hva slags følelse har du nå?

- Jeg har en god følelse, og mener vi har en god mulighet til å slå niendeplassen fra i fjor. Det er veldig bra, med tanke på hvor tynn stall vi har.

- Førsteelleveren virker sterk, men at det ikke ser like solid ut på benken. Er det riktig oppsummert?

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Aleksander Nordahl NTB

- Ja, det er det. Vi har en 13-14 ferdige spillere som er gode og klare til å prestere i Tippeligaen. Bak der er hoppet ganske langt ned, når det gjelder erfaring. Jeg tror Lillestrøms sesong avhenger av hvordan skadesituasjonen ser ut. Men vi kommer til å jobbe knallhardt for å komme inn på øvre halvdel. Det er tøft i en jevn liga som Tippeligaen.

- Dere spilte 12 uavgjortkamper i fjor, flest i Tippeligaen. Der ligger det mange tapte poeng?

- Det gjør det, og kan man forvandle et par av dem til seier, går man fort oppover på tabellen, sier Haglund.

- For dårlig
En annen ting som har gnagd på LSK-sjefen i vinter, er den dårlige hjemmestatistikken gultrøyene hadde i fjor. På det som tidligere ble kalt Fort Åråsen endte Lillestrøm opp med kun tre seiere og den dårligste poengfangsten siden 1998.

- Det er for dårlig. På bortebane var vi Norges nest beste lag, så hadde vi gjort en normal sesong på hjemmebane hadde vi kommet godt inn på øvre halvdel. Det klarte vi ikke, for vi var ikke gode nok til å møte lavtliggende lag. Der må vi heve oss, sånn er det bare.

Nettavisen møter Haglund dagen etter 4-0-tapet mot erkerival Vålerenga. Han forteller at han ikke sov dårlig etter kampen, vel vitende om at Lillestrøm manglet flere av sine beste spillere.

Da vi snakket med han før forrige sesong, var forsvarsspillet det som gjorde ham mest bekymret. Ett år senere er den frykten vendt til trygghet.

- Jeg er veldig fornøyd med keeperplassen og backfireren. Der har vi vært solide i vinter. Frode Kippe har vært bedre enn på lenge, og han begynner virkelig å skape et godt samarbeid med Anders Østli. Fredrik Stoor har sett fantastisk bra ut og Stian Ringstad har tatt store steg siden forrige sesong. Vi går inn i sesongen med en backfirer som jeg tror knallhardt på. I tillegg har vi Ruben Gabrielsen som kan utfordre når han blir frisk, og Isak Scheel har spilt noen gode kamper som back. Marius Høibråten er et talent, men ikke helt ferdig ennå. Jeg har stor tro på den backfireren vi har spilt mest med.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Egil Sande (Mediehuset Nettavisen)

- Ville vesten
LSK-spillerne tusler én etter en i dusjen etter økten i styrkerommet nede, mens vi sitter oppe og snakker om den kommende sesongen. Haglund forteller at forsvarsspill etter hans syn er det viktigste å lykkes med i norsk fotball, for kampene svinger så voldsomt at man alltid får flere muligheter til å score.

- Hva lærte du i løpet av ditt første år i norsk fotball?

- Jeg ble veldig overrasket over at kampene åpnet seg så fort. Lagene tok absolutt alle kontringsmuligheter som kom, helt fra første minutt, og da er det i gang. I Sverige holder man ikke på sånn, der stenger man kampen helt til det er spilt 60-70 minutter, og da åpner det seg. Her er det fullt kjør og ville vesten med en gang.

- Er det et godt eller dårlig tegn?

- Godt for publikum, for det blir mange sjanser. Men det minner jo litt om Championship i England, sier han og smårister på hodet.

Vi går rundt på Åråsen for å ta bilder til artikkelen. Nettavisen spør Haglund om hvor Lillestrøms troféskap befinner seg, men det vet han ikke. Det er gammel historie uansett, sier han.

Han har nemlig en fjern drøm om å én dag føre Lillestrøm til et nytt seriegull. Det forrige kom i 1989. Men han vet at han deler gulldrømmen med 15 andre trenere i Tippeligaen.

- Det drømmer vi om, men det er fortsatt tidlig i prosessen. Det var i det tredje i Elfsborg jeg tok gull. Vi endte på niendeplass første året med Elfsborg, syvenseplass andre året og tok gull det tredje. Etter det var vi i toppen hele tiden, og der er Elfsborg fortsatt i dag. I en sånn prosess er det ofte tid som trengs, sier han mens vi speider utover den snølagte Åråsen-matta.

- Er ett år til nok tid for deg?

- Nei, det er ikke det om vi skal gå hele veien. Vi får se.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Vår analyse av Lillestrøm:
Lillestrøm har vært blant de vanskeligste lagene å plassere på årets tabelltips. Romerikingene avsluttet fjorårssesongen sterkt, har fått tid til å «sette» et lag og kan gå mot en god sesong for første gang siden 2007.

Det trengs på Åråsen. Supporterne er sulteforet på suksess, og det blir færre og færre som løser ut inngangspenger for å se regionens stolthet spille fotballkamper.

Vi tror det blir tøft i år, også.

Det er for mange spørsmål knyttet til LSK denne sesongen.

Johan Andersson er en klassespiller, men fikk ikke vist mye av det i fjor, mye på grunn av ryggplager. Fredrik Gulbrandsen er kanskje Tippeligaens mest spennende spiss, men har ennå til gode å prestere på et jevnt, høyt nivå. Moryke Fofána har egenskapene som skal til for å prege kamper. Hvis disse gutta slår ut i full blomst, kan det fort bli artig å heie på Lillestrøm. Hvis ikke, ser det plutselig verre ut.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Det største spørsmålstegnet ved Lillestrøm akkurat nå, er etter vårt syn forsvarsspillet. Lillestrøm slapp inn 47 mål i fjor, og det er langt fra godt nok om man har håp om å kjempe på øvre halvdel. Lillestrøm har ikke styrket forsvaret siden i fjor, men er blitt mer samspilt. Fredrik Stoor har i vinter lignet på sitt gamle jeg. Stian Ringstad kapret venstrebackplassen, og han har etter alt å dømme tatt store steg siden forrige sesong. Hvis Frode Kippe og Anders Østli får samarbeidet til å fungere i midten, kan det bli meget bra. Haglund mener selv at forsvarsfireren er Lillestrøms sterkeste ledd.

Skal Lillestrøm melde seg på i toppen, må de uansett bli flinkere til å avgjøre jevne kamper til sin fordel. Åråsen-klubben «vant» uavgjorttabellen i fjor (12 kamper) sammen med Hønefoss, og det blir det få poeng av.

Magnus Haglund er ærlig når vi spør om LSK-troppens styrke og bredde. Han vet at det er litt for tynt til å hevde seg i toppen med den stallen han har til rådighet nå. Førsteelleveren ser veldig sterk ut, men gultrøyene er veldig sårbare for skader.

3577516

Som Haglund selv sier: De juniorspillerne som sitter på benken er spennende hver for seg, men hvis flere av dem må spille samtidig, er LSK svært sårbare. Det så man også mot Vålerenga i slutten av februar. Da startet LSK med én juniorspiller i hvert ledd og tapte 4-0.

Selv om Lillestrøm har mange unge spillere i stallen, har de mange unge spillere med mye erfaring. Ohi Omoijuanfo (19), Ruben Gabrielsen (20), Stian Ringstad (21) og Fredrik Gulbrandsen (20) har til sammen spilt 179 tippeligakamper og kan fort bli sterke bidragsytere utover sesongen.

Likevel er det for mange spørsmålstegn knyttet til Lillestrøm i år, og alt i alt tror vi Lillestrøm-fansen må belage seg på nok en sesong med mange nedturer og noen oppturer.

Plusser:
+ To av landets mest spennende spillere i Moryké Fofana og Fredrik Gulbrandsen.

+ En av Norges beste supportergrupper, og Kanarifansen er alltid flinke til å støtte laget i både medgang og motgang.

+ Kenneth Udjus og Arnold Origi utgjør et knallsterk keeperduo. Lillestrøm har sammen med Molde kanskje den sterkeste dekningen på keeperplass av tippeligalagene.

+ Norges beste dødballfot i Petter Vaagan Moen.

+ Blant landets beste treningsfasiliteter.

Minuser:
- Sårbare for skader. Sterk førsteellever, men på benken ser det tynt ut.

- En trener som garantert blir utsatt for sterkt press hvis resultatene uteblir. Det kan skape kaos og uro.

- Magnus Haglund har lenge lett etter en «target-spiss», uten hell. Mangler den spillertypen i kamper hvor LSK sliter med å skape ting offensivt.

- LSK er trolig avhengig av investorhjelp om det skal hentes inn forsterkninger.

- Var færrest hjemmekamper forrige sesong, sammen med Stabæk (3).

Se opp for: Moryké Fofana
De som har sett Lillestrøms treningskamper i vinter, har garantert lagt merke til Moryke Fofana. 21-åringen ble hentet i fjor, men fikk ikke mye spilletid. Nå har han blitt bedre kjent med norsk fotball, og i år vil han trolig bli LSKs valg på venstrekanten. Ivorianeren besitter et teknisk repertoar de fleste vil være forunt, har en nese for mål og er god i én mot én situasjoner. Han er også i en alder der han garantert tar store steg. Fofana kan bli en umiddelbar suksess i år.

Vårt tips: 10.plass.
Magnus Haglund om tipset:
- Vi håper dere tar feil, at vi tar oss inn på øvre halvdel og slår niendeplassen fra i fjor. Så får vi se etter sesongen om det var et dårlig eller godt tips. I motsetning til Petter Northug, liker jeg bedre å snakke i etterkant av prestasjonen enn før.

Lillestrøm serieåpner hjemme mot Sarpsborg 17. mars klokken 15.30. Den kampen og resten av dramatikken i Tippeligaen kan du som vanlig følge i vårt livesenter NaLive.

HER FINNER DU ALLE VÅRE TABELLTIPS.

MER FRA NETTAVISEN:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.