*Nettavisen* Sportspill.

- Jeg kan score mye i Tippeligaen

Foto: Henning Torp

«Folkets spiller» er den største grunnen til at Start kan se optimistisk på 2013-sesongen.

05.03.13 11:56

TIPPELIGATIPSET:
11.PLASS: IK START

Matthias Vilhjalmsson hadde en kjempesesong som nykommer i Adeccoligaen 2012. Det ble til slutt 18 scoringer på islendingen. At han ble en viktig spiller for sørlandsklubben, er tydelig. Han spilte nemlig samtlige seriekamper i fjor.

En typisk målscorer
Nettavisen har tatt en prat med storscoreren før han debuterer i den norske Tippeligaen. Angriperen snakker om sine styrker og forteller at han tror han kan ta steget og gjøre mål også på Norges øverste nivå.

- Jeg kan score mye i Tippeligaen. Jeg tror jeg har et godt nok nivå inne. Jeg vil beskrive meg selv som en løpsvillig spiller som også er god i lufta. En av mine styrker er at jeg er sterk i boksen, så jeg scorer mål, sier Vilhjamsson til Nettavisen.

Det er hovedtrener Mons Ivar Mjelde enig i. Vilhjalmsson vil være viktig for sørlandsklubben i år.

- Matthias scoret 18 mål i fjor og har scoret mest i treningskampene. Spillere som scorer vil alltid være viktig for klubben, og kanskje spesielt for opprykkslagene. Jeg håper han vil gjøre det like godt som i fjor. Han er flink til å posisjonere seg og er en klok avslutter. Han ligner kanskje på Torgeir Børven i Vålerenga, sier Mjelde.

Vilhjalmsson var i Start på lån forrige sesong, før klubben gjorde overgangen permanent i vinter. Spissen ble delvis finansiert av supportere og mindre bedrifter, og har derfor fått betegnelsen «folkets spiller».

Hovedpersonen vil ikke gå inn på hvor mange mål han kommer til å sette inn denne sesongen, og legger til at han trenger gode lagkamerater.

- Det blir ikke lett å score like mange som i fjor. Jeg har satt meg et mål for antall scoringer, men det vil jeg ikke si til deg, sier islendingen og fortsetter:

- Jeg er avhengig av god service. Jeg fikk veldig mye hjelp til å score i fjor, sier 26-åringen.

- Han er en Tippeliga-spiller
Lagkamerat Espen Hoff er ikke i tvil om at Vilhjalmsson også kan gjøre det godt i Tippeligaen.

- Han blir en viktig del av vårt offensive spill i år. Han kommer til å score en del mål, og sikkert stå bak en del mål. Jeg er sikker på at han tar steget. Matthias er en tippeligaspiller, ingen adeccoligaspiller, så det vil ikke bli noe problem. Jeg vil ikke legge press på han, men han har potensial til å score mange mål, slår Hoff fast.

Espen Hoff fortsetter med lovordene når han skal beskrive lagkameraten.

- Han er gjennomført profesjonell og jobber knallhardt. Han er også veldig nøye og har masse arbeidsvilje, gode ferdigheter og god fysikk. Han har en spesiell evne til å komme seg til scoringssjanser og er en god avslutter, sier Hoff.

Mons Ivar Mjelde påpeker at vi tidligere har sett spisser fra Adeccoligaen gjøre det godt i Tippeligaen.

- Noen får det til i overgangen fra Adeccoligaen til Tippeligaen, andre ikke. Jeg blir fantastisk imponert om han scorer like mange mål i år som han gjorde i fjor, for man må være litt nøktern. Nå har vi også hentet inn Jorge Alejandro Costra og han kan bidra med mål. Får vi to spillere over ti mål, er vi kjempefornøyde, sier Mjelde.

På spørsmål om Vilhjalmsson kan bli toppscorer i Tippeligaen, svarer Mjelde at konkurransen er tøff.

- Det er mange om beinet, sier Mjelde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kristin Søvik, ikstart.no

Vilhjalmsson forsikrer at hans egen form er god og at han er klar til seriestarten 17. mars.

- Jeg føler meg bra. Det begynner virkelig å nærme seg seriestart nå, så jeg gleder meg, sier islendingen.

Espen Hoff gleder seg i likhet med Vilhjalmsson til seriestarten.

- Jeg gleder meg veldig. Det blir en annen verden enn der vi spilte i fjor. Jeg synes også vi har hatt en god utvikling i vinter, sier Hoff, og legger til at også hans egen form er god.

- Jeg er i veldig bra form. Fysisk er det mye som er riktig. Sliter litt i akillesen, men jeg er der jeg burde være, opplyser 31-åringen.

- Skal være offensive
Hovedtreneren kan fortelle at laget hans ikke frykter noen motstandere og skal spille sitt eget spill uansett motstander.

- Styrkene våre ligger i vårt eget spill. Vi har ballen mye og spiller vår egen stil. Vi tør å spille vårt eget offensive spill uansett, sier Mjelde, som mener at laget må forbedre seg fra i fjor.

- Vi må bli flinkere enn i fjor. Vi ga bort mye rom og var på mellomdistanse. Vi må spille med få touch og bite fra oss på dødball. Vår nye midtstopper, Bismark Acosta Evans, er sterk i lufta og kan være god i boksen, sier Mjelde.

For at Start skal kunne gjøre det godt i år, er laget avhengig av en sterk midtbane. Mons Ivar Mjelde mener Espen Børufsen er en viktig mann. Så god er han, at Mjelde ønsker han i landslagsdiskusjonen.

- Jeg har aldri sett Børufsen så god. Han burde være en spennende mann for landslaget, sier hovedtreneren.

Mons Ivar Mjelde håper han kan få spillerne til å vise seg fra sin beste side denne sesongen, og kan fortelle at han har utviklet seg som trener. Han er tryggere enn han var sist gang han trente et tippeligalag.

- Man blir klokere med årene. Jeg håper jeg er flinkere på å ha fokus på de rette tingene. Jeg er tryggere, og håper det kan gi utslag på spillerne. Jeg er fortsatt involverende, men er klarere på hva jeg ønsker å involvere meg i, sier Mons Ivar Mjelde.

Vår analyse av Start:
Vi tror Start kan gjøre flere gode kamper denne sesongen, men at stallen er for tynn til en topplassering. Laget fra Sørlandet hadde en veldig sterk sesong i Adeccoligaen i fjor, og rykket opp med klar margin. Det er imponerende med 20 seirer på 30 kamper i en sesong. Start har også hele Sørlandet bak seg, og med støtte fra sine mange tilhengere på Sør Arena kan det tale i klubbens favør.

3579103

Start har en bra trener. Mons Ivar Mjelde har hatt suksess med Brann tidligere, og tatt bergensklubben til seriegull. Vi tror ikke han får til det samme med Start i år, men lagets form har gått oppover siden han tok over sommeren 2011. Selv om det ble nedrykk for Start i 2011, var situasjonen vanskelig da Mjelde tok over. Fjoråret ble en stor opptur for både treneren og hele klubben.

Start har hentet inn åtte spillere før denne sesongen, men også mistet opp mot det samme antallet. Vi tror noen av signeringene kan være gode. Å få inn den tidligere landslagskeeperen Håkon Opdal kan være en god løsning for den nyopprykkede klubben. Den costaricanske angrepsspilleren Jorge Alejandro Castro, som kom i januar, har også virket spennende. Han har gjort det godt i treningskampene og scoret flere mål. Likevel anser Nettavisen Matthias Vilhjalmsson som den viktigste anskaffelsen. Toppscoreren i Start forrige sesong var kun på lån i fjor, men har nå fått en permanent toårsavtale.

Bredden i Starts tropp er ikke optimal. Det er kanskje spesielt tynt på midtbanen. Solomon Owello har erfaring fra Tippeligaen og kan gjøre det godt. Gudmundur Kristjánsson gjorde det godt i Adeccoligaen i fjor og scoret sju mål fra midtbanen. Han er anvendelig og kan brukes både i forsvaret og på midtbanen. Espen Børufsen og Espen Hoff er spillere med tippeligaerfaring, og 17-årige Sondre Tronstad er en spennende unggutt som gjorde det godt i de mulighetene han fikk i fjor.

Totalt sett ser man imidlertid at det er for få spillere med erfaring fra det høyeste nivået. Det kan slå begge veier for Start, men kommer det noen skader i midtbaneleddet kan det bli alvorlig for klubben. At Fredrik Strømstad la opp etter forrige sesong skal ikke være veldig dramatisk, da han ikke overbeviste i fjor. Strømstad hadde imidlertid bred erfaring fra toppfotballen, noe som kan være en mangelvare i dagens Start-mannskap.

Angrepsleddet er spennende. Start har Vilhjalmsson, Castro og Ernest Asante, som er tre spillere som kan bidra med scoringer. I tillegg kan Espen Hoff spille spiss. Vilhjalmsson satt inn 18 mål i Adeccoligaen i fjor, mens Ernest Asante fikk elleve scoringer. Espen Hoff er også en spillertype som bidrar med mål, og han satt inn sju mål forrige sesong.

Forsvarsleddet inneholder erfarne spillere som tidligere har gjort sine saker bra. Glenn Andersen, som tidligere spilte i Strømsgodset, tar med seg mye erfaring inn i en ung spillergruppe. Amin Nouri, Jesper Mathisen og Rolf Daniel Vikstøl har også spilt i Tippeligaen tidligere og kan bidra. I tillegg har de hentet en ny midtstopper i Bismark Acosta Evans.

Konklusjonen er at Start-laget er spennende, men at det blir litt for tynt i 30 tøffe kamper.

Plusser:
+ God trener med autoritet og gode kunnskaper.
+ Mulige målscorere i Vilhjalmsson, Asante, Castro og Hoff.
+ Spennende unge spillere.
+ Gode ressurser på Sørlandet og et stort hjemmepublikum.
+ Kommer fra en sesong med mange oppturer.

Minuser:
- Litt tynn stall.
- Få spillere med solid tippeligaerfaring.
- Avhengige av enkeltspillere.
- Hadde trøbbel i Tippeligaen sist.

Vårt tips: 11.plass.
Mons Ivar Mjelde om Nettavisens tips:

- Vi jobber etter et mål om øvre halvdel. Så vi har høyere forventninger enn dere.

Se opp for: Bismark Acosta Evans
Midtstopperen blir trukket frem av Mons Ivar Mjelde som en som kan overraske positivt. Han blir beskrevet som en fysisk sterk midtstopper som også kan behandle ballen. Start har ønsket den costaricanske landslagsspilleren over lengre tid, så det kan virke som at han vil få en sentral rolle i dette laget. Mjelde har tidligere uttalt at Acosta var klubbens førstevalg av de kandidatene de vurderte å hente inn.

Starts første kamp i årets tippeligasesong er 17. mars klokken 18. Motstander er Hønefoss. Tippeligaen kan du som vanlig følge i vårt livesenter NaLive.

HER FINNER DU ALLE VÅRE TABELLTIPS.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag