*Nettavisen* Sportspill.

- Jeg så aldri for meg dette

SUKSESSTRENER: Jostein Grindhaug har ledet Haugesund fra Adeccoligaen til Europa League. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Jostein Grindhaug har ledet Haugesund fra Adeccoligaen til Europa.

28.03.14 14:40

TIPPELIGATIPSET:
5.-PLASS: FK HAUGESUND

Hvert år presenterer Nettavisen sitt tabelltips før tippeligastart. Det er mange spørsmål, men noe som er helt sikkert er at Jostein Grindhaug kommer til å dysse ned forventningene til sitt Haugesund.

Med fire sesonger på øvre halvdel og bronsemedalje i fjor, kan man trygt si at Haugesund har etablert seg i Tippeligaen og vel så det.

Klikk på bildet for å forstørre.

EUROPA, HER KOMMER FKH: Dusan Cvetinovic og Kristoffer Haraldseid slipper jubelen løs etter seieren mot Odd i fjor høst. Foto: Jan Kåre Ness (NTB scanpix)

- Fokus er å overleve
Likevel er Grindhaug svært forsiktig når han uttaler seg om sine forventninger før 2014-sesongen.

- Fokus vil alltid være å overleve og å ta nok poeng til å spille i Tippeligaen neste år også. Samtidig håper vi å få noen kamper både i den norske cupen og i Europa – det blir nytt for oss. Det kommer til å stjele mye krefter og gå utover kapasiteten vår, så jeg er spent på det, sier Grindhaug til Nettavisen.

- Overleve i Tippeligaen er kanskje en litt forsiktig målsetting etter fire sesonger på øvre halvdel og bronse i fjor?

- Ja, men vi skal være edruelige her. Vi så hvordan det gikk med Tromsø, som gikk fra å spille Europa League til å rykke ned samme sesong. Det kan skje med Haugesund også, og vi må ha det som utgangspunkt.

Greit nok. Det finnes nok av eksempler på norske lag som har gått fra medalje ett år til fiasko året etter. Likevel er det noe som synes for solid til at det kan skje med Haugesund.

- Så aldri for meg dette
De siste sesongene har klubben sett flere spillere, som har syntes nesten uerstattelige, forlate klubben. Nikola Djurdjic, Thomas Sørum, Alexander Søderlund er noen av dem. Før årets sesong har Umaru Bangura forlatt klubben. Så hvordan klarer Haugesund likevel å fortsette framgangen hele tiden?

- Det er ingen hemmelighet bak det, men det handler om en god treningskultur og treningshverdag. Både Haugesund og Tippeligaen blir mer og mer profesjonell. Sakte, men sikkert blir nivået også bedre, mener Grindhaug.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

BRONSEKLEM: Keeper Per Morten Kristiansen omfavner trener Jostein Grindhaug etter at bronsen var sikret i 2013. Foto: Jan Kåre Ness (NTB scanpix)

I 2009 tok han over et lag som hadde havnet midt på tabellen i førstedivisjon tre sesonger på rad. Grindhaug kan ikke annet enn innrømme at direkte opprykk og videre suksess, som endte med tredjeplass i fjor er mer enn han hadde drømt om.

- Jeg så aldri for meg det da jeg tok over klubben. Da handlet det om å komme gjennom uka. Det gjør det vel for så vidt fortsatt. Vi er litt kortsiktige i trenerteamet her og tar én trening og én kamp om gangen.

Vil bli i Haugesund
Suksessen Grindhaug har hatt i Haugesund blir selvsagt lagt merke til av andre klubber. I forkant av 2013-sesongen sto han på blokka til Aalesund, som skulle finne en erstatter for Kjetil Rekdal. Å flytte til en annen klubb er imidlertid ikke noe Grindhaug ofrer en tanke.

Klikk på bildet for å forstørre.

MÅLFARLIG: Christian Gytkjær. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

- Jeg tenker ikke på det. Jeg synes det er kjekt å være en del av det som skjer i FK Haugesund. Vi har gått fra å være en middelhavsfarer i Adeccoligaen til å etablere oss i Tippeligaen. Vi har et nytt stadionanlegg, og det er mye spennende som rører seg i Haugesund. Det er fortsatt mer å skvise ut av dette prosjektet vi holder på med.

Før seriestart sliter Haugesund med en del skader. Fjorårets toppscorer Christian Gykjær er blant de som er usikre på grunn av væskeansamling under hælen.

- På kort sikt er vi litt inntil beinet, med tanke på at vi har flere spillere som ikke er disponible i starten av sesongen. Av erfaring vet jeg at det skjer de fleste i løpet av sesongen. For vår del gjelder det akkurat nå.

Haugesund tar imot Lillestrøm i første serierunde.

Vår analyse av Haugesund:

Jostein Grindhaug kommer ikke bort fra at Haugesund ikke lenger regnes som en middelhavsfarer eller nedrykkskandidat.

Det han har fått til sammen med resten av trenerteamet og dyktige, treningsvillige spillere, er intet annet enn imponerende. Vi tror det går mot en ny, god sesong for FK Haugesund, men at det ikke vil holde helt inn til en ny medalje.

Bare Strømsgodset vant flere kamper på hjemmebane i fjor, og Haugesund Stadion vil også denne sesongen være en fryktet bane å komme til. Skjønt litt enklere har det blitt. Etter å ha tapt bare to kamper i løpet av de to første sesongene etter returen til tippeligaen, har det blitt til sammen seks tap hjemme på de to foregående sesongene.

I fjor var det Sarpsborg 08, Sogndal og Aalesund som fikk med seg tre poeng fra Haugesund. Det er liten tvil om at Grindhaugs menn elsker å gi storlagene juling. Klarer de å være like motiverte når de mindre lagene kommer på besøk, blir det tungt å komme på besøk i vest.

TILBAKE: Rok Elsner er tilbake i Haugesund.

Per Morten Kristiansen har spilte samtlige tippeligaminutter de to siste sesongene. Det har han gjort bra, og det er ingen grunn til at han ikke skal gjøre det igjen i år, med mindre han pådrar seg skader eller karantene. Solid keeper, som gjør få feil.

Haugesund har det med å hente inn gode utlendinger til Tippeligaen og gjorde det igjen da Dusan Cvetinovic ble plukket opp i fjor sommer. Hadde en god høstsesong i fjor, og det blir spennende å se ham i tospann med Rok Elsner. Martin Bjørnbak vil nok også ha sitt å si når Grindhaug skal plukke ut stopperparet. Det samme vil Vegard Skjerve, som også kan bekle en backplass. Den må han kjempe med Henrik Kildentoft om å kapre. David Myrestam ser ut til å være bankers på venstreback. Cvetinovic soner karantene i de to første kampene på grunn av utvisning i siste seriekamp mot Strømsgodset i fjor.

På midtbanen har Grindhaug mye å ta av. Daniel Bamberg er kanskje den mest profilerte og mest målfarlige. Han vil trolig bekle en høyre kantolle. Joakim Våge Nilsen vil trolig spille som én av to sittende midtbanespillere. Nyinnkjøpte Alexander Stølås har tidvis imponert i vinter og kan meget vel få spilletid i en kantrolle. Det er mange om beinet, og det kommer godt med når Haugesund skal kjempe på tre fronter denne sesongen.

Christian Gytkjær var tidvis fenomenal forrige sesong og hadde det ikke vært for skadeproblemene kunne han, med litt glid, endt opp som toppscorer i Tippeligaen. Også foran årets sesong sliter dansken med en skade. Det er imidlertid håp om at han er tilbake til seriestart mot Lillestrøm. Holder han seg skadefri, blir det mange mål. Pontus Engblom og Torbjørn Agdestein er backup.

Plusser:

+ Engasjerende og motivert trener, som ikke ser ut til å gi seg før han har fått det fulle potensialet ut av Haugesund

+ Målgarantist i Christian Gytkjær

+ Relativt bred stall, noe som kommer godt med når klubben skal ut i Europa

+ Trenings- og læringsvillig tropp. Er tro mot systemet og vanskelige å knekke.

Minuser:

- Tynt bak Gytkjær. Engblom scoret ikke mål forrige sesong

- Høyere forventninger fra fotballnorge, lokalsamfunnet og motstandere. Nå tar alle Haugesund på alvor

- Er ikke vant med belastningen det medfører å skulle spille europacup på siden av den hjemlige ligaen

Se opp for:Kristoffer Haraldseid (20):
20-åringen er blant de mer spennende ungguttene i Tippeligaen, og har spilt på flere aldersbestemte landslag. Han kommer trolig til å vikariere en del på høyrebacken frem til Vegard Skjerve er klar til dyst, men er tiltenkt en mer offensiv rolle i Haugesund-laget. Har spennende fart og ferdigheter.

Vårt tips: 5.-plass
Jostein Grindhaug om tipset:
- Da synes jeg dere har vært snille med oss, men jeg takker for tilliten.

Her finner du alle tabelltipsene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.