Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Mange i familien jubler hvis vi taper for Molde

Det skal ikke Kjetil Rekdal ha noe av denne sesongen.

Kommersielt

TIPPELIGATIPSET:
7. PLASS: AALESUND

- Vi har ikke noe tabellfokus. Selvfølgelig er drømmen å være med helt der oppe, men den drømmen har alle. Molde har samme lag som i fjor, ett år til med Ole Gunnar Solskjær og for meg er Molde en naturlig favoritt. Det er ingen tvil om det, sier Kjetil Rekdal (43) til Nettavisen.

Han klarer likevel ikke å dy seg for å komme med et stikk.

- Vi har potensial til å knuse tipset deres, smiler han.

Europa ødelegger
Aalesunds trener ser også argumenter for at Molde kan få det tøffere denne sesongen.

- Nå skal de ut i Europa. Har de suksess der, vil de tape poeng i serien. Det sier seg selv. Styrkeforholdet vil endre seg litt hvis de kommer tilbake fra europacupkamper med litt slitne bein og har fått en mental utblåsing, mener 43-åringen.

Rekdal opplevde nettopp dette med Aalesund i fjor. Seks ganger spilte tangotrøyene seriekamp i Tippeligaen tre dager etter en europacupkamp. Det endte med fem tap og én poengdeling i disse seks seriekampene.

Det blir spennende å se hvordan Molde takler dette. Rekdal håper selvfølgelig at deltakelsen i europacupen vil slå negativt ut på poengsankingen til rivalen her hjemme. Det har han både sportslige og familiære grunner for å gjøre.

- Jeg er romsdaling, men jeg har aldri vært Molde-mann. Ja, jeg spilte der i ungdommen og har folk i familien som er Molde-supportere på sin hals, men jeg har alltid vært Vålerenga-fan. Men nå er det selvfølgelig bare Aalesund jeg bryr meg om, sier Rekdal til Nettavisen.

- Det er mange i familien som jubler hvis jeg taper for Molde. Det er mange av dem. Men jeg tror at de ellers klarer å glede seg over Aalesund, hvis vi gjør det bra. Når det står noe på spill, når det er Molde mot Aalesund, er det likevel ingen tvil om at det er to delte leirer i familien.

Spissjakten fortsetter
Selv er Rekdal mest opptatt av hvor mange poeng Aalesund klarer å sanke over en hel sesong, mer enn han bryr seg om resultatene i enkeltkamper.

- Hvis vi slår Molde to ganger, men får en dårlig sesong, vil det være skuffende for oss. Men vi kan jo fort bli direkte konkurrenter, vi kan fort kjempe om medalje sammen. Da blir selvfølgelig de innbyrdes kampene veldig viktige.

Aalesunds trener er fornøyd med spillerstallen han har til rådighet, men savner en spiss. Talentfulle Torgeir Børven i Odd Grenland takket nei tidligere i år. Nå har Aalesund fått inn Leke James fra Nigeria, som kom etter anbefaling fra en fiskehandler i byen og som virker svært lovende, men jakten fortsetter for Rekdal.

- Vi har ikke gitt oss. Vi var veldig glade for å få inn Enar Jääger igjen, nå dekker vi alle behovene vi har i forsvar og på midtbanen, og keeperplassen er vi veldig fornøyde med, men vi er for få i front, selv om vi har noen talentfulle spisser.

- Hva med Leke James?

- Han er veldig spennende. Han er hurtig, god én mot én, har bra fysikk og overblikk. Han har scoret mange mål på trening og i treningskampene. Leke har masse fotball i seg og har vist potensialet sitt, men det er langt derfra til å bli en stabil premissleverandør i Tippeligaen.

Forvandlingen
Rekdal er svært tilfreds med at han har styrt Aalesund fra å være et krigerlag med store, tunge Tor Hogne Aarøy som en klassisk sterk spiss i et 4-3-3-system til å bli et lag med mer ballbesittelse og evnen til å skifte tempo etter behov.

- Vi kan lettere spille oss ut av kinkige situasjoner nå enn før. Spørsmålet er om vi er kreative nok til å spille ut motstanderne nok til å vinne mer og oftere.

- Har denne omleggingen vært bevisst eller et resultat av spillerne du har til rådighet?

- Begge deler. Vi begynte i 2010 å få mer kontroll på vårt eget spill, men da var vi for sårbare på andre ting. Nå har vi et større register å spille på. Vi trenger mye på å bli ballsikre og ha en konstant flyt i spillet vårt. De lange ballene er borte, konstaterer Rekdal overfor Nettavisen.

Nettopp det å kunne spille ut motstanderne nok til å vinne mer, er et viktig poeng for Rekdal. Det vil gi spillerne mulighet til å spare krefter, noe som kan gjøre tellende utslag i perioder med tøft kampprogram.

- Vi har aldri fått noen billige reiser de siste 20 minuttene. Klarer vi det, eller om vi får et gunstigere kampoppsett i de travle periodene, vil det løfte oss. Vi kan vinne hvor som helst. Poenget er å gjøre det ofte nok.

Vår analyse av Aalesund :
Aalesund har potensial til å forbedre den noe skuffende 9.plassen fra forrige sesong. Kjetil Rekdal har vært krystallklar i sine uttalelser før sesongen: Får Aalesund inn en spiss, kan det bli veldig bra på Color Line Stadion i år. For det er i angrepet tangotrøyene mangler kvaliteten som kreves for å ta medalje i Tippeligaen.

På keeperplass har Aalesund god dekning. Sten Grytebust er soleklart førstevalg, og Ole Christian Rørvik og Mathias Rasmussen bidrar til at Aalesund er godt forspent på lagets bakerste posisjon.

Med Enar Jääger tilbake, er Aalesund-forsvaret sikret bedre dekning. Ville Jalasto forsvinner til sommeren, etter eget ønske, så Rekdal har tid på seg til å finne en erstatter for den finske midtstopperen. Alt i alt ser forsvaret solid ut, med dekning på alle plasser.

På midtbanen ser det veldig bra ut. Jason Morrison blir av Rekdal beskrevet som Tippeligaens beste ballvinner, og Michael Barrantes er en av Tippeligaens aller beste spillere, og en artist når han er i form. Fredrik Ulvestad er ifølge Rekdal en blanding av de to, og Peter Orry Larsen er også god nok til å gjøre en jobb på Aalesund-midtbanen. Midtbanen er etter Nettavisens mening Aalesunds beste lagdel.

Alt i alt ser Aalesund-laget solid ut. Vi tror - så lenge Rekdal ikke får inn en kvalitetsspiss - at Aalesund går mot nok en varierende sesong. De er gode nok til å slå alle, men Nettavisen spår en plassering rett over midtstreken.

Plusser:
+ God kampleder i Kjetil Rekdal.
+ Entusiastisk og støttende hjemmepublikum.
+ En av Tippeligaens beste spillere i Michael Barrantes.

Minuser:
- Mangler spissen som kan score 15-20 mål i løpet av en sesong. Da havner man som regel ikke blant topp tre.
- Resultatene var for varierende i fjor. Må bli mer stabile om de skal ta steget inn på medaljeplass.
- Skal ut i Europa igjen. Blir det like mange kamper der ute som i fjor, vil det trolig påvirke poengfangsten hjemme.

Se opp for:
Fredrik Ulvestad.

19-åringen fikk mye spilletid i fjor, og kan fort bli en viktig brikke på årets Aalesund-lag. Har bra teknikk og pasningsferdigheter, og har etter rapportene gjort en god oppkjøring. Ulvestad fikk skryt for sin «enorme utvikling» av Kjetil Rekdal i fjor, og viste en modenhet i spillet sitt man gjerne finner hos ti år eldre spillere.

Nettavisens tips: 7. plass

Kjetil Rekdal om tipset:
- Jeg tror vi har potensial til å knuse tipset ditt, men det kan godt hende at du tipper oss for høyt også. Jeg pleier å si at det naturlige for Aalesund er å ligge mellom 6. og 10. plass.

HER FINNER DU ALLE VÅRE TABELLTIPS.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus