Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Vi kan utfordre Molde

Martin Andresen ramser opp sju grunner til at Vålerenga blir et topplag i 2012.

Kommersielt

TIPPELIGATIPSET:
5. PLASS: VÅLERENGA

- Vi må kjempe i toppen hvis vi skal være fornøyde, sier Martin Andresen på spørsmål om hva han venter seg av Vålerenga kommende sesong.

Nettavisen tipper at oslolaget ender på femteplass i Tippeligaen 2012, men det er ingen tvil om at man internt i Vålerenga har høyere ambisjoner enn som så.

«Kan Vålerenga utfordre Molde?» spør vi Andresen og svarer kommer umiddelbart:

- Ja.

Martin Andresen er under mer press enn noensinne i Vålerenga. Sjuendeplassen i fjor vant ham ingen nye tilhengere blant supporterskaren, som begynner å bli utålmodig etter suksess.

Sju punkter
Likevel nøler altså ikke Andresen med å legge enda mer press på egne skuldre. Han kunnet forsøkt å dempe forventningene, snakket om at klubben har mange nye spillere og vil trenge tid på å sette et lag, men han gjør ikke det. Vålerenga skal kjempe i toppen i 2012, fastslår Andresen.

«Hvorfor?» spør vi, og får en liste på sju punkter til svar.

- I fjor hadde vi en voldsom utur med skader, og langtidsskader, på sentrale spillere.

- I år har vi en spiss klar, i Marcus Pedersen.

- Vi har Morten Berre hele sesongen, han var skadd i starten i fjor.

- Vi har styrket oss i forsvaret.

- Vi får en hel sesong med Veigar Pall Gunnarsson.

- Vi vil få mer bredde på kantene.

- Håvard Nielsen er blitt et år eldre og har tatt et nytt steg.

Trygg på medaljekamp
Den tiden hvor Rosenborg dominerte norsk fotball, er forbi. I fjor var Molde det beste laget, men Vålerenga var bare elleve poeng bak selv om oslolaget havnet på sjuendeplass.

Det skilte faktisk bare to poeng opp til tredjeplassen for Vålerengas del. Avstanden opp er med andre ord ikke stor.

- Det viser hvor nære vi var da alt gikk imot oss. Det er nødt til å gå bedre i år. Jeg er trygg på at vi kommer til å kjempe i toppen, sier Andresen til Nettavisen.

En av grunnene til denne selvtilliten, er altså Håvard Nielsens oppblomstring. Oppsal-gutten er fremdeles bare 18 år, men har allerede en full sesong i Tippeligaen bak seg.

Andresen har store forventninger til spissen, som nok må belage seg på enda en sesong hvor han hovedsakelig vil bli brukt som kantspiller. Marcus Pedersen, Veigar Pall Gunnarsson og Yssouf Koné (i form, vel å merke) er etablerte navn i Tippeligaen og tunge å passere i køen for en 18-åring.

- Bra med forventninger
- Jeg synes det er bra at Martin har høye forventninger. Nå har jeg fått et år på dette nivået, et år hvor jeg fikk mye tillit og spilletid, og som jeg var veldig fornøyd med. I år må jeg gå et hakk opp. Jeg må spille bedre, være farligere, score flere mål og ha flere målgivende, sier Nielsen til Nettavisen.

Nielsen forteller at han lærte mye av fjorårets sesong, og at han følte at han fikk et lite gjennombrudd helt på tampen, da selvtilliten kom snikende.

- I starten var jeg opptatt av å spille enkelt, litt safe, men mot slutten av året følte jeg at jeg begynte å våge mer. Jeg utfordret mer. I de to siste kampene følte jeg at det gikk bra. Jeg må ha tro på at jeg er god, jeg må ha den offensive innstillingen i hodet, forklarer han.

Vålerenga har vært en av Tippeligaens mest aktive klubber på overgangsmarkedet. Joachim Thomassen, Simon Larsen, Abdurahim Laajab, Marcus Pedersen og Ahmed Suleiman er hentet inn utenfra, mens Mos Abdellaoue, Stefan Strandberg, Lars Iver Strand, Adnan Haidar og Freddy dos Santos er borte.

Samtidig er det ikke alle som er igjen i klubben som er like tilfredse med tingenes tilstand. Harmeet Singh har kritisert klubben for å behandle ham dårlig. Ettersom han ikke har signert en ny kontrakt med Vålerenga, har Martin Andresen indikert at han heller ikke vil satse på Singh.

Savner dos Santos
Det ser ut til å bety at Singh må nøye seg med en innbytterrolle. Men Håvard Nielsen bedyrer at stemningen på Valle er god, selv om Singh er misfornøyd og humørsprederen dos Santos har lagt opp.

- Jeg synes egentlig stemningen er bra, jeg. Vi har godt humør, og de nye spillerne vi har fått inn, har blitt en del av oss ganske kjapt.

- Men dere vil vel savne dos Santos?

- Ja, det gjør vi absolutt. Han var og er en fantastisk fyr, også utenfor banen. Han er alltid blid og hyggelig. Jeg husker at da jeg først kom opp på A-laget, var han en av de første som kom borte og hilste. Han ga meg også mange tips og råd.

- Men han er stadig vekk innom og sjekker hvordan det går, sier Nielsen til Nettavisen.

Ber om tålmodighet
Spørsmålet er om Klanen vil bli en styrke eller en utfordring for Vålerenga. Tålmodighetsstrikken er tøyd ganske langt og en dårlig sesongstart vil ganske sikkert føre til mer rabalder.

- Jeg tror starten kan bli ganske viktig. Det er jo en del som ikke er helt fornøyd, det er nok en del som er utålmodig og vil at vi skal vinne alt med én gang, men sånn er det ikke alltid. Det kan hende vi får litt uflaks i starten.

- Jeg håper at Klanen har litt tålmodighet. Jeg synes vi har et bra lag, og selv om vi ikke skulle vinne med én gang, er jeg sikker på at vi vil slå bra fra oss i år, sier Nielsen.

Andresen frykter ikke oppstyret som vil komme dersom Vålerengas poengsanking mot Haugesund (H), Strømsgodset (B), Viking (H) og Lillestrøm (B) skulle bli mager.

- Det er man vant til å takle, og det må man takle. Det er 30 runder og vi skal være i toppen når sesongen er slutt, lover Andresen overfor Nettavisen.

Vår analyse av Vålerenga:
Tidligere har oslolaget vært bunnsolid i forsvar og svakt i angrep, men nå ser dette ut til å ha snudd. Det lukter mål av spissduoen Veigar Páll Gunnarsson og Marcus Pedersen, mens Håvard Nielsen med sin fart, målteft og ungdommelige mot kan bli en av gjennombruddsmennene i hele ligaen. Yssouf Koné har i tillegg garantert å overraske, selv om han fremdeles ikke er hundre prosent friskmeldt.

Et godt offensiv er i alle fall etterlengtet i Vålerenga. Forrige sesong scoret laget bare 42 ganger på 30 seriekamper. Det holder ikke til å kjempe om seriemesterskapet. Molde scoret 54 mål, Tromsø 56 og Rosenborg hele 69. Vålerenga må tilbake til et sted rundt 60 for å innfri sine egne målsettinger.

Denne sesongen ser forsvaret ut som det svakeste leddet. Veteranen André Muri blir viktig. Simon Larsen eller Andreas Nordvik blir trolig Muris makker i midtforsvaret, og det knytter seg stor spenning til nykommer Larsen. Unggutten ble døpt «Den nye Rune Bratseth» av fotballfolk på Sørlandet, men det er usikkert hvordan han vil takle nivåforskjellen fra 2. divisjon til Tippeligaen. Nordvik kjenner vi bedre til, og han har ennå til gode å overbevise om at han er en midtstopper verdig en medaljekandidat. Samtidig er forsvarsleddet sikret god beskyttelse av midtbaneduoen Fegor Ogude og Kristofer Hæstad.

Slik vi ser det, er forsvaret det store spørsmålstegnet i Vålerenga.

Nettopp Ogude kan være nøkkelen til suksess. Nigerianeren er utvilsomt en av Tippeligaens beste spillere, og gjør knapt feil, men har potensial til å dominere kamper i enda større grad offensivt enn han gjorde i fjor. Han jobber ifølge Andresen også med denne biten av spillet sitt. Lykkes han, lykkes fort Vålerenga også.

Plusser:
+ Spissduoen Gunnarsson/Pedersen er målgaranti
+ Mange strenger å spille på offensivt
+ Fegor Ogude bør dominere mange kamper
+ Har ressurser til å forsterke ytterligere.

Minuser:
- Det blir bråk hvis starten er skuffende
- Singh-konflikten kan virke forstyrrende
- Forsvaret holder ikke samme klasse som topplagene
- Overgangsskandalen er ikke ferdig

Se opp for: Ahmed Suleiman
Denne karen gjorde et sterkt inntrykk på mange speidere fra internasjonale klubber under treningsleiren på La Manga i Spania. En av speiderne til franske Lyon mente til og med at nigerianeren var Vålerengas beste spiller.

Det er med andre ord ikke rart at Suleiman fikk kontrakt med osloklubben etter sitt langvarige prøvespill.

Vålerenga beskriver Suleiman som en «spennende spiller som kan spille på flere plasser framover på banen» og en spiller som «viser god arbeidsinnsats, kjemper for hver ball, har godt tempo og bra duellkraft».

Supportersiden VPN omtaler Suleiman som en «Kristofer Hæstad med følsom teknikk». Vi tror at denne 170 centimeter høye karen, som ifølge Vålerenga bare er 19 år gammel, vil få mye spilletid og kan bli en av overraskelsene i Tippeligaen i 2012.

Nettavisens tips: 5.-plass

Martin Andresen om tipset:
- Det er ofte sånn avisene fungerer. Det er fort gjort å tippe oss sånn, at vi blir en slags utfordrer som det er vanskelig å vurdere. Jeg tror nok det er vanskelig å vurdere oss.

HER FINNER DU ALLE VÅRE TABELLTIPS.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus