Det kribler i magen. Snart er EM endelig her, litt på overtid.

Les også:

Guide og tips: Laget som vil overraske, topplaget som ryker ut og toppscoreren ingen tenker på

Guide: Dette blir toppscorerne i EM i fotball

Program, TV-tider og kampsteder

Skal du dykke litt lengre ned i materien så kikker du på guidene over, men skal du bare vite 10 ting så er det dette du må vite:

1. Nesten alle kampene går på åpne kanaler

Unntaket er når det spilles to kamper samtidig, da sender TV 2 de minst interessante kampene (i utgangspunktet) på TV 2 Sport 1. NRK sender på NRK1 og NRK2 samtidig. Du kan strømme finalen på nett fra NRK.

Skal du til utlandet? Skaff deg VPN.

2. Finalen går søndag 11. juli

Så hvis du skal på ferie, familietur eller annet så er det greit å tenke på det. Klokken 21.00. Book deg bord på en pub med skjerm i nærheten av der du er så fort du kan.

3. Det blir publikum

Ungarn skal spille på en hjemmebane som vil være nesten full (68 000), på Wembley blir det nok over 20 000 tilskuere.

4. Mesterskapet spilles over hele Europa

Mange land vil derfor reise fra land til land mellom kampene. Lag som Italia og England spiller på hjemmebane i hele gruppespillet. Se alle kampstedene her.

Grunnen er at det feires at mesterskapet er 60 år.

5. Hva med koronasmitte?

Både Sverige og Spania har slitt med koronasmitte før det hele starter. Så lenge lag kan stille med 13 spillere så skal kampen spilles, og alle lag kan bytte spillere med smitte - men spillere som tas ut kan ikke komme inn igjen.

6. Hvem kan møte hvem i kvartfinaler og slik?

Last ned dette hendige kartet over (høyreklikk og lagre). Det er litt intrikat med de tredjeplassene, men de beste tredjeplassene går videre - poeng og målforskjell.

7. England og Frankrike er favoritter

Det er likevel lite sannsynlig at de møtes i en finale grunnet oppsettet av kampene. Likevel, det hadde vært litt av en finale på Wembley...

Her kan du spille på hvem du tror vinner

8. Mesterskapet heter Euro 2020

Selv om det spilles i 2021.

9. Nesten alle dommerne er fra Europa

Unntaket er argentinske Fernando Rapallini. Norge har ikke med dommere heller. For alle Premier League-fans så er det Michael Oliver som er fra England.

10. Norge er ikke med

Sverige, Russland Danmark og Finland er med av våre naboland. Du kan vel også regne England og Skottland om du regner sjøgrenser.