TABELLTIPS OBOS-LIGAEN:
1.-plass: Aalesund

- Hva tror du om ditt lag denne sesongen, Andreas Lie?

- Jeg tror vi er et av tre-fire lag som kommer til å kjempe helt i toppen om opprykksplassene.

- Hvilken spiller på ditt lag er det verdt å følge ekstra med på i år?

- Niklas Castro. Han har vist før at han kan være voldsomt god i Obosligaen. Får han det til igjen, kan han fort bli ligaens beste spiller.

- Hvem tror du vinner Obosligaen i år?

- Aalesund, selv om vi hadde en dårlig sesong i fjor. Jeg tror vi har gjort noen solide signeringer og er det beste laget totalt sett.

- Hvem rykker ned?

- Jeg tror Stjørdals-Blink og Grorud. Grorud kjenner jeg lite til, men har skjønt at de har mistet mange spillere siden i fjor. Blink har vi møtt og selv om de manglet noen spillere da, så virker de svakere enn i fjor.

LES OGSÅ: Allerede som 16-åring ble Åsane-angriper Lorentzen historisk i norsk fotball: - Det var et sjokk

- Hvilken spiller tror du blir årets store profil – og hvorfor?

- Sogndal har en veldig god midtbanespiller i Sivert Mannsverk. Det er en fantastisk god spiller. Niklas Castro hos oss kan som nevnt også bli en stor profil. Jeg vil også nevne Simen Bolkan Nordli hos oss, som har vært i storform gjennom vinteren.

- Hvis du ikke kan velge egen, hvilken trener i Obosligaen har du størst sans for?

- Eirik Bakke. Han virker som en veldig fin fyr som bygger opp Sogndal på nytt og på nytt. Han skaper nye generasjoner der i en klubb som drives veldig godt.

- Hvis du må trekke frem et talent i Obosligaen du har stor tro på, hvem velger du da?

- Mannsverk er jo veldig aktuell her også. Det er bare et tidsspørsmål før han tar steget opp til et høyere nivå. Jeg vil også trekke fram 16 år gamle Nikolai Hopland i Aalesund. Han er veldig bra og ligger an til å få starte seriepremieren for oss.

- Hvor ser du for deg at du er om fem år?

- Da tipper jeg at jeg har lagt skoene på hylla og har en sivil jobb som sportsjournalist.

- Hvilken bortebane liker du best i Obosligaen?

- Fredrikstad er jo tilbake i Obosligaen nå og jeg har mange gode opplevelser fra Fredrikstad stadion. Jeg fikk min ligadebut der i 2007 og har spilt mange U21-kamper der. Det er en bane jeg trives veldig godt på.

LES OGSÅ: Tror ukjent 20-åring vil ta OBOS-ligaen med storm for Fredrikstad: - Ønsker ikke å legge for mye press

- Forrige sesong ble jo ikke slik dere hadde håpet. Hvilke evalueringer gjorde dere etter at sesongen var over og hva ble sagt om veien videre?

- Først og fremst må vi bygge opp en kultur igjen. Utover høsten i fjor hadde vi et lag som ikke sto sammen og det sprika i alle retninger. Vi har konkludert i at vi var for lite tydelige i måten vi spilte på. Nå skal vi dyrke en formasjon, 4-3-3, og prøve å styre kamper med den formasjonen.

- Når sesongen ble som den ble kan dere ha godt av et år nede i Obos igjen for å bygge et sterkere fundament mot et eventuelt comeback i Eliteserien?

- Nei, absolutt ikke. Det var et stort nederlag for klubben å rykke ned. Vi hadde nok godt av nedrykket sist vi gjorde det, men nå følte vi det meste var på plass for å skape en toppklubb. Vi hadde også en trener som var fantastisk flink i Lars Bohinen. Så nei, vi hadde ikke godt av dette nedrykket her.

LES OGSÅ: Raufoss er lei av «sleipe» agenter og rådgivere. Nå gir de unge spillere et ultimatum

- Hvorfor gikk det så fryktelig galt i fjor, da?

- En viktig ting var spillerlogistikk. Vi hadde et dårligere lag i Eliteserien, enn det vi hadde i Obosligaen sesongen før spiller for spiller. Vi var også for ambisiøse i spillestilen. Vi trodde vi var bedre enn vi var. Vi trodde vi skulle dominere mer enn vi klarte. Det er to av de største grunnene.

- Hvordan ser du på din egen rolle i laget nå? Keeperen som ble hentet inn i vinter, Michael Lansing, har fått mye spilletid i oppkjøringen?

- Han spiller i seriestarten for jeg hadde et beinbrudd i vinter, ble operert og har vært ute i to måneder. Jeg har akkurat rukket å få tre hele treninger med laget nå. Jeg må nok bruke noen uker til eller en måned på å bli klar for kamp igjen, men da skal jeg gi ham kamp. Lansing er nok tiltenkt rollen som førstekeeper i begynnelsen.

- Hva gikk gjennom hodet ditt i fjor, som keeper, da målene rant inn bakover? Det var 13 baklengsmål på de første tre kampene.

- Det var mye rart. Når du slipper inn så mange mål, så går det utover selvtilliten. Den er viktig som keeper. Vi slapp inn altfor mange mål og det var en fryktelig tung sesong. Den tyngste i min karriere. Vi hadde aldri noen gode perioder og til slutt var det bare et ønske om å spille kampene og tenke framover.

LES OGSÅ: LSK-legenden fikk spørsmål om egen framtid. Da var beskjeden klar: - Hadde vært bekymra for norsk fotball

- Føler du at du som keeper kom ekstra under lupen akkurat da, selv om årsaken til at målene renner inn ofte er mer sammensatt enn en enkeltspiller?

- Nei, det føler jeg ikke. Jeg stiller høye krav til meg selv og vet at jeg ikke presterte godt nok. Jeg var ikke så god som jeg vet jeg kan være. Men når det går så galt med et lag, så er det mer sammensatt enn en spiller, vi må se på hele laget, hele organisasjonen og den jobben som ble gjort rundt laget.

- Hva gjør du for å «rense hodet» i slike situasjoner?

- Det er ikke alltid så lett å gi et godt svar på det. Det handler om å få gode treningsuker først og fremst. Så må du kommunisere med folk du stoler på, folk du har tillit til. Det hjelper å snakke og lufte ting. Ofte når det går dårlig, så er det godt å få være med familien og få tankene vekk fra fotballen.

- Lars Arne Nilsen kom jo inn midt i sesong i fjor og det er ofte vanskelig å gjøre store endringer da. Hva har han gjort i vinter for i større grad sette sitt stempel på laget?

LES OGSÅ: Interessen eksploderte på Færøyene. Bryne-profilen røper skepsis i kulissene: - Fikk beskjed om at det ikke kom til å gå

- Jeg tror det var viktig for Lars Arne å få inn sitt team rundt seg. I fjor jobbet han med de samme folkene som jobbet med Bohinen og det var helt tydelig ikke det beste samarbeidet. Han fikk hentet inn sin egen assistent og har satt sitt preg på trenerteamet. I fjor opplevde jeg at Lars Arne var mest opptatt av å tenke neste sesong, men nå opplever jeg ham som tryggere i rollen som trener. Han er mer tydelig i måten han ønsker at laget skal spille på.

- Hva tenker du er de største forskjellene mellom Nilsen og Bohinen?

- Formasjonen er den aller største forskjellen, men Lars og Lars Arne er også på hver sin ende av skalaen som mennesketyper. Lars var litt mer analytisk, Lars Arne er mer opptatt av å gå mer direkte i angrep og true bakrom. Både som typer og fotballfaglig er de to veldig forskjellig.

- Hvordan opplevde dere trenerskiftet i fjor?

LES OGSÅ: OBOS-treneren om Bodø/Glimts vei til suksess: - Det er ikke tilfeldig

- Når endringene kom slik midt i sesongen ble det vanskelig å tilpasse seg. Alt skulle endres over natten. Men når det er sagt, så har vi fått jobbet med Lars Arne i en hel oppkjøring nå og ting er i ferd med å sette seg i spillergruppa.

- Hvordan har oppkjøringen i vinter vært?

- Sett bort ifra for min egen del, så har vi fått gjort akkurat det vi skal i vinter. Vi har fått gjort det vi skulle ha gjort til vanlig, uten forstyrrelser. Vi skulle gjerne hatt en treningsleir, med gress under beina, men det var ikke mulig og det har vi forståelse for.

- Hvilke svar har dere fått i treningskampene?

- Jeg føler vi har fått veldig gode svar. Vi har flere resultat som er over all forventning. Vi har slått Kristiansund, Sogndal og Stjørdals-Blink. Fortsetter vi den trenden, kommer vi til å ta mange poeng denne sesongen.

Overganger

Inn:

Michael Lansing (AC Horsens)
Kristoffer Ødemarksbakken (Lillestrøm)
Torbjørn Kallevåg (Lillestrøm)
Erlend Segberg (Start)
David Fällman (Hammarby)
Oscar Solnørdal (Rosenborg)
Simen Rafn (Lillestrøm)
Quint Jansen (Mjøndalen)

Ut:
Peter Orry Larsen (lagt opp)
Oddbjørn Lie (lagt opp)
Sondre Brunstad Fet (Bodø/Glimt)
Benjamin Karamoko (avsluttet lån)
Gudmund Kongshavn (Dinamo Bucuresti)
Sigurd Tafjord (utgått kontrakt)
Ståle Stålinho Sæthre (Sandnes Ulf)
Izunna Uzochukwu (terminert kontrakt)
Kasper Jørgensen (avsluttet lån)
Daan Klinkenberg (Mjällby)
Parfait Bizoza (FC Ufa)
Håvard Mork Breivik (Bråttvåg, lån)
Vetle Fiskerstrand (Florø)
Markus Seehusen Karlsbakk (Raufoss, lån)

Aalesunds treningskamper:

24. april: Aalesund - Stjørdals-Blink 3-1
02. mai: Kristiansund - Aalesund 0-4
08. mai: Aalesund - Åsane 0-2

Oddsfavoritter på OBOS-ligaen 2021

De to store favorittene for direkte opprykk er Sogndal og Aalesund, som begge har 1.45 i odds. Bak der følger Start med 3,65.

Ekspertene tror Akor Adams, Niklas Castro eller Sigurd Haugen blir toppscorere. Alle har 10 i odds.

På nedrykk har ekspertene størst tro på, eller minst tro på om du vil, Grorud, Raufoss og Stjørdals-Blink.

Her finner du all oddsen på OBOS-ligaen 2021