Gå til sidens hovedinnhold

Alt du må vite om EM-finalen

Dette er guiden som gir deg alt du trenger for å diskutere på Scheie-vis før, under og etter finalen i EM.

Det er bare finalen igjen. To fotballstorheter skal barke sammen på Wembley. England møter Italia på sin hjemmebane Wembley. Tidspunktet er klokken 21.00 søndag 11. juli.

Italia skal prøve å vinne EM for andre gang, og hevne to finaletap samt mange år med nedturer i Europamesterskapet siden de vant i 1968. England på sin side er i sin første EM-finale, og sin andre finale i et mesterskap noensinne etter at de vant VM på hjemmebane i 1966.

Den 51. kampen i årets EM blir garantert en kamp med følelser og dramatikk. Utgangspunktet for holdningen til hjemmelagets fans har nok ikke forandret seg så alt for mye siden avisen Guardian kjørte følgende TV-reklame i 2004:

Virkeligheten er sannsynligvis en annen, selv om Ciro Immobile irriterte på seg mange fans etter situasjonen mot Belgia i turneringen. Kanskje like mange fotballfans reagerte på Sterlings fall da England fikk straffe i sin semifinale mot Danmark.

Fakta er at det kun er Spania som har fått flere frispark enn Italia i årets EM. Italia har fått 88, mens Spania stoppet på 100. Finalemotstander England har fått 70 frispark. Den gamle myten om Italia som et kynisk forsvarslag har også fått seg et skudd for baugen. Italia har nemlig 318 angrep mot Englands 256. England er faktisk det laget som spilte semifinale med færrest angrep. Spania hadde flest, og Danmark slo også England.

I antall skudd er det enda klarere. Italia har 108 skudd mens England er et godt stykke bak med 58.

Italia og Englands fotballhistorie

Første gangen Italia og England møttes til en offisiell fotballkamp var i 1933. På det som da var den nasjonale arenaen for de italienske fascistene (Stadio Nazionale del partito Nazionale Fascista) spilte lagene uavgjort 1-1. Det var Arsenal-spilleren Cliff Bastin som laget Englands mål, et mål som utlignet ledermålet til daværende Juventus-spiller Giovanni Ferrari.

Året etter var det VM i fotball i Italia, men det deltok ikke England i ettersom man mente at mesterskapet de selv arrangerte i hjemlandet mot sine naboland Skottland, Wales og Irland var et mye bedre mesterskap. Italia vant for øvrig mesterskapet, og i november 1934 spilte England mot verdensmesteren. Selv om målmaskinen Giuseppe Meazza laget 2 mål på Highbury vant England 3-2.

I mesterskapskamper, finaler og kvalifisering, har det stort sett vært Italia som har trukket det lengste strået. I katastrofemesterskapet, for begge lag forsåvidt, i 2014 vant Italia 2-1 i lagenes første kamp. I EM 2012 slo Italia ut England på straffer i kvartfinalen. Englands eneste seier kom i kvalifiseringen til VM 1978 på hjemmebane. En seier som for øvrig ikke hjalp siden England havnet bak Italia i sin gruppe på målforskjell, og ikke spilte i VM. Italia endte på fjerdeplass etter å ha tapt bronsefinalen mot Brasil.

Italia har totalt 11 seire, 8 uavgjorte og 8 tap mot England i landskamper.

Engelske spillere i Italia

Det er nok kjent for de fleste at det er spillere på landslaget til Italia som spiller i Premier League. Jorginho og Emerson spiller begge for Chelsea. Likevel er det en stor likhet mellom Italia og England siden få har spillere utenfor sin egen serie. De eneste to andre hos Italia er PSG-spillerne Verratti og Florenzi.

For England er det kun 3 spillere som er fra utenfor Premier League: Bellingham og Sancho som foreløpig er i Borussia Dortmund, samt Atlético Madrid-spilleren Kieran Trippier.

Den første italieneren i Premier League var Andrea Silenzi for Nottingham Forest, og senere har spillere som Zola, Di Canio og Ravanelli preget serien. Snur man det er det kanskje mer som å lete etter den berømte nåla i høystakken: Hvor mange engelske spillere har spilt i Italia?

Fasiten er at 33 engelske spillere har spilt i Serie A. Den første kan mange kanskje gjette på at var Jimmy Greaves, som spilte for Milan i 1961. Hans halve sesong med lav moral endte med 9 mål på 12 kamper, men han var ikke først.

I 1948 hentet nemlig Juventus Tottenham-spilleren Johnny Jordan, som fikk en hel sesong for laget som spiller i Notts County-trøyer.

De mest kjente engelske spillerne i Italia er nok David Beckham og Paul Gascoigne. I dag er det tre engelskfødte spillere som spiller i pastaens hjemland: Ronaldo Vieira, Fikayo Tomori og Chris Smailing.

Yngst, eldst og mest erfaring

England stiller med et gjennomsnittlig ungt lag i EM. Snittalderen er 25,2 mot Italias 27,7. Italias yngste er Giacomo Raspadori, mens det er snart 37 år gamle Chiellini som er eldst. Han har også flest landskamper.

Hos England er Jude Bellingham med sine 18 år yngst, mens det er Kyle Walker som er eldstemann med 31 år. Likevel er det Raheem Sterling som har flest landskamper for England.

Favoritt: England

I skrivende stund er det England som er oddsfavoritten. Oddsen på at England skal bli årets EM-vinner på hjemmebane er 1.80, mens Italia har oddsen 2.0.

Du kan sjekke oddsen her, samt spille på din favoritt.

Musikken da?

Musikalsk er England mer kjent for oss nordmenn enn Italia, men Italia vant tross alt årets Eurovision Song Contest. Vi har laget en liten spilleliste som kan brukes som oppvarming til årets finale, med den offisielle låten fra EM som første sang.