Gå til sidens hovedinnhold

Blir Viktor Hovland Europas sterkeste kort i Ryder Cup?

Viktor Hovland blir svært sentral når Europa skal forsvare Ryder Cup-seieren sin fra Le Golf National i 2018

Ryder Cup 2021

Fredag 24.september til søndag 26.september

Spilles på Whistling Straits i Wisconsin i USA

Turneringen kan sees på Viasat golf og Viaplay

Ryder Cup er en prestisjetung golfturnering som går annethvert år mellom Europa og USA. Turneringen ble arrangert første gang i 1927, den gang mellom USA og Storbritannia.

Etter voldsom amerikansk dominans(Storbritannia vant kun tre ganger mellom 1927 og 1971), fikk Storbritannia med seg Irland på laget fra 1973, og hele Europa fra 1979. Dette gjorde turneringen mye jevnere og konkurransepreget.

Spilleformatet består av fire foursomematcher på formiddagen og fire fourballmatcher på ettermiddagen, både fredag og lørdag. Totalt 16 matcher.

Søndagen består av 12 singelmatcher. Seier i hver match gir ett poeng, og hvis en match blir delt får hvert av lagene ett halvt poeng. Det er 28 poeng tilgjengelig og det første laget som når 14,5 poeng vinner Ryder Cup. Ender det 14-14 vinner Europa siden de er regjerende mester.

Det er ca. 212 millioner kroner i Eurojackpot-potten. Spillefrist fredag kl. 19

Europa har vært enorme siden 1995

Siden 1995 har det vært voldsom dominans for Europa. USA har stort sett vært store favoritter, men Europa står med ni seiere og USA kun tre i dette tidsrommet. I matchene som har gått i USA har det stort sett vært jevnt, men Europa har avgjort til sin fordel de fleste gangene.

Som vanlig er USA favoritter på papiret og årets lag er sannsynligvis sterkere enn noensinne. Spillernes gjennomsnittlige plassering på verdensrankingen er 8,9, mens Europas er til sammenligning 30,8. Deres eneste spiller topp ti er Jon Rahm fra Spania. Han er til gjengjeld ranket som nummer en i verden.

Nå har vi sett tidligere i Ryder Cup at verdensranking ikke har alt å si i matchspillformatet. Der har Europas samhold og lagfølelse gitt dem en fordel sammenlignet med de amerikanske individualistene. Her ligger nok mye av forklaringen på at Europa har vunnet så mye de siste gangene.

Nå skal det igjen arrangeres i USA, og som arrangørland kan man sette opp banen slik at den passer best mulig for hjemmenasjonen. Dette gjorde USA på Hazeltine National Golf Club sist gang de vant på hjemmebane i 2016.

Da klippet de roughen helt ned slik at de langtslående amerikanske gutta kunne bombe i vei med sine enorme lengder. Dette blir nok strategien også på Whistling Straits.

Forventninger til Viktor Hovland

Debutant Hovland regnes som et av Europas viktigste og sterkeste kort, og alle hans elleve lagkamerater har meldt at de ønsker å spille med nordmannen.

Han er Europas nest beste spiller på papiret, og har i tillegg vist tidligere at han mestrer matchspill-formatet. Han er presis fra utslag og på innspill, noe som er viktig i foursome hvor det er avgjørende å gjøre så få feil som mulig.

I fourball kan spillerne ta mer risiko for her handler det om å gjøre så mange birdies som mulig. Hovland er sterk også på denne statistikken da han er ranket som den sjette beste på PGA-touren i antall birdies pr. runde.

Får han nærspillet og puttingen til å fungere, er han definitivt med i kampen om å bli beste poengplukker på det Europeiske laget. Vi tror han har en god sjanse til å klare dette.

Tror du Viktor Hovland tar flest poeng for Europa spiller du på det her til 6.80 i odds

USA er som de har vært mange ganger før favoritter før det braker løs, men historien viser at Europa får det lettere til å flyte i parspillene fredag og lørdag.

Nå er nok banen satt opp for å passe de langtslående amerikanske spillerne best, men Whistling Straits-banen er lunefull og begynner det å blåse(som det ofte gjør her) er fordelen utlignet. Europa har spillere som er mer vant til å spille i vind.

Vi tror Europa har en god sjanse til å ta hjem pokalen igjen.

Er du enig med oss spiller du på det her til 2.90 i odds