HTML EMBED

TIPPELIGATIPSET:
3.-PLASS: ROSENBORG

TRONDHEIM (Nettavisen): I 2004 reiste Morten Gamst Pedersen ut i den store verden. Han forlot Tromsø for Blackburn i Premier League. I år, ti år etter, er han tilbake i Tippeligaen. I 2014 spiller han for Rosenborg.

Under årene i Blackburn fikk han med seg 349 kamper og scoret 47 mål. Det er tall som få andre nordmenn kan skilte med fra en karriere på balløya og på mange måter er Gamsten én av våre siste, store Premier League-proffer.

Jo, da, vi har fortsatt Brede Hangeland og John Arne Riise i Fulham, Alexander Tettey som skuddvillig midtbanemann i Norwich og Jonathan Parr som en lovende kar i Crystal Palace, men alle disse kom inn i Premier League gjennom enten å ha vært innom andre utenlandske klubber først, eller å ha bli hentet til sin nåværende klubb, mens klubben spilte i en annen liga.

Gamst Pedersen ble hentet rett fra Tippeligaen til Premier League og akkurat det har vært sjelden vare de siste ti årene. Kun en håndfull norske spillere har opplevd det samme og få av dem har vært i nærheten av å etablere seg.

- Riv, ruskende galt
Daniel Braaten, Bjørn Helge Riise og Kristoffer Hæstad (lån) gikk alle rett fra en klubb i Tippeligaen til et lag i Premier League, uten at noen av dem hadde noe særlig suksess. Vegard Forren dro også fra Molde til Southampton, men stopperen fikk minimalt med spilletid og dro fort hjem igjen. Nå i 2014 har talentet Mats Møller Dæhli dratt fra Molde til Cardiff og gjort sine ting bra.

På ti år har altså kun noen få norske spillere gått fra Tippeligaen til Premier League. Gamsten er ikke sikker på at det blir så mange flere, med det første.

- Dagens generasjon fotballspillere tror ting er så enkelt. De tror det bare er å gå ut kontrakten, så blir du kjøpt opp av en storklubb. Det er ikke slik fotballen fungerer. Om en klubb virkelig vil ha deg, så driter de i kontrakten din, da kjøper de deg fri. Sånn var det med meg, sier han til Nettavisen.

- Blackburn var i forhandlinger, de betalte penger og sa de ville ha meg. Du kan ikke tro at du blir hentet fordi du har scoret to mål i Tippeligaen eller blitt kåret til banens beste i to kamper på rad. Du må prestere bra, jevnt og trutt. Jeg tror også du må komme med på landslaget for å komme deg ut i dag. Det handler om knallhardt arbeid. Folk løper mer i dag, folk er bedre med ballen i dag, og folk er egentlig bedre på alt. Når du ser en unggutt som er sist på løpingen på trening, fordi han ikke gidder, da er noe riv, ruskende galt.

- Puter under armene
Gamsten påpeker at man faktisk må ha et brennende ønske om å nå langt, for å gjøre det, og at man må være villig til å satse alt på et kort.

- Man må være litt offensiv og villig til å ofre litt for å komme dit man vil. Det er ikke morsomt å gjøre alle disse tingene og det er tøft. Jeg vet akkurat hvordan det er. Det er ikke morsomt å forsake så mye. Men det er en helt annen generasjon i Norge nå enn da jeg vokste opp. Det er mange som får puter sydd under armene sine. Du trenger ikke agent når du er 14 år.

- Hvorfor har det blitt sånn? Er ikke fotballen gjev nok lenger?

- Joa, jeg tror fotballen er gjev nok. Det er verdens største idrett. Men det har blitt en litt annen kultur i Norge og vi må ikke glemme at det er stor forskjell på kulturen her og den i England nå. Det er helt annerledes der. Ungguttene i Norge har det fint og enkelt her, sammenlignet med utlandet.

- Her hjemme så sutrer de kanskje litt om de ikke får spille og det synes jeg er greit, du skal ikke være fornøyd om du ikke spiller. Du må ønske å spille hver eneste kamp. Men i utlandet, slik ungguttene har det der, med det hierarkiet som er i klubbene, så er det jævlig fint i Norge, sier Pedersen.

- I England pusser vel ungguttene støvlene til seniorene?

- Det er faktisk ikke så lenge siden de sluttet med den greia der. Noen steder gjør de det kanskje fortsatt og de har det utvilsomt mye tøffere enn i Norge.

- Ville bli bedre
32-åringen husker godt hvordan han selv måtte bite tennene sammen da han kom til Blackburn og jobbe for at drømmen skulle gå i oppfyllelse.

- Det var veldig annerledes der. Jeg jobbet knallhardt og dro dit med samme innstilling som jeg hadde hatt i Norge, jeg ville bli bedre. Jeg var skuffet hver gang jeg ikke fikk spille, men så på utviklingsmålene mine og jobbet videre. Når man først får sjansen, er det viktig å ta den, også. Det er ikke snakk om at du skal bevise alt på ti minutter, men vise at du kan bidra.

(artikkelen fortsetter under bildet)


Gamsten har tatt med seg den samme innstillingen inn i Rosenborg.

- Jeg har lyst til å hjelpe RBK. Dette handler ikke om økonomi. Jeg har lyst til å gjøre det bra sportslig. Det er muligheten til å vinne gull i serie og cup, samt å beholde plassen på landslaget som er viktigst nå.

- Og om jeg kan løfte laget bitte litt, med min rutine og treningskultur, så kan det kanskje hjelpe oss å bli bedre? Hvis vi alle løfter oss noen prosent sammen, så kan det være nok til at vi får det vi ønsker oss, sier 32-åringen.

For selv om Pedersen har opplevd mye i løpet av et langt fotballiv og fått med seg snaue 80 landskamper for Norge, så har det blitt tynt med titler.

- Kjempelyst
I RBK har han imidlertid den sjansen i år.

- Ja, som fotballspiller så har du kjempelyst til å vinne pokaler. Det å komme til et mesterskap med Norge hadde også vært fantastisk, sier han.

Etter at han tok farvel med Blackburn i 2013, dro veteranen til tyrkiske Karabükspor, men der ble det så å si null spilletid den siste tiden før han dro videre til Trondheim. Det er derfor en noe rusten Pedersen trønderne har fått.

- Jeg begynner å bli bedre nå, men trenger noen kamper til når jeg har vært ute såpass lenge. Jeg har vel bare spilt halvannen kamp til sammen den siste tiden. Det har blitt litt spilletid her og der, men programmet er lagt opp fint. Jeg fikk en halvtime i landskampen mot Tsjekkia, en time mot Kalmar og rundt åtti minutter mot Stabæk. Jeg har hatt fin progresjon og holdt meg unna skader. Nå gleder jeg meg til serieåpningen.

- Hvordan blir det å gjøre comeback i Tippeligaen?

- Comeback og comeback, det høres jo nesten ut som jeg har sluttet å spille, for så å komme tilbake. Men jeg gleder meg ekstremt mye til å spille her igjen og gleder meg til å være med i Rosenborg. Det er lenge siden sist jeg spilte her. Det er masse nye spillere i en tøff liga. Det blir en utfordring.

- Hvordan tror du Tippeligaen har utviklet seg siden du var her sist?

- Jeg trenger nok noen kamper for å kjenne på det. Alle spillerne blir jo stort sett bedre, så nivået er nok høyere enn for ti år siden. Det er jo slik, alle ligaer utvikler seg. Det er bare å håpe at vi utvikler oss enda mer i år.

- Hvordan har du utviklet deg på disse ti årene?

- Alle forandrer seg år etter år og jeg har fått mer rutine. Det meste er likevel det samme. Jeg spiller på styrkene mine og spiller på høy risiko.

- Kjapp i hodet
RBK-trener Per Joar Hansen håper også Gamsten kan bidra til at det blir medalje i år. Treneren er full av lovord om sin nye elev.

- Det har gått ti år siden han herjet for Tromsø og slo igjennom. Siden den gang har han spilt ti år i Premier League, og du spiller ikke ti år der med mindre du har gjort jobben din. Morten er 100 prosent yrkesmann og bærer preg av det ennå. Han er først på treningsfeltet og sist av fortsatt. Han er veldig ambisiøs og har masse erfaring, sier Hansen til Nettavisen.

- Han har en kjempefin fot, er en god gjennomspiller, god på dødball, rolig med ballen i beina og har alltid en tanke bak det han gjør. Han har aldri vært spesielt rask over korte distanser, men har en enorm løpskraft. Han er også kjapp i hodet og flink til å lese ballbanen og situasjoner. Det hjelper ikke å være hurtig om du ikke er der ballen er, sier Rosenborgs trener videre.

- Ligger godt an
I likhet med 32-åringen ser også Hansen fram til ligastarten.

- Jeg føler at vi ligger godt an. Resultatet i den siste treningskampen var dårlig, men jeg ser heller på prestasjonen og at jeg fikk en del gode svar. Sånn som ting er nå, er vi godt rustet til seriestart, sier treneren.

- I løpet av en lang sesong vil vi får bruk for mange spillere, for det vil helt sikkert være perioder der noen er ute. Vi har fått vår dose med skader nå i vinter, spesielt i forsvaret og vi vet det samme kan skje i sesongen. Men fra treningsleiren i Marbella og fram til nå har jeg sett en stigning på mange spillere. De ser friskere ut og er lette i beina, sier Rosenborgs trener.

Vår analyse av Rosenborg:
Vi begynner bakerst der RBK har to habile burvoktere å velge mellom. Alexander Lund Hansen startet forrige sesong som et førstevalg, men måtte ut i sesongen overlevere plassen til svenske Daniel Örlund. Begge disse keeperne er i grunn for gode til å sitte på benken og trener Per Joar Hansen er sikkert fornøyd med det luksusproblemet. Begge er også potensielle matchvinnere. «Perry» slipper imidlertid å klø seg så mye i hodet om hvem som skal spille ligaåpningen mot Viking. Daniel Örlund er nemlig ute noen uker med skade og det kan gi Lund Hansen mulighet til å kapre keeperplassen.

Foran sisteskansen har Rosenborg kanskje den beste stopperduoen i Tippeligaen i Tore Reginiussen og Stefan Strandberg. I fjor bidro de sterkt til at RBK slapp inn færrest mål av samtlige lag i den øverste divisjonen. De to har imidlertid slitt med skader i vinter og spilt lite sammen. Det behøver nødvendigvis ikke å ha så mye og si i det lange løp, men de kan nok være litt rustne innledningsvis. Reginiussen var tilbake i treningskampen mot Stabæk og bør rekke ligaåpningen, mens det er mer usikkert med Strandberg. Per Verner Rønning og Mikael Dorsin er andre spillere som kan gå inn og gjøre en god jobb på stopperplass. På backen har trener Hansen foretrukket Jørgen Skjelvik og Christian Gamboa i de siste treningskampene og begge er solide. På backplass er også Dorsin et bra alternativ. Kort oppsummert så er kontinuitet et bra stikkord for backrekka til Rosenborg. Når alle er skadefrie vil det som fungerte veldig bra sist sesong bli like solid denne sesongen.

Midtbanen til trønderne er også knallsterk. Her har klubben en fin bredde og mange muligheter. Folk som Mix, Mike Jensen, og Morten Gamst Pedersen er alle anvendelige og kan bekle flere roller. John Chibuike kan også trekkes ned på midtbanen, mens unggutter som Fredrik Midtsjø, Ole Selnæs, Daniel Berntsen og Jonas Svensson har tatt nye steg siden sist sesong og sørger for bredden. I sitt 4-3-3-system tyder mye på at Per Joar Hansen kommer til å gi Mix, Jensen og Gamsten mange muligheter i midtbaneleddet. Treneren har imidlertid gitt mange sjansen i løpet av oppkjøringen i vinter og det tyder på at konkurransen om plassene er bra. Ungguttene kommer nok til å pushe de mer rutinerte hele veien og med det sørge for at alle er på tå hev.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Helt fremme er det trolig Nicki Billie Nielsen, Alexander Søderlund og nykommer Riku Riski som vil være førstevalg. Både Nielsen og Søderlund trives best i midten, men én av dem må trolig trekke litt ut mot kant. Riski får også en litt annen rolle enn hva vi er vant med fra Hønefoss. Der spilte han mer sentralt i banen, mens Hansen ønsker å bruke finnen i en offensiv vingrolle. Folk som Tobias Mikkelsen, Alexander Sørloth og Pål André Helland gir ytterligere bredde i angrepet. Sistnevnte kan også bekle en midtbanerolle.

Forrige sesong dunket RBK inn 50 mål på 30 kamper, kun serievinner Strømsgodset og Aalesund scoret flere mål. Trønderne ønsker nok likevel å bli enda mer kyniske og effektive foran mål i år. Ingen av klubbens spisser sto fram som en klar toppscorerkandidat i 2013 og skal RBK ta et skritt videre fra sist sesong bør gutta fremme på banen finne nettet enda litt oftere i 2014. En Alexander Søderlund i form holder landslagsklasse i Norge, mens Nicki Billie Nielsen på sitt beste kan snuse på en plass på det danske landslaget. Dette er kvaliteter som bør skremme de fleste forsvarsspillere i Tippeligaen. Farten til nykommer Riku Riski er også enorm og finnen satte ti mål sist sesong for nedrykkslaget Hønefoss og blir en god tilvekst. Den presise dødballfoten til Morten Gamst Pedersen kan også gjøre RBK-angrepet mer farlig i år.

Rosenborg har totalt spilt ti treningskamper i vinter og vunnet fire av dem, spilt tre uavgjort og tapt tre. Blant annet har det blitt tap mot ligarivalene Odd og Stabæk. De hvite og svarte har scoret 21 mål på disse ti treningskampene og sluppet inn 15. Prestasjonene har variert noe, men det å vinne er ikke alltids det viktigste i oppkjøringen og når alt kommer til alt betyr resultatene fra disse kampene forsvinnende lite når alvoret braker løs.

RBK har en av de bredeste troppene i ligaen, men trenger likevel at de fleste nøkkelspillerne holder seg friske gjennom sesongen. Gjør de det, vil dette se veldig bra ut. Rosenborg er Rosenborg og skal være med å kjempe i toppen av norsk fotball. Etter vårt skjønn kommer trønderne til å gjøre det i 2014.

Plusser:
+ Har veletablerte profiler i alle lagdeler
+ Har hentet inn gode forsterkninger i Gamsten og Riski
+ Er fortsatt en av Norges mest attraktive klubber
+Kontinuitet i spillergruppa - har ikke mistet noen sentrale spillere
+ Per Joar Hansen er én sesong klokere enn i fjor

Minuser:
- Har hatt en del skader i oppkjøringen
- Lever med det kanskje største forventningspresset i Tippeligaen
- Har ikke de samme økonomiske musklene som tidligere

Se opp for: Riku Riski
Som allerede nevnt i analysen så nettet finske Riku Riski ti ligamål for Hønefoss sist sesong. Laget fra Ringerike rykket som kjent ned. Det blir svært spennende å se hva Riski kan få til med bedre spillere rundt seg.

Per Joar Hansen ønsker å bruke finnen i en vingrolle og målet er at han skal få full nytte av farten sin og lure på offsidegrensen når ballen blir spilt igjennom. Riski representerer en litt annen spillertype enn Søderlund og Nielsen og kan bli en kjærkommen tilvekst i RBK-angrepet. Riski sier selv til Nettavisen at han har funnet seg godt til rette i sin nye klubb og ser fram til å score mål.

Vårt tips: 3-.plass
Per Joar Hansen om Nettavisens tips:
- Alle de tipsene som er der ute, bruker jeg ikke tid på. Dere som jobber med dette må selvsagt få lov til å tippe og mene, men jeg har ikke noe forhold til det. Men selvsagt har vi ambisjoner om å være med i toppen. Det skal vi ha og det kommer vi til å bli, sier Hansen om Nettavisens tips.