Gå til sidens hovedinnhold

Denne 19-åringen skal erstatte den «uerstattelige»

- Jeg visste overhodet ingenting.

TIPPELIGATIPSET:
1.-PLASS: STRØMSGODSET

DRAMMEN (Nettavisen): Så sent som 4. desember i fjor var Patrick Olsen i samme tropp som Javier Zanetti, Esteban Cambiasso, Andrea Ranocchia, Fredy Guarin, Rodrigo Palacios, Ricky Alvarez og Samir Handanovic.

Alle profilerte stjerner i den italienske storklubben Inter.

Denne dagen skulle de blå og svarte møte Trapani i cupen. Olsen måtte igjen ta til takke med en plass på benken, men 21 minutter før slutt hadde trener Walter Mazzarri fått nok av supertalentet Mateo Kovacic fra Kroatia.

Inn kom spiller nummer 90. Dette ble Olsens første offisielle kamp for storklubben. Det ble også hans hittil siste kamp. I vinter møtte nemlig midtbanespilleren en kar fra Porsgrunn og hans nye, danske arbeidskamerat på La Manga. De klarte å overbevise ham om å komme på lån til norsk fotball, til Strømsgodset fra Drammen.

- Ja, vi møttes først på La Manga og der fikk jeg en god prat med både Ronny (Deila) og David (Nielsen). De snakket om planene sine for klubben og måten de ønsket å spille fotball på. De fikk overbevist meg om at et låneopphold i Strømsgodset ville være et bra trekk i karrieren min, sier Olsen til Nettavisen.

Tidlig i februar var overgangen klar. Olsen byttet ut storbyen Milano og superlaget Inter, med Drammen og Godset. En omstilling, innrømmer han.

- Ja, det er selvsagt en omstilling å gå fra en kjempestor klubb til Godset, som jo er litt mindre. Men jeg er veldig glad for den treningen jeg har fått her så langt og den starten jeg har hatt i klubben. Alt i alt er jeg utrolig fornøyd.

- Visste ingenting
Før han møtte Deila og Nielsen i Spania, visste han fint lite om Godset.

- Jeg visste overhodet ingenting. Jeg visste ingenting om Strømsgodset og jeg visste ingenting om norsk fotball, erkjenner den 19 år gamle dansken.

- Er du overrasket over nivået?

- Ja, jeg hadde faktisk ventet at nivået skulle være lavere. Men man kan si at jeg kun er positivt overrasket over at nivået er såpass høyt, sier Olsen.

Dansken beskriver seg selv som en all-round midtbanespiller med god teknikk, et godt skudd, kreative avleveringer og stor løpekraft.

På papiret virker han dermed som en god erstatter for Stefan Johansen, som var svært viktig for Godset i fjor, men dro til skotske Celtic i tidligere vinter.

Olsen håper han kan leve opp til forgjengeren.

- Her er det nye omgivelser, en ny måte å spille på og nye lagkamerater. Ting blir gjort annerledes enn det jeg har vært vant til det siste halvannet året. Men det er en klar spillestil her og jeg vet hva hvilke oppgaver jeg har, så jeg er sikker på at jeg vil erstatte Stefan Johansen på en god måte.

- En drøm
Og til tross for at han bare er 19 år, har dansken allerede opplevd mye som fotballspiller. Han kom til Inter i 2012 og har også A-kamper for Brøndby.

- Da jeg gikk til Inter var det en drøm som gikk i oppfyllelse. Det var kjempestort, selv om det ikke var noen dans på roser. Jeg reiste dit uten familien, som jeg hadde bodd med hele livet. Jeg måtte komme meg i egen leilighet og snakket ikke språket. Italienerne var heller ikke gode i engelsk.

- Jeg måtte stå på egne bein, men det var en kjempeopplevelse å komme dit og se hvordan ting ble gjort. Jeg lærte masse både på og utenfor banen.

- Hvordan var det å spille og trene med stjernene?

- Det er klart at man trener sammen med store profiler hver dag, men det er ikke slik at man søker seg til én, to eller tre bestemte for å lære av dem. Jeg var glad for å få trene med laget og være en del av kollektivet. Men det å få muligheten til å trene med slike stjerner var stort. Helt utrolig! sier han.

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

- Ser alt vi vil se
Godsets ferske assistenttrener David Nielsen var med å overtale Olsen til å komme til norsk fotball denne sesongen. Han har stor tro på sin landsmann.

- Vi ser mye av det samme i Patrick, som vi så i Stefan. Han har de kvalitetene vi ønsker sentralt i banen. Vi ønsker å spille mye gjennom midtbanen og da er det viktig at vi har spillere der med disse kvalitetene, sier han til Nettavisen.

- Patrick er ekstremt god med ballen. Han slår gode pasninger. Samtidig har han riktig holdning og jobber steinhardt. Vi ser alt vi ønsker å se i Patrick, men han har ikke spilt så mye fotball den siste tiden, så han trenger fortsatt å komme opp rundt ti prosent til før han er i toppform.

Nielsen venter ikke at Olsen, eller de andre midtbanespillerne, skal fylle skoene til Johansen fra første kamp, men håper de utvikler seg utover i sesongen.

- En spiller som Stefan erstatter du ikke sånn uten videre. Det er ikke tilfeldig at han havnet i Celtic. Han har gjort det bra der borte, også. Utover i sesongen håper vi at noen av spillerne våre vil vise samme progresjon som det Stefan viste i Godset. Dette er en syklus og det er slik vi liker å jobbe. Vi gir unge spillere som er klare sjansen og vi har flere gode kandidater.

En annen som lenge har snust på en sentral midtbanerolle i klubben er 19-åringen Martin Rønning Ovenstad. Han er nå inne i sin tredje sesong på toppnivå og har stadig fått mer og mer tillit av Ronny Deila.

- Han har masse kvaliteter. Nå handler det bare om å få ut de siste 10-15 prosentene og det får vi gjennom å spille kamper. Det gir muligheten til ytterligere utvikling, sier Nielsen til Nettavisen om Rønning Ovenstad.

Skadeproblemer
Mens Godsets midtbane ser spennende ut denne sesongen, med nykommere som Olsen, Mohammed Abu og Francisco Junior, er det litt trøbbel i de bakre rekker. Stopperduoen Jørgen Horn og Kim André Madsen sliter begge med skader i ryggen og rekker ikke seriestart. Dermed må det stokkes om litt.

- Det er ikke optimalt, men vi har andre spillere som kan gå inn å gjøre en jobb på de plassene. Det er sånn fotballen er, du får skader. Da må andre steppe inn. Det som er positivt er at Horn og Madsen har vært ute en stund nå, så vi har fått muligheten til så spille inn de andre i laget, sier Nielsen.

Tanken er at veteranen Jarl-André Storbæk skal inn som stopper og han vil trolig få med seg enten Marius Høibråten eller Lars Sætra som makker. Drammens Tidene skriver også at Kjetil Wæhler kan være på vei inn porten på Marienlyst.

19 år gamle Marius Høibråten kom fra Lillestrøm før sesongen og har imponert i vinter.

- Han har virkelig tatt store steg i vinter. Han blir bare bedre og bedre med ballen. For ham handler det om å få spilt kamper nå, slik at vi kan finne ut hvor han ligger nivåmessig. Han er blant de som har tatt størst steg i vinter.

- Kan han utfordre Horn og Madsen om en plass?

- Ja, uten tvil, fastslår Nielsen.

- Som en ny signering
Også i angrep har det sett noe tynnere ut i år, enn hva som var tilfellet i fjor. Profiler som Ola Kamara og Adama Diomande er borte, men det ser ut til at den spennende angriperen Marvin Ogunjimi kommer inn.

Nielsen minner også om at Thomas Sørum fortsatt er i klubben. Spissen ble hentet «hjem» før 2013-sesongen, men fikk det året ødelagt av skader.

I vinter har 31-åringen sett pigg ut.

- Han var litt uheldig i fjor, men har sett bra ut i vinter. Han kommer sakte, men sikkert. Han scoret mot Mjøndalen og det er litt som å få en ny signering. Han blir viktig og på sitt beste holder han landslagsnivå.

- Du kan si at vi er tynt besatt, men jeg kan argumentere for det motsatte. Vi har Sørum og i tillegg Kovacs, som ble toppscorer i Tippeligaen for to år siden. Men vi vet ikke svaret på dette før sesongen er i gang.

Sånn sett bort ifra skadene er dansken godt fornøyd med det klubben har gjort i vinter og gleder seg til at det nå skal brake løs.

- Vi har hatt en god vinter. Vi har fått gjort det vi ville. Vi har vært litt uheldige med alle skadene, men sånn skjer. Nå lengter vi bare etter å komme i gang med serien og presentere et nytt lag og nye ansikter, sier dansken.

Vår analyse av Strømsgodset:
Helt bakerst er Adam Larsen Kwarasey et klart førstevalg. Han er fortsatt bare 26 år, selv om det virker som han har vært med en mannsalder og er klubbens kaptein. Han har fått selskap av Sead Ramovic før denne sesongen, men veteranen med fartstid fra Tromsø og Lillestrøm er nok hovedsaklig tiltenkt rollen som reserve. Med Ramovic på plass er i hvert fall Godset styrket på keeperplass sammenlignet med sist sesong. Unge keepere som Eirik Johannesen (17), Herman Rhodén (20), Anders Gundersen (19) og Borger Thomas (19) må nok spille tredjefiolin, men har nå to gode læremestere.

2013 var året da Strømsgodset for alvor fikk orden på det defensive. Godset slapp kun inn 26 mål på veien til gullet og bare Rosenborg var bedre bakover. Stopperparet Kim André Madsen og Jørgen Horn er bunnsolide etter norsk målestokk og Horn viste seg som et av fjorårets beste signeringer. Lars-Christopher Vilsvik er i tillegg ligaens beste venstreback. Begge de to stopperne har imidlertid slitt med ryggen i vinter og det gir grunn til bekymring. For skulle disse bautaene måtte stå utenfor noen kamper, kan det bli noe tynt bakover. Lars Sætra har vært i Godset i mange år og gjort det brukbart, men kanskje ikke hatt helt den utviklingen mange håpet på. Marius Høibråten kom fra Lillestrøm før sesongen og regnes som et stortalent, men en 19-åring kan ikke bære alt på sine skuldre. 35 år gamle Jarl-André Storbæk kan være en god løsning med sin rutine, selv om han trives best på backen. I de siste treningskampene før seriestart har Deila valgt å bruke nettopp Storbæk som stopper og prøvd både Sætra og Høibråten som makker. Med alle skadefrie har Godset et klasseforsvar, men skulle det bli mange skadeproblemer, kan det bli litt tynt i det bakerste leddet. Med alle skadefrie er nok Vilsvik, Horn, Madsen og Storbæk de fire som blir foretrukket bakerst. I skrivende stund ser det også ut som Kjetil Wæhler kan bli hentet inn.

Vi beveger oss opp på midtbanen og her har Godset hentet inn flere nye spillere denne sesongen. Patrick Olsen har kommet inn for å erstatte Stefan Johansen. Det er store sko som skal fylles og Godset vil nok savne den nåværende Celtic-proffen. Han var én av de viktigste grunnene til at klubben fra Drammen tok gull forrige sesong. Muhammed Abu er også tilbake i Godset - for tredje gang, og nå permanent. Dette er spilleren klubben har tillatt seg å bruke mye penger på i vinter og det er en smart signering. Mannen fra Ghana har to låneopphold bak seg i klubben fra tidligere og man vet dermed akkurat hva man får for pengene. Francisco Junior, på lån fra Everton fram til sommeren, er den tredje nykommeren på Godsets midtbane. 22-åringen skal etter sigende holde et bra nivå og det blir spennende å se hva han får til i norsk fotball. Olsen, Abu og Francisco Junior kan fort bli Godsets nye midtbanetreer. Martin Rønning Ovenstad, Bismark Adjei-Boateng, Tokmac Nguen, Simen Brenne og Iver Fossum sørger for ytterligere bredde. Ovenstad er en spiller man har høye forhåpninger til i Drammen og se ikke bort fra at 19-åringen vil gi Olsen, Abu og Francisco Junior hard kamp om en plass i startelleveren. Fossum er fortsatt ung, men vil nok også få sjanser. I tillegg har man supertalentet Martin Ødegaard, som blant annet har vært på prøvespill i Bayern München. Når det gjelder 15-åringen er ikke alt rundt kontrakten avklart, men Deila har gitt utrykk for at unggutten kan få noen innhopp på A-laget allerede i år.

På kanten har Øyvind Storflor vært en viktig bidragsyter for Godset i flere sesonger nå og var kanskje den beste spilleren i Tippeligaen sist sesong. Han slår gode dødballer og bidrar med mange assists og noen scoringer. Deila vil trolig sette sin lit til at Storflor leverer også i 2014. Det er imidlertid flere som kan sitt vingspill i drammensklubben. Unge Gustav Wikheim kan stå overfor sitt definitive gjennombrudd denne sesongen. 21-åringen har kvaliteter med litt internasjonalt snitt og ser bare bedre og bedre ut. Muhammed Keita kan også figurere i rollen som innoverkant og selv om han bare er 23 år, virker det som Keita har vært i Godset en mannsalder. En viktig brikke i Deilas lag. Flamur Kastrati, som kom inn forrige sesong, kan også brukes i en kantrolle og det samme gjelder for Thomas Lehne Olsen. Den tidligere HamKam-spilleren fikk en litt tung førstesesong i Drammen, men har et stort potensial.

Helt fremme er det igjen evigunge Peter Kovacs som skal sørge for nettsus. Det å hente tilbake ungareren må være et av de beste trekkene Ronny Deila har gjort som trener i Godset. Den sterke spissen skaper kaos inne i boksen og kan score selv og sørge for at andre får muligheter. Siden Ola Kamara dro til Østerrike og Adama Diomande til Hviterussland etter forrige sesong, kan det imidlertid bli litt tynt bak Kovacs. De to spissene scoret tilsammen 20 mål forrige sesong. Marvin Ogunjimi ser i skrivende stund ut til å bli en erstatter på topp. Belgieren har imponert på prøvespill og kan bli en god tilvekst.

Man skal imidlertid heller ikke glemme Thomas Sørum, som fikk mye av forrige sesong ødelagt av skader, men som har bevist både i Norge og Sverige at han vet hvor målet står. Kastrati og Lehne Olsen kan også figurere på topp, men ingen av dem har enn så lenge bevist seg som en typisk goalgetter.

På trenerbenken stiller også Strømsgodset sterkt. Ronny Deila er for tiden Norges mest spennende trener og det han har fått til med Godset er nesten litt ufattelig. Under Deila har Godset hatt det beste grunnspillet i Tippeligaen, også før gullsesongen. Et godt, men noe avventende pasningsspill har vært et varemerke. Stor bevegelse, posisjonsbytter, høye backer og innoverkanter er andre kjennetegn på Deilas fotballfilosofi. Flere andre klubber i Norge spiller på en lignende måte, men Godset gjør det fortsatt best. Med seg på benken har Deila fått danske David Nielsen, som deler samme fotballfilosofi. Teamet rundt består ellers av folk som Bjørn Petter Ingebrigtsen, Haakon Lunov, Thomas André Ødegaard, Jørgen Ingebrigtsen og Stian Lund. Det sportslige ansvaret har Jostein Flo og den jobben har han gjort utmerket i flere år.

Det største ankepunktet mot Strømsgodset denne sesongen er at klubben har mistet for mange av de sentrale spillerne fra fjorårets gullag og at de vil trenge tid på å bygge opp et nytt lag som kan gjenta bedriften. Ronny Deila har selv sagt at Godset ikke er noen gullfavoritt, men vi tror likevel på magikeren fra Porsgrunn og hans menn. Godset har lenge jobbet langsiktig, og visst at sentrale spillere før eller senere ville forsvinne, og tatt høyde for dette i måten de har utviklet og formet de som skulle «komme etter». Drammensklubben har gjort så mye riktig de siste årene, at det er vanskelig å forestille seg at de skal begynne å gjøre så mange feil nå. Det kan godt hende vi bommer, men vi legger likevel hodet på blokka og tipper at Godset kommer til å forsvare gullet i Tippeligaen. Nå kan moroa begynne!

Plusser:
+ Ronny Deila: En dyktig trener med en fascinerende filosofi.
+ Har en moderne og underholdende spillestil, som er godt innarbeidet.
+ Har et fruktbart samarbeid med Manchester City.
+ Har fått tak i spennende erstattere for de som har forlatt klubben.
+ Er råsterke på hjemmebane og har ikke tapt der siden sommeren 2011.

Minuser:
- Adama Diomande og Ola Kamara - 20 mål til sammen - er borte.
- Viktige Stefan Johansen er solgt til Celtic.
- Kan ikke punge ut hva som helst for å styrke laget ytterligere.
- Mange nye skal drilles inn i spillestilen.
- Har slitt med skader på sentrale folk nå i vinter.

Se opp for: Marius Høibråten
19-åringen ble snappet opp fra Lillestrøm før sesongen og forsvarsspilleren var klar på at han valgte Godset for å utvikle seg videre som fotballspiller og mente drammensklubben var det beste stedet for det. Høibråten har ifølge assistenttrener David Nielsen tatt store steg i vinter og vil trolig få en del spilletid innledningsvis, på grunn av skader på andre i Godset-forsvaret.

Høibråten har lenge blitt omtalt som et stort talent i norsk fotball og 2014 kan fort bli året der han tar steget opp og får et skikkelig gjennombrudd. Vi mener i hvert fall at 19-åringen er en spiller å se opp for i 2014.

Patrick Olsen om Nettavisens tips:
- Ja, det er naturlig å tro at vi skal henge med i toppen, så får vi se om det blir gull, eller hva det blir. Jeg tror i hvert fall vi henger med i toppen.


Kommentarer til denne saken