Gå til sidens hovedinnhold

- Det er den svakes forsvarstale

Jonas Olsson blåser i kritikken fra frustrerte motstanderne.

TIPPELIGATIPSET:
13.-plass: Sogndal

Jonas Olsson kom inn dørene på Fosshaugane Campus før 2012-sesongen og tok umiddelbart grep for å gjøre klubben mer profesjonell.

Svensken innførte kontroll på spillernes kosthold og sørget for å starte et treningsregime som skulle vise seg å gi resultater.

I sin første sesong ledet han nedrykksdømte Sogndal til 12.-plass i Tippeligaen - klubbens beste plassering i det norske ligasystemet siden 2003.

Tok kostholdsgrep
Olsson mener det var helt nødvendig å ta grep og er godt fornøyd med resultatene etter å ha ledet laget sitt til trygg plass to år på rad.

- Det skjer ikke forandringer over natta, men jeg ser på spillerne som har vært med på hele reisen at de har hatt en stor utvikling. En del av de ser helt annerledes ut i kroppen enn de gjorde tidligere. Vi har mange kompetente folk rundt laget og har blitt mer profesjonelle enn tidligere, sier Olsson til Nettavisen.

Etter hardkjør med fysisk trener Ørjan Nygård denne vinteren, viser testresultatene at Sogndal skal bli vonde å spille mot også i 2014.

- Vi har aldri vært så bra trent og håper også at det kan føre til at vi kan by på mer angrepsfotball enn tidligere. I fjor fikk vi det tøft mot slutten av sesongen og plukket få poeng på høsten. Det håper vi å gjøre noe med i år, sier Olsson.

Blåser i kritikken
At Sogndal kan være et vanskelig lag å spille mot er ingen hemmelighet. Flere motspillere og trenere har uttrykt frustrasjon over lagets spillestil etter å ha møtt laget fra saftbygda. Kritikk mot spillestilen er ikke noe Olsson bryr seg noe om.

- Det finnes et uttrykk for det, det er den svakes forsvarstale. Når man kritiserer andre, ser man svak ut selv, synes jeg. Litt av sjarmen med fotball er jo at det finnes flere måter å spille på for å lykkes, ut fra forutsetningene. Det er forskjeller fra klubb til klubb når det gjelder treningsforhold og budsjetter. Det er forskjell på å være trener i Vålerenga og i Sogndal, og jeg har respekt for at andre ønsker å spille fotball på en annen måte enn vi gjør.

2014-versjonen av Sogndal får vi etter alt å dømme se i en 3-5-2-formasjon. Olsson mener det finnes logiske grunner til det.

- Å komponere et lag og en formasjon er litt som å lage en matrett. Du bruker de ingrediensene du har til rådighet. I Sogndal har vi bra dekning sentralt i banen, både på stopperplass, på midtbanen og på topp. Vi har få rendyrkede kantspillere og derfor passer 3-5-2-formasjonen oss godt, sier Olsson.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Mistet stjernespiller
Det som ikke er spesielt heldig for Sogndal er at klubben solgte sin toppscorer og største offensive stjerne, Malick Mane, til IFK Göteborg få uker før seriestart. Klubben håper å få på plass en erstatter før overgangsvinduet stenger.

- Vi får se om vi får på plass en erstatter. En av samme kaliber som Mane finner vi ikke, men med måten vi spiller på nå, kan vi kanskje finne en spiller med litt andre kvaliteter, sier Olsson.

- Er det frustrerende for en trener å måtte selge sine beste spillere på tidspunkt som dette?

- Jeg visste at det var slik da jeg kom hit. At vi igjen mister spillere før sesongen er ikke noe som plager meg eller overrasker meg. Det er alltid unge, spennende spillere som kommer opp, og det er kult å følge med på utviklingen deres.

Bærebjelker på plass
Tidligere i vinter uttalte også Gustav Valsvik til NRK at Sogndal og agenten hans jobbet for at han blir solgt. Olsson sier det nå ikke blir aktuelt å slippe midtstopperen før seriestart.

- Det er ikke aktuelt å slippe Gustav nå når det har gått så lang tid, og jeg tror ikke han har dårlig tid heller. Det åpner jo et overgangsvindu til sommeren og, så vi får se hva som skjer da, sier Olsson.

Svensken er også glad for å at klubben sikret en ny avtale med Azar Karadas, etter at det tidligere i vinter så ut til at klubbnomaden var ferdig i Sogndal.

- Det var kult at løste seg. Han var viktig for oss i perioder i fjor og virker mer motivert nå, når han vet at han skal være her i en litt lengre periode. Han legger ned enda mer innsats nå, ser det ut til. Med måten vi spiller på nå, kan han bli en bærebjelke for oss.

Alt i alt er Sogndal-sjefen trygg på at laget hans står godt rustet foran en ny sesong i Tippeligaen.

- Vi har hatt en god oppkjøring til sesongen og hatt mange bra resultater mot tippeligamotstand, det er vi selvsagt fornøyde med.

Vår analyse av Sogndal:
Jonas Olsson går inn i sitt siste år som Sogndal-trener og vil legge sjela si i å fornye tippeligakontrakten og avslutte med stil.

Svensken har innført en profesjonalitet og en tro på sin filosofi i laget, som har gjort nedrykkstipsene til skamme de siste årene. Nettavisen tror svensken lykkes igjen - til tross for salget av Malick Mane.

- Det er et vanskelig lag å møte. De er veldig tunge der fremme og slår mye langt. Du får aldri brudd i midtbaneleddet fordi de slår over deg hele tiden, sa Christian Grindheim etter møtet med Sogndal i fjor vår.

Sogndals motstandere kan bare belage seg på at laget blir tunge der fremme og vanskelige å spille mot i år også - uavhengig av om det er hjemme eller borte.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Er det noe som er bekymringsverdig for Sogndal sin del, er det kanskje antall poeng som ble plukket på eget kunstgress forrige sesong. - Det er vanskelig å komme til Fosshaugane, sier folk. Faktum er at Sogndal var Tippeligaens nest dårligste hjemmelag i 2013 og bare en sterk bortestatistikk reddet plassen i Tippeligaen.

Avsluttet sesongen elendig i fjor og tok bare fire poeng på de ni siste kampene. Heldigvis for Jonas Olsson og hans menn var poengfangsten bedre på våren.

Erik Dahlin spilte samtlige kamper i fjor og blir førstevalg for Sogndal denne sesongen også. Svensken opptrer rolig og sikker i det meste han foretar seg. Har fått en tippeligasesong på baken og går trolig mot en enda bedre sesong i år.

3-5-2-formasjonen til Sogndal blir spennende å følge i praksis denne sesongen. Høyt press inne på motstadernes halvdel er en del av planen i teorien. Vi får se hvordan det utspiller seg ute på tippeligaarenaene.

Har igjen sikret seg spennende, norske talenter i blant andre Kristian Fardal Opseth og Petter Strand. Spesielt sistnevnte har imponert på La Manga og blir en spennende tilvekst på midtbanen til Sogndal, med sin robuste fysikk.

Klubben har også skaffet seg nødvendig rutine i Helge Haugen, som forlot Hønefoss etter nedrykket i fjor. 32-åringen vil sammen med blant andre Azar Karadas og Hannu Patronen være bjellekuer i en ellers relativt ung stall.

Hva så med salget av Malick Mane? Hvor mye vil det få å si? Det er liten tvil om at Mane har vært en superindividualist i løpet av sine sesonger i Sogndal. Hans taktiske valg har ikke alltid vært like godt mottatt hos lagkameratene. Ingen i dagens stall kan gå inn og ersatte Mane, med samme ferdigheter, men kollektivet Sogndal tjente kanskje på et salg.

Sogndal blir å finne på nederste halvdel også denne sesongen, men vi tror laget kriger seg til ny tippeligakontrakt.

Plusser:
+ Jonas Olsson har blitt godt kjent med klubben, og spillerne vet hva som kreves når det gjelder innsats og spillestil.

+ Fysisk robust lag, som kan være frustrerende å møte. Godt trent og rustet til å krige for poeng i 90 minutter.

+ Å selge sine beste spillere er ikke noe nytt for Sogndal. Nærmest hver gang dukker det opp unggutter som går inn og imponerer.

Minuser:
- Fjorårets toppscorer ble solgt uker før sesongstart og selv om sultne unggutter står klare, finner ikke Sogndal en erstatter med samme ferdigheter og nivå.

- Fosshaugane Campus skal være et fort som er vondt å besøke. I fjor var bare Hønefoss dårligere hjemme enn Sogndal. Må bedres.

- Usikkerhet rundt nøkkelspillere som Gustav Valsvik. Jonas Olsson er forberedt på salg til sommeren.

Se opp for: Petter Strand

Etter å ha trent med Sogndals andrelag i fjor og hospitert hos A-laget i vinter, ble 19-åringen tilbudt en toårskontrakt med Sogndal. Kommer fra Tertnes, men i vinter har han spilt som om han har vært vant med tippeliganivået i lang tid. Har enorm fysikk og passer godt inn på Sogndals midtbane. Beskrives som den nye Henrik Furebotn.

Vårt tips: 13.-plass
Jonas Olsson om tipset:

- Sogndals beste plassering i Tippeligaen er sjetteplass, og det hadde vært fantastisk å slå det, men vi vil være fornøyde om vi er bedre enn vi var i fjor. Det blir tøft, men det er det som er målsettingen.

Her finner du alle tabelltipsene

Kommentarer til denne saken