TIPPELIGATIPSET:
5.-PLASS: VIKING

Du har spillere som raser mot at en tippeligaspiller skal blogge anonymt for Nettavisen. Du har spillere som vil bli toppscorere, men ikke tør å si det. Du har spillere som gjør alt for å unngå press og oppmerksomhet.

Du har heldigvis også spillere som Veton Berisha (18).

Toppscorer?
- Jeg ser ikke noe negativt i å ha stort press på meg. Jeg liker det. Jeg stoler på det jeg er god på, sier Berisha til Nettavisen.

18-åringen fra Egersund er klar over at han blir en viktig mann for Kjell Jonevret og Viking denne sesongen, selv om han er en av de yngste spillerne i stallen.

Han scoret sitt første mål i Tippeligaen i 2011, og satte inn de sju neste i 2012. Denne sesongen er målet å score mer enn det dobbelte av fjorårets tall.

- Jeg skal score 15 eller mer. Så lenge formen er bra og jeg holder meg skadefri, skal jeg klare det. Jeg vet hvilke kvaliteter jeg har.

I fjor delte Zdenek Ondrasek og Peter Kovacs toppscorertittelen i Tippeligaen med 14 mål hver. Hvis Veton Berisha når sitt personlige mål, har han altså en god sjanse til å bli ligaens toppscorer.

Hardtarbeidende
Nettavisen plasserer Viking på femteplass i tabelltipset. «Det kan ikke være gærent, det», sier Berisha, som tror Viking vil gjøre det enda bedre.

- Jeg tror på topp 3, avslører han.

- Du må levere for at Viking skal få et så godt resultat, du er klar over det?

- Ja, jeg må det. Men hvis du ikke tror på gode resultater, får du ikke gode resultater, filosoferer Viking-spissen.

Trener Kjell Jonevret innser at Viking denne sesongen vil være avhengig av at Veton Berisha innfrir.

- Det er litt «risky business». Han er bare 18 år. Han er betydelig mer moden i sitt spill enn en 18-åring. Han er god. Han har en utrolig energi. Jeg snakker om at vi må jobbe hardt sammen for å lykkes. Veton er ingen elegant balltekniker, han er hardtarbeidende og det må være jævlig å møte ham, for han jobber så hardt. Det er hans innstilling, sier Jonevret til Nettavisen.

- Men han er tross alt bare 18 år, legger han til.

- Sånn det ser ut akkurat nå er det tre spissalternativer. Vi har Patrik Ingelsten, som er en veldig god TL-spiller når han er frisk, men han har slitt med en alvorlig kneskade. Vi får se hvor mye han får spille i år. Vi har også Henri Anier, som kan få spilletid, men Veton er absolutt en av våre nøkkelspillere.

- Har imponert
I motsatt ende av startelleveren til Stavangers fotballstolthet finner vi Norges landslagskeeper Rune Jarstein. 28-åringen er enig med både Berisha og Nettavisen i at Veton Berisha blir en nøkkelspiller for Viking i 2013.

- Veton har imponert meg i vinter. Han har en veldig stå-på-vilje og innsats, han er god foran mål og har mentalitet til å takle med- og motgang, sier Jarstein til Nettavisen.

Samtidig trekker han også fram Yann-Erik de Lanlay som en viktig viking.

- Han har slitt mye med skader i oppkjøringen, så vi må gi ham litt tid, men han er unorsk i stilen og det har jeg sansen for. Veton og Yann-Erik blir viktige.

Best av alle
Forrige sesong var Viking det beste laget i Tippeligaen etter 1. juli.

Kjell Jonevret åpnet sin periode som Viking-trener med tap 1-4 for Rosenborg, men ledet deretter laget til 35 poeng på de 17 siste kampene – og tapte kun to av disse 17.

- Jeg er spent på om vi klarer å fortsette der vi slapp i fjor. Jeg håper virkelig det, sier Jarstein.

Han forklarer suksessoppskriften til Kjell Jonevret slik:

- Kjell er flink til å spre humør i gruppen vår. Vi har drillet inn det defensive. Det var også suksessen vår i fjor, da fikk vi drillet det skikkelig, og dermed kom også det offensive.

Siste sesong?
Mens Veton Berisha i vinter signerte ny kontrakt med Viking og er bundet til klubben fram til sommeren 2015, er Rune Jarstein inne i den siste sesongen av sin avtale. Han har også gjort det klart at han ikke vil forlenge.

- Jeg har sagt ifra at det ikke er aktuelt å skrive under på en ny kontrakt. Jeg har en drøm om å spille utenlands og håper at noe skal dukke opp, forteller Jarstein til Nettavisen.

Den muligheten er selvfølgelig større dersom en ny arbeidsgiver slipper å betale for å løse ham ut fra en kontrakt. Det ser også Jarstein, som samtidig understreker at han trives i Viking og vil gjøre sitt ytterste for å levere gode prestasjoner.

- Jeg prøver å tenke minst mulig på dette. Du blir gal i hodet hvis du skal tenke på ting du ikke kan gjøre noe med, legger han til.

Vår analyse av Viking:
Sesongoppkjøringen har ikke vært overbevisende for Vikings del. Én ting er 0-5-tapet for Sandnes Ulf i februar, men tap for B-laget til Cartagena to uker før seriestart lover ikke godt for tippeligasesongen 2013.

3584153

Samtidig vet vi av erfaring at man skal være forsiktig med vektleggingen av treningskampene.

To av lagets viktigste spillere, Johan Lædre Bjørdal (kåret til årets Viking-spiller 2012) og Yann-Erik de Lanlay, har slitt med skader i oppkjøringen. Begge er friskmeldte nå, men det er urimelig å forvente toppform fra begge allerede i seriestarten.

Troppen til Viking er skadeutsatt, kanskje spesielt i midtforsvaret og helt på topp. Det er vanskelig å se for seg at Jonevret skal oppnå suksess dersom for eksempel Veton Berisha skulle pådra seg en langtidsskade.

Samtidig er førsteelleveren sterk, og selvtilliten fra den fantastiske avslutningen av forrige sesong bør ha overlevd noen svake treningskamper.

Viking lyktes stort med å legge seg lavt og satse på kontringer etter at Jonevret kom inn i fjor sommer. Denne vinteren har Jonevret forsøkt å utvikle spillestilen ytterligere, men resultatene fra treningskampene tyder på at dette forsøket ikke har vært vellykket.

- Vi har prøvd å bli et mer spillende lag. Vi har ikke fått resultater, men jeg tror det har vært bra likevel. Skal man kjempe i toppen, må man ha et eget spill og kunne spille ut de andre lagene. Men jeg tror vi skal prøve å bli dette laget som er vanskelig å spille mot. Vi må tette igjen, sier Jonevret til Nettavisen.

Svensken vil kanskje derfor returnere til fjorårets oppskrift, og åpningskampen mot Molde skulle passe utmerket til akkurat dette.

- Det er ingen ulempe å møte seriemesteren i første kamp. Det er ingen som krever at vi skal vinne den, men tar vi poeng, får vi en veldig god start, mener Jonevret.

Plusser
+ Bør ha selvtillit etter forrige sesong

+ Andre lag er under større forventningspress

+ Har Norges landslagskeeper mellom stengene

+ Veton Berisha strutter av selvtillit og har mer erfaring

Minuser
- Tåler ikke skader på midtstopperne

- Avhengig av at Berisha unngår skader

- Jarstein kan komme til å forsvinne til sommeren

Se opp for:
Veton Berisha går mot sitt store gjennombrudd i Tippeligaen. Han scoret sju mål som 18-åring (fyller år i april), nå er han 19 og har fått både erfaring og selvtillit på dette nivået. Egersund-gutten kan hente ytterligere erfaring fra storebror Valon, som har lyktes med å spille seg til kontrakt i utlandet. Alt ligger til rette for Veton Berisha i Viking nå.

Vårt tips: 5.-plass
Kjell Jonevret om tipset:
- Det er vel ikke umulig. Noen lag blir nok litt bedre og noen lag blir nok litt dårligere enn i fjor. Når vi har alle med, friske og raske, har vi et bra lag, men så kan det også hende at vi vil mangle spillere.

- I Stavanger er man, akkurat som i andre byer, ganske kravstore. Det skal vinnes. Da vi begynte å jobbe med laget i fjor, visste vi at jo mer man snakker om dette, jo mer påvirker det spillergruppen. Vi fikk den til å forstå at vi ikke kunne spille ut alle andre lag. Vi måtte være litt mer kyniske. Vi vant noen kamper og da fikk vi selvtillit.

Viking serieåpner hjemme mot regjerende mester Molde 15. mars klokken 19.00. Den kampen og resten av dramatikken i Tippeligaen kan du som vanlig følge i vårt livesenter NaLive.

HER FINNER DU ALLE VÅRE TABELLTIPS.

MER FRA NETTAVISEN: