Gå til sidens hovedinnhold

- Det hadde vært et mirakel

Eldste toppscorer i Europa. Heading fra egen banehalvdel. Sjekk hvilken rekord Odd vil ta denne sesongen.

TIPPELIGATIPSET:

8.-PLASS: ODD:

- Vi har vunnet treningskamper før, vi. Men det er poengene som gjelder. Så vi har ikke tatt av helt av den grunn.

Det er så sant som det er sagt. Odd har en tradisjon for å hente gode resultater i sesongoppkjøringen. I år har telemarkingene spilt ni kamper; sju av dem er vunnet, to har endt uavgjort.

I fjor gikk de på ett tap på sine sju kamper. Året før der? Fire seiere og to uavgjort på seks kamper. Begge sesongene startet Odd med to tap, og var i nedrykksstriden helt fram til sommeren.

Dermed er det kanskje lurt å høre på veteranen Frode Johnsen, når han ber skiensfolket om å holde beina på bakken – til tross for den meget imponerende sesongoppkjøringen, som blant annet har bydd på seiere over Strømsgodset og Rosenborg.

Trodde ikke selv

Frode Johnsen, ja. Mannen som fylte 40 år på mandag. Mannen som er eldst i Tippeligaen. Mannen som i fjor ble Europas eldste toppscorer i en toppdivisjon noensinne, med sine 16 seriemål.

- Hva var det egentlig som skjedde i fjor, Frode?

- Generelt fikk vi laget til å stemme bedre. Vi fikk høyere fart i boksen, og innleggene kom på rett tidspunkt. Det var den største forskjellen, egentlig. Da ble det flere mål.

- Det var et tidspunkt det løsnet litt for deg også?

- Ja, det var på høsten. Jeg hadde vel bare fire mål fram til sommeren, det var først og fremst på høsten det løsna. Vi hadde en seig start, lå i bunnen av tabellen på vårsesongen.

Om spissen selv hadde troen hele veien på at han kunne bli toppscorer?

- Nei, det hadde jeg ikke, ikke før langt ut på høsten, sier Frode Johnsen.

- Men det er alltid stas å bli toppscorer når du er spiss. Det må jeg ærlig innrømme. Det er det du lever av, da er det moro å levere varene.

Ny rekord?

Vi har vært inne på temaet, men la oss snakke litt om rekorder. Odd er nemlig blitt litt av et rekordlag de siste årene.

Du har Frode Johnsen, selvsagt, som altså ble den eldste toppscoreren i en europeisk toppdivisjon noensinne sist sesong – i en alder av godt og vel 39 år.

Ikke bare det; samme mann ble tidenes eldste norske landslagsspiller i oktober, da han fikk ti minutter som innbytter i 0-3-tapet for Slovenia som knuste Norges VM-drøm.

Ta med Jone Samuelsens heading fra egen banehalvdel mot Tromsø i 2011, som av «Guinness Rekordbok» ble bekreftet som verdensrekord – og det begynner å bli noen rekorder på brakkene på Falkum.

- Så hva blir neste rekord Odd setter?

- Det er umulig å spå. Når du hører om alle de ville rekordene der, kan det bli mye rart, gliser Frode Johnsen, men legger til:

- Den seriemesteren med flest lokale spillere gjennom tidene, kanskje? Det hadde vært et mirakel.

Vanskelig å bli toppscorer

Og det er de lokale spillerne som blir bærebjelken i Odd-laget denne sesongen. Om det blir seriegull er usikkert, men det er hevet over enhver tvil at telemarkingene – i ekte Strømsgodset-stil – er i ferd med å bygge opp et godt lag bestående av unge talenter.

Vi kunne nevnt dem i fleng, men det tar for mye plass. Så godt som hele laget består av unge telemarkinger.

- Det som er viktig, er at ungguttene stadig blir et år eldre. Den erfaringen de har fått er veldig bra for dem. Det kan slå bra ut i år.

- Selv har du fått en ny konkurrent i Henrik Kjelsrud Johansen?

- Det er veldig bra, det. Det gir bare ekstra motivasjon med en unggutt som vil ta plassen min. Det var absolutt for tynt på topp.

At Frode Johnsen blir toppscorer i Tippeligaen på nytt, tror imidlertid ikke hovedpersonen selv på.

- Det er svært lite sannsynlig. Det er vanskelig å bli toppscorer i Tippeligaen, spesielt to år på rad, og spesielt når man er 40 år. Men det er ikke det jeg går for heller. Om jeg gjør en god jobb for klubben og scorer ti mål, er jeg meget fornøyd med det.

- Elendig tips

- Hvor havner Odd på tabellen i år?

- Jeg tror vi blir blant de fem-seks beste.

- Nettavisen tipper dere på 8.-plass.

- Elendig tips.

- Du mener det?

- Hehe, neida. Det er ikke så stor forskjell på det dere sier og det jeg sier. Man skal ha litt flyt for å havne blant de fem-seks beste. Men det er fullt mulig. Vi kan vinne en hvilken som helst kamp.

Vår analyse av Odd:

Kontinuitet er stikkordet hos Odd, noe som ofte har gjenspeilet seg i overgangsmarkedet: klubben har sjeldent vært den mest aktive på denne fronten. I år brygger det imidlertid til optimisme i Skien.

Telemarkingene har kvittet seg med Snorre Krogsgård og Mattias Andersson, som begge slet med liten spilletid på kanten sist sesong. I tillegg valgte høyrebacken Niklas Gunnarsson å dra til Vålerenga etter sist sesong. Inn har den finske backen Jarkko Hurme (fra TPS) og spissen Henrik Kjelsrud Johansen (Haugesund) kommet, mens den virkelige godbiten kom denne uken. Da ble den tidligere publikumsyndlingen Chukwuma Akabueze – bedre kjent som «Bentley» hentet til sitt andre opphold i klubben.

Stammen i laget er uansett den samme som i fjor plukket bra med poeng på høsten. Og det er mye spennende på ferde i Odd.

På keeperplass er Odd et av de best rustede lagene i Tippeligaen. André Hansen er definitivt i toppsjiktet i serien hva keepere angår, og bak ham finner vi 18-åringen Sondre Rossbach som gjennom sju seriekamper i fjor høst viste hva som bor i et av landets største keepertalenter.

Forsvarsrekka er ikke mindre imponerende. En spiller som Emil Jonassen (21), ønsket av Strømsgodset, er et stort talent på venstrebackplass. Ikke desto mindre ser det ut til at han mister plassen til et yngre talent, nemlig Thomas Grøgaard (20). Steffen Hagen og Fredrik Semb Berge er et godt midtstopperpar, mens Lars-Kristian Eriksen og nyankomne Jarkko Hurme skal konkurrere om høyrebacken. Det er først og fremst i midtforsvaret at stallen ser tynn ut; eneste konkurrent til Hagen og Semb Berge er 19-åringen Vegard Bergan, som har imponert i treningskampene, men som fortsatt har til gode å bli matchet skikkelig.

Med Dag-Eilev Fagermos 4-3-3-system har Odd-treneren mange å velge mellom på midtbanen. 20 år gamle Fredrik Oldrup Jensen styrer som regel skuta på midten, mens Jone Samuelsen, Herolind Shala, Fredrik Nordkvelle, Håvard Storbæk og Christer Kleiven må gjøre opp om de to indreløperrollene.

Kantrollene er også jevnt besatt, og skiensfolket håper at lovende Elba Rashani skal ta ytterligere noen skritt og servere Frode Johnsen de innleggene han trenger for å bli toppscorer nok en gang. Med Bentley tilbake har laget også en spiller som kan skape noe ut av ingenting – en mangelvare på Skagerak Arena de siste sesongene.

Det er på topp at Odd ser tynnest ut. Det er tøft å si, med Tippeligaens toppscorer sist sesong fortsatt med på laget. Men Frode Johnsen er 40 år, og det finnes grenser for hvor lenge selv en evigung fyr som han holder nivået i Tippeligaen. Dersom 40-åringen kommer inn i en måltørke, er det bare det ubeskrevne bladet Henrik Kjelsrud Johansen (20) som er alternativet.

Det som er tydelig, er at Odd gjør en kjempejobb med talentarbeidet i klubben. Telemarkingene er kanskje best i landet på å utvikle talenter, med mulig unntak av Strømsgodset. Spørsmålene er hvor høyt disse ungguttene, ledet av en 40 år gammel hærfører på topp, kan føre Odd på tabellen.

Det er først og fremst usikkerheten på topp som gjør at Odd ikke blir å finne i toppsjiktet i år heller. Om ikke Frode Johnsen putter tosifret i år, er det vanskelig å se hvem andre som skal bøtte inn Odds mål. Etter en ujevn Brann-karriere og et direkte ødeleggende opphold i Kina, trenger dessuten Bentley tid på å spille seg til den formen han tidvis viste sist han var i Skien. Defensivt ser det bra ut, men 0-0-kamper har sjeldent ført til seriegull.

Vi tror Odd tar en trygg åttendeplass i 2014.

Plusser:

+ Som allerede nevnt; kontinuiteten. Alle vet hva slags fotball Fagermo vil ha Odd til å spille.

+ Det defensive generelt, og keeperplassen spesielt. Odd kommer ikke til å slippe inn mange mål i år.

+ De unge gutta har blitt et år eldre. Før eller senere kommer resultatene av det langsiktige arbeidet i talentfabrikken i Skien.

+ Bentley er tilbake, en uforutsigbar spiller. Han alene kan trekke et firesifret antall ekstra publikummere til Skagerak Arena.

+ Yngvar Borgersen. Hvem, sa du? Lotto-millionæren, som allerede har sørget for at Fredrik Semb Berge blir værende i Odd inntil videre. Senere tilbød han Morten Fevang jobb i klubben etter endt spillerkarriere, og nå har han fått Bentley på plass i Skien – og samtidig lovet at unggutta blir værende med mindre det kommer gigantbud på bordet.

Minuser:

- En relativt stabil, men liten økonomi. Odd har et av de laveste budsjettene i Tippeligaen. Og la oss være ærlige: økonomi betyr noe selv i norsk fotball.

- Spissplassen. Frode Johnsen levere igjen om Odd skal henge med i toppen. Det er vanskelig for en 40-åring, selv om han greide det i fjor.

- I 2007, da kampen sto om tilværelsen i Tippeligaen, samlet Skagerak Arena fulle hus. Etter det har arenaen sjeldent vært mer enn halvfull på søndagene. Engasjementet i Skien må opp.

- De siste par sesongene har Odd hatt store startvansker, og slitt rundt nedrykksstreken helt fram til sommeren. Den tendensen bør snues om man skal håpe på suksess i Telemark.

Se opp for: Elba Rashani (20)

Vi har nevnt ham før i Nettavisen, og 20-åringen fra Bø i Telemark (fyller 21 i mai) har tatt jevne skritt i løpet av sine fire år i Odd. Over 20 aldersbestemte landskamper viser også at det bor potensial i gutten. Men det var først i fjor høst at unggutten begynte en ny trend: å score mål – en trend som har fortsatt inn i vårens treningskamper. Fra sin venstrekantposisjon er Elbas viktigste oppgave å servere gode innlegg til Frode Johnsen, men et jevnt antall nettsus kan gjøre livet enda lystigere i Odd denne sesongen.

Dag-Eilev Fagermo om tipset:

- Kunnskapsløshet.

Her finner du alle tabelltipsene.

Kommentarer til denne saken