Foto: Clive Brunskill / Getty Images (2013 Getty Images)

Dette blir en tung sesong for United

Manchester United får nok med å kvalifisere seg for Champions League.

Kommersielt

Her finner du Nettavisens tabelltips for PL 2013/14.

Manchester United Football Club
Grunnlagt: 1878
Hjemmebane: Old Trafford (75 731)
Rival: Liverpool, Manchester City
Plassering 2012/13: Seriemester

Manager: David Moyes
I Norge sier vi at man hopper etter Wirkola. I Premier League kan det fort bli et uttrykk å være manager etter Ferguson. Noen vil sikkert prøve å diskutere det, men Ferguson har vært den beste manageren i England de siste tjue årene. Moyes har gjort en veldig god jobb som Everton-manager, men han skal nå styre en mye større skute. Omtrent som å gå fra en vestlandsferje til et cruiseskip, med all respekt for Everton. Hvis Everton klarte en plassering blant de åtte beste var det en god suksess. United må vinne.

Moyes er allerede under press. Han startet i jobben tidlig i sommer, og det tok ikke lang tid før kravet om forsterkninger ble så stort at han gikk offentlig ut med interessen for Cesc Fabregas for å lette på trykket. Det ga noen ukers arbeidsro, men vil i realiteten slå negativt ut, for nå er fansens og pressens forventninger enda større.

Spillere inn:
Guillermo Valera (Penarol)

Spillere ut:
Sean McGinty (Sheffield United)

Reece James (Carlisle, lån)

Frederic Veseli (Ipswich)

John Cofie (Barnsley)

Reece Brown (Watford)

Luke McCullough (Doncaster Rovers)

Ryan Tunnicliffe (Ipswich, lån)

Michele Fornasier

Luke Giverin

Luke Hendrie

Gyliano van Velzen

Paul Scholes

Vurdering av overganger:
David Moyes har sagt at United skal kjøpe spillere. Det har de ikke gjort, om man ikke regner den unge Valera med. Han kan kanskje få noen sjanser i sesongen som kommer, men vil nok ikke være en viktig brikke.

Ut har kun en viktig spiller gått. Paul Scholes, som igjen har pensjonert seg. Ellers er det i skrivende stund ingenting å melde.

Målvakter:
David de Gea fikk mye tyn i starten av sin karriere i Manchester United med flere tabber og en del rart spill. En stund så det ut til at han kunne miste plassen til tidligere Aalesund-spiller Anders Lindegaard. Noe han for så vidt også gjorde en liten periode sist sesong, etter at de Gea fikk problemer med en visdomstann. Lindegaard var grei, men overbeviste vel ikke, og de Gea er nok det klare førstevalget. Så får man se om man får en sesong uten de altfor store tabbene, med tanke på erfaringen han nå har i Premier League er det i hvert fall sannsynlig. Ben Amos var utlånt en periode i fjor, men er kanskje tiltenkt rollen som tredjekeeper i år.

Det er ikke mange utenom United-fans som vil si at de Gea er den beste målvakten i Premier League. Han kan bli det, men han er det ikke. God er han, og blant de bedre.

Forsvar:
United var ikke blant lagene som slapp inn flest mål forrige sesong, og selv om 5 av baklengsmålene kom i siste kamp etter at seriegullet var avgjort så ble det til tider en god del baklengs. Faktisk slapp United inn like mange mål som Liverpool på en 7.-plass.

Rafael er et offensivt underverk, og har også blitt bedre på det defensive på høyrebacken. Det er flere engelske eksperter som rangerer han som den beste på sin plass i Premier League.

Sentralt har United Rio Ferdinand, som fyller 35 år i november. Han skrev en ny ettårskontrakt i sommer, men det er vel sannsynlig at dette kan bli hans siste sesong i klubben. Ferdinand er utvilsomt en god midtsopper, men som alle andre begynner han også å merke alderen.

Det var Jonny Evans som spilte oftest sammen med Ferdinand i fjor. Evans er en av de spillerne som få utenom United-klanen skjønner helt hva gjør hos en seriemester. Det synes nok de fleste United-fans at er helt greit. Evans er god, men samtidig er han kanskje ikke en av toppstopperne i England.

Phil Jones fikk en liten brems i sin United-karriere sist sesong, men han har vist at det bor en god forsvarsspiller/defensiv midtbanespiller i kroppen hans. En god forsvarsspiller er også Chris Smailing, og det kan fort være han får sitt skikkelige store gjennombrudd på United i år. Han startet i hvert fall mot Sevilla i treningskampen deres (tap 1-3) og kom tidlig inn i Community Shield etter at Rafael ble skadet (Jones startet sentralt, men ble flyttet ut på backen). Rafael er for øvrig ute til midten av september.

Vidic spilte bare 18 kamper i fjor. Hadde det ikke vært for en skade ville det vært flere. Hvis det skranglete kneet hans holder kommende sesong er nok det bra for United, og ikke så bra for motstanderne.

Nederlandske Alexander Büttner kom til United foran forrige sesong, og er vel backup for Patrice Evra på venstrebacken.

At United hadde noen forsvarsproblemer i fjor skyldtes skader og et midtforsvar som ikke fikk satt seg. Det kan bli bedre i år, men samtidig er det også hos United en liten klasseforskjell på de klareste førstevalgene og andrevalgene.

Midtbane:
I seieren mot Wigan stilte United med Wilfried Zaha, Michael Carrick, Tom Cleverly og Ryan Giggs(107 år). Akkurat hvordan midtbanefireren til United vil bli skrudd sammen, er nok usikkert, og vil variere. Det er i hvert fall nok å ta av: Nani, Anderson, Ashley Young, Darren Fletcher, Antonio Valencia og Shinji Kagawa i tillegg til de fire som startet.

Likevel er det en midtbanespiller mange fans og Moyes selv mener United trenger (Fabregas). Det er kanskje riktig, for det som mangler er vel den store kreative profilen som man kan være sikker på at i hver kamp vil gi de riktige pasningene til Van Persie. Noen fans av de rødsvarte fra Manchester vil kanskje mene at man har Nani, Young etc... men det er også spillere som har en like stor avknapp som påknapp.

Uansett blir nok det også i år et mareritt å kjøpe midtbanespillere fra United, det vil variere hvem man stiller med - og hvis man ikke handler roteres det garantert fra kamp til kamp litt basert på hva slags kamper man har. Så får det være at det ikke er mange nok som skjønner hvor god Michael Carrick er, og er du United-fan bør du vel håpe at Zaha beholdes i United i sesongen som kommer og ikke går på lån.

Angrep:
Robin van Persie. Gi den mannen en ball og det blir mål. Han har laget 56 seriemål de to siste sesongene (for Arsenal og United). Den 30 år gamle spissen er vel omtrent på høyden av sin karriere, og holder seg han skadefri, er det lav odds på at han blir toppscorer neste sesong.

United har også Danny Welbeck, som er veldig god. Javier Hernandez har vel for det meste blitt brukt som innbytter i United, men han lager nå mål for det. Ofte.

Og så har du Wayne Rooney, i hvert fall foreløpig.

Mange snakker om angrepet til Manchester City, men laget fra samme by har også et virkelig imponerende angrep.

Vårt tips: 4.-plass
Vi tipper at fjorårets seriemester vil havne på en fjerdeplass i år. Det er noen grunner til det, selvfølgelig nok. For det første: Alex Ferguson fikk alltid mer ut av spillerne enn noen andre kunne ha klart. Hans geniale fotballforståelse gjorde at han visste akkurat hva en spiller kunne gjøre og ikke kunne gjøre, og la opp spillernes rolle etter det. Moyes har mange egenskaper, og har klart å skape mye nestengull av gråstein. Det er likevel som vi skrev over en litt annen jobb å lede United enn Everton, og når spillerne på laget begynner å snakke om «å hjelpe manageren» lyser det røde faresignal både her og der.

Laget imponerte riktignok med en gang de giret om i Community Shield mot de svært dårlige treningskampene, men det var mot svak motstand.

For det andre: Lagene rundt United, og mest de vi tipper over United, har blitt kraftig forsterket. Det er ikke sikkert at United den kommende sesongen spiller like mange kamper hvor de egentlig ikke spiller godt, men klarer å ro i land tre poeng til slutt.

Stallen til United er god, men får Moyes like mye ut av den som Ferguson? Vi tror svaret er nei, og med det hellet han har hatt på overgangsmarkedet til nå ser det heller ikke ut til å bli en bedre stall.

Ett siste element: United har en marerittstart på årets sesong. Man starter borte mot Swansea (1-1 i fjor, og Swansea har forsterket seg kraftig), så hjemme mot Mourinhos Chelsea før man reiser til Anfield for å spille mot Liverpool (en kamp United ikke liker, men som de vant 2-1 i fjor). Går alt galt kan United stå med 0 poeng etter tre kamper.

Her finner du Nettavisens tabelltips for PL 2013/14.

Nettavisen følger overgangsvinduet direkte her.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus