Dette blir vinneren av Premier League 2013/14

Vi tror årets Premier League står mellom to lag. Manchester City og Chelsea

Kommersielt

Her finner du Nettavisens tabelltips for PL 2013/14.

Vi har gått igjennom 18 lag i Premier League, ett og ett. For å tippe vinneren har vi tatt de to lagene vi tror kommer helt øverst, og sammenlignet dem. Konklusjonen er nederst. Samtidig kan vi med en gang si at vi tror det blir veldig jevnt mellom Chelsea og Manchester City.

Chelsea F.C.
Grunnlagt: 1905
Hjemmebane: Stamford Bridge (41 837)
Rivaler: Fulham, QPR, Arsenal, Tottenham
Plass 2012/13: 3.plass

Manchester City
Grunnlagt: 1880
Hjemmebane: City of Manchester Stadium (47 726)
Rivaler: Manchester United
Plass 2012/13: 2.plass

Under går vi igjennom de to lagene, og gir ett terningkast til hvert av områdene. Det er ikke en fasit hvis du summerer opp terningkastene, men en vurdering av totalen (enkelte faktorer er viktigere enn andre) som gjør at vi plasserer ett av lagene øverst.

Overganger:

Chelsea

Inn: Andre Schürrle (Bayer Leverkusen), Marco van Ginkel (Vitesse Arnheim), Christian Cuevas (O'Higgins), Mark Schwarzer (Fulham), Stipe Perica (NK Zadar)

Ut: Jeffrey Bruma (PSV Eindhoven), Amine Aflane (Energie Cottbus), Adam Coombes (Notts County), Ben Gordon (Ross County), Rohan Ince (Brighton), Ross Turnbull (Doncaster), Patrick Bamford (MK Dons, lån), Thibaut Cortois (Athletico Madrid, lån), Todd Kane (Blackburn, lån), Marko Marin (Sevilla, lån), Oriol Romeu (Valencia, lån), George Saville (Brentford, lån), Patrick van Aanholt (Vitesse Arnheim, lån), Daniel Pappoe (Colchester, lån), Milan Lalkovic (Walsall, lån), Florent Malouda (Trabzonspor), Sam Walker (Colchester, lån), Christian Cuevas (Vitesse Arnheim, lån), James Ahston, Samuel Bangura, Yossi Benayoun, Aziz Deen-Conteh, Tom Howard, Archange Nkumu, Notei Nortey, Paulo Ferreira

Manchester City

Inn: Fernandinho (Shaktar Donetsk), Stevan Jovetic (Fiorentina), Jésus Navas (Sevilla), Alvaro Negredo (Sevilla)

Ut: Carlos Tévez (Juventus), Jeremy Helan (Sheffield Wednesday), Maicon (Roma), Wayne Bridge (Reading), Ryan McGivern (Hibs), Roque Santa Cruz (Malaga), Kolo Touré (Liverpool), Karim Rekik (PSV Eindhoven, lån), Reece Wabara (Doncaster, lån), Filippo Mancini

Manuel Pellegrini
Den 59 år gamle Pellegrini kommer fra sjefsjobben i Málaga. Han har tidligere vært manager i Real Madrid (han ble erstattet av Jose Mourinho), Villarreal, River Plate og San Lorenzo samt en del lag i sitt hjemland, Chile.

Hans jobb i Málaga har vært spesielt imponerende hvor han med relativt små ressurser klarte å få gode resultater, og bakgrunnen for at han fikk jobben i Real Madrid - hans innsats i Villareal - står det også respekt av. I Real Madrid var han nesten i en konstant krangel med ledelsen, og resultatene ble ikke alt for gode.

José Mourinho
The Special One ble 50 år gammel i januar. Etter tre år i Real Madrid, med et stopp i Internazionale, er han nå tilbake i Chelsea.

Sist han var i klubben vant han Premier League to ganger, en FA-cup og to ligacuper. Han har aldri tapt en hjemmekamp i Premier League, og det er nok ingen tvil om at han vært savnet i Chelsea etter at han forlot klubben. Visstnok hadde han den gangen kranglet en god del med Roman Abramovitsj, men det uvennskapet - om det var der - har nok lagt seg nå. Skulle Chelsea-fansen ha valgt manager selv, hadde de nok valgt nettopp Mourinho.

Målvakt: Joe Hart

Den 26 år gamle engelske landslagsmålvakten Joe Hart er en virkelig god målvakt, men han er ikke den beste målvakten i Premier League. At han har vunnet Premier Leagues Golden Glove tre sesonger på rad kan også ha med å gjøre at han spiller med et veldig godt forsvar foran seg. Det betyr selvfølgelig ikke at han ikke er blant de aller beste målvaktene i Premier League - for det er han. Bare ikke den aller beste.

Reserver er RIchard Wright og Costel Pantilimon, begge gode.

Målvakt: Petr Cech

Cech var utvilsomt den beste målvakten i Premier League en stund, og er fortsatt blant de aller beste. 31-åringen har lang erfaring (han har vært i Chelsea siden 2004), og det kommer godt med. Cech har nå rundet 100 landskamper for Tsjekkia.

Den beste reservemålvakten i Chelsea er på utlån til Athletico Madrid. Inn har evigunge Mark Schwarzer kommet for å sitte på benken. Det er sikkert greit for en 40-åring. Chelsea har også Henrique Hilario, som skrev ny kontrakt 1.august.

Backer

Pablo Zabaleta har nok rettmessig et klippekort på høyrebacken. Han startet 39 kamper i fjor. Micah Richards stepper inn hvis Zabaleta blir skadet eller trenger hvile. (Maicon startet sju kamper i fjor, men er borte nå).

På den andre backen har City Gaël Clichy og Alexandar Kolarov. Clichy er vel førstevalget, men Kolarov hadde nok spilt fast på de fleste andre lag i Premier League.

Noe backproblem har er det i hvert fall ikke hos City.

Backer

Cesar Azpilicueta fikk flest kamper sist sesong på høyrebacken mens Ashley Cole startet oftest på venstrebacken. Cesar debuterte også for Spania i løpet av sesongen som gikk, og den raske høyrebacken er en virkelig rising star.

Branislav Ivanovic spilte flest kamper som midtstopper sist sesong, men er også mer enn en habil høyreback. Ryan Bertrand har vært koblet vekk fra Chelsea i sommer, men han er fortsatt i klubben og kjemper vel med Cole om en venstrebackplass. Det eneste bittelille spørsmålstegnet er Cole, og hans alder.

Midtstoppere

Vincent Kompany er en av de beste, om ikke den beste stopperen i Premier League, men slet med en lei kneskade sist sesong. Er han tilbake for fullt blir det viktig for City.

Matija Nastasic har også vært skadeutsatt, og er i skrivende stund på skadelisten hos Physioroom. 20-åringen er likevel ett av de aller største stoppertalentene i verden.

Joleon Lescott er en god Premier League-mann å ha. Erfaringen er det ingenting å si på, og han vil nok steppe inn hvis skadene skulle dukke opp. Micah Richards kan også spille midtstopper.

Det eneste problemet til City er skadene til Kompany/Nastasic. Hvis man styrer unna det er det toppklasse, og Lescott er fortsatt god nok. Trekket fra en sekser er skadene, og det faktum at hvis det virkelig skulle være ille ute med Kompany/Nastasic og begge er ute så er det kanskje ikke like toppklasse med Richards/Lescott.

Midtstoppere

Det var Gary Cahill og David Luiz som fikk flest kamper som midtstoppere for Chelsea i fjor. Kaptein John Terry fulgte på en tredjeplass i antall kamper. Den nå 32 år gamle Terry merket farten til noen spisser enkelte ganger i fjor.

Gary Cahill er for øvrig vårt spørsmålstegn hos Chelsea: Er han virkelig god nok?

Og hva med David Luiz som har blitt koblet bort i sommer? Er han også defensivt trygg nok?

Mot Real Madrid spilte Cahill og Terry, det ble tre baklengs. Ikke bare de to sin skyld, men skulle man plukke ut ett problemområde for Chelsea kan det være midtforsvaret.

Mourinho satser hardt på organisering og hans lag bruker ikke å slippe inn alt for mange mål, så det er litt oppe i det blå hva som skjer sentralt i forsvaret til Chelsea.

Midtbane

Gareth Barry startet 37 kamper for City i fjor, mens Javi Garcia fikk 24. Barry har kanskje begynt å merke alderen han også, mens Garcia nok vil prøve å kjempe seg til et førstevalgsstempel så han kan kjempe om landslagsplass for Spania. Så er det også et spørsmål om nyinnkjøpte Fernandinho skyver begge ut av laget.

Ut av laget går nok ikke Yaya Touré. 42 starter sist sesong, og han har vel det sikretste klippekortet på City med unntak av Joe Hart. Jack Rodwell startert for øvrig 6 kamper i denne posisjonen sist sesong.

Ellers blir det vel plass til David Silva og Samir Nasri/James Milner (mot Arsenal spilte de en omgang hver). Det kan også være at Stevan Jovetic blir brukt som offensiv midtbane/kant. Det skal også bli spennende å følge Jesus Navas.

For Scott Sinclair virker det langt fram til en plass på laget. Vi gir en femmer av kun en grunn: Hvor god blir Fernandinho i Premier League? Det var det eneste vi fant.

Midtbane:

Sist sesong spilte Frank Lampard og Ramires relativt fast. Jon Obi Mikel hadde 32 starter mens Ramires hadde 32.

På kantene vil nok Eden Hazard og Juan Mata være ganske så greie kort på hånda. Mata kan også figuere i den fremskutte playmakerrollen, der han var blant de ypperste, om ikke den beste, i Premier League sist sesong. Chelsea trylle fram Oscar (Victor Moses fikk også noen kamper der i fjor).

Nyinnkjøpte Andre Schürrie kan også ta en kantrolle.

Michael Essien var utlånt til Real Madrid sist sesong, men kan nok kanskje få flere sjanser under samme manager som han hadde da. Essien har lenge vært en av Mouirnhos mest betrodde spillere.

Nyinnkjøpte Marco van Ginkel fikk prøve seg mot Real Madrid (han ble byttet ut med Essien).

Alt i alt har Chelsea en midtbane med så mye fotball i seg at det må være ganske mange lag som misunner Mourinho i laguttak.

Angrep:

Toppscorer for City i Premier League forrige sesong var Edin Dzeko med 14 mål. Sergio Aguero hadde 12 (Carlos Tevez 11). Det var kanskje skuffende i antall mål, og City slet også litt med scoringene i enkelte kamper. 66 mål var 20 færre enn vinner Manchester United.

For å dekke inn forspranget har City hentet Stevan Jovetic og Alvaro Negredo. Med Aguero, Dzeko, Negredo og Jovetic på plass burde det være nok til både Champions League, cuper og liga.

Angrep:

Fernando Torres, Demba Ba og Romelu Lukaku. Og alt etter definisjoner kan også kanskje Hazard, Schürrle og Moses være med her. Offensivt er det kun ett problem for Chelsea: Kan Torres finne tilbake formen, og hvis ikke kan Ba være erstatteren - eller kan Lukaku slå igjennom for Chelsea i år?

Shürrle laget mål mot AC Milan og Lukaku har også scoret i oppkjøringen. Nå kan man samtidig si at med de offensive kvaliteten som finnes på midtbanen og det faktum at Mourinho synes det er helt greit å vinne 1-0 så er dette godt nok.

Starten:

Skal man vinne Premier League må man ha en god start på sesongen. City begynner hjemme mot Newcastle før de reiser til Cardiff og har så Hull hjemme. På papiret ganske fin motstand i starten. Spesielt når kamp fire er Stoke borte. Ikke før de 22.september spiller mot Manchester United møter man på papiret virkelig hard motstand.

Starten:

For Chelsea begynner det hjemme mot Hull og Aston Villa på tre dager. Så reiser man til Manchester og Everton. Akkurat det kan faktisk være en fordel. Å møte to lag med nye managere tidlig i sesongen bruker å være bedre å møte de senere i sesongen. Kampene skal uansett spilles. Likevel er det ikke lette kamper.

Slutten:

Southampton, Liverpool, WBA, Crystal Palace, Everton og West Ham er de siste kampene for City. Absolutt overkommelig selv om man skal to ganger til Liverpool by. Selv om det ikke er like stort rivaleri mellom City og Liverpool-lagene er fortsatt Manchester og Liverpool nabobyer.

Slutten:

Chelsea avslutter mot Stoke, Swansea, Sunderland, Liverpool, Norwich og Cardiff. Det eneste som kan være vanskelig er bortekampen mot Liverpool, eventuelt også Swansea. Uanset ikke en slutt på sesongen som skremmer noe særlig. Går det slik vi tror vil Chelsea ha en god del mer å spille for på Anfield enn Liverpool, blant annet.

Treningskampene

Man City - Supersport United 0-2
Man City - AmaZulu 1-2 (Milner)
Man City - South China 1-0 (Dzeko)
Man City - Sunderland 1-0 (Dzeko)
Man City - Milan 5-3 (Silva, Richards, Kolarov, Dzeko 2)
Man City - Bayern München 1-2 (Negredo)
Man City - Arsenal 1-3 (Negredo)

Treningskampene

Chelsea - Singha All-Stars 1-0 (Lukaku)
Chelsea - Malaysia XI 4-1 (Traore, De Bruyne, Lukaku, Moses)
Chelsea - BNI Indonesia All-Stars 8-1 (Hazard, Ramires 2, Ba, Terry, Traore, Lukaku)
Chelsea - Roma 2-1 (Lampard, Lukaku)
Chelsea - Inter Milan 2-1 (Oscar, Hazard)
Chelsea - Real Madrid 1-3 (Ramires)

Oppsummert:

Manchester City virker veldig sterke i år med klare forsterkninger. Det eneste spørsmålstegnet er hvor god Pellegrini virkelig er i Premier League. Vi tror Manchester City ender på en 2.plass. Jevnt blir det likevel.

Oppsummert:

Chelsea har Mourinho. Ingen spørsmålstegn ved manageren. Det eneste er angrepet, men det er også en diskusjon om hvor viktig det er. Vi tror Chelsea vinner, mest av alt fordi Mourinho styrer spakene med en så god stall. Det kan nesten ikke slå feil.

Her finner du Nettavisens tabelltips for PL 2013/14.

Nettavisen følger overgangsvinduet direkte her.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus