Gå til sidens hovedinnhold

Dette har topptreneren aldri opplevd

Før nå! Men kan det redde klubben hans fra nedrykk?

TIPPELIGATIPSET:
15.-PLASS: BODØ/GLIMT

51 år gamle Jan Halvor Halvorsen har vært et kjent fjes i norsk fotball i mange år. Halvorsen har fartstid fra klubber som Byåsen, Start, Sogndal, svenske GIF Sundsvall, Notodden, New York Red Bulls og nå leder han Bodø/ Glimt.

Som spiller hadde han også en lang karriere og var innom klubber som Brann, Start, Rosenborg, Hertha Berlin, Sogndal, AGF Århus, Eik Tønsberg og Jerv.

I hele 31 år har 51-åringen fra Bamble vært involvert i fotball, 18 av dem som trener, men det er likevel én ting han ikke har fått oppleve som lagleder.

- Første gang
Før nå, med Bodø/Glimt.

- Dette er første gang jeg har opplevd å ha en god sesong (Bodø/Glimt vant 1. divisjon i 2013) og ikke miste halve laget etterpå. Vi har fått beholde hele laget og bygge videre på det. Tidligere, når jeg har hatt suksess med et klubblag, har jeg opplevd å miste halve laget etterpå, sier han til Nettavisen.

Bodø/Glimt var faktisk overlegne i 1. divisjon sist sesong og vant serien med suverene 15 poeng. Det skjedde i Halvorsens første sesong med klubben.

Suksessoppskriften var enkel.

- Da vi kom inn, trykte vi på en del knapper. Det handlet om bevisstgjøring med tanke på trening, og det fungerte veldig bra for oss. Vi snakket mye om hva som var rett, og hva som var galt og hvordan vi ønsket å spille, sier han.

- Hva skal vi gjøre når vi har ballen? Hva skal vi gjøre når vi ikke har ballen? Vi har jobbet bevisst med slike ting og det har gitt resultater, sier Halvorsen.

- Angrepsfotball
I år venter Tippeligaen for den sjarmerende klubben fra Nord-Norge og treneren er klar på at det blir viktig å fortsette på samme måte som i fjor.

- Vi må ha fokus på grunnspillet. Vi skal være opptatt av hvordan vi framstår. Sist sesong var vi solide defensivt og gode framover. Vi slapp inn minst mål og scoret flest. Det ønsker vi å videreutvikle og målet er å berge plassen.

- Så dere vil spille underholdene?

- Vi vil spille angrepsfotball, men ha kontroll på den defensive strukturen. Det skal være underholdene. Vi skal være aggressive og organiserte. Vi må ha fokus på oss selv og det vi skal gjøre. Og glede oss til hver kamp.

Superduo
To av dem som skal hjelpe Bodø/Glimt i deres forsøk på å underholde det norske folk er den senegalesiske duoen Pape Ndiaye og Vieux Sané.

Duoen var blant de beste spillerne i 1. divisjon sist sesong og Halvorsen er helt sikker på at vi vil får se mer av disse gutta i 2014.

- De blir gode i år. Det har de vist gjennom vinteren, sier han selvsikkert.

- Ndiaye scoret 12 mål for oss i fjor, men viste også at han kan jobbe defensivt og spille fram andre. Det blir spennende å følge ham videre.

- Er du redd for at større klubber skal snappe dem opp?

- Nei, det kan jeg ikke tenke på. Vi har kun fokus på at de kommer til å gjøre det veldig bra for oss denne sesongen, sier Bodø/Glimts hovedtrener.

Hjemvendt sønn
I tillegg til gutta på midten er det også store forventninger til den hjemvendte sønn, Trond Olsen. Halvorsen er blant dem som venter mye av 30-åringen.

- Det var veldig viktig å få ham hjem. Han er en stor profil. Han har vært god over lengre tid og scoret masse mål. Vi er veldig fornøyd med å ha ham her.

- Han ønsket å komme hjem og er i en god alder. Han kan bidra. Han kommer til å bli viktig for klubben. Det er bra vi får hjem noen nordnorske spillere.

- Vil han prestere på toppnivå?

- Ja, det føler jeg meg veldig trygg og sikker på, sier Halvorsen til Nettavisen.

Toppscoreren
I angrep skal Olsen få leke seg i lag med blant andre Ibba Laajab. Den tidligere Vålerenga-spilleren slo ut i full blomst sist sesong og ble toppscorer i Glimt.

Laajab, som mange også kjenner fra futsallandslaget, har fortsatt til gode å vise sine kunster i den øverste divisjonen. 2014 kan fort bli året han slår til.

- Jeg kjenner Ibba veldig godt og han scoret en masse mål for oss i fjor. Han har tatt nye steg i vinter, så jeg tror han kommer til å få et gjennombrudd.

Laajab floppet i Vålerenga i 2012, og strålte heller ikke på lånopphold i Stabæk samme år. Treneren tror imidlertid spissen har en helt annen selvtillit nå.

- Jeg tror han er revansjlysten. Han gleder seg til sesongen og trives godt som spiss i systemet vårt. Vi har jobbet sammen tidligere og det kan være en fordel. Jeg kjenner ham godt. Han hadde lyst til å komme hit da vi spurte ham i fjor og her har han fått vise at han er en kjempegod fotballspiller, sier han.

- Trenger én til
Bodø/Glimt serieåpner hjemme mot Aalesund 30. mars. Trener Halvorsen føler at klubben er på rett vei, men håper å styrke stallen ytterligere før seriestart.

- Vi har det meste på plass. Jeg er fornøyd med oppkjøringen, men vi trenger kanskje en offensiv spiller til, sier den tidligere New York Red Bulls-treneren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Og stemningen i Bodø er det i hvert fall ingen ting å si på, skal vi tro Halvorsen. Klubben har ikke vært oppe i Tippeligaen siden 2009.

- Det er en veldig positiv atmosfære rundt klubben. Vi vant jo med 15 poeng i fjor og jeg merker at alle gleder seg til fortsettelsen. Hele byen er glad for at vi er tilbake i Tippeligaen, sier Jan Halvor Halvorsen til Nettavisen.

Vår analyse av Bodø/Glimt:
Bodø/Glimt var som nevnt overlegne i 1. divisjon i fjor og vant med 15 poengs margin ned til Stabæk på andreplass. Det lover selvsagt godt, men det er ingen garanti for kvaliteten til laget og vi tror Glimt kan få det tøft.

Det er nemlig stor forskjell på 1. divisjon og Tippeligaen og overgangen er ikke alltid like enkel å takle. Skal klubben ha håp om ny kontrakt må de såkalte stjernene levere varene. Det er imidlertid ikke så mange av disse stjernene.

Ibba Laajab scoret 17 ligamål i fjor, men er han god nok for Tippeligaen? I Vålerenga var han ikke det, men selvtilliten og posisjonen i klubben er trolig en litt annen nå. Vi er likevel ikke overbevist om at spissen vil ta Tippeligaen med storm. Nykommer Trond Olsen blir også en viktig brikke. Den hurtige angrepsspilleren må gå foran og levere varene fra første stund. Dette er varer han bare delvis klarte å levere under tiden i Rosenborg og Viking.

De mest spennende spillerne hos nykommeren i Tippeligaen er likevel duoen Papa Alioune Ndiaye og Vieux Yakhya Sané. Førstnevnte ble kåret til «årets spiller» i 1. divisjon i fjor, sistnevnte var nominert til samme pris. Dette er likevel to som fort kan bli aktuelle for større klubber i både Norge og utlandet og det er ikke sikkert Glimt kan si nei til et godt bud om det skulle komme.

Sentrale Christian Berg (dratt til FFK) er også borte fra laget som vant 1. divisjon i fjor og veteranen var en bærebjelke. Helhetsinntrykket er at bredden i stallen er litt for tynn, selv om det er et godt lag, som absolutt ikke vil bli noen kasteball på øverste nivå, hovedtrener Jan Halvor Halvorsen kan mønstre

Ja, Glimt har forsterket med folk som Brede Moe (på lån fra RBK), Christian Brix, Dominic Chatto og Lasse Staw, men hva disse kan bidra med er det for tidlig å si. Chatto er kanskje den mest spennende. Han har flere sesonger bak seg på øverste nivå i Sverige og bekler en sentral midtbanerolle.

På keeperplass er klubben godt rustet. Veteran Pavel Londak har mange års erfaring. Som nevnt har også Lasse Staw kommet inn fra Aalesund for å øke konkurransen.

I vinter har Glimt framstått som litt for lite kyniske både i angrep og forsvar, der 3-0-seieren over Tromsø kanskje skiller seg ut som et unntak. Skal det bli fornyet kontrakt i Tippeligaen, må Halvorsen få skikk på dette og helst kanskje forsterke begge lagdeler ytterligere før seriepremieren mot Aalesund.

1-0-tapet for Sandens i en treningskamp i vinter viser nok litt hvor landet ligger for Glimt. Det vil bli en kamp om hvert eneste poeng og en kamp for å overleve. Det er ikke umulig, men da må klubben ha marginene på sin side.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Trener Halvorsen begynner etter hvert å bli en rutinert herre og har helt klart hatt en positiv innvirkning på spillergruppen i klubben. Men holder stemningen seg like positiv om motgangen kommer? Det er som kjent noe helt annet å holde humøret oppe når ting går en imot. I det vi tror blir en jevn bunnstrid, der mange lag fort kan bli involvert, vil intern ro i klubben fort bli avgjørende.

Plusser:
+ Har en potensiel målscorer i Ibba Laajab.
+ Papa Alioune Ndiaye ble årets spiller i 1. divisjon i 2013
+ Rutinerte Trond Olsen har vendt hjem.
+ Mye optimisme rundt laget og det slipper skyhøye forventinger.

Minuser:
-
Uerfaren tropp. Flere har aldri prestert på tippeliganivå tidligere.
- For få kvalitetsspillere i angrep og forsvar.
-
Kan ikke måle seg med de beste ressursmessig.
- Har mistet kontinuitetsbæreren Christian Berg.
- Trener Halvorsen har tidligere rykket ned med både Sogndal og Start.

Se opp for:
Papa Alioune Ndiaye (23)

Han ble kåret til «årets spiller» i Adeccoligaen sist sesong og det er derfor helt naturlig at det er store forhåpninger til 23-åringen fra Senegal. Ndiaye var på banen i 27 av 30 ligakamper for Glimt i fjor og scoret 12 mål. Han var en sterk bidragsyter til at klubben rykket opp og vil trolig bli helt sentral også i 2014.

23-åringen har funnet seg godt til rette i en offensiv midtbanerolle, der han bidrar stort offensivt, men også defensivt. Han er god med ballen, har bra tempo, god fysikk og nese for mål. Han gjør også lagkameratene bedre og setter dem opp i situasjoner der de får både tid og rom til å lykkes.

Større klubber rundt om er nok allerede oppmerksom på denne juvelen og det spørs om Glimt får beholde ham ut sesongen. Ndiaye kom opprinnelig på lån fra Diambars i hjemlandet, men Glimt har senere gjort overgangen permanent og vil trolig kunne innkassere en god slump penger ved et eventuelt salg.

Vårt tips:
15.-plass.

Jan Halvor Halvorsen om tipset:
- Vi i klubben og styret har satt et mål om at vi skal berge plassen. Hva andre tipper, bryr vi oss ikke noe om. Vi ble jo ikke tippet til opprykk i fjor, heller.

Kommentarer til denne saken