Det var heller ikke så mange eksperter som hadde troen på at «TIX», eller Andreas Haukeland som han egentlig heter, skulle stikke av med seieren i den norske MGP-finalen. Både NRK og Dagbladet trillet terningen til en 1-er, mens låten fikk terningkast 2 av VG.

Men folket ville det annerledes.

Nå skal den tidligere «Paradise Hotel»-deltakeren representere Norge i den internasjonale Eurovision-finalen i Rotterdam i slutten av mai med låten «Fallen Angel».

Nå har Tix større sjanse til å vinne Eurovision

Kan han overraske igjen? Nå har Norsk Tipping satt ned oddsen fra 30 til 1 til 20 til 1. Det betyr at ekspertene som setter oddsen tror sjansene til Tix har økt, eller at Norsk Tipping har fått mer spill på Tix enn de forventet. Jo lavere en odds er, jo større er sannsynligheten for at noe skal inntreffe.

TIX står til 20 i vinnerodds hos Norsk Tipping for å vinne Eurovision Song Contest (ESC).

Det betyr at hvis du setter 100 kroner på at «TIX» vinner finalen vil du få igjen 2000 kroner, en nettogevinst på 1900 kroner.

Tror du Norge kommer til finalen får du oddsen 1.30, noe som betyr at ekspertene tror det er stor sjanse for at det skjer. Topp 10 gir oddsen 2.55, mens man gir lavere odds for at Norge og Tix ikke skal klare det med 1.40 i odds.

Du kan levere spill her

Dobbelt så stor favoritt som Norge

Samtidig, Litauen er større favoritt enn Norge, og har oddsen 10 til 1. Det betyr at ekspertene tror det er dobbelt så stor sjanse for at Litauens bidrag vinner enn at Tix gjør det.

Sang opprinnelig på norsk

«TIX» deltok opprinnelig med en norsk versjon av låten, kalt «Ut av Mørket», men til finalen fikk han hjelp til å oversette teksten til engelsk. Låten skal også fremføres på engelsk i Nederland.

Det første norske bidraget på engelsk kom i 1973. Da representerte Bendik Singers Norge med låten «It's Just a Game». Sangen kom på en sjuendeplass i Eurovision Song Contest 1973 og hadde tekst av Robert Williams.

Kommer Norge på topp 10? Du kan se oddsene på ESC her

Norsk debut i 1960

Årets finale i Rotterdam er den 65. i rekken i Eurovision Song Contest. Eller er den 64? Nederland vant nemlig i 2019, og landet skulle i utgangspunktet ha arrangert Eurovision Song Contest 2020, men Den europeiske kringkastingsunions (EBU) ble tvunget til å avlyse konkurransen for første gang i historien på grunn av koronapandemien i Europa.

Det som vi på norsk så ofte bare kaller Melodi Grand Prix startet i 1956.

Norge debuterte i den europeiske sangkonkurransen i 1960. Nora Brockstedts «Voi Voi» sørget for at vi fikk en god start. Den kom på fjerdeplass.

Norge har kun blitt bedre enn nummer fire i ESC fem ganger, tre av dem har vi vunnet.

I 1985 vant Bobbysocks med «La det swinge». Det skulle gå nøyaktig ti år før Norge tok en ny seier. Denne gangen var det gruppen Secret Garden med låten «Nocturne» som gikk til topps i musikk-konkurransen.

Den foreløpig siste norske vinneren er Alexander Rybak som trollbandet det europeiske musikkpublikummet med felen sin i låten «Fairytale».

Du kan spille på at TIX vinner ESC her

Norsk ESC-rekord

Men Norge har flere sisteplasser enn førsteplasser i Eurovision Song Contest. I 1963 kom den første sisteplassen. Anita Thallaugs Solhverv fikk null poeng.

Det er ikke alle forunt å oppnå 0 poeng i verdens største musikkonkurranse, men det har skjedd fire norske artister. Jahn Teigen opplevde det med sin legendariske «Mil etter mil» i 1978.

Selv om låten ble en kjempesuksess her hjemme, ble den ikke omfavnet av det europeiske publikummet.

Finn Kalviks «Aldri i livet» ble heller aldri noen suksess i Eurovision Song Contest. Den fikk smultring i finalen i 1981.

Den fjerde, og hittil siste som har reist hjem uten poeng fra ESC-finalen, er bergenseren Tor Endresen. Låten San Fransisco slo ikke an. Den fikk ikke et eneste poeng i 1997. Dermed har Norge en tvilsom rekord. Vi er det landet som flest ganger har fått null poeng i Eurovision Song Contest.

Blir «TIX» den neste som får null poeng?

Det gjenstår å se.