Gå til sidens hovedinnhold

En klar kapteinsfavoritt

Nå starter sesongens viktigste periode. Vi hjelper deg med planleggingen!

Forrige gameweek var en myk start på det som er FPL-sesongens mest intense periode. I løpet av de neste 32 dagene skal det spilles 8 ligarunder, og mang en sesong kan defineres av hvordan man manøvrerer seg gjennom dette programmet. Gameweek 14 innleder samtidig en uke hvor det spilles 3 runder på 8 dager, og som bringer med seg sesongens første midtukerunde. Om et par uker følger romjulen, med nye 3 runder på 8 dager. Legg så til at flere av lagene i perioden mellom den kommende uken og romjulen spiller Champions League, Europa League og/eller Ligacup, og man ser konturene av det som vil være en saftig kampbelastning for spillerne. Dette får også betydning for FPL, og jeg har i den anledning kort skrevet om hva jeg selv fokuserer på i slike perioder.

Med tett kampprogram følger økt risiko for skader, og økt sannsynlighet for rotasjon. I disse periodene er det viktig at man har spillere på benk som kan steppe inn for spillerne som hviles. Stallbredde er sjeldent viktigere enn i desember, og dekning på benk kan bety forskjellen på om man vinner eller taper terreng til miniligarivaler.

Den kommende perioden vil også tydeliggjøre viktigheten av å være tålmodig med bruk av transfers. Tett kampprogram og økt kampbelastning betyr færre treningsøkter og mindre informasjonsflyt om potensielle skadefravær. Jo mer fleksibilitet man har på transferfronten, desto lettere vil man kunne manøvrere seg ut av uforutsette skade- og suspensjonsfravær. Selv forsøker jeg, så langt det lar seg gjøre, å sitte med 2 free transfers inn i travle perioder. Med kamper tett i tett er det lett å bli fristet til å gjøre spontane bytter, men min erfaring er at tålmodighet ofte lønner seg i disse periodene.

Et annet tips for å håndtere det tette kampprogrammet er å sette seg godt inn i kommende fixtures. På den måten kan man planlegge eventuelle større endringer god tid i forveien. Et eksempel her er Harry Kane. Mange managere vil nok hente Kane inn til GW19, som for øvrig er runden som kickstarter romjulsprogrammet. For majoriteten av managere kreves det minst to transfers for å hente inn slike premiumspillere. Ved å gjøre seg godt kjent med kampprogrammet kan man sette opp en transferplan som kanskje lar deg hente inn Kane, eller andre premiumspillere, uten å måtte bruke mer enn 1 free transfer per uke.

Det siste tipset mitt er mer praktisk. Desember betyr julebord og juleselskap, ribbe og aquavit, sene kvelder og tilhørende sene morgener. Da er det fort gjort å forsove seg til FPL-deadline. Mitt tips? Sett laget til neste runde mens du ser første kamp i den pågående runden. Ikke utsett det, bare gjør det. Dersom pinnekjøttet og rødvinen setter deg ut av spill litt lengre enn planlagt går du i hvert fall inn i neste runde med riktig kaptein og rekkefølge på benk.

Men nok bekymring om kampbelastning, og frykt for å sove over FPL-deadlines. Hvor deilig er det ikke at vi fra og med lørdag kan kose oss med PL-fotball på TV 8 av de neste 10 dagene?

Oppover eller nedover

Oppover

Wilfried Zaha (6.6) har i flere sesonger vært en større FPL-favoritt enn hva tall og pålitelighet bør tilsi. Engelsk-ivorianeren har hatt en evne til å pådra seg skader akkurat idet kampprogrammet ser lysest ut, og har i tillegg en lei tendens til å surne fullstendig i kamper hvor ting ikke går hans vei. Og da følger gjerne et gult kort med på lasset. Likevel er han en spiller vi bør vurdere, eksempelvis som en potensiell Mount-erstatter. Palace har ligaens fineste sett med fixtures over de neste åtte rundene, og med unntak av en tur til Etihad i GW23 kan man egentlig sitte på Palace-spillere helt til gameweek 30. Zaha så livlig ut i forrige helgs møte med Liverpool, og fyrte blant annet av 5 skudd fra innenfor motstanders boks.

Roy Hodgson har bekreftet Joel Wards skadefravær. Martin Kelly (4.1) bør dermed få mye spilletid, akkurat i tide til Palace sitt flotte kampprogram.

Manchester City fortsetter å slite med skader. Sergio Agüero pådro seg det som nærmest er en årlig lyskeskade, noe som bør bety mer spilletid for Gabriel Jesus (9.5). Brasilianeren med det meget årstidsriktige navnet har levert målpoeng i samtlige kamper med 65+ spilte minutter, og kan vise til et fint målpoengsnitt i startede kamper. Med et eierskap på 1,8% kan Jesus være en sylskarp korttidsdifferential. Det må samtidig nevnes at Pep trakk frem både Jesus og Raheem Sterling som aktuelle Agüero-erstattere.

Danny Ings’ (6.0) fixtures over de neste fem rundene er såpass eventyrlige at han må nevnes i denne spalten. Tre hjemmekamper i løpet av de neste fire rundene, mot henholdsvis Watford, Norwich og West Ham, bør resultere i scoringer for den historisk sett svært skadeutsatte engelskmannen. Ings kan være en fin korttidserstatter dersom Tammy Abraham er ute noen uker.

West Ham har et lite keeperproblem. Roberto (4.4) har startet de siste seks ligakampene, og ser verre ut for hver uke som går. Kanskje får vi et keeperbytte snart? Med Fabianski ute kan det ligge an til en spillende 4.0-keeper i David Martin.

Apropos 4.0-spillere, Brandon Williams startet sin andre kamp på rad mot Sheffield United, og takket for tilliten med scoring og godt offensivt spill. Det er vanskelig å være trygg på om Williams har gjort venstrebackplassen til sin egen, og juleprogrammet er kanskje ikke riktig tidspunkt for å gamble på spilletid. Likevel bør en United-forsvarer til den prisen stå høyt på watchlist.

Spenningspunkter

Gameweek 14 kickstarter som nevnt ovenfor en uke med 3 gameweeks. Det er særlig to ting jeg er veldig spent på, og som jeg håper den kommende uken vil gi svar på.

Hva skal vi gjøre med Mason Mount? Forut for onsdagens kokoskamp i Valencia var jeg ekstremt trygg på at Mount starter helgens fine hjemmekamp mot West Ham. Nå som Mount har blitt benket i to strake kamper er jeg litt mindre trygg. Likevel er mitt tips at Mount starter mot West Ham. Som Mount-eier tror jeg Lampard prioriterte defensiv trygghet på Mestalla, og at enten Kovacic eller Jorginho må vike til fordel for Mount i lørdagens møte med det som til nå i år har vært ligaens nest svakeste forsvar. Mount har kun én assist på de fem siste kampene, og med Christian Pulisic, Wilfried Zaha, Anthony Martial, James Maddison og halve Spurs som potensielle erstattere er det lett å forstå at mange velger å bytte ham ut. Selv syntes jeg det er vanskelig å forsvare å bruke et bytte på å ta ham ut før helgens fine fixture, men det ser ut som dette blir siste tur med Mount.

Liverpool leder ligaen, og ser nærmest uslåelige ut. Dessverre for FPL-managerne som har satset på Pool-forsvarere er det ikke den defensive stabiliteten som har æren for det. I hvert fall ikke så langt. 2 clean sheets på 13 ligakamper er langt unna det man forventet før sesongen, og et godt stykke unna det man forventer fra såkalte «premium-forsvarere». Spørsmålet er om vi kan forvente at Liverpool snører igjen bakover? Det er verdt å ha i bakhodet at Liverpool kun har sluppet inn 11 mål, og at Pool i fire av ligakampene slapp inn sitt eneste baklengsmål etter at minst 80 minutter var spilt (mot Crystal Palace, Leicester, Arsenal og Southampton). Det kan også nevnes at baklengsmålet mot Newcastle kom på det eneste skuddet på mål Liverpool slapp til. Fra mitt ståsted tegner dette et bilde av et forsvar som har kort vei til tydelige forbedringer. Men, de offensive bidragene fra Andy Robertson og Trent Alexander-Arnold er uansett såpass imponerende at prislappen i stor grad forsvares selv uten jevnlige clean sheets. Robbo, med seks målpoeng på ni kamper er i kjempeform. For TAAs del har uttellingen vært dårligere. Men, mye tyder på at det kun er et spørsmål om tid før det løsner for ham. Selv mener jeg begge Pool-backene er season keepers. Kanskje gir den neste uken noen indikasjoner på om clean sheets er på vei.

Smått og godt

Raheem Sterling s prestasjoner fortsetter å være et hett FPL-emne, og det finnes flere teorier om hvorfor Raz sliter, og om hvordan Jesus’ inntreden i laget vil hjelpe ham. At Sterlings FPL-prestasjoner har dalt er det liten tvil om, noe Fantasy Football Hubs sammenlikning illustrerer.

FPLSalahs oversikt over bookmakernes clean sheet probability for gameweek 14 er alltid interessant lesning.

Ukens kapteinsalternativer

Ny uke og ny gameweek med Jamie Vardy på toppen av kapteinsrankingen. Vardy har vært i elektrisk form siden gameweek 7, og ser ikke ut til å til bremse ned med det første. Snarere tvert i mot. Den pensjonerte landslagsspissen produserte fantastiske tall i borteseieren mot Brighton, med en xG på enorme 2.41, 5 store målsjanser og 6 skudd fra innenfor motstanders boks som høydepunktene. I tillegg leverte han en xA på 0.62. Vardy kan vise til ligaens klart beste xG over de siste fem rundene (5.67, etterfulgt av Rashfords 3.96), og topper også ligaen i antall store målsjanser (10) og skudd på mål (13). Kun Raul Jiménez har flere skudd fra innenfor motstanders boks i samme periode. Det er vanskelig å se forbi den formen når man velger ukens kaptein. Til helgen venter et Everton-lag som statistisk sett har fremstått solide defensivt, og som overraskende nok kan vise til ligaens laveste expected goals conceded i bortekamper (6.53). Realiteten er likevel at Vardy møter et Everton-lag som henger i tauene, og som fort kan gå inn i juletiden med en ny manager.

Vardys hovedutfordrer til armbåndet er ikke overraskende Sadio Mané. Senegaleseren, og rekkekamerat Mo Salah, tar imot et Brighton-lag som har sluppet til delt flest store målsjanser på bortebane (22, sammen med West Ham). Mané er i fin form, med fire målpoeng på de siste tre kampene, og ser ut som en spiller man kan forvente jevnt med returns fra. Salah har på sin side slitt med en ankelskade som satte ham ut av spill i to av de siste fem ligakampene. Salah leverer gode tall når han spiller, noe som illustreres av at egypteren over de siste 7 rundene er å finne blant ligaens fem beste spillere målt i antall totale skudd, skudd på mål og skudd fra innenfor motstanders boks. Det til tross for å ha spilt to kamper mindre enn «konkurrentene». Brighton-forsvaret går en travel lørdag ettermiddag i møte om Salah endelig er kvitt ankelproblemene.

Tre scoringer i borteseieren mot West Ham ble fulgt opp av fire scoringer i snuoperasjonen hjemme mot Olympiacos på tirsdag. Jose Mourinho har fått en fin offensiv start på sin Spurs-karriere, og både Harry Kane og Heung-Min Son er gode kapteinsalternativer i hjemmekampen mot Bournemouth. Begge registrerte en xG på 0.6 i seieren over West Ham, og begge leverte målpoeng i midtuken. Den koreanske superstjernen Son skiller seg litt fra Kane ved å levere en god xA (0.92 mot West Ham) i tillegg til måltrusselen. Det er fremdeles tidlig i Mou-prosjektet, men de to første kampene tyder på at Spurs-assets absolutt er tilbake på FPL-menyen.

Med to målpoeng på seks kamper kan det vanskelig påstås at Pierre-Emerick Aubameyang forsvarer prislappen sin (11.0). Dersom man likevel eier Auba, noe 23.2% av managere gjør, er dette en uke man må vurdere å gi ham kapteinsbåndet. Arsenal reiser til Carrow Road for det som best kan sammenliknes med et togvrak. Du vet det blir rotete, og du har egentlig ikke lyst til å se det. Likevel klarer man ikke å se vekk. Jeg vet ikke hva jeg forventer fra denne kampen, men det er i hvert fall ikke kompetent forsvarsspill.

Det har gått litt trått for Manchester City den siste tiden, og all praten om Sergio Agüeros skade og Raheem Sterlings manglende målform kan føre til at man glemmer at City fremdeles er ligaens klart mest målfarlige lag. Til helgen reiser The Citizens til St. James’ Park for å møte Steve Bruces mannskap. Overraskende nok har City slitt med å score mål i bortemøtene med Newcastle, og man må faktisk tilbake til 17. august 2014 for å finne sist City scoret mer enn ett mål i tilsvarende oppgjør. Både Sterling og Kevin De Bruyne er kapable til å levere både to og tre målpoeng i enhver kamp, men spørsmålet er om gameweek 14 best brukes til å samle mer info om hvordan City vil se ut de kommende uken?

Manchester United fortsetter å være et underfundig fotballag. 70 minutter med horribel fotball ble avløst av 10 minutters magi og en snuoperasjon hentet rett ut av Sir Alex Fergusons memoarer. Dessverre for de røde djevlene ble de magiske minuttene fulgt opp av nok en defensiv kollaps. United-lagets mange mangler til tross, Marcus Rashford fortsetter å levere målpoeng, og kun Jamie Vardy kan vise til bedre xG enn Manchester-gutten. Lørdag står Aston Villa, laget som har sluppet til flest skudd og flest skudd fra innenfor egen boks, på motsatt banehalvdel. Dette bør gi gode arbeidsforhold for både Rashford og spisskollega Anthony Martial.

I tabellen nedenfor har jeg samlet underliggende stats for rundens mest aktuelle kapteinsalternativer. Tallene er hentet fra Opta (Optas stats for Fantasy Football).

Til sist nevner jeg at FPLSalah hver uke samler og legger sammen bookmakernes målscorerodds. Dette kan være et nyttig verktøy dersom man sliter med å skille kapteinsalternativer fra hverandre.

Verdt å sjekke ut

Avslutningsvis vil jeg trekke frem en FPL-kilde jeg selv har stor glede og nytte av. Tanken er å vie litt oppmerksomhet til en ressurs som utmerker seg på en positiv måte, eksempelvis gjennom grundig kvantitativ analyse, gjennomtenkte og erfaringsbaserte anbefalinger eller rett og slett underholdende og originalt content.

Tett kampprogram betyr økt belastning, økt skaderisiko og økt rotasjonsfare for spillerne våre. Vi vil nok aldri kunne forutse hvem som roteres, men ved å følge skadeguru Ben Dinnery kan du i hvert fall sørge for at du sitter med best mulig informasjon når du manøvrerer gjennom gameweekene.

Lykke til i GW 14, alle sammen! Og husk! Neste runde starter allerede førstkommende tirsdag!

Fredag er det 100 millioner i Eurojackpot: Klikk her for å spille innen kl. 19:00.