*Nettavisen* Sportspill.

Er Dalglish bedre enn Ferguson?

Foto: PAUL ELLIS (Afp)

Hvem av de to managerne er egentlig den beste?

10.10.11 16:50

Førstkommende lørdag er det storkamp i Premier League. Manchester United gjester Anfield, og møter da selvfølgelig Liverpool. Fram mot kampstart vil vi hver dag fokusere på duellene i kampen.

Den første er mellom de to skotske managerne; Kenneth Mathieson Daglish og Alexander Chapman Ferguson.

Begge er født i Glasgow i Skottland, men med nesten ti års mellomrom. Ferguson ble født i 1941, mens Daglish kom til verden i 1951. Som unge var begge fans av Rangers.

Spillere

Som ung prøvespilte Kenny Dalglish både for West Ham og Liverpool, uten å få kontrakt. I mai 1967 kom den daværende assistentmanageren for Celtic på besøk, Sean Fallon, og Kenny rev ned alle sine Rangers-postere på veggen. Han ble proff for klubben året etter, og fikk sin førstelagsdebut som 17-åring i 1968.

HTML EMBED

Ni år senere gikk han til Liverpool, etter over 300 kamper for Celtic. Kenny spilte for Liverpool fra 1977 til 1990, og la opp som spillende manager. Overgangen fra Celtic til Liverpool var for øvrig den gangen britisk overgangsrekord. 440 000 pund. Kenny Dalglish er en av de mestvinnende spillerne til Liverpool noensinne. Daglish spilte 102 landskamper for Skottland.

HTML EMBED

Alex Ferguson begynte som amatørspiller for Queens Park, et lag han debuterte for som 16-åring. I 1960 gikk han til St.Johnstone, men Ferguson ble ikke fulltidsproff før han Dunfermline i 1964. I sesongen 1965-66 ble Ferguson så toppscorer i den skotske førstedivisjonen, og ble solgt til Rangers i 1967. Etter kun to sesonger i Rangers ble Ferguson solgt til Falkirk før han avsluttet sin spillerkarriere i Ayr United. Ferguson fikk ingen offisielle landskamper for Skottland.

HTML EMBED

Manager

Kenny Dalglish tok over som spillende managere etter at Joe Fagan trakk seg i Liverpool i 1985. Han var manager i Liverpool fram til 1991. Han vant ligaen tre av fem sesonger mens han var manager (han var manager fram til 22.februar i 1991, et år hvor Liverpool ikke vant ligaen).

Høsten 1991 tok han over Blackburn Rovers, som da var i andredivisjon (nå Championship). I sin første sesong tok han laget opp til førstedivisjon, og Blackburn endte på en fjerdeplass i sin første sesong i den øverste divisjonen. Året etter ble det en andreplass. Nok en sesong senere ble det seriemesterskap, og Daglish trakk seg som manager for Blackburn (han ble sportsdirektør).

Dalglish tok så over Newcastle i 1997, men klarte bare en 13.plass i sin første sesong og fikk sparken kort inn i den neste. I 2000 var Daglish en kort tid fungerende manager for Celtic (han rakk å vinne ligacupen i Skottland).

Dalglish tok over Liverpool igjen i januar i år.

HTML EMBED

Alex Ferguson startet sin managerkarriere for East Stirlingshire i 1974. Han var manager for klubben fra juni til oktober før han takket ja til samme jobb hos St. Mirren. Laget lå da på nedre halvdel i andredivisjon. I 1977 ble laget seriemester i den øverste divisjonen. Ferguson fikk sparken fra klubben i 1978. Ryktene den gangen gikk på at han hadde betalt ut penger til spillerne ulovlig, men daværende klubbdirektør Willie Todd at hovedgrunnen var at han hadde takket ja til en jobb hos Aberdeen.

I 1982/83-sesongen vant han cupvinnercupen med laget, etter å ha slått Real Madrid i finalen. Laget ble også seriemester samme år, og ble cupmestere for andre året på rad. Ferguson var også en kort stund manager for Skottland under sin tid i Aberdeen.

Sommeren 1986 fikk Ferguson tilbud om å ta over Arsenal og Tottenham, men takket nei. Han sa likevel ja til Manchester United i november 1986 etter at Ron Atkinson fikk sparken. Han vant sin første ligatittel med klubben i 1993. Den første av tolv.

HTML EMBED

Hvem er best?

Det er ingen tvil om at Kenny Dalglish hadde mest suksess på banen. Selv om Ferguson nok var en god spiller slo han aldri helt igjennom som stjernespiller. Likevel har det mindre å si med en gang man er utenfor banen.

Statistikken viser at Ferguson har vært manager i 2 058 kamper. Han har vunnet 1 190 av disse. En prosent på 57,82. Kenny har på sin side kun ledet lag i 620 kamper, og vunnet 339 av dem. En prosent på 54,68.

I antall mesterskap er det også rått parti. Alex Ferguson har 49 trofeer som manager. Kenny har 12.

Så får man se hvor lenge begge de to gamle travhestene holder på, og hvem som vinner mest til slutt. Vi holder en knapp på Ferguson. Mest fordi at Kenny ikke vant noe i de mange årene han var utenfor managerstolen...

Kampen mellom Liverpool og United spilles førstkommende lørdag klokken 13.45.

I morgen: Hvem har den beste spissen?

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.