Foto: Vegard Grøtt / Propaganda Photo / NTB scanpix

Er det håp for Leeds?

Sultne Leeds-fans drømmer om opprykk til Premier League og da er det tre poeng som gjelder i serieåpningen lørdag.

Kommersielt

Sportspills meny lørdag:
Oddstips 1: Stabæk på opprykksjakt

Oddstips 2: Lykkes vi endelig med QPR?

V75 Biri: Tjomslands sjeik kan gi millioner

Ventetiden er endelig over for de som er glad i engelsk fotball. Riktignok må vi vente enda to uker før Premier League sparkes igang igjen, men både Championship, League One og League Two sparkes igang denne helgen. Og det er tross alt mange nordmenn som har sine favorittlag i disse divisjonene. Lørdagens tippekupong er således nesten i sin helhet viet den engelske serieåpningen, men Tippeligakampen mellom Viking og Lillestrøm er også med på kupongen.

OBS! Nå kan alle spille uten kortleser

1. Viking - Lillestrøm
Fortsatt uten å imponere nevneverdig har Viking klatret til tredjeplassen på tabellen etter sin 3-0 seier over Start sist helg. Hjemme på Viking stadion er tallene sterke 5-3-0 og det kan ligge bronsemedaljer i luften for siddisene i år. Formen viser dog ikke bedre enn 1-3-1 på de fem siste.

Lillestarøm har i år som i fjor prestert bedre spillemessig enn poengmessig, men imponerte i hjemmetriumfen mot Molde sist helg. Det sendte Lillestrøm opp i 21 poeng, men det er fortsatt ikke mer enn fire poeng ned til Sarpsborg på kvalikplassen. Borte går det trått for Lillestrøm (seks av åtte kamper er tapt). Men kommer fra to strake seire nå og Lillestrøm kan få en bra høst.

Det står 2-3-2 på de sju siste på Viking stadion og undertegnede blir ikke det minste overrasket om Lillestrøm tar alle tre poengene her. HUB.

2. Leeds - Brighton
De neste ti kampene er alle hentet fra serieåpningen i Championship. Den sulteforede Leeds-fansen er endelig kvitt sin forhatte eier Ken Bates. Nå går Leeds inn i sin fjerde sesong i Championship og det er en viss optimisme å spore på Elland Road foran den kommende sesongen. I fjor endte Leeds på en relativt skuffende 13. plass og manager Brian McDermott har så langt i sommer kun hentet tre nye spillere. Leeds hadde bra hjemmestats i fjor (13-3-7), men sviktet påfallende mye borte (4-7-12).

Av uforståelige og fortsatt ukjente grunner fikk suksessmanager Gus Poyet sparken som Brighton-manager i sommer. Spanjolen Oscar Garcia er ny manager. På overgangsmarkedet har klubben forholdt seg rolig, kun to nye spillere er kommet til foreløpig. Kom seg som kjent til playoff i vår, men måtte se seg slått av Crystal Palace. 8-9-6 var tallene på bortebane i fjor.

Hjemmesterke Leeds mot et Brighton-lag som har vært preget av en viss turbulens i sommer, men Brighton har solid statistikk i de sju siste tilsvarende (1-4-2). Vi tror likevel klart mest på Leeds her. H.

3. Queens Park Rangers - Sheffield Wednesday
Harry Redknapp klarte ikke å berge eksistensen til QPR i Premier League, og nå må altså QPR starte på nytt. Flere navngjetne spillere kan være på vei bort, foreløpig er det kun Christopher Samba (f) som har forsvunnet. QPR har en solid stall og er regnet å kjempe i toppen denne sesongen.

Det er ikke Sheffield Wednesday som stort sett befant seg på nedre halvdel gjennom hele fjorårssesongen. Endte til slutt fire poeng over nedrykk, og har ikke styrket laget nevneverdig. Brukbare 7-6-10 på bortebane i fjor.

1-4-0 på de fem siste tilsvarende oppgjørene i London, normalt skal dette være en flott sjanse for QPR. H.

4. Reading - Ipswich
Reading måtte som kjent ta turen ned fra Premier League i vår. Nigel Adkins tok over som manager i mars etter at han rykket opp med Southampton året før. Ni spillere har forlatt klubben, Royston Drenthe og Wayne Bridge er to solide nykommere på dette nivået.

Ipswich har elleve sesonger på rad bak seg i Championship og var i trøbbel første del av fjorårssesongen. Med Mick McCarthy inn som manager ble det dog en flott andre halvdel av sesongen og laget endte tilslutt på 14. plass etter blant annet 6-7-10 på bortebane. Ti spillere er allerede hentet inn i sommer og flere kan være på vei.

De to siste tilsvarende har begge endt med hjemmeseier og vi tror Reading har en bra mulighet til sin tredje strake lørdag. H.

5. Birmingham - Watford
Den gamle storklubben Birmingham sliter med anstrengt økonomi og endte på 12. plass i fjor. Det er igjen store utskiftninger i stallen og hele elleve nye spillere er ankommet. Serberen Zigic er fortsatt i klubben. Var ustabile gjennom hele fjorårssesongen og endte svært variable 7-9-7 på hjemmebane.

Mange med oss har nok Watford som den fremste favoritten til direkte opprykk denne sesongen. Gianfranco Zolas internasjonale stall var favoritt i oppryksfinalen mot Crystal Palace i våres, men røk etter ekstraomganger. Brukbare 12-3-8 på bortebane.

Birmingham stod med fem strake hjemmeseire før forrige sesongs tilsvarende møte. Da vant Watford 4-0 her. Watford skal være rettmessige favoritter her. B.

6. Middlesbrough - Leicester
Middlesbrough har åpnet sterkt begge de to foregående sesongene, men har falt av utover våren og endte tilslutt helt nede på 16. plass i fjor til tross for solide 13-3-7 på eget gress. Tony Mowbraw er fortsatt manager. Økonomien er fortsatt anstrengt og kun et fåtall nye spillere er foreløpig hentet inn.

Leicester har vært hardt betrodd begge de to foregående sesongene etter å ha brukt mye penger på spillere, dog uten suksess. Sommeren har dreid seg om å beholde kjernen i troppen som kom seg til playoff i fjor, men der røk laget mot Watford. Endte på 6. plass i fjor og er regnet som en av outsiderne også denne sesongen. Men må bedre bortestastikken litt da (6-7-10).

Det står 0-3-2 på de fem siste tilsvarende og dette er en lørdagskupongens vanskeligste kamper. HUB.

7. Barnsley - Wigan
Barnsley hevet seg etter at David Flitcroft oertok som manager og berget plassen i siste runde. Som vanlig tippes Barnsley i nedrykksstriden, men lag som ikke gjør så store utskiftninger og som er vant til å være underdog, klarer seg i all hovedsak bedre enn det ekspertene tror.

Wigan måtte til slutt tåle nedrykk fra Premier League etter å ha berget plassen de foregående sesongene. Målsettingen er krystallklar, opprykk ved første forsøk. Robert Martinez er forsvunnet til Everton, og Owen Coyle har overtatt som manager. Selv om noen solide spillere har forsvunnet, er nykommere som Grant Holt og Scott Carson svært spennende nykommere på dette nivået.

Lagene har ikke møtt hverandre siden 2003. Wigan er favoritter, men åpningskamper er åpningskamper. U.

8. Nottingham Forest - Huddersfield
Skogvokterne var ett poeng unna opprykkskvalik i fjor og ser minst like sterke ut foran denne sesongen og det gamle storlaget vil garantert henge med i toppen også i år. Er normalt sterke hjemme på City Ground, selv om 10-8-5 på langt nær var den beste hjemmestatistikken i Championship sist sesong.

Huddersfield klarte seg greit etter å ha rykket opp fra League One før forrige sesong og endte på 19. plass. Manager Mark Robins har vært aktiv på overgangsmarkedet i sommer og signert flere spennende nykommere. Hudds ser ikke ut som en nedrykkskandidat, men har trolig ikke kapasitet til å blande seg inn i playoffdiskusjonen heller.

Forest vant tilsvarende oppgjør 6-1 sist sesong og skal ha en bra mulighet til å vinne igjen og får vår tillit. H.

9. Bournemouth - Charlton
1-5-5 var tallene etter de elleve første seriekampene for Bournemouth i League One sist sesong, men etter 10-5-0 på de 15 neste seriekampene ble det et fortjent opprykk på sørkystklubben. Rutinerte spillere som Ian Harte og Elliot Ward er hentet inn.

Charlton overrasket stort sist sesong og var som nyopprykket kun tre poeng unna playoff. Ingen store endringer i gjestenes tropp hittil denne sommeren som hadde fline 9-8-6 på bortebane sist sesong.

Bournemouth vant sine fire siste hjemmekamper i vår og vi tror de vinner bare på farten i debuten i Championship. H.

10. Millwall - Yeovil
Etter å ha styrt Millwall i seks år, valgte manager å trekke seg i mai for å ta over havarerte Wolverhampton. Steve Lomas er ansatt som my manager. Milwall var involvert i bunnstriden sist sesong og er et svært vanskelig lag å plassere denne sesongen. 8-4-11 hjemme på The Den var heller ikke egnet til å imponere.

Sjarmerende lille Yeovil klarte kunststykket å rykke opp til Championship via playoff. Yeovil har ikke i nærheten av budsjettene til de øvrige klubbene i Championship, og hadde ikke høyere snitt enn ca 4 000 tilskuere på sine hjemmekamper i fjor. Men Yeovil blir ingen enkel klubb å møte, vær du sikker.

Skummel kamp dette, vi blir slett ikke overrasket om Yeovil åpner med seier. HUB.

11. Doncaster - Blackpool
Doncaster overrasket nok mange ved å komme seg tilbake til Championship på første forsøk og manager er velkjent Paul Dickov. I Championship ender det stort sett stikk motsatt av det ekspertene tror og selv om Doncaster er tippet på nedre halvdel vil det ikke overraske undertegnede om de gjør de tipsene til skamme.

Blackpool mistet sin manager Ian Holloway i fjorårssesongen og mister deretter erstatteren Michael Appleton. Velkjente Paul Ince overtok og er fortsatt manager. Ince klager over stallen sin og det er sjelden et godt tegn.

Nyopprykkede lag biter nesten alltid godt fra seg i starten og vi tror Doncaster har en fin mulighet her. H.

12. Preston - Wolverhampton
Prestons manager Simon Grayson har allerede tre opprykk fra denne divisjonen og med superveteranen Kevin Phillips på plass fra Bolton er Preston spennende denne sesongen i League One. Skuffet med en 14. plass i fjor, men er tippet i toppen nå.

Wolverhampton har altså prestert å rykke ned to sesonger på rappen, og selv om noen spillere naturligvis har forsvunnet skal stallen være sterk nok til å kjempe i toppen.

Vidåpen kamp mellom to av opprykksfavorittene dette og da helgarderer vi. HUB.

96-rekker

1. Viking—Lillestrøm HUB

2. Leeds United—Brighton & Hove Albion H

3. Queens Park Rangers—Sheffield Wednesday H

4. Reading FC—Ipswich Town H

5. Birmingham City—Watford B

6. Middlesbrough—Leicester City HU

7. Barnsley—Wigan Athletic UB

8. Nottingham Forest—Huddersfield Town H

9. Bournemouth—Charlton Athletic H

10. Millwall—Yeovil Town UB

11. Doncaster Rovers—Blackpool HU

12. Preston North End—Wolverhampton HU

Klikk her for å levere vår 96-rekker

432-rekker

1. Viking—Lillestrøm HUB

2. Leeds United—Brighton & Hove Albion HU

3. Queens Park Rangers—Sheffield Wednesday H

4. Reading FC—Ipswich Town H

5. Birmingham City—Watford B

6. Middlesbrough—Leicester City HU

7. Barnsley—Wigan Athletic UB

8. Nottingham Forest—Huddersfield Town H

9. Bournemouth—Charlton Athletic H

10. Millwall—Yeovil Town HUB

11. Doncaster Rovers—Blackpool HU

12. Preston North End—Wolverhampton HUB

Klikk her for å levere vår 432-rekker

Nyttige lenker for odds og tipping
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus