Gå til sidens hovedinnhold

Et vanskelig kapteinsvalg

Gameweek 17 byr på et vanskelig kapteinsvalg. Vi hjelper deg med avgjørelsen.

Ukens artikkel starter med en kort FPL-beredskapsmelding. Liverpool reiser til World Club Championship etter helgens hjemmekamp mot Watford, og har derfor ingen kamp i GW18. Mange managere sitter på flere Pool-spillere, så pass på at benken din er forberedt på å dekke opp for ligaledernes fravær.

Gameweek 17 er en viktig runde i FPL-sesongen. Denne uken starter nemlig Fantasy Premier League Cup. Dersom ditt lag leverte en rundescore som var blant de 4.194.304 beste i verden i GW15 er du kvalifisert, og cupens første runde starter lørdag. Lykke til!

Oppover eller nedover

Oppover

Mohammed Salah har levert 3 målpoeng på 2 kamper, og så elektrisk ut mot både Bournemouth og Red Braut Salzburg. Salahs pris (12.2) er lavere enn rekkekamerat Sadio Manés (12.3), og eierskapsprosenten hans (21.6) er omtrent halvparten av Manés (42.7). For de fleste er det nok uaktuelt å bruke et bytte på å hente inn en Liverpoolspiller rett før blank GW18, men mye tyder på at Mo endelig er kvitt ankelskaden som har plaget ham de siste par månedene, og at storformen er på vei.

Richarlison er inne i sin tredje Premier League-sesong, og brasilianeren har vært en notorisk upålitelig FPL-asset stort sett hele veien. Er han endelig i ferd med levere stabile prestasjoner? Richarlison har scoret i fire av Evertons fem siste ligakamper, og har ligaens femte beste xG i samme periode.

Smått og godt

Lionel Vardy?

Apropos Jamie Vardy, 16 målpoeng på 10 seriekamper har på ingen måte gått upåaktet hen blant FPL-managere. At Vardys overall ownership er såpass mye lavere skyldes primært såkalte «døde lag».

Fortjener Colleen Rooney noe av æren for Vardys fantastiske scoringsstreak? Om ikke annet er det en deilig bemerkelsesverdig tilfeldighet at Vardy har scoret i samtlige 8 strake ligakamper spilt etter at historien smalt.

Et av ukens heteste transferspørsmål er om Kevin De Bruyne bør vike plass til fordel for den koreanske superstjernen Heung-Min Son. Fantasy Football Hub har rett og slett gjort den statistiske sammenlikningsjobben for oss. De Bruyne topper listen over «transfers out» denne uken (i skrivende stund har 177.000 managere sagt adjø til KdB), og Son er den soleklart mest populære erstatteren. Son er i fantastisk form, og er utvilsomt en spiller man bør vurdere å få på laget. Det er likevel verdt å nevne at De Bruyne fortsatt ser ut som en spiller som vil generere poeng i ukene som kommer.

@BigManBakar var denne uken tilbake med en fersk utgave av twittertråden «The Review». Raul Jiménez er blant ukens mest solgte spillere (157.000 solgte i skrivende stund), til tross for at meksikaneren har levert 9 målpoeng på de siste 9 ligakampene. I ukens tråd drar AbuBakar frem tall som viser at Wolves’ meksikanske spiss absolutt bør vurderes som et hett alternativ.

Aston Villa står overfor en fixture swing, og Adam Hopcroft har laget en ypperlig gjennomgang av Villa-lagets FPL-alternativer. Dette er et «must read» dersom du har en «Villain» på handlelisten for juleprogrammet.

Dette er tydeligvis uken for gode twittertråder. @FplMuzzys tråd er absolutt verdt en gjennomlesning.

FPLSalahs oversikt over bookmakernes clean sheet probability for gameweek 14 er alltid interessant lesning.

Gameweek 19 er verdt å merke seg. Etter den runden økes nemlig spillernes suspensjonsterskel fra 5 til 10 gule kort. Her er Fantasy Football Scouts oversikt over spillerne som står med 4 gule kort.

Ukens kapteinsalternativer

Chris Tan har laget en glimrende oversikt over hvordan ukens fremste kapteinsalternativer har prestert i tidligere oppgjør mot rundens motstandere.

Liverpools tre siste hjemmekamper mot Watford har endt med følgende resultater : 5-0 (2019), 5-0 (2018) og 6-1 (2016). Lørdag kommer The Hornets nok en gang på besøk til Anfield, noe som betyr at både Mohammed Salah og Sadio Mané vil være populære kapteinsalternativer. Mo Salah ser som nevnt ut til å være kvitt ankelskaden sin, og formpilen peker oppover . Han leverte rundens beste xG (1.26) og xPts (12.1) i forrige helgs seier mot Bournemouth, og er definitivt ute etter å bygge videre på den siste ukens gode prestasjoner. Salah ser ut til å trives ekstremt godt mot Watford, med 6 mål og 2 assists på 4 kamper, og kan vise til delt flest skudd på mål på hjemmebane så langt i år (13, samme som Marcus Rashford og Teemu Pukki). Mo Salah seiler opp som et glimrende alternativ denne uken. Rekkekamerat Sadio Mané er likevel ikke langt bak i vurderingen. Senegaleseren har 10 målpoeng på de siste 9 ligakampene, og kun Jamie Vardy og Marcus Rashford kan vise til en bedre forventet poengfangst enn Manés 57.0 i xPts i denne perioden. Og han kan, i likhet med sin krøllete angrepskollega, vise til 8 målpoeng mot helgens motstander, dog på én kamp mer spilt.

De siste to månedene har vært en sammenhengende fest for alle som har latt kapteinsbindet stå på Jamie Vardys arm. Men med Manchester City og Liverpool på kalenderen for GW18 og GW19 bør kanskje helgens hjemmekamp mot Norwich sees på som en invitasjon til det man kan håpe blir tidenes nachspiel. Lørdag kommer nemlig ligaens nest svakeste forsvar (xGc 33.84, kun «slått» av West Hams 33.85) på besøk til det som blir et møte mellom spilleren som har fyrt av flest skudd på motstanders mål (26), og laget som har sluppet til flest skudd på eget mål (98). Kun Aston Villa har sluppet til flere totale skudd og flere skudd fra innenfor egen boks, og kun West Ham har sluppet til flere store sjanser. Norwichs forsvar står med andre ord overfor en utfordring når de skal møte det som siden GW9 har vært ligaens beste angrep. Jamie Vardy har levert 14 målpoeng på de siste 8 ligakampene, og han har scoret mål i samtlige av de kampene. Ikke overraskende kan Vardy vise til ligaens klart beste xG for perioden (8.55, etterfulgt av Rashfords 6.6), og han kan vise til klart flest skudd på mål (19, etterfulgt av Rashfords 14), flest skudd fra innenfor motstanders boks (26), og flest store målsjanser (15). Og som om ikke Vardys statistiske dominans var tydelig nok, @BigManBakar har i sin twittertråd funnet frem til at spissens form og forventede målinvolvering over de siste 4 ligakampene er bedre enn noen andre spisser har levert til nå i år. Jamie Vardys form ser altså bare ut til å bli bedre. Det er derfor god grunn til å håpe på et nachspiel som vil bli husket langt inn i 2020.

Ikke overraskende er Jamie Vardy pekt ut som rundens beste kapteinsvalg av Fantasy Football Fixs kapteinsalgoritme.

Chelsea har vist seg fra en mer ustabil side de siste ukene, men målet i tirsdagens seier over Lille betyr at Tammy Abraham har scoret i sine tre siste hjemmekamper. Spissjuvelen har 6 målpoeng på sine siste 6 ligakamper, og møter et formsvakt Bournemouth-lag som attpåtil ser ut til å måtte reise til Stamford Bridge uten sin viktigste spiller. Tammy står med 11 ligamål (nest best i ligaen) og en xG på 8.97 (tredje best i ligaen). Med Nathan Aké ute, ligger forholdende til rette for at han forbedrer disse statistikkene.

For noen dager Ole Gunnar Solskjær, Marcus Rashford og resten av Manchester United hadde forrige uke. Knallsterke seire over Jose Mourinhos Spurs og Pep Guardiolas Manchester City må ha smakt ekstremt godt. Spørsmålet er om United klarer å bygge videre på disse opplevelsene. Søndag får United besøk av et Everton-lag som seiler på en «new manager bounce», og vi kan regne med at Duncan Ferguson motiverer mannskapet sitt . Likevel må Marcus Rashford vurderes som et knallgodt kapteinsalternativ. 10 målpoeng på 8 kamper, inkludert møter med Liverpool, Spurs og Manchester City, er knallsterkt. Tilsvarende sterkt er det at Rashford i samme periode har ligaens nest beste xG (6.6), delt nest flest skudd på mål (14) og tredje flest store målsjanser (11). Den Wythenshawe-fødte landslagsspissen har attpåtil levert målpoeng i fem strake ligakamper. Gutten er brennhet, og det ser ut til å han er i ferd med å utvikle seg til å bli en spiss i ypperste klasse.

Med unntak av et feilskjær i Manchester, har Spurs sett gode ut siden Jose Mourinhos inntreden. Heung-Min Son (6 målpoeng)og Dele Alli (6 målpoeng) har storspilt i de fire ligakampene under ny ledelse, og befinner seg begge blant topp 4 i expected points for denne perioden (sammen med Jamie Vardy og Raul Jiménez). Sons gode form startet for så vidt før Mourinhos inntreden, og koreaneren kan vise til småpene 9 målpoeng på sine siste 7 ligakamper. Ingen har skapt flere store sjanser enn Son over denne perioden (7), og han topper derfor naturlig nok ligaen i xA (3.73, etterfulgt av Jiménez’ 3.72) siden GW10. Med en xG på 3.01 i samme periode fremstår Son som Spurs’ viktigste angrepsvåpen. Med 2 scoringer og en målgivende våknet Harry Kane tilsynelatende til live igjen i den overlegne seieren over Burnley. Det gjenstår likevel å se om Englands landslagskaptein kan dra frem slike prestasjoner oftere enn hva han har gjort så langt i år. Søndag venter det som, litt overraskende, er ligaens femte beste forsvar målt i expected goals conceded (20.29). Wolves har ikke tapt en ligakamp siden GW5 (2-5 mot Chelsea), og dersom man inkluderer cupkamper står Ulvene uten tap på 17 kamper. Nuno Espírito Santos mannskap bør by på en solid utfordring for Jose Mourinho.

Manchester City reiser til The Emirates for å møte et Arsenal-lag som har sluppet til nest flest skudd på mål (94, kun slått av Norwichs 98). Citys stjernegalleri, ledet av Kevin De Bruyne og Raheem Sterling, bør derfor få gode arbeidsforhold i søndagens storkamp. Både De Bruyne og Sterling startet midtukens borteseier over Dinamo Zagreb på benken, og bør derfor møte Arsenal med friske ben. Det er allerede skrevet kilometervis av digitale spaltemetre om Sterlings formsvikt (1 målpoeng på 6 kamper), og med unntak av å kunne vise til overlegent flest ballberøringer innenfor motstanders boks over de siste seks ligakampene (81, etterfulgt av Jiménez 54) er det lite som tyder på bedring. De Bruyne går på sin side gjennom det som ser ut som en «assist-tørke», og man må tilbake til GW10 for å finne sist Kevin leverte en målgivende pasning. Det er likevel god grunn til å forvente at assistene ligger rett rundt hjørnet. Kun Son kan vise til en høyere xA (3.6 mot 3.2) over de siste seks ligakampene, og den belgiske maestroen består «øyetesten» med glans. Gabriel Jesus spilte på sin side 66 minutter av midtukens kamp, og takket like godt for tilliten med å score hattrick. Jesus har dermed 5 scoringer på sine to siste bortebanestarter, noe som bør bekymre både Freddie Ljungberg og Sergio Agüero. Hattricket i Zagreb betyr for øvrig at samtlige av Jesus’ siste 14 scoringer har kommet på bortebane. Skal Jesus skape lyseblå førjulsstemning i London?

I tabellen nedenfor har jeg samlet underliggende stats for rundens mest aktuelle kapteinsalternativer. Tallene er hentet fra Opta (Optas stats for Fantasy Football).

Til sist nevner jeg at FPLSalah hver uke samler og legger sammen bookmakernes målscorerodds. Dette kan være et nyttig verktøy dersom man sliter med å skille kapteinsalternativer fra hverandre.

Siste nytt på skadefronten

Nyeste tilskudd på flagglisten er Arsenals Kieran Tierney. Paul Pogba nærmer seg retur, og Sheffield Uniteds Lys Mousset ser ut til å være spilleklar. Sjekk innom Ben Dinnery for siste nytt på skadefronten.

Verdt å sjekke ut

Avslutningsvis vil jeg trekke frem en FPL-kilde jeg selv har stor glede og nytte av. Tanken er å vie litt oppmerksomhet til en ressurs som utmerker seg på en positiv måte, eksempelvis gjennom grundig kvantitativ analyse, gjennomtenkte og erfaringsbaserte anbefalinger eller rett og slett underholdende og originalt content.

Denne uken var AbuBakar Siddiq endelig tilbake med en sårt etterlengtet utgave av twittertråden «The Review». Denne uken har han gått GW16 i sømmene, og har funnet frem til noen fabelaktige godbiter, blant annet den ovenfor nevnte Raul Jimenéz-statistikken. Følg, følg, følg!

Lykke til i GW17, alle sammen!

Les også

Lørdag den 14. kan du vinne 14 millioner

Kommentarer til denne saken