Gå til sidens hovedinnhold

- Etter en uke skjønte jeg at noe var galt

Returen til Vålerenga ble ikke helt slik Kjetil Rekdal så for seg.

TIPPELIGATIPSET:
9.-PLASS: VÅLERENGA:

VALLE (Nettavisen): Underskudd på 23 millioner, lønnskutt, nedrykkskamp og nedbemmanning. 2013 var et tungt år for Vålerenga.

En rekke profilerte spillere har forlatt klubben og blitt erstattet av flere spennende unggutter i vinter. Kjetil Rekdal og Vålerenga står forholdsvis støtt i stormen.

- Så det etter én uke
Trenerprofilen innrømmer at returen til klubben i hans hjerte ikke ble helt slik han hadde sett for seg.

- Det ble ikke sånn som jeg trodde det skulle bli, men når du er ansatt, får du akseptere at det er sånn og gjøre det beste ut av situasjonen, sier en ærlig Kjetil Rekdal til Nettavisen etter at enda en treningsøkt er lagt ned på Valle.

For et drøyt år siden ble han tatt imot som en helt av Klanen, da han ble presentert som Martin Andresens arvtaker. Etter å ha skrapt litt på fasaden fant imidlertid Rekdal fort ut av ikke alt var som det skulle i Oslo-klubben. På spørsmål om han visste hvor dårlig det sto til økonomisk da han tok over, svarer Rekdal blankt nei.

- Etter én uke så jeg at det ikke er mulig å drive en fotballklubb slik som dette hadde blitt drevet. Det måtte gjøres mange ting for å få dette på fote igjen. Det var ikke så vanskelig å akseptere at vi måtte skifte kurs og akseptere at lovnadene om det du skulle få, ble brukt på noe annet, sier Rekdal.

- Så du var aldri i nærheten av å ta hatten din og gå, da du fant ut hvordan det sto til økonomisk?

- Nei, den tanken var jeg aldri inne på. Det har å gjøre med at Vålerenga er en veldig spesiell klubb for min del og. En klubb jeg har vært veldig glad i etter de årene jeg har vært her. Den opplevelsen jeg hadde på Bislett som 11-åring eller hva det var for noe, den satt i. Det gjør på en måte at du følelsesmessig er veldig sugd inn i dette. Da har du veldig lyst til å lykkes med det, samme hvor vanskelig det er. Så vet du at det sikkert er delte meninger om min vei også.

- Lykkes vi, eksploderer ting rundt oss
Per dags dato står Vålerenga fremdeles uten hovedsponsor, og Rekdal erkjenner at den største utfordringen for øyeblikket ligger på inntektssiden. Han er opptatt av at folk skal engasjere seg i Vålerenga igjen.

- Vi må lete etter den kursen som gjør at folk blir engasjert i Vålerenga, gi positive opplevelser og få folk tilbake på kamp. Da tror jeg dette kan skyte fart veldig raskt hvis vi klarer å vise sportslig framgang, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Og få vet bedre enn Kjetil Rekdal at dersom Vålerenga begynner å skyte fart, da går det plutselig fryktelig fort.

- Det er vel ingen klubb i Norge som har en sånn dynamisk kraft som Vålerenga når det begynner å gå den rette veien. Da eksploderer ganske mye rundt oss.

- Vi har troa, det er jo derfor vi holder på med dette. Vi har kommet et stykke på veien, men vi er bare nødt til å bruke den tida vi trenger. Uansett om vi vil eller ikke og uansett hvordan omverden bedømmer oss. Vi må være lojale mot den kursen vi har begynt på.

Selv om Vålerenga ble tvunget ut på den kursen klubben nå er inne på, er Rekdal klar på at det i grunn var noe de selv ønsket til en viss grad.

- Vi har gjort en voldsom renovering av spillerstallen. Den er mye yngre og mer norsk. Vi har hentet spillere som har potensial, på den andre siden har vi mistet mange gode spillere. Den veien vi valgte, ble vi nødt til å velge, og det var for så vidt noe vi ønsket også. Så får vi se om vi kommer opp igjen på raskest mulig tid eller om vi må smøre oss med tålmodighet.

Lave forventninger og økonomiske utfordringer er noe Kjetil Rekdal har vært borti i Vålerenga før. Etter at klubben med et nødskrik berget plassen i 2003, var situasjonen slett ikke ulik dagens.

- Ja, vi er litt tilbake der vi var etter 2003-sesongen – inn i en ny sesong uten særlige forventninger, med en totalrenovert spillerstall og fortsatt med økonomiske utfordringer. Situasjonen er ikke så fryktelig ulik den gangen.

I 2004 og 2005 vant Vålerenga sølv og gull ...

Vår analyse av Vålerenga:

I løpet av ett år har over 20 spillere forlatt Vålerenga. Kjetil Rekdal er i ferd med å bygge et helt nytt lag. Det er både nødvendig og spennende.

Før årets sesong er Rasmus Lindqvist, Vidar Kjartansson, Herman Stengel, Niklas Gunnarsson, Sivert Heltne Nilsen og Alexander Mathisen blant de nye.

Profiler som Giancarlo Gonzalez, Bojan Zajic, Fegor Ogude, Jan Gunnar Solli og Torgeir Børven er borte.

Kjetil Rekdal later til oppriktig å tro på sin nye, unge tropp, men han har vært med i gamet lenge og som han selv sier:

- Tippeligaen er den ligaen i verden der spillere og lag mister selvtilliten etter to-tre serierunder hvis de får dårlige resultater.

Derfor passer det ganske dårlig at Molde og Haugesund er motstandere på bortebane i løpet av de tre første rundene. Ja, alle skal spille mot alle, men man skal ikke undervurdere viktigheten av å få en «enkel» start på sesongen. Det får ikke Vålerenga.

For det blir vanskeligere enn å ta poeng på Aker Stadion enn det var å knuse Strømsgodset i en treningskamp på Marienlyst for en uke siden.

Resultatene i vinterens treningskamper er det ingenting å si på. De har vært imponerende. Med unntak av tapet for japanske Shonan Bellmare tidlig i februar, står Vålerenga uten tap og med overbevisende seierer mot blant andre Lillestrøm, Stabæk og ikke minst Strømsgodset.

Resultatene i treningskamper er ikke viktig, men det Vålerenga har vist fram spillemessig, gir håp om optimisme for fansen. Vi tror tror dagens stall er god nok for å forbedre fjorårets 11.-plass, men ikke så mye mer enn det.

Mellom stengene har Vålerenga et godt keeperteam som pusher hverandre på hver trening i Gudmund Taksdal Kongshavn og Lars Hirschfeld. Sistnevnte har kanskje sett sine beste dager på banen, men er full av erfaring og har mye å lære bort. Kongshavn er ikke bare en stor humørspreder i stallen, han er også en solid keeper. Med noen få unntak, var Kongshavn solid i hele fjor og får etter alt å dømme fortsatt tillit mellom stengene.

Forrige sesong slapp Vålerenga inn 50 mål - flere enn Hønefoss som havnet sist. Rekdal har håp om å stramme opp de bakre rekkene i år og selv om Gonzalez måtte selges av økonomiske årsaker, har Vålerenga tre gode alternativer i Simon Larsen, André Muri og Nikolaj Høgh. Fjorårets stjerneskudd på høyrebacken Marcel Wawrzynkiewicz (?) ble ikke tilbudt ny kontrakt og erstattes i år av Niklas Gunnarsson, som kom fra Odd. Det blir også spennende å følge utviklingen til 17 år gamle Ivan Näsberg og Ali Iqbal.

På midtbanen skal de gamle traverne få sitt å stri med for å være sikre på en plass i laget etter Herman Stengel og Sivert Heltne Nilsens ankomst. Begge har vist lovende takter og ungdommelig pågangsmot gjennom vinteren. Grindheim og Hæstad er inne i 30-årene og skal i utgangspunktet være i sine beste fotballår. Allrounder Morten Berre har vikariert på midtbanen i Grindheims skadefravær i vinter og vist at han også behersker denne posisjonen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Alexander Mathisen er tilbake på Valle og kan komme til å bekle flere roller i løpet av sesongen. Kan sette standarden når det gjelder defensivt arbeid for en kantspiller. Spennende andresesong for Diego Calvo, som kan ta nye steg i år. En skadefri Daniel Fredheim Holm vil også alltid være en viktig bidragsyter.

På topp vil mye stå og falle på Vidar Örn Kjartansson. Islendingen presenterte seg virkelig med tre scoringer mot Strømsgodset forrige helg. Ingen prestasjoner i verdensklasse, men unggutten var på rett plass til rett tid. Mener selv han ikke kan gå mer enn tre kamper uten mål, for at det ikke skal gå utover selvtilliten. Det er herlig ambisiøst, men det kan bli tungt i vanskelige perioder. Trenger naturligvis hjelp og støtte fra lagkameratene. Det fikk ikke Torgeir Børven nok av i fjor.

Vi tror på en liten opptur for et ungt Vålerenga-lag, men ingen topp-plassering allerede i år. Vil trolig kjempe om en plass midt på tabellen, og vi har valgt å plassere Oslo-klubben på en niendeplass.

Plusser:
+ Lavere forventninger enn tidligere år. Kan være en fordel for en ung tropp, som fra før spiller med et press bare ved å bære Vålerenga-logoen.

+ Selv om det står dårlig til økonomisk, er Vålerenga en stor klubb i norsk målestokk. Kommer resultatene, kommer publikum og entusiasmen til å ta av og løfte klubben.

+ Godt sammensatt tropp, med miks av gamle og unge spillere.

+ Ser ut til å ha truffet med treningsopplegget til Rekdal og ser pigge ut før seriestart.

Minuser:
- Mangler spillere med ekstrem spisskompetanse. Hvem skal stå fram med en prestasjon som redder poengene på en dårlig dag?

- Har mange tenåringer i klubben, som har vist seg gode i medgang. Hva skjer hvis resultatene uteblir og Klanen viser sin misnøye?

- Sliter tungt økonomisk, og det er ikke rom for å hente inn forsterkninger fra øverste hylle dersom det skulle trenges i sommer.

- Vanskelig start på sesongen med bortekamper mot Molde og Haugesund i løpet av de tre første. En dårlig start kan ødelegge selvtilliten og skape negativitet.

Se opp for: Sivert Heltne Nilsen
Kom fra Hødd i vinter etter at han skrev under for Vålerenga i fjor sommer. Har blitt bedre og bedre gjennom vinteren og kan vise seg å bli en svært viktig mann på Vålerengas midtbane. Storspilte i 6-1-seieren mot Strømsgodset og holder han noe i nærheten av det nivået gjennom sesongen, blir 22-åringen fort en ny klansfavoritt. Får trolig en plass ved siden av Grindheim på midtbanen. Norgesmester med Hødd i 2012.

Vårt tips: 9.-plass
Kjetil Rekdal om tipset:

- Jeg tror det blir veldig jevnt fra fjerde til tiende-ellevte lag på tabellen. Kanskje fem-seks-sju poeng mellom. Sånn var det i fjor og. Vi ble nummer elleve og var ikke mange poeng bak sjetteplassen. Det er ikke noe ulogisk å plassere Vålerenga mellom 5.- og 11.-plass, så får vi se. Vi har kun hatt fokus på utvikling, så får vi ta målsetting etter hvert, men klart det er naturlig at vi ønsker å gjøre det bedre enn i fjor. Det er en logisk målsetting.Kommentarer til denne saken