Gå til sidens hovedinnhold

Fantasy Premier League: Denne kapteinen må du ha nå

Ny runde i Fantasy Premier League har avspark tirsdag kveld. Vi hjelper deg med forberedelsene!

FPL-sesongens første midtukerunde står for tur, med de utfordringer det bringer med seg. Kun 48 timer skiller GW 14s overtidsVARdrama i Leicester og avspark i GW15. Disse timene vil, av mange FPL-managere, brukes til å forsikre seg om at flest mulig av de utvalgte spillerne på nytt er klar for dyst. Gameweek 15 byr på en solid utfordring i form av mangel på informasjonsflyt, særlig fordi rundens kamper spilles både tirsdag, onsdag og torsdag.

Der man normalt kan lese seg opp på Premier League-managernes pressekonferanser fredag kveld, vil man denne runden oppleve at enkelte manageres pressekonferanse finner sted etter deadline for gameweek 15 er passert. Risikoen for å bli bitt i rumpa av rotasjon og uventede skader er derfor større enn vanlig. Mitt tips for å få tak i så fersk informasjon som mulig er rett og slett å følge twitterkontoen til Ben Dinnery. Jeg kan ikke love at han svarer på alt vi lurer på, men du kan vedde på at han dekker de viktigste nyhetene.

Og folkens, husk at rundens frist er tirsdag kveld klokken 19.30!

Oppover eller nedover

Oppover

Dele Alli (8.5) leverte to scoringer i helgens seier mot Bournemouth, og med fem målpoeng på de siste seks kampene har han nok lenge vært å finne på mang en watchlist. Alli dras frem i denne spalten fordi han etter managerbytte blir benyttet langt fremme i banen, og dette Mou-sitatet gir god grunn til å forvente at det vil fortsette. Spurs har mange hete FPL-assets, men Dele Alli seiler opp som den kanskje fremste kandidaten i min bok.

Forut for GW14 ble David Martin (4.0) fremhevet som en potensiell spillende 4.0-keeper. «Spådommen» slo til, og Martin holdt nullen i borteseieren på Stamford Bridge. Det er naturlig å forvente at han får beholde plassen frem til Lukasz Fabianski returnerer fra skade, noe som gjør Martin til et fint alternativ for managere på wildcard, eller med en free transfer som svir hull i lomma.

I ukene før sesongstart var Villa-backen Frédéric Guilbert (4.4) et populært differential-tips, noe som har vist seg å være et ganske godt tips. Nå seiler backkollega Matt Targett (4.4) opp som et tilsvarende fint alternativ. Helgens (om enn FPL-billige) assist var den tidligere Southampton-backens tredje målpoeng på åtte startede kamper. Spe på med Villas 2 clean sheets i samme periode, og man ser på en back med 5 returns på 8 startede kamper til en rimelig penge.

Smått og godt

Mason Mount forsvinner nok ut av mang et FPL-lag i løpet av denne uken. Adam Hopcroft har sammenliknet to potensiell Mount-erstattere i denne fine tweeten.

FPL Salahs ukentlige oversikt over clean sheet probabilities er verdt en titt for de av dere som sliter med å plukke rundens ellever.

Er Tammy Abraham tilbake? Siste nytt er at vi sannsynligvis ikke får svaret før deadline for gameweek 15 går ut.

Ukens kapteinsalternativer

Pierre-Emerick Aubameyang har, i likhet med resten av Arsenal-laget, slitt under Unai Emerys ledelse. I Freddie Ljungbergs managerdebut løsnet det for gaboneren med den raffe piggsveisen, med to scoringer og rundens nest høyeste xG (1.22, kun slått av Dele Allis 1.36). «New manager bounce» slo altså til umiddelbart for Aubas del. Torsdag kveld venter Brighton, som over de siste seks kampene har ligaens nest svakeste expected goals conceded (13.85, kun «slått» av West Ham), og som til nå i år har vært ligaens svakeste forsvar på bortebane. Auba-eiere bør med andre ord ha god grunn til å forvente at spissen bygger på søndagens prestasjon i det som er en svært fordelaktig hjemmekamp. Freddie Ljungberg jakter sin første seier, så regn med å se et heltent hjemmelag som er ute etter å vise hjemmefansen at nye tider har kommet til The Emirates.

For hver gameweek som går blir det vanskeligere å velge bort Jamie Vardy som kaptein. Spissen har 10 scoringer på de siste åtte ligakampene, har scoret i seks strake ligakamper, og står med 11 målpoeng på de samme seks ligakampene. Vardys underliggende stats for samme periode matcher målpoengproduksjonen. Over de siste seks ligakampene kan Vardy vise til ligaens beste xG (6.50), flest store målsjanser (12), flest skudd på mål (14), og klart høyest forventet poengfangst (48.0, foran Rashfords 43). I tillegg har spissen, med den for tiden høyst upopulære ektefellen, nest flest skudd totalt (27) og nest flest skudd fra innenfor motstanders boks (20), kun slått av Raul Jiménez. Onsdag kveld venter et Watford-lag som søndag sparket sin andre spanske manager på tre måneder. Man kan selvsagt spekulere i om «new manager bounce» har effekt når man sparker managere hvert kvartal, men det er god grunn til å tro laget som topper ligaen i xG skal kunne håndtere situasjonen. Jamie Vardy har holdt en sammenhengende fest siden slutten av september måned, og jeg ser ingen grunn til å dra hjem enda.

Det er som vanlig vanskelig å komme utenom Liverpool-duoen Sadio Mané og Mo Salah når man vurderer rundens beste kapteinsalternativer. Begge skuffet FPL-eierne sine i hjemmeseieren mot Brighton, hvor særlig Salah hadde en stille ettermiddag (2 skudd fra innenfor motstanders boks, og en xG på 0.06). Denne runden venter det som alltid er et uforutsigbart byderby, mot et Everton-lag som søndag gikk på et blytungt overtidstap i Leicester. Manager Marco Silvas Toffee-karriere avhenger nok av et godt resultat på Anfield, noe som bidrar til oppgjørets allerede iboende uforutsigbarhet. En «fun» fact ved det kommende Merseyside-derbyet er at Liverpools spisstroika ikke har spilt sammen mot Everton på over to år.

Onsdag kveld returnerer Jose Mourinho til Old Trafford. Om det er en ting vi kan være sikre på så er det at det er et særdeles motivert og kampklart Spurs-lag som rusler ut på matta idet Stone Roses runger over høyttaleranlegget. Bortekamp mot Manchester United, som blant annet har sluppet til færrest skudd fra innenfor egen boks, er normalt ikke god kapteinsmat. Men jeg kan knappest være den eneste som tror Mous mannskap kommer til å levere en god prestasjon i den spesielle portugiserens « revenge game»? Både Dele Alli (fire målpoeng på tre kamper) og den koreanske superstjernen Heung-Min Son (fem målpoeng på tre kamper) har storspilt siden managerbyttet. Harry Kane leverer på sin side ofte godt i storkamper. Ikke bli overrasket om Spurs-gutta stjeler showet på Drømmenes Teater.

Både Raheem Sterling og Kevin De Bruyne scoret i bortekampen på St. James’ Park, og FPL-managere håper nok spillerne tar med seg målformen inn i det som på papiret ser ut som nok en vanskelig bortekamp. City har slitt med å score mål på Turf Moor, (scoret mer enn ett mål i kun en av de siste fire bortemøtene med Burnley) og med kamper både helg og midtuke ut 2019 er det ikke unaturlig å frykte at Pep-Roulette hentes ut igjen. City-gutta har et skyhøyt poengpotensial, men det begynner å bli en stund siden de slapp det løs.

I tabellen nedenfor har jeg samlet underliggende stats for rundens mest aktuelle kapteinsalternativer. Tallene er hentet fra Opta (Optas stats for Fantasy Football).

Verdt å sjekke ut

Avslutningsvis vil jeg trekke frem en FPL-kilde jeg selv har stor glede og nytte av. Tanken er å vie litt oppmerksomhet til en ressurs som utmerker seg på en positiv måte, eksempelvis gjennom grundig kvantitativ analyse, gjennomtenkte og erfaringsbaserte anbefalinger eller rett og slett underholdende og originalt content.

Ukens anbefaling er rett og slett en gjentakelse av forrige runde. Som nevnt i GW14-artikkelen byr denne uken på et tett kampprogram, noe som gjør det mer utfordrende å vite hvilke spillere som sliter med skader, og hvem som potensielt roteres. Skadeguru Ben Dinnery gir deg det siste innen skadenyheter og andre info-nuggets fra Premier League-managernes pressekonferanser og lokalaviser.

Ta også en tur innom twitterkontoen @FPL_Connect i løpet av tirsdagen. Forut for hver runde produserer kontoen en «Press Conference Round-Up», som gir deg hovedpunktene fra samtlige manageres pressekonferanser i en artikkel. Her er link til forrige rundes artikkel.

Lykke til i GW 15, alle sammen!

NB! Onsdag er det ca 162 millioner kroner i Vikinglotto-potten. Spill før onsdag klokken 18.00. Lever kupongen her!