Gå til sidens hovedinnhold

Fantasy Premier League: Dette er spillerne du bør ha nå

Mourinho er tilbake. Hva betyr det for FPL-laget ditt?

Velkommen tilbake fra det som har vært en lang og seig landslagspause. Lørdag er endelig Premier League og FPL tilbake. Og enda bedre, neste landslagspause er ikke før mars 2020. For en lykke!

Tredje, og siste, landslagspause signaliserer samtidig inngangen til en av de viktigste periodene i FPL-sesongen. Gameweek 13 er nemlig startpunktet på en periode med 9 gameweeks på 40 dager. Den opprinnelige planen for ukens artikkel var å gå i dybden på fallgruvene man må passe seg for når gameweeks kommer tett. Ukens store utvikling, best illustrert av legendariske Kristian von Streng Hæhre, sørget for at den spalten må spares til neste ukes artikkel.

The Special One er tilbake i manesjen, og Spurs’ managerbytte bringer med seg et av de største dilemmaene FPL-managere kan møte på i en sesong. Bør man ri «ny manager-bølgen», og satse på at gamle stjerner finner formen under ny ledelse, eller skal man sitte stille i båten og avvente situasjonen? Fjorårets sesong gav oss et godt eksempel på hvor virkningsfullt et managerbytte kan være. Ole Gunnar Solskjær tok over et livløst Manchester United-lag, og i uken før kristiansunderens managerdebut herjet debatten om spillere som Marcus Rashford, Paul Pogba og Anthony Martial ville våkne til live. Fasit var, som mange nok vil huske med enten gru eller glede, at de som tidlig turte å hoppe på Rashford og Pogba ble belønnet med scoringer og målgivende i fleng.

«Faktum» er at den kanskje viktigste, og definitivt vanskeligste, delen av FPL alltid vil være å forutse hvilke spillere som står foran et oppsving i form. Det at managerbytter ofte bringer med seg en formutløsning betyr at nettopp denne type situasjoner kan få stor innvirkning på sesongene våre, og FPL-managere med en mer aggressiv spillestil (jamfør artikkelen fra gameweek 12) gnir seg nok allerede i hendene. Ingen andre enkelthendelser kan snu et lags form og prestasjonskurve like brått som et sjefsbytte, og FPL-managere har sjeldent bedre forutsetninger for å spå formutvikling enn etter slike hendelser. Mitt spørsmål er om Jose Mourinho INN snur formkurver like raskt som Jose Mourinho UT gjorde i fjor?

Hvordan vil så Mourinhos Spurs se ut? Det er naturlig å forvente et fokus på større defensiv stabilitet, noe gamle FPL-travere som Vertonghen og Alderweireld fort kan nyte godt av. Ingen blir vel overrasket om laget bygges rundt en sentral midtbane bestående av Eric Dier og Tanguy Ndombele, og de fleste spår at Harry Kane dyttes lengre opp i banen for å rendyrkes i sin gamle nier-rolle. Selv er jeg aller mest spent på å se om Jose får brukt sine spesielle evner til å lure Christian Eriksen ut av den formmessige dypfryseren han har befunnet seg i siden mai. En dansk maestro til 8.7 vil i så fall være et kupp som overgår alt hva Black Friday kan levere.

Oppover eller nedover

Oppover

Mye stemmer for Wolves om dagen. Laget ser ut til å gå videre i Europa League, og har ikke tapt i hjemlig liga siden gameweek 5. Flere av ulvene er allerede på FPL-radaren, men det kan tenkes at Adama Traore (5.2) også fortjener litt oppmerksomhet. Det spanske kjøleskapet har startet lagets 9 siste ligakamper, og kan vise til 2 scoringer og 2 målgivende. Mye tyder på at han gradvis er i ferd med å knekke tilretteleggerkoden som høyrekant i Wolves fremre treer, og kanskje er han et alternativ verdt å vurdere for de som vil bruke litt ekstra på en første innbytter. FPLGeneral trekker i ukens podcast frem et poeng som er verdt å ha i bakhodet. Wolves møter Norwich i gameweek 18, og Adama kan derfor være en finfin vikar for fraværende Liverpoolspillere (Liverpool har en blank gameweek 18 grunnet deltakelse i verdensmesterskap for klubblag).

Tidligere i år trakk jeg frem Moussa Djenepo (5.2) som en spiller man bør holde øye med. Southampton-spilleren svarte med å bli skadet. Sist runde var han tilbake i startelleveren, og med det er han tilbake på min watchlist. Djenepo ser frisk ut, og kan vise til 2 scoringer på 219 minutters spilletid. Southampton har et fint program fremover, med hjemmekamper mot Watford, Norwich og West Ham blant sine neste fem kamper. 0.1% eierskap gjør Djenepo til en megadifferential, og han er, i likhet med nevnte Adama, et godt alternativ i rollen som femte midtbanespiller/første innbytter.

Mange mener han er Premier Leagues kjekkeste spiller. Har den siste ukens hendelser gjort Paulo Gazzaniga (4.5) til det mest attraktive keeperalternativet også?

Smått og godt

Çağlar Söyüncü (4.9) er en stjerne. Og ja, jeg googlet hvordan man skriver navnet hans. Og atter ja, jeg klippet og limte det inn her.

Manchester Uniteds offensive prestasjoner har ikke akkurat skremt vannet av motstanderne denne sesongen. Anthony Martial (7.8) kan ikke klandres for det, noe AbuBakar Siddiqs høyinteressante stat viser.

Tom Campbell benyttet landslagspausen til å mekke en twittertråd fylt til randen med FPL-relevante observasjoner. Verdt å lese!

Callum Wilsons (7.8) sviktende angrepsform er ingen nyhet, men den er like fullt spektakulær.

Ukens kapteinsalternativer

Denne uken, som for to uker siden, topper Jamie Vardy kapteinsrankingen. Vardy, og Leicester for øvrig, er i glimrende form, og det er god grunn til å forvente at det kan fortsette borte mot et Brighton-lag uten suspenderte Lewis Dunk. Vardy utmerker seg normalt ikke i statistikkoversikter, men spissen kan vise til ligaens beste xG (3.09) gjennom de siste tre kampene, og har delt flest store sjanser i samme periode. Vardy vil nok være et populært alternativ også denne runden.

Lørdag kveld blir vi servert en kollisjon mellom to av ligaens offensive kraftpakker, og oppgjøret mellom Manchester City og Chelsea tilbyr en trio av aktuelle kapteinsalternativer. Sergio Aguero kan vise til to hattrick (blant annet i fjorårets 6-0-seier på Etihad) og 8 scoringer på de siste 6 ligakampene mot Chelsea. Pep-roulette har gått hardt ut over Aguero, som kun har startet 3 av de siste 6 ligakampene, men det meste tyder på at den argentinske spissen starter lørdagens storkamp. Det samme gjelder for Raheem Sterling. Ujevn poengfangst til tross, Raz topper tabellen for expected points (82.0), og kapteinskandidaturet hans kan oppsummeres med to fine statistikker. Sterling har mer enn dobbelt så mange ballberøringer innenfor motstanders boks (70) over de siste fire kampene enn noen annen spiller (Pulisic med 32). Han har også flest skudd (11) fra innenfor motstanders boks over den samme perioden. Man kan altså trygt slå fast at Sterling er involvert i Citys angrepsspill. Chelseas Tammy Abraham leder på sin side ligaen i xG (7.78), og har levert målpoeng i fem strake bortekamper. 9 målpoeng på 5 kamper, inkludert tre «double returns», viser at både Chelsea og Tammy trives godt på bortebane. Manchester City ser på sin side ut til å mangle både venstrebacker, midtstoppere som kan forsvare, keepere som kan redde, og defensiv struktur over hodet. Det er lenge siden sist man så på en av bortelagets spillere som realistiske kapteinsalternativer før en kamp på Etihad, men Tammy Abraham (som for øvrig scoret sitt første mål for England forrige uke) fortjener i aller høyeste grad å bli vurdert denne uken.

Mye tyder på at Mo Salah og Andy Robertson går glipp av lørdagens bortekamp mot Crystal Palace. Det er vanskelig å spå hvordan fraværet vil påvirke Liverpool, og hvilken betydning det vil ha for Sadio Manes poengpotensial. Mane leverer jevnt over gode tall, men fraværet av både rekkekamerat Mo og flankekamerat Robbo er usikkerhetsmomenter som fort gjør at managere velger andre alternativer. Robertsons fravær påvirker også Trent Alexander-Arnolds kapteinspotensiale. Normalt vil jeg fraråde å gi armbåndet til forsvarsspillere, men TAA møter et Palace-lag som sliter med å score mål på hjemmebane. Samtidig fortsetter han å utmerke seg offensivt , og kun Kevin De Bruyne kan vise til en bedre xA (3.54). Alexander-Arnold er definitivt et risikabelt valg, men jeg blir ikke overrasket om dette blir TAAs uke.

Ett målpoeng på fem kamper er ikke tall som inspirerer kapteinstillit. Likevel er Pierre-Emerick Aubameyang blant ukens fremste kandidater til det virtuelle armbåndet. Aubameyang er kun marginalt inne blant de 30 beste spillerne målt i skudd og store målsjanser over de siste fem kampene. Målt i skudd fra innenfor motstanders boks og xG må du scrolle forbi de 35 beste for å finne Aubas navn. Æren for Aubas kapteinsappell denne uken må derfor helt og holdent gå til Southamptons vaklevorne forsvar. I likhet med Auba er the Saints’ tall for de siste fem kampene dyster lesning. Southampton topper ligaen i expected goals conceded (13.41) og store sjanser sluppet til (21), og har sluppet til nest flest skudd (92) og nest flest skudd fra innenfor egen boks (63). Nimålsmassakren mot Leicester gjør selvsagt sitt til at tallene ser ut som de gjør, men Southampton er likevel en drømmemotstander for Aubas eiere. Aubameyang er for øvrig utpekt som rundens beste alternativ av Fantasy Football Fix’ kapteinsalgoritme.

Gir Spurs’ managerbytte umiddelbart utslag for Harry Kane? England-kapteinen trives mot West Ham , og kan fort nyte godt av en eventuell formutløsning under ny ledelse. West Ham har på sin side leverte langt svakere defensive prestasjoner enn hva motstanderne over de siste seks ukene tilsier. Harry Kane kan fort være en fin punt denne uken.

I tabellen nedenfor har jeg samlet underliggende stats for rundens mest aktuelle kapteinsalternativer. Tallene er hentet fra Opta (Optas stats for Fantasy Football)

Til sist nevner jeg at FPLSalah hver uke samler og legger sammen bookmakernes målscorerodds. Dette kan være et nyttig verktøy dersom man sliter med å skille kapteinsalternativer fra hverandre.

Siste nytt på skadefronten

Halve Liverpool-laget sjekket ut av landslagstjeneste denne uken, og mye tyder på at både Mo Salah og Andy Robertson misser lagets tur til Selhurst Park. Sjekk innom Ben Dinnery for siste nytt på skadefronten.

Verdt å sjekke ut

Denne uken har jeg hentet frem «ordboken» fra gameweek 8-artikkelen. Disse artiklene bruker gjerne en del FPL-spesifikke ord og uttrykk, og det kan tenkes at det finnes lesere som ikke er helt kjente med hva begrepene betyr. Derfor drister jeg meg til en ordbok-reprise:

Lykke til i Gameweek 13, alle sammen!

Fredag er det hele 908 millioner kroner i Eurojackpot. Klikk her for å spille, frist kl. 19:00.