Gå til sidens hovedinnhold

Fantasy Premier League: Dette er spillerne du må ha

Gameweek 10 sparkes i gang fredag kveld. Her får du alt du trenger av statistikk, synsing og fun facts.

Med semijevne mellomrom opplever vi runder man mistenker er skapt i en simulator ene og alene for å torturere FPL-managere. Gameweek 9 var en slik runde. Satt du med Callum Wilson eller Teemu Pukki burde man nesten sett det komme (noe vi for så vidt gjorde i forrige ukes kapteinsspalte). Cappet du Tammy Abraham har du god grunn til å føle deg snytt. Gameweek 9 kan egentlig oppsummeres i en enkelt tweet.

Slike gameweeks oppleves ekstra frustrerende i en sesong hvor mange managere føler de sitter fast i rankmessig ingenmannsland. Hver runde er som en kamp for å dra seg ut av FPL-kvikksand, og for hver uke som går blir distansen til topps større. Eller gjør den egentlig det? FMLFPL-gutta tok i ukens podcast opp hvor kort avstanden faktisk er oppover på overall ranking. Snaut 25% av sesongen er spilt, og avstanden mellom topp 10.000 og topp 100.000 er kun 28 poeng. Avstanden mellom topp 100.000 og topp 500.000 er kun 26 poeng. Det skal med andre ord svært lite til for å gjøre betydelige hopp i ranking. Slaget er altså langt fra tapt, folkens.

Oppover eller nedover

Oppover

Programmet de neste seks rundene er forferdelig, men Aston Villas Anwar El Ghazis (5.5) form er bemerkelsesverdig. Nederlenderen kan vise til ligaens sjette beste xA (expected assists) gjennom de siste tre kampene. I samme periode har han fyrt av tredje flest skudd (12, delt med Tammy Abraham) og femte flest skudd fra innenfor motstanders 16-meter (8). El Ghazi er del av en særdeles fantasyrelevant Villa-midtbane, men kombinasjonen av kreativitet og skuddvillighet kan bety at han blir fantasimanageres førstevalg når kampprogrammet lysner fra gameweek 16.

Danny Ings har lenge vært en vandrende skaderisiko, men ser ut til å være friskere enn på lenge. Og Southampton-spissen er unektelig og utvilsomt i god form . Kanskje er dette året Ings endelig følger opp gjennombruddssesongen 2014/15.

Chelsea-forsvaret så ytterst ustabilt ut de første 6 ukene av sesongen. Gjennom de siste tre kampene er historien en annen. Nest lavest expected goals conceded (2.07), færrest skudd på må sluppet til (4), og delt færrest skudd fra innenfor egen boks sluppet til (14), er tegn på at Frank Lampards justeringer ser ut til å funke. Selvsagt har Chelseas fine kampprogram også hjulpet til, men mye tyder på at både Tomori (4.8) og Alonso (6.2) kan være gode investeringer.

Nedover

Tiltroen til egen evne til å velge riktig spisskonstellasjon synker raskere enn bankaksjene i 2008. Tammy Abraham, Callum Wilson, Sebastian Haller, Teemu Pukki, Ashley Barnes, Jamie Vardy, Raul Jimenez. Alternativene er nærmest uendelige. Dessverre kan ikke det samme sies om poengstrømmen. Den fremste tendensen gjennom sesongens første ni uker virker å være en mangel på stabile FPL-prestasjoner. Spissene storspiller i korte perioder, før kranen skrus igjen. Barnes Train og Pukki Party er de beste eksemplene på denne tendensen, men også spillere som Abraham, Wilson og Vardy har variert i prestasjonene. Konsekvensen av dette kan vel egentlig oppsummeres av en god gammel GIF.

Smått og godt

Premier League har lagt planer for avviklingen av ligakamper rundt Fotball-VM i Qatar i 2020. Er det for tidlig å starte FPL-planleggingen?

Wilfried Zaha har lenge vært en FPL-favoritt, og reklassifiseringen fra spiss til midtbane forut for denne sesongen brakte ham inn i mang et lag. Dessverre har han ikke levd opp til forventingene.

GW9-oppgjøret Bournemouth – Norwich hadde en eim av uunngåelig målløshet ved seg. Står det tilsvarende litt skrevet i stjernene at Leicester holder nullen på St. Marys? For de som ikke vil sette sin lit til fantasyguddommelig intervensjon har Neil Murray gravd frem en interessant stat de som vurderer å starte Sir John Lundstram bør lese.

Adam Hopcroft har satt sammen en fin oversikt over et utvalg spilleres «non-penalty xG» (expected goals fratrukket straffespark).

Ukens høydepunkt er ikke FPL-relevant (enda), men Kristian von Streng Hæhres videoer fortjener all oppmerksomhet de kan få. Hans siste video er et mesterverk det vil gå gjetord om i lang tid fremover.

Ukens lille spådom

Mange spaltemetere gikk med til å skryte av Ole Gunnar Solskjærs taktiske disposisjoner i forrige helgs oppgjør mot Liverpool. Defensivt så laget solid ut, noe som for øvrig ikke er overraskende for de som har holdt et øye med Uniteds defensive tall (blant annet ligaens nest best expected goals conceded og færrest skudd sluppet til fra innenfor egen 16-meter). Denne uken møter Solskjærs mannskap et Norwich-lag i full defensiv og offensiv kollaps. Gjennom de fire siste rundene er Kanarifuglene nest verst i både expected goals conceded og shots on target conceded, og fjerde verst i expected goals og skudd på mål. Alt bør derfor ligge til rette for at Manchester Uniteds opptur fortsetter. Min forventning? Norwich kjemper til seg en fortjent seier i høstmørket på Carrow Road.

Ukens kapteinsalternativer

Manchester City tar imot Aston Villa i lørdagens tidligkamp. Hva kan man si om Citys offensive stjernetrio som ikke allerede er sagt? Sergio Agüero og Raheem Sterling er, sammen med Tammy Abraham, ligaens mest målfarlige spillere. Kevin De Bruyne er på sin side ligaens klart mest kreative spiller. Alle tre er åpenbare kapteinsalternativer, og vil nok bli foretrukket av en overveldende majoritet av managere denne uken. Spørsmålet for mange er hvem av dem man skal velge. Eller, for å være presis, hvem av Citys stjerner som blir ofre for Peps særdeles godt brukte roulettebord denne uken.

Sergio Agüero har startet to av de siste tre kampene på benken (begge på bortebane), og eierne hans ser nok rotasjonsspøkelser hvor enn de snur seg. Sannsynligheten for at Agüero scorer dersom han starter er stor, noe bookmakerne er enige. Utfordringen er at sannsynligheten for at han benkes også ser ut til å være stor, noe bookmakerne også ser ut til å være enige i . Argentineren spilte 90 minutter i midtuken, mens rekkekamerat Gabriel Jesus ble hvilt. Spørsmålet her er om man tør gamble på at Agüero starter.

Raheem Sterling har på sin side kun blitt hvilt en gang denne sesongen, og Peps uttalelser i kjølvannet av tirsdagens Champions League-kamp er positiv lesning for de som lar seg stresse av at Raz spilte samfulle 90 minutter. Tre scoringer og to målgivende i midtuken, samt en glimrende kamp borte mot Palace i forrige runde, viser at Sterling er i glimrende form . Fantasy Football Fixs kapteinsalgoritme peker også på Sterling som ukens beste kapteinsalternativ.

Kevin De Bruyne ble byttet ut etter 67 minutter i tirsdagens kamp mot Atalanta. Han ser derfor ut som den «tryggeste» starteren blant Citys stjernetrio, og vil nok derfor være mange manageres foretrukne kaptein denne uken. I sine tre siste hjemmekamper har De Bruyne levert henholdsvis 17, 13 og 11 poeng. Belgieren var ekstremt uheldig som ikke dro fra Selhurst Park med både mål og målgivende, og ser ut til å kunne fortsette akkurat der han slapp da han ble skadet i gameweek 7.

26% valgte Tammy Abraham som kaptein i GW9, og Chelsea-spissen var med det rundens mest populære kapteinsvalg. Abraham leverte en god kamp mot et standhaftig Newcastle-lag, og en xG på 0.95 viser at de 26 prosentene var uheldige som ikke fikk bedre uttelling. Denne helgens bortekamp kan fort bli tøff, mot et defensivt solid og hjemmesterkt Burnley-lag (topp syv i både store målsjanser sluppet til på hjemmebane, skudd på mål sluppet til på hjemmebane og expected goals conceded på hjemmebane). Likevel er det særdeles vanskelig å tvile på spilleren som etter 9 gameweeks kan vise til ligaens høyeste xG (6.06), delt flest store målsjanser (11, samme som Sergio Agüero og Raheem Sterling), flest skudd i motstanders 16-meter (26), flest skudd på mål (17), flest skudd totalt (30), og selvfølgelig flest mål (8). Det må nevnes at Tammy kun har én scoring på de siste 4 kampene. Men, denne scoringen kom i bortemøtet med Southampton, og er en av de seks scoringene han har levert på sine tre siste bortekamper (Wolverhampton og Norwich). Tammy ser ut til å stortrives på fremmed gress, noe som gjør ham til et svært spennende kapteinsalternativ denne uken.

Pierre-Emerick Aubameyang leverte målpoeng i hver av de syv første ligakampene denne sesongen. På de neste to kampene har det blitt ett skudd på mål, én stor sjanse og en xG på 0.53. Man kan verken skylde på motstandere (Bournemouth hjemme og Sheffield United borte) eller spilletid (180 minutter). Gabonerens form er altså en bekymring. Og som om ikke det er nok, Alexandre Lacazette er tilbake fra skade og gis muligens tillit som midtspiss igjen. Helgens motstander kan på sin side vise til solide defensive prestasjoner på bortebane så langt i sesongen. Crystal Palace har sluppet til femte færrest store sjanser på bortebane (7), og kan vise til ligaens femte beste expected goals conceded på bortebane (5.64).

Mo Salah returnerte fra skade med scoring og assist i 4-1-seieren over Genk, og er med det klar til å ta imot et uhyre formsvakt Tottenham-lag. Det forblir en umulig oppgave å spå hvem av Salah og Sadio Mane som vil levere best. Jeg nøyer meg derfor med å nevne at Liverpool til nå i sesongen har vist seg å være langt mer målfarlige hjemme på Anfield, og at Tottenham på sin side har vært langt svakere på bortebane (femte høyest expected goals conceded). Det er med andre ord grunn til å forvente en god Liverpool-prestasjon lørdag kveld.

I tabellen nedenfor har jeg samlet underliggende stats for rundens mest aktuelle kapteinsalternativer. Tallene er hentet fra Opta (Optas stats for Fantasy Football).

Til sist nevner jeg at FPLSalah hver uke samler og legger sammen bookmakernes målscorerodds. Dette kan være et nyttig verktøy dersom man sliter med å skille kapteinsalternativer fra hverandre.

Siste nytt på skadefronten

Mo Salah er tilbake, mens Paul Pogba fremdeles er ute. Husk å sjekke innom Ben Dinnery for siste nytt på skadefronten.

Folk å følge

Avslutningsvis vil jeg igjen trekke frem en FPL-kilde jeg selv har stor glede og nytte av. Formålet med denne spalten er å vie litt oppmerksomhet til en ressurs som utmerker seg på en positiv måte, eksempelvis gjennom grundig kvantitativ analyse, gjennomtenkte og erfaringsbaserte anbefalinger eller rett og slett underholdende og originalt content.

Denne uken har jeg lyst til å anbefale noe så morsomt som et FPL-intervju med en eier av en Premier League-klubb. Podcasten FPL-Surgery tok i siste episode en prat med Sheffield United-eier Abdullah Bin Mosaad, som for øvrig er en svært velrenommert FPL-spiller. Sjelden har man kjent seg mer igjen i livet en milliardærprins beskriver, og det er noe deilig ved å høre at klubbeieren, i likhet med mange FPL-managere, trodde Lundstrams tid som Blade var over. Denne episoden illustrerer godt hvorfor vi er så glad i Fantasy Premier League.

Husk at ukens runde starter fredag kveld! Og lykke til i Gameweek 10, alle sammen!

Fredag er det ca. 521 millioner i Eurojackpot. Spill her før fredag kl. 19:00!