Gå til sidens hovedinnhold

Fantasy Premier League: Gameweek 23

Vi hjelper deg med kapteinsvalg og forberedelser til ny gameweek!

Gameweek 23 er rett rundt hjørnet, og den sparker i gang en viktig uke i FPL. Allerede tirsdag kveld sparkes nemlig GW24 i gang, og med det får vi også sesongens første doble gameweek. I og med at vi nå kun er dager unna dobbel GW vier jeg allerede i denne ukens artikkel litt tid til temaet.

Liverpool og West Ham spiller to kamper i GW24, og mye av FPL-samfunnets oppmerksomhet er naturlig nok rettet mot Merseyside og Øst-London. Det kanskje fremste spørsmålet knytter seg til hvilken kombinasjon av Liverpool-spillere man bør velge, og mang en FPL-entusiast har analysert underliggende tall, formutvikling og motstanderes defensive og offensive tendenser i jakten på det «riktige svaret».

Selv liker jeg refleksjonene gutta i Always Cheating-podden gjør seg om situasjonen. De mener «svaret» på hvilken sammensetning av Pool-assets som er riktig for ditt lag avhenger av hvordan laget ditt står per nå. For noen managere vil den enkle veien, i antall transfers og tilgjengelig lagverdi, være en dobling av scousernes eminente backer. Andre managere sitter kanskje på Raheem Sterling (eller Dele Alli pluss penger i bank), og kan doble opp på Mo Salah og Sadio Mané uten hits og store omrokkeringer. Og atter andre managere ser kanskje på bortesterke Bobby Firmino som den gunstigste ruten til å fylle Liverpool-kvoten.

Doble gameweeks lokker oss ofte inn i transferfeller. Dette kan skje i form av hits som ikke nødvendigvis lønner seg, eller kasting av spillere man egentlig ønsker å sitte på senere i sesongen og som i tillegg har steget i verdi i eiertiden. Det er ikke nødvendigvis verdt å «rive» opp laget for en dobbel gameweek, og etter min mening finnes det ingen fasit på hvilken kombinasjon som vil genere flest poeng. Transfers og lagverdi er de viktigste ressursene man har i spillet, og mitt råd til managere i tvil vil derfor være å vurdere løsningen som påfører laget ditt færrest mulig utfordringer i det lange løp. Med mindre du har en klar magefølelse. Magefølelser er en bra greie.

Riktig kombinasjon av spillere er ikke den eneste betydningsfulle avgjørelsen som tas før DGW24 sparkes i gang. Når et så dominerende lag som Liverpool står overfor en dobbel gameweek blir det naturlig å vurdere om tiden er inne for å aktivere Triple Captain. FPL-legenden @HinduMonkey er tydelig i sitt syn på hvorvidt TC-chipen skal sprettes i gameweek 24. Jeg kommer tilbake til spørsmålet i neste ukes artikkel, men kan røpe at jeg syntes tweeten kommer med noen gode poenger.

Som nevnt har DGW24 avspark allerede tirsdag kveld. Lykke til denne runden, og vel møtt til ny artikkel om et par dager.

Klikk her for å spille Eurojackpot. OBS! Frist kl. 19:00 fredag.

Oppover eller nedover

Oppover

Ett målpoeng på sine siste fire startede kamper imponerer nok ingen. Ei heller faller man av stolen av 8 målpoeng på 18 startede ligakamper. Likevel er Neal Maupay (5.8) en av de mest spennende spillerne før GW23. Mye skyldes selvsagt kampprogrammet. De neste to rundene får Brighton besøk av et Aston Villa-lag som kommer fra seks baklengs i GW22, og som står med ligaens svakeste forsvar målt i xG (45.46), antall skudd sluppet til (407) og antall skudd sluppet til fra innenfor egen boks (274), føre turen går til Vitality Stadium for å møte et Bournemouth-lag som står med tre strake tap og 0-9 i målforskjell. Med en eierandel på 2.2% kan Maupay være et fint kortsiktig alternativ for managere på jakt etter en rimelig spiss med oppside.

Newcastle-forsvarere står ikke nødvendigvis høyest på manageres ønskeliste. @FPLTIPZs tweet taler en god sak for å vurdere Jamaal Lascelles (4.2).

Apropos rimelige forsvarere, vi har en «Out of Position»-alert. En rimelig forsvarer med god innleggsfot som benyttes på midtbanen ? Med en dobbel gameweek rett rundt hjørnet (GW24) kan Arthur Masuaku (4.2) fort finne veien inn i mange lag.

Lukasz Fabianskis skade ser heldigvis ikke ut til å være alvorlig . I mellomtiden får vi antakelig en billig startende keeper i David Martin (4.1).

Pre season-favoritten Matt Ritchie er friskmeldt, og leverte likegodt assist fra venstrebacken i tirsdagens skadecomeback mot Rochdale.

Korrelasjon betyr ikke kausalitet. Likevel er det verdt å merke seg at Brandon Williams (4.0) leverer varene når han gis muligheten fra start. Ole Gunnar Solskjær har trukket frem ungguttens offensive bidrag som verdifulle tilskudd til Uniteds angrepsspill i møter med lag som legger seg bakpå. Jeg forventer at Williams fortsetter å starte i kamper de røde djevlene skal dominere.

FPL er i stor grad et flytbasert spill. Få ting er deiligere enn perioder der FPL-laget er i flytsonen. Og få kan nok matche flyten denne manageren har hatt. 16 strake grønne piler og stigning fra 1.3 millioner til 1.300 overall rank.

Nedover

Først av alt, Raul Jimenéz er egentlig en spiller man bør sitte på ut sesongen. Men, Wolves står ovenfor en periode med tungt kampprogram. Dette, kombinert med den ustoppelige formen til spissalternativer som Danny Ings og Marcus Rashford, samt kampprogrammet til Neal Maupay, betyr at mange managere benytter anledningen til å hoppe av det mexicanske toget.

Danny Ings fyrte av elleville 9 skudd fra innenfor mostanders boks i borteseieren over Leicester. Det illustrerer selvsagt hvilken form Ings er i. Men, det forteller også en historie om et Leicester-forsvar som ikke helt er der det bør være. En titt på Leicesters underliggende tall viser at det er lenge siden den defensive siden av Revene fungerte som den skulle. Gjennom de 9 ligakampene som er spilt siden GW14 er det kun Aston Villa (21.91) og Newcastle (18.42) som står med svakere expected goals conceded enn Leicesters 14.91, og kun de samme to lagene har sluppet til flere skudd på mål enn Leicester i samme periode. Brendan Rodgers’ mannskap befinner seg blant de seks verste lagene i samtlige av de sentrale defensive underliggende statistikkene for perioden GW14-GW22. Tatt i betraktning hvor stor prosentandel av managere som sitter på minst én Leicester-forsvarer, er det nærmest å regne som en differential å gå uten en rev i bakre ledd. Med kamper mot Chelsea (H), Wolves (a) og City (H) i horisonten kan en avskjed med SoyBoy, Pereira og Chilwell fort bli en populær vei å gå.

Smått og godt

Marcus Rashford har storspilt hele sesongen. Adam Hopcrofts sammenlikning av Rashfords og angrepsmakker Anthony Martials tall over de siste 7 kampene duoen har startet sammen er derfor veldig interessant lesning.

Jeg touchet innom det innledningsvis, men Bobby Firminos prestasjoner på bortebane og lave prosentvise eierandel gjør ham til et interessant alternativ i en dobbel gameweek bestående av to bortekamper.

Callum Wilson startet sesongen med målpoeng i syv strake ligakamper. Gameweek 8 var siste gang spissen registrerte et skudd på mål.

FPLSalahs oversikt over bookmakernes clean sheet probability for gameweek 23 er verdt en titt for de som sliter med å sette førsteelleveren.

Ukens kapteinsalternativer

Seks scoringer i borteseieren over Aston Villa, og 4 scoringer i snitt i sine siste 6 hjemmekamper mot Crystal Palace, betyr at City-spillerne topper listen over foretrukne kapteinsalternativer før GW23. At Sergio Agüero i GW22 leverte 3 scoringer og 1 målgivende overrasket vel ingen. Det er kun én årsak til at den hårfagre argentineren ikke er å finne i toppen av kapteinsrangeringen hver uke. Usikkerheten rundt Agüeros spilletid i ligaen gjør ham til et mer risikabelt valg enn alternativer som KdB, Mané og Salah. Likevel, sitter du på Agüero inn i GW23 bør du vurdere å gi ham kapteinsbindet.

Kevin De Bruynes glimrende form vedvarer, og hans to assists i GW22 betyr at den belgiske maestroen nå har 23 målpoeng på 20 startede ligakamper. De Bruyne er ligaens overlegent mest kreative spiller målt i xA (11.41, foran TAAs 7.46) og store sjanser skapt (20, foran TAAs 13). Kreativiteten, sammenholdt med økt målfarlighet (fem scoringer siden GW13), betyr at De Bruyne over de siste 10 kampene kan vise til ligaens neste beste Xpts (57.9, bak Rashfords 60.5).

Raheem Sterling ble hvilt da City overkjørte Aston Villa. Få spillere har større poengoppside (og ingen spillere har høyere xPts i 2019/20-sesongen), men Sterlings ujevne prestasjoner gjør ham til et mer risikabelt valg. Sterling kan vise til klart flest ballberøringer innenfor motstanders boks (207, foran Salahs 165) og sjette flest skudd fra innenfor motstanders boks, noe som tilsier at han som regel vil være involvert i målfarlige situasjoner. Dette, kombinert med en rotasjonshistorikk som tilsier at han bør være en trygg starter på lørdag, betyr at Sterling absolutt bør vurderes som et godt alternativ denne uken.

Jamie Vardy har kun blanket i 2 av sine siste 14 ligakamper, begge mot Liverpool. Likevel kan det være grunn til å bekymre seg for om Vardys legendariske fest har glidd over i et søvnig og gitardominert nachspiel. Spissen gikk av banen uten å ha fyrt av et eneste skudd i hjemmetapet mot Southampton, og stod ikke overraskende med en xG på 0.0. En svale gjør ingen sommer, så det er ingen grunn til å overreagere enda. Særlig ikke når et vaklevorent Burnley-forsvar (tredje svakeste expected goals conceded over de siste fire ligakampene, har slitt defensivt i møter med topplag denne sesongen) står for tur. Men prestasjonen i GW22, samt City-lagets målform og gunstige motstander, betyr at Vardy ikke er en klar kapteinspreferanse for GW23.

Søndag ettermiddag møter Liverpool det eneste laget de ikke har slått i årets PL-sesong. Og Merseyside-laget har kun maktet å score 5 mål på sine 5 Klopp-ledede hjemmekamper mot Manchester United (to av de siste tre møtene på Anfield har endt 0-0). Likevel må Sadio Mané og Mo Salah vurderes som gode kapteinsalternativer. Begge ser ut til å være i god form, med henholdsvis 7 og 6 målpoeng på sine siste 6 spilte ligakamper. Men, det er verdt å nevne at Mo Salah fremdeles har til gode å levere målpoeng mot erkerivalen fra Lancashire.

Danny Ings er i ferd med å levere en drømmesesong, og hans fantastiske form har bidratt til at Southampton står med fire seire på sine siste fem ligakamper. Den tidligere Burnley- og Liverpool-spissen står selv med 10 scoringer på sine siste 10 startede ligakamper, og har faktisk kun blanket én eneste gang i denne perioden. Ings’ prestasjon i forrige rundes seier på King Power Stadium var intet mindre enn vanvittig. 9 totale skudd, 8 skudd fra innenfor Leicesters boks, 5 skudd på mål, 3 store målsjanser, 1 scoring og en xG på 1.69 ble resultatet på lørdagen hans, og samtlige tall er ligabeste for GW22. I tillegg hadde kun Gabriel Jesus og Mo Salah (begge 14) flere ballberøringer innenfor motstanders boks enn Saints-spissens 11. Ings er i enorm form, og er kapabel til å score mot hvem som helst.

Tammy Abraham har, litt i det stille, levert målpoeng i tre strake ligakamper. Chelsea-spissens brennhete sesonginnledning skapte nok litt urealistiske forventninger blant FPL-managere, men Tammys form ser ut til å ha stabilisert seg på et godt nivå. Med fjerde flest ballberøringer og fjerde flest skudd fyrt av innenfor motstanders boks over de tre siste ligakampene er Abraham en sentral del av Chelseas angrepsspill, og ser igjen ut som en pålitelig kilde til målpoeng. At Newcastle, laget som slipper til flest skudd på mål og nest flest skudd fra innenfor egen boks, står på motsatt banehalvdel i GW23 gir grunn til å forvente en god prestasjon fra Abraham.

I tabellen nedenfor har jeg samlet underliggende stats for rundens mest aktuelle kapteinsalternativer. Tallene er hentet fra Opta (Optas stats for Fantasy Football).

Til sist nevner jeg at FPLSalah hver uke samler og legger sammen bookmakernes målscorerodds. Dette kan være et nyttig verktøy dersom man sliter med å skille kapteinsalternativer fra hverandre.

Siste nytt på skadefronten

Marcus Rashford fikk seg en smell i onsdagens cupseier over Wolves. Sjekk innom Ben Dinnery for siste nytt på skadefronten.

Verdt å sjekke ut

Avslutningsvis vil jeg trekke frem en FPL-kilde jeg selv har stor glede og nytte av. Tanken er å vie litt oppmerksomhet til en ressurs som utmerker seg på en positiv måte, eksempelvis gjennom grundig kvantitativ analyse, gjennomtenkte og erfaringsbaserte anbefalinger eller rett og slett underholdende og originalt content.

De neste to ukene vil gi oss viktig og nyttig informasjon om hvordan de kommende blanke og doble gameweekene vil se ut. Ingen er bedre egnet til å lose deg gjennom de ulike permuteringene og sannsynlighetene enn FPL-samfunnets fixture-guru, Ben Crellin. Twitter-profilen hans er en must follow for FPL-entusiaster, særlig gjennom sesongens siste halvdel.

Lykke til i GW23, alle sammen!

Klikk her for å spille Eurojackpot. OBS! Frist kl. 19:00 fredag.

Kommentarer til denne saken