Gå til sidens hovedinnhold

Fantasy Premier League: Gameweek 24

Vi hjelper deg forberede laget til dobbel gameweek 24. Er tiden kommet for Triple Captain?

Tirsdag kveld sparkes årets første doble gameweek i gang. Spørsmålet om hva som er «riktig» kombinasjon av Liverpool- (og West Ham-) spillere har i lang tid dominert twitterfeeder, subreddits, podcaster, debattforum og ikke minst disse artiklene. Heldigvis er ventetiden snart over. Et annet spørsmål som opptar mange managere, er hvorvidt Triple Captain bør aktiveres i DGW 24. For min del er det særlig to momenter som taler for at chipen spilles denne runden.

Vurderingen bør innledes med å påpeke at vi snakker om den minst verdifulle av de tre chipene managere har til rådighet. Free Hit og Bench Boost er chiper med høyere poengoppside og langt større strategisk verdi enn TC. I tillegg betyr det iboende usikkerhetsmomentet som følger med valg av kaptein at TC har en poengmessig lavere suksessrate enn sine to med-chips.

Et annet moment som bidrar til at managere vegrer seg for å aktivere TC «allerede» i GW24 er ideen om at det kanskje kan komme et enda bedre alternativ senere i sesongen, eksempelvis i senere doble gameweeks (som ser ut til å bli plassert i GW34 og GW37).

Her vil jeg oppfordre til å ta en ekstra titt på hva Liverpool tilbyr i en DGW. Sjeldent får man muligheten til å plassere et trippelt virtuelt kapteinsbind på en av ligaens aller beste spillere, som i tillegg spiller for verdens beste fotballag.

Prestasjonsmessig er Liverpool stødigheten selv. Laget har holdt nullen i 7 strake ligakamper, har slått samtlige lag i ligaen denne sesongen, og har poenggrossister i alle ledd av banen. Vi vet i skrivende stund lite om hvilke lag som får dobbel gameweek senere i sesongen, og sannsynligheten for at man gis bedre alternativer enn Liverpool-assets på jakt etter å spikre lagets første ligagull siden Sovjets fall er liten.

Det er bedre med én fugl i hånden enn ti på taket. En Liverpool-spiller blir min TC i GW24.

Oppover eller nedover

Oppover

Med nyheten om at Marcus Rashfords skade følger naturligvis spekulasjoner om mer spilletid for hypertalentfulle Mason Greenwood (4.3). Ole Gunnar Solskjær touchet selv bortom temaet i dagens pressekonferanse. Manchester Uniteds stall er syltynn, og det er naturlig å forvente at Greenwood gis flere sjanser fra start i rundene som kommer.

Det er umulig å føle seg trygg på spilletiden hans, men Citys prestasjon i helgens møte med Crystal Palace illustrerer tydelig at lagets beste startellever inkluderer Riyad Mahrez (8.5). Algerieren er en «gamewrecker» med potensial til å levere både to og tre målpoeng i de fleste kamper. Kall det magefølelse, eller kall det tynne forhåpninger. Mitt tips er at Mahrez avslutter sesongen sterkt, og seiler opp som det beste FPL-alternativet i segmentet 7-10 millioner.

Ukens siste tips kommer fra FPLGeneral, som i ukens episode av 59th Minute Podcast trekker frem et alternativ for managere på jakt etter en billig femte midtbanespiller. Watfords Nathaniel Chalobah (4.4) har startet 4 av lagets siste 5 ligakamper, og Generalens speiderrapport tegner et bilde av en spiller som dominerer offensive dødballer. Chalobah kan være fint stallfyll med potensial til å levere målpoeng.

Smått og godt

@Elite_Fpl har laget en oversikt over de mest populære kombinasjonene av Liverpool-spillere.

FPLSalahs oversikt over bookmakernes clean sheet probability for gameweek 24 er verdt en titt for de som sliter med å sette førsteelleveren.

Ukens kapteinalternativer

Ukens gjennomgang av kapteinsalternativer blir kort og enkel. Liverpool spiller to ligakamper, med én ukes mellomrom. Skvist inn mellom disse ligakampene ligger en cupkamp mot Shrewsbury, en motstander som antakelig lar Klopp hvile lagets fremste stjerner. Risikoen for rotasjon i DGW er derfor begrenset, og ukens kapteinsvalg bør være en Liverpool-spiller.

Sadio Mané er eid av 40.7% av managere, og vil utvilsomt toppe ukens kapteinsstatistikk. Senegaleseren har levert jevnt godt gjennom hele sesongen, og bør være et trygt valg også denne runden. Mané vil være det foretrukne valget for managere som vil konsolidere miniligaledelser og overall ranking, og funger sånn sett som et slags skjold mot store rankfall.

Som målscorer er det svært lite som skiller Mané fra rekkekamerat Mo Salah, og med sesongen sett under ett er tallene deres ganske like. Salah kan vise til en marginalt bedre xG (11.83 mot Manés 10.69), samtidig som Mané har kommet til flest store målsjanser (21 mot Salahs 18). Den viktigste forskjellen ligger i Salahs antall ballberøringer i motstanders boks, en statistikk han er Mané overlegen (175 mot 135).

Likheten gjør seg gjeldende også i statistikken over de siste tre ligakampene. Duoen har nær identisk xG (Salah 1.65 mot Manés 1.62), og har helt identiske antall store målsjanser (3), antall skudd fra innenfor motstanders boks (10), antall skudd på mål (5) og antall totale skudd (10).

Kreativt skiller Salahs form over de siste tre kampene seg derimot litt ut. Egypteren har skapt 3 store målsjanser, har levert 1 målgivende og står med en xA på 1.61. Mané står uten målgivende og uten skapte målsjanser i samme periode, med en xA på 0.26.

Der et Mané-captaincy vil fungere som et beskyttende skjold, gjør Salahs lavere prosentvise eierandel ( 25% blant topp 10.000) ham til noe i nærheten av en kapteinsdifferential. Man ser sjelden en spiller med Salahs eksplosivitet, form og potensielt store poengoppside fungere som en differential inn i en dobbel gameweek. Salah kan derfor fungere som et kraftfullt sverd for managere på jakt etter å vinne terreng. Merk likevel at Salah kun har scoret ett ligamål på bortebane denne sesongen.

Der Salah ser ut til å trives bedre hjemme på Anfield har Bobby Firmino tvert imot hatt reisefeber store deler av året. 7 av den tannsterke brasilianerens 8 ligascoringer har nemlig kommet på bortebane. Firmino har kommet til dobbelt så mange store målsjanser på sine reiser (10), sammenliknet med hjemmekampene (5), og xGen er ikke overraskende også sterkere på bortebane (5.79 mot 4.01).

Bildet må samtidig nyanseres med at Firminos kreative side i større grad kommer til utløp hjemme på Anfield. 4 målgivende, 5 store målsjanser skapt og en xA på 3.49 indikerer at den nydøpte spissen trives i fri utfoldelse foran The Kop. (1 målgivende, 3 store målsjanser skapt og en xA på 2.83 er fasit på bortebane). Firmino er topp fem i alle sentrale underliggende målscorerstatistikker på bortebane, og med 4 scoringer på sine siste 4 kamper på fremmed gress kan spissen fort være et godt kapteinsvalg i en runde bestående av to bortekamper.

2 scoringer, 11 målgivende pasninger og 8 clean sheets. Trent Alexander-Arnold står med 21 returns på 22 startede kamper. Backen leverer knallprestasjoner uke etter uke, står med seks strake uten baklengs, og har levert tosifret antall poeng ved fire anledninger. Slike statistikker betyr at TAA selvsagt fortjener å bli vurdert som kapteinsmateriale inn i en DGW. Dersom noen er i tvil om at prestasjonene hans er kapteinsmat anbefaler jeg å ta en titt på oversikten over spilleres xPts. TAA står nemlig med 133.3 xPts, identisk med Sadio Mané og kun slått av Mo Salah (136.8) og Raheem Sterling (138.0). Det er for så vidt noe ubehagelig ved å feste sin lit til clean sheets, særlig når et solid hjemmelag som Wolves står på motsatt banehalvdel. Likevel fortjener Trent absolutt å bli vurdert som et godt kapteinsalternativ de kommende 180 minuttene.

Til sist er det på sin plass å trekke frem et par alternativer for managere som ikke ønsker å se til den røde side av Merseyside for ukens kaptein.

For mange vil de siste to rundenes desiderte formspiller være et fristende alternativ, og med et besøk til Sheffield United på kalenderen tirsdag kveld må Sergio Agüero nevnes som et alternativ. Argentineren leder ligaen i samtlige underliggende målscorerstatistikker for GW21-22, og hans fem scoringer på disse kampene viser at spissen er brennhet. Grunnen til at Agüero ikke er høyere på listen er rotasjonsfaren, som forsterkes av at spisskollega Gabriel Jesus kun spilte 28 minutter i GW22.

Hadde han vært en mer pålitelig starter ville Riyad Mahrez vært blant spillets fem mest eide spillere. Etter 6 målpoeng på 4 starter ble algerieren igjen benket i GW22, og avspist med kun 17 minutter på banen. Mitt råtips denne uken er at Mahrez finner veien tilbake til lagoppstillingen, og hans enorme poengoppside gjør ham til en spiller verdt å vurdere.

Til sist nevnes Heung-Min Son. Den koreanske superstjernen har samlet på røde kort det siste året, og mang en manager vegrer seg nok for å gi ham kapteinsbindet. Mourinhos Spurs-lag har sett tafatte ut de siste ukene, og Sons kapteinsapell skyldes i stor grad at Norwich, med ligaens nest svakeste forsvar, står på motsatt banehalvdel denne uken.

I tabellen nedenfor har jeg samlet underliggende stats for rundens mest aktuelle kapteinsalternativer. Tallene er hentet fra Opta (Optas stats for Fantasy Football).

*expected goals conceded **expected goals ***expected assists ****expected points *****siste tre runder

Til sist nevner jeg at FPLSalah hver uke samler og legger sammen bookmakernes målscorerodds. Dette kan være et nyttig verktøy dersom man sliter med å skille kapteinsalternativer fra hverandre.

Siste nytt på skadefronten

Ben Chilwell misset forrige rundes tap på Turf Moor. Sjekk innom Ben Dinnery for siste nytt på skadefronten.

Verdt å sjekke ut

Avslutningsvis vil jeg trekke frem en FPL-kilde jeg selv har stor glede og nytte av. Tanken er å vie litt oppmerksomhet til en ressurs som utmerker seg på en positiv måte, eksempelvis gjennom grundig kvantitativ analyse, gjennomtenkte og erfaringsbaserte anbefalinger eller rett og slett underholdende og originalt content.

Denne ukens anbefaling er 59th Minute Podcast. Podden føres i tale av FPLGeneral, som blant annet kan vise til 3 topp 500-sesonger. Podcasten hans kommer alltid med gode betraktninger og innspill, og denne (korte) uken er intet unntak. Lytt i vei!

Lykke til i DGW24, alle sammen!