Gå til sidens hovedinnhold

Fantasy Premier League: Gameweek 25

Vi gir deg siste nytt, og hjelper deg med kapteinsvalg.

I skrivende stund er vi kun timer unna slutten på januarvinduet. At Sander Berge blir en Blade forandrer ikke på at det har vært et rolig transfervindu, med få overganger som vil få umiddelbar betydning for FPL. Det blir riktignok spennende å se hva Stephen Bergwijn (7.5) kan levere for Spurs, og om den utleide Spurs-backduoen Kyle Walker-Peters (4.4) og Danny Rose (5.3) kan prestere for henholdsvis Southampton og Newcastle. Men med kun timer igjen av vinduet ser det ikke ut til at vi får en handel på nivå med Pierre-Emerick Aubameyangs overgang til Arsenal, Fernando Torres til Chelsea eller Juan Mata til Manchester United.

Likevel er det én overgang som drar i gang et av de mer fascinerende elementene ved FPL. Det er få ting FPL-managere liker mer enn å være tidlig på en poengsankende spiller. Og få anledninger er bedre egnet til å være tidlig på en spiller enn nysigneringer. Det er alltid fascinerende å observere bølgen av interesse for spillere som har til gode å berøre en ball for sin nye klubb, og du finner lite lektyre mer underholdende enn skråsikre analyser av hvorfor spiller X utvilsomt vil dominere fra første sekund i en avgjørende rolle for klubb Y.

Ikke overraskende er dette også tilfellet for Bruno Fernandes. Portugiseren omtales som den neste Bernardo Silva, Ole Gunnar Solskjærs redningsmann, Manchester Uniteds offensive kompass, og den neste store poengsankeren i FPL. Allerede før prisen er satt trekkes den offensive midtbanespilleren frem som et reelt alternativ for managere på jakt etter Mané-erstattere, og det er liten tvil om at higen etter å ri på differentialbølgen trumfer tålmodighet når spillere med målteft ankommer Premier League.

Det må selvsagt understrekes at Fernandes så definitivt har levert varene i Sporting-trøya, og at managere som gambler på portugiseren kan bli stående igjen som FPL-sesongens store vinnere når mai måned tikker inn. Manchester United har et skrikende behov for en kreativ kraft på midten, og med 39 scoringer på 83 spilte kamper har Fernandes absolutt potensial til å være spilleren Solskjærs mannskap så sårt har manglet.

En umiddelbar suksess for en januarimport vil likevel være et unntak som bekrefter regelen. Forventninger om full klaff og målpoeng i fleng er sjeldent berettigede fra spillere som fremdeles har til gode å finne frem til sin nærmeste kolonialbutikk.

Samtidig er få ting artigere enn målpoeng fra nysigneringer.

Oppover eller nedover

Oppover

AbuBakar Siddiq toucher innom det i twittertråden sin (se link nedenfor), men Southampton-forsvarets forvandling etter GW14 er bemerkelsesverdig. I følge OPTA Stats har kun Manchester United (12) sluppet til færre store målsjanser enn The Saints (13), og kun Liverpool (49) og Manchester City (56) har sluppet til færre skudd fra innenfor egen boks enn Southamptons 61. Det kanskje fremste alternativet blant Soton-forsvarerne er Jack Stephens (4.4). Stopperen har 4 målpoeng på sine siste 9 ligakamper, og om man legger til lagets tre cleans sheets i samme periode kan Stephens vise til kruttsterke 7 returns på 9 ligakamper. Med et flott kampprogram fra GW26 bør Jackieboy vurderes.

Nedover

Er eventyret om Lord Lundstram ute? FPL-tiårets kanskje beste 4.0-alternativ ble benket til fordel for Mo Besic i både FA Cup-kampen mot Millwall og ligakampen mot Manchester City, og har sett sliten ut den siste måneden (blant annet kun slått én nøkkelpasning på sine siste fem spilte ligakamper). Legg til at Berges ankomst forsterker konkurransen på Blades’ midtbane. Svært mange managere har en stor verdigevinst liggende i Lundstram, og sannsynligheten for et salgsrush er stor dersom Lorden benkes på Selhurst Park.

Smått og godt

AbuBakar Siddiq er tilbake med ny utgave av «The Review». Denne uken ser Abu nærmere på Pierre-Emerick Aubameyangs prestasjoner under Mikel Arteta, Watfords offensive formoppsving, Southamtons defensive formoppsving, og Raul Jimenéz, Neal Maupay og Heung-Min Sons prestasjoner de siste kampene. Få leverer mer verdifull informasjon på mindre plass enn Abus twittertråd. Anbefalt lesning!

Blank Gameweek Alert! Aston Villa og Manchester City avanserte denne uken til finalen i ligacupen. Det betyr at de to lagenes kamper i GW28 må flyttes, og at Aston Villa, Sheffield United, Manchester City og Arsenal får en blank GW28. Ikke overraskende er FPLs fixture-guru Ben Crellin i gang med å vurdere potensielle omberammingstidspunker for kampene. Her er det bare å begynne planleggingen.

Ben Crellin er også i gang med å kartlegge GW31, som ser ut til å bli sesongens store blanke runde.

FPLSalahs oversikt over bookmakernes clean sheet probability for gameweek 25 er verdt en titt for de som sliter med å sette førsteelleveren.

Klikk her for å levere Eurojackpot-kupongen. Frist i kveld kl. 19:00!

Ukens kapteinsalternativer

Ukens fremste kapteinsalternativer hører hjemme i den røde siden av Merseyside. Mo Salah sendte eierne sine til himmels med dobbelreturn på London Stadium, og Sadio Manés skade bør gjøre ham til en sikker starter.

Egypteren har vært en statistisk sett dominerende skikkelse siden GW16, og står med ligaens klart beste xPts (70.1, foran Troy Deeneys 55.8) i perioden. Salah har vist frem en sterkere kreativ side i denne perioden, og kun Kevin De Bruyne kan vise til en bedre xA (4.59 mot Salahs 4.38) og flere store sjanser skapt (8, mot Salahs 7).

Når Mo i samme periode også kan vise til ligaens nest beste xG (5.60, bak Jesus’ 6.28), samt flest totale skudd (39), flest skudd på mål (16) og flest skudd fra innenfor motstanders boks (16) blir det raskt tydelig at Salah er ligaens mest formsterke spiller. Legg til at han ser ut til å trives i kamper uten sin senegalesiske rekkekamerat , og Mo ser ut som rundens beste kapteinsvalg.

Jeg må innrømme at det føles rart å vurdere en spiller som har til gode å score mål på hjemmebane blant rundens beste kapteinsalternativer. Likevel er det vanskelig å komme utenom Bobby Firmino denne uken. Den tannsterke brasilianeren kan nemlig, i likhet med sin krøllete angrepskollega, vise til svært gode underliggende stats. Siden GW13 har Firmino kommet til tredje flest store målsjanser (11), tredje flest skudd fra innenfor motstanders boks (32), fjerde flest skudd på mål (17) og fjerde flest skudd totalt (37).

At samtlige av Bobbys 8 ligamål har kommet på bortebane er besynderlig. Når hans offensive involvering likevel er så god bør det være lov å forvente at sesongens første ligamål på hjemmebane er rett rundt hjørnet. Southampton, lørdagens motstander på Anfield, er som nevnt ovenfor et defensivt forvandlet fotballag. Laget har sluppet til delt færrest store målsjanser (14, samme som Manchester United og Arsenal), og Hasenhüttls mannskap ser virkelig ut til å ha fått orden i sysakene. Spørsmålet er om det er nok til å stagge et ustoppelig Liverpool?

Pierre-Emerick Aubameyang er tilbake fra karantene, og han returnerer til møtet med laget som over de siste fire ligakampene har sluppet til flest totale skudd, flest skudd fra innenfor egen boks og flest skudd på mål . Det er med andre ord grunnlag for å forvente gode arbeidsvilkår når Arsenal gjester Burnley søndag.

Auba har knappest satt fyr på ligaen denne sesongen, ei heller etter Mikel Artetas inntreden i sjefsstolen på Emirates. Gaboneren har startet fem ligakamper under sin nye manager, og presterte i snitt under 0.8 store målsjanser, 1 skudd på mål, og drøyt 2 skudd fra innenfor motstanders boks per kamp. Disse tallene må forbedres dersom Auba skal forsvare prisen sin, men spissens oppside kombinert med søndagens gunstige motstander gjør ham til et fint differential-alternativ (eid av 14.7% i skrivende stund).

Manchester City reiser til London for å bryne seg på Jose Mourinhos beryktede buss, til det som bør bli en spennende og uforutsigbar fotballkamp søndag ettermiddag. Sergio Agüero har på papiret et voldsomt godt tak på Spurs, med 12 scoringer og 4 målgivende på 17 spilte kamper i alle turneringer.

Men, tar man en titt på fordelingen av argentinerens målpoeng oppdager man raskt at dette bildet nyanseres noe. 9 av argentinerens 16 målpoeng ble nemlig levert på fire ligakamper i perioden 2013-2015. På sine åtte siste startede ligakamper mot Spurs har Agüero kun levert 2 målpoeng.

Det største argumentet mot Agüeros kapteinskandidatur er likevel rotasjonsfaren. Spissen spilte 93 minutter av onsdagens ligacupsemifinale mot Manchester United, og med en formsterk Gabriel Jesus i hælene er selv ikke toppoppgjør garanti for Agüero-start. Likevel, få spillere kan matche Kuns råe oppside.

Ligaens mest kreative spiller fortsetter storspillet. Kevin De Bruyne står med 12 målpoeng på sine siste 10 ligakamper, og med 24 målpoeng på 22 startede ligakamper. Ved siden av å ha ligaens beste xA (ikke overraskende) i perioden kan den belgiske maestroen vise til fjerde best xPts (68.2, kun slått av Raul Jimenéz, Mo Salah og Jamie Vardy) siden GW13. Kevin De Bruyne har kort oppsummert vært ligaens mest stabile og solide offensive spiller denne sesongen, og få blir vel overrasket om han stjeler showet på Tottenham Hotspur Stadium.

I tabellen nedenfor har jeg samlet underliggende stats for rundens mest aktuelle kapteinsalternativer. Tallene er hentet fra Opta (Optas stats for Fantasy Football).

Til sist nevner jeg at FPLSalah hver uke samler og legger sammen bookmakernes målscorerodds. Dette kan være et nyttig verktøy dersom man sliter med å skille kapteinsalternativer fra hverandre.

Siste nytt på skadefronten

Jamie Vardy har ristet av seg skaden han pådro seg i GW24. Sjekk innom Ben Dinnery for siste nytt på skadefronten.

Verdt å sjekke ut

Avslutningsvis vil jeg trekke frem en FPL-kilde jeg selv har stor glede og nytte av. Tanken er å vie litt oppmerksomhet til en ressurs som utmerker seg på en positiv måte, eksempelvis gjennom grundig kvantitativ analyse, gjennomtenkte og erfaringsbaserte anbefalinger eller rett og slett underholdende og originalt content.

Han har allerede fått mye spalteplass i denne ukens artikkel, men fixture-guruen Ben Crellins twitterprofil er det viktigste verktøyet managere har i sesongens siste 15 gameweeks. Blanke og doble gameweeks kommer tett de neste månedene, og Crellins oversikt kan hjelpe deg planlegge bruk av chips og wildcard. Følg i vei!

Lykke til i GW25, alle sammen!

Husk at det er over 800 millioner kroner i Eurojackpot i kveld. Klikk her for å spille innen fristen kl. 19:00.

Kommentarer til denne saken