Gå til sidens hovedinnhold

Fantasy Premier League: Gameweek 26

Vi står overfor det som antakelig er tidenes lengste gameweek. Frykt ikke, vi hjelper deg forberede laget.

Velkommen til det som må være tidenes lengste gameweek. Runden sparkes i gang på Goodison Park lørdag 8. februar klokken 13.30, og avsluttes på Stamford Bridge mandag 17. februar. Fra fristen for å sette lag for GW26 løper ut, til fløyten lyder for siste gang i London, går det altså nesten 10 dager.

Det er selvsagt noe håpløst frustrerende ved at man må sette lag og velge kaptein for kamper som sparkes i gang en uke senere. Selv med kampfri midtuke for lagene er risikoen for uforutsette hendelser større, noe som særlig gjør kapteinsvalget mer komplekst (dette kommer jeg tilbake til senere i artikkelen). En annen side av mynten er at man på sett og vis «låses» fra transfers i en hel uke. Potensialet for skader på spillere med kamp i rundens siste helg gjør tidlige transfers risikable, så GW26 kan fort by på en saftig prøve for de mer utålmodige managerne blant oss.

Samtidig er det ikke bare negative sider ved den uvanlige gameweeken. Rundens 10 kamper er fordelt på 6 ulike kampdager og 10 ulike kamptidspunkter, noe som gir oss muligheten til å se samtlige minutter av GW26 direkte. Dette er et drømmescenario for managere som i større grad baserer spillervalg på «eye test», noe særlig én profilert manager planlegger å dra nytte av.

Klikk her for å spille Eurojackpot. Fredag kan du nemlig vinne over 900 millioner kroner!

Oppover eller nedover

Oppover

Mange har midler til overs etter å ha byttet ut Sadio Mané. For managere som skremmes av at premiumspissene Agüero og Aubameyang blanker i GW28 bør den koreanske superstjernen Heung-Min Son (10.0) seile opp som et aktuelt sted å plassere midler. Scoring i to strake ligakamper (samt i midtukens cupkamp), 3 store målsjanser og 5 skudd fra innenfor motstanders boks er fine tall over de to siste rundene. Son er en løs kortkanon, men Kanes skadefravær betyr at han vil fungere som Spurs offensive talisman ut sesongen.

Forrige ukes artikkel tok opp spørsmålet om Lord Lundstrams tid var omme. Denne uken dreier mye seg om hvem som kan erstatte Lorden. Enda Stevens (5.1) seiler opp som en favoritt blant managere, og mye tyder på at tilliten er fortjent. Sondre Midtgarden, en av de tre dyktige vertene i Fantasyrådet, har til denne ukens podcastepisode satt sammen en glimrende oversikt over de øvrige Blades-forsvarernes underliggende tall. Dette er kvalitetsmateriale som fortjener en lytt.

Få kan vel glemme @HinduMonkeys legendariske Ashley Barnes-tråd fra før sesongen startet. FPLSwede følger i store fotspor når han denne uken lanserer et nytt «Barnes train». Fra alvor til alvor, Harvey Barnes (6.0) har stått frem med storspill i det som har vært en turbulent periode for Leicester, og twittertråden gjør en glimrende jobb med å redegjøre for hvorfor Barnes bør vurderes av managere på jakt etter en mid-priced midtbanespiller.

Smått og godt

@fplkernow har satt sammen en glimrende oversikt over Premier League-lagenes totale og posisjonsinndelte FPL-poengfangst på hjemme- og bortebane. Legg særlig merke til variasjonene i Southamptons og Manchester Uniteds prestasjoner fra hjemme- til bortebane.

Her er en oversikt over såkalt non-penalty xG over de siste 4 kampene.

For mange managere vil rundens vanskeligste beslutning være valget mellom Sergio Agüero og Mo Salah som ukens kaptein. @ChrisTanFPLs gode tweet viser hvem av de to som har den mest fordelaktige matchupen i GW26.

FPLSalahs oversikt over bookmakernes clean sheet probability for gameweek 26 er verdt en titt for de som sliter med å sette førsteelleveren.

Ukens kapteinsalternativer

Som nevnt innledningsvis står vi overfor en uvanlig gameweek. Med nær 10 dager fra deadline til siste kamp blåses av blir ukens kapteinsvalg også en kollisjon mellom to tankesett.

Et segment av managere er opptatt av at kapteinen deres spiller kamp i rundens første helg. Tanken bak dette er kort og godt at kamp i den første helgen minimerer risikoen for uforutsette hendelser, som treningsskade, fordervet lasagne, snøstorm eller slurvete sikkerhetsøvelser.

For andre managere velges bevisst kaptein med kamp i rundens siste helg, simpelthen fordi man ikke orker tanken på å bruke kapteinen tidlig, og deretter måtte tilbringe de neste 7+ dagene i kapteinsskjærsilden, ventende på en uunngåelig egyptisk hammer.

Det finnes, som vanlig, intet riktig svar, og begge tankesett har gode grunner for seg. Kapteinsrangeringen nedenfor er satt opp i et vakuum, uten hensyn til at vi går inn i en mildt sagt uvanlig enkeltrunde.

Til sist er det en kuriositet i seg selv at samtlige av ukens beste kapteinsalternativer møter ett av ligaens fire svakeste forsvar. Motstanderkvartetten West Ham, Aston Villa, Norwich og Newcastle betyr at vi på papiret derfor har en særdeles attraktiv bukett kapteinskandidater.

Pep-roulette vil alltid være en risikofylt affære. Likevel, eier du Sergio Agüero gir du ham kapteinsbindet. Argentineren topper samtlige målscorerrelaterte underliggende stats for sine siste fem spilte ligakamper, og har levert 8 målpoeng. Ser man på scoringer per spilte minutter er Agüero mer effektiv enn noensinne. Forut for Spurs-kampen, hvor han for øvrig var uheldig som ikke fikk med seg minst én scoring, scoret Agüero i snitt hvert 69. minutt, best i Europa.

Mo Salah er i gnistrende form, og står med 7 målpoeng på 5 gameweeks. Han har vært ligaens klart beste offensive spiller i de ti ligakampene som er spilt siden GW16, og hans 8 scoringer leder ligaen for denne perioden. Salah topper absolutt alle underliggende stats av betydning over de siste ti ligakampene, herunder xG (6.62), xA (5.45), antall store sjanser (10), antall store sjanser skapt (9), skudd fra innenfor motstanders boks (36) og ballberøringer innenfor motstanders boks (100).

Tre dager etter kampen mot Norwich reiser Liverpool til Madrid for å møte Atletico. Det er derfor naturlig å være bekymret for rotasjon. Men, med 14 dager mellom kamper forventer jeg samtidig at Klopp ønsker å gi sin foretrukne startellever spilletid før Champions League sparkes i gang igjen. Mo Salah har rett og slett vært dominant den siste tiden, og bør være et hett alternativ i GW26.

Kevin De Bruyne forblir ligaens mest kreative spiller, med soleklart høyest xA (12.75, foran Mo Salahs 8.29) og soleklart flest skapte målsjanser (22, foran TAAs 13). Med 24 målpoeng på 22 starter har belgieren vært en av årets mest stabile FPL-assets, og blir nok et populært valg blant managere som setter sin lit til City denne runden.

Med spillefri midtuke bør rotasjon ikke være en stor bekymring for De Bruynes eiere. Når ligaens svakeste forsvar, både sesongen sett som helhet, og over de siste fem ligakampene står på motsatt banehalvdel er det lov å forvente briljans fra den flamske maestroen.

Det knyttet seg spenning til hvordan Pierre-Emerick Aubameyang ville fremstå i «comebacket» fra suspensjon. Som nevnt i kapteinsspalten i forrige ukes artikkel hadde Auba knappest satt fyr på verden i sine første kamper under Mikel Arteta. Samtidig resulterte Jamie Vardys målpoengdupp i at gaboneren seilte opp som en populær differential forut for GW25.

Fasit ble 3 skudd fra innenfor motstanders boks, 2 store målsjanser, 1 skudd på mål og en xG på 0.75. I tillegg skapte Auba 1 stor målsjanse, og leverte 0.5 i xA. Det er ingen tvil om at de som hadde satt sin lit til Arsenal-spissen satt skuffet igjen etter oppgjøret på Turf Moor, men Aubameyangs prestasjon bør i aller høyeste grad gi de samme managerne forhåpninger om god poengfangst når laget som har sluppet til flest skudd på mål besøker The Emirates. Jada, Steve Bruces Newcastle-lag har holdt buret rent mot Spurs, Manchester United og Chelsea denne sesongen, men de møter like fullt til kamp som ligaens fjerde svakeste defensive enhet.

Jeg vil tippe at mange managere vegrer seg for å tiltro Heung-Min Son kapteinsbindet med det første. 3 røde kort på et drøyt kalenderår har nok etterlatt mang en manager, inkludert undertegnede, grundig traumatisert. Likevel, koreaneren er antakeligvis Spurs’ fremste angrepsvåpen, og Harry Kanes skadefravær forsterker bare Sons betydning for laget.

Dersom man inkluderer midtukeseieren over Southampton, har Son scoret i tre strake kamper. Sesongen sett under ett har han levert 16 målpoeng på 19 startede ligakamper. Til tross for to utvisninger og færre startede kamper befinner Son seg blant ligaens syv beste midtbanespillere i samtlige sentrale underliggende stats. Søndag 16. februar står ligaens tredje svakeste forsvar og hjemmeforsvar for tur, og Son vil antakelig seile opp som en populær differential-kaptein.

En skadefri Sadio Mané vil alltid være blant de ypperste kapteinsalternativene. I skrivende stund vet man ikke om senegaleseren er tilbake fra skade i tide til oppgjøret mot Norwich. Liverpool spiller andre helgen av denne unike runden, og vi får derfor ikke pressekonferanse med skadenyheter før deadline går ut. Mané er dermed et svært risikabelt valg denne uken.

I tabellen nedenfor har jeg samlet underliggende stats for rundens mest aktuelle kapteinsalternativer. Tallene er hentet fra Opta (Optas stats for Fantasy Football).

Til sist nevner jeg at FPLSalah hver uke samler og legger sammen bookmakernes målscorerodds. Dette kan være et nyttig verktøy dersom man sliter med å skille kapteinsalternativer fra hverandre.

Siste nytt på skadefronten

Raheem Sterling pådro seg en skade i GW24-tapet mot Spurs. Sjekk innom Ben Dinnery for siste nytt på skadefronten.

Verdt å sjekke ut

Avslutningsvis vil jeg trekke frem en FPL-kilde jeg selv har stor glede og nytte av. Tanken er å vie litt oppmerksomhet til en ressurs som utmerker seg på en positiv måte, eksempelvis gjennom grundig kvantitativ analyse, gjennomtenkte og erfaringsbaserte anbefalinger eller rett og slett underholdende og originalt content.

Ukens anbefaling er ukens episode av FMLFPL. Jeg har tidligere trukket frem podden som det kanskje beste FPL-relaterte materialet på markedet, og ukens episode anbefales kort og godt fordi den er glimrende underholdning. FPL skal være gøy, og Alon og Walsh bidrar til det på en glimrende måte. Anbefalt lytting!

Klikk her for å spille Eurojackpot. Fredag kan du nemlig vinne over 900 millioner kroner!