Gå til sidens hovedinnhold

Fantasy Premier League: Gameweek 27

Ny Gameweek nærmer seg med stormskritt. Vi hjelper deg forberede laget til ny runde!

Mye har blitt skrevet om runden som varte i 12 dager, men nå er Gameweek 26 endeliiiiig over. Det som allerede var tidenes lengste gameweek ble til alt overmål forlenget av at stormen Ciaras «Goodies» ble for mye for Storbritannia.

Nå gjenstår det ganske nøyaktig 3 kalendermåneder eller 12 GWs av FPL 2019/20. Som i tidligere sesonger vil disse månedene også være de mest begivenhetsrike. Blant annet er dette noen av godbitene vi kan glede oss til:

-Blanke gameweeks i GW28, GW31 og GW34.

-Doble gameweeks i GW34 og GW37.

-I tillegg er det, ifølge fixture-guru Ben Crellin, 75% sjanse for at Manchester City får dobbel gameweek allerede i GW29.

Blanke og doble gameweeks på løpende bånd gjør det uten tvil vanskeligere å planlegge. Legg til at man muligens også sitter på én eller flere chips, og en svidd FPL-hjerne er et faktum. Selv har jeg to ganske enkle «strategier» for å navigere gjennom minefeltet sesongens tre siste måneder byr på.

Det kanskje viktigste vi managere kan gjøre i denne fasen av sesongen er å lene oss på de flinke bidragsyterne som på mange måter gjør grovarbeidet for oss. Det fremste eksempelet er allerede nevnte Ben Crellin. Twitterprofilen hans er nærmest en obligatorisk «follow» for managere som ønsker full oversikt over mulige blanke og doble gameweeks. Se for eksempel oversikten over sannsynlige blanks i GW31.

Den andre «strategien» min er kort og godt å utarbeide et eget spreadsheet i Excel. Her setter jeg opp laget mitt med x antall kommende gameweeks, slik at jeg får en fargekodet oversikt over hvordan laget står i de kommende blanke og doble rundene. Videre lager jeg en tilsvarende oversikt for spillerne jeg vurderer å bytte inn. Målet er til enhver tid ha en enkel og tilgjengelig oversikt over lagets «status» for de kommende rundene.

Det er ingenting komplisert eller imponerende ved spreadsheetene jeg selv lager, men det er en overraskende fin øvelse for å få oversikt. Her er skjermbilde av mitt foreløpige spreadsheet.

Men nå er det nok snakk om GW26 og de kommende blanke og doble gameweekene. Gameweek 27 er rett rundt hjørnet, med 10 kamper fordelt på tre dager, et sårt etterlengtet målshow lørdag klokken 16, og en av mine personlige FPL-favoritter: Muligheten for kaptein i mandagskampen!

Oppover eller nedover

Oppover

En av fjorårets desidert største yndlinger seiler på nytt opp som en populær potet. Til tross for en stiv pris er Matt Doherty (6.1) en differential som bør vurderes. @FPLSwedes glimrende twitter-tråd forteller oss hvorfor.

Everton har et seigt kampprogram over de neste 7 rundene. Likevel bør Dominic Calvert-Lewin (6.2) være høyaktuell for en plass i lagene våre. Som AbuBakar Siddiq fremhever i sin alltid glimrende «The Review»-tråd har Carlo Ancelottis ankomst på Goodison Park løftet DCLs prestasjoner betraktelig. Fra GW18 leder nemlig ungspissen ligaen i antall skudd fra innenfor motstanders boks (28), og han befinner seg blant de tre beste i både xG, store målsjanser og skudd på mål i samme periode.

Nedover

Det begynner å bli noen måneder siden Raheem Sterling (11.7) var et populært alternativ i FPL-kretser, og denne tweeten illustrerer at Raz ikke er i form.

Heung-Min Son (10.0) gav eierne sine en real berg- og dalbane-opplevelse denne uken. 13 poeng i borteseieren mot Villa ble avløst av nyheten om at den koreanske superstjernen pådro seg et armbrudd i samme match. Manager Jose Mourinho meldte dagen etter at han ikke forventer å se Son tilbake på banen denne sesongen.

Ukens kapteinsalternativer

Denne uken begynte Champions League-ballen på nytt å rulle, med kamper for både Liverpool og Tottenham. Liverpool møtte Atletico Madrid på bortebane tirsdag kveld, spiller sin GW27-kamp først mandag kveld, og har deretter ikke kamp før GW28-oppgjøret på Vicarage Road lørdag kveld. Rotasjon bør med andre ord ikke være en umiddelbar risiko for managere som ønsker å gi armbåndet til en Liverpool-spiller.

Dette slår særlig til for Sadio Mané denne uken. Formmessig står nok rekkekamerat Mo Salah frem som et sterkere kapteinsvalg, men med 30 minutter (og matchvinnende scoring) mot Norwich, og 45 minutter i tirsdagens kamp mot Atletico, bør senegaleseren være en trygg starter hjemme mot West Ham. Mané har spilt 23 ligakamper denne sesongen (20 fra start, 3 som innbytter). Med 12 scoringer og 8 assist leverer Mané målpoeng i snitt hvert 91. minutt, og er med andre ord en svært stabil poengsanker.

Når Sadio Mané, takket være skaden han pådro seg i GW24, i tillegg vil utgjøre en kapteinsdifferential bør han vurderes som et særdeles attraktivt alternativ for managere på utkikk etter å vinne terreng i miniligaer eller i overall rank. Mané tilbyr startsikkerhet, høy sannsynlighet for målpoeng, samt en «lav» kapteinsprosent. I mine øyne er dette en sjelden og attraktiv kombinasjon som bør utnyttes. Eier du ham, capper du ham.

Etter to tamme opptredener mot storhetene Norwich og Atletico Madrid er det lov å forvente at vi får se en revansjesugen Mo Salah mandag kveld. Ingen spillere er i nærheten av å matche den formsterke egypterens xPts (87.1, etterfulgt av DCLs 64.2) siden GW16. 11 målpoeng på 11 ligakamper, 6 scoringer på sine siste 5 hjemmekamper, samt klart flest ballberøringer og skudd fyrt av innenfor motstanders boks er bare noen av statistikkene som taler for at Salah bør få armbåndet i GW27.

Kapteinskandidaturet styrkes av at mandagens motstander er et West Ham-lag som i aller høyeste grad famler i blinde. David Moyes’ mannskap står uten seier på sine siste seks ligakamper, og er det laget som har sluppet til flest store målsjanser denne sesongen (85). Mange managere husker nok med glede tilbake til motsatt oppgjør i GW24, hvor Mo Salah leverte både scoring og assist på London Stadium. Liverpools toppscorer trives godt mot West Ham, og står før mandagens oppgjør med 7 målpoeng på 5 møter med The Hammers.

Der Sadio Mané denne uken er en ørliten kapteinsdifferential, kan vi forvente at Salah med god margin vil være rundens mest populære kapteinsvalg. Salah er derfor det trygge og logiske valget for managere som fokuserer på å beskytte miniligaledelser og overall rank.

Til sist må jeg trekke frem et argument som på ingen måte bør vektlegges. Det er nemlig få ting som er mer FPL-sjarm enn kaptein i en mandagskamp. Man får heller ikke mange muligheter til å spare kapteinen til rundens desidert siste kamp. Muligheten til å gi en Liverpool-spiller armbåndet i mandagens kveldskamp på Anfield er vanskelig å avstå fra.

For to måneder siden ville et besøk til King Power Stadium vært avskrekkende for managere på jakt etter kaptein. Men med 1 enkelt clean sheet på 11 ligakamper, og ligaens femte svakeste xGc i samme periode kan Citys bortekamp mot Leicester sees på som en fin matchup for Sergio Agüero og Kevin De Bruyne.

Med 8 målpoeng på sine siste 6 spilte ligakamper er Sergio Agüero ligaens heteste spiss, og kun valg av straffetaker, millimetermarginer på stolpe, og feilaktige dommeravgjørelser har hindret argentineren fra å spe på disse tallene i kampene mot Spurs (GW25) og West Ham (GW26). Til tross for færre startede kamper kan Agüero vise til flest skudd på mål (13), nest flest store målsjanser (8) og totale skudd (28), samt tredje flest skudd fra innenfor motstanders boks. Den hårfagre spissen er i glimrende slag, og bør være et glimrende diffe-valg denne uken.

Det er mange måneder siden vi gikk tom for superlativer gode nok til å beskrive det Kevin De Bruyne holder på med denne sesongen. Den belgiske maestroen er ligaen mest innflytelsesrike offensive spiller, ligaens klart mest kreative spiller, og spilleren med flest totale målpoeng (26). De Bruyne har ligaens klart beste xA (13.76, foran Salahs 8.54), og har skapt overlegent flest store målsjanser (24, foran TAAs 14). Statistisk sett er KDB altså et bunnsolid kapteinsvalg.

Ved siden av Liverpool-spillernes jevnt over glimrende prestasjoner finnes det kun én grunn til å vise varsomhet ved å gi armbåndet til en av City-gutta. Lørdagens ligakamp etterfølges nemlig av en tur til Santiago Bernabeu for å møte Real Madrid onsdag kveld. Pep-roulette er en evigvarende nøtt å knekke for FPL-managere, og med ligatittelen milevis unna rekkevidde hersker det ingen tvil om at Guardiola og City-spillerne allerede nå har halvannet øye i Madrid. Rotasjonsfaren, samt en sunn skepsis til Citys evne til å fokusere på den kommende ligakampen, betyr at en lyseblå kaptein fort vil være et hasardiøst valg denne uken.

Etter tre målløse GWs var Danny Ings tilbake på scoringslisten i GW26-tapet mot Burnley. Spissen står med 16 målpoeng på 21 ligakamper, og er uten tvil talismanen i Southampton-angrepet. Likevel må det det påpekes at Ings’ form har duppet litt over de siste fire rundene. Den tidligere Burnley- og Liverpoolspilleren står nemlig uten store målsjanser på sine siste fire ligakamper (tre startede). En xG på 0.56 over fire ligakamper kan ikke kalles god kapteinsmat, selv med en xA på 0.42 som en formildende omstendighet.

Lørdag ettermiddag kommer ligaens svakeste forsvar på besøk til St. Marys. Aston Villa har ligaens verste xG (55.11), og har sluppet til soleklart flest skudd fra innenfor egen boks (317, etterfulgt av Newcastles 265) og totale skudd (464, etterfulgt av Newcastles 412). Tallene blir på ingen måte lystigere lesning om man kun ser på The Villains bortekamper, hvor Villa er verst i klassen i de samme statikkene. Danny Ings blir sannsynligvis en populær differential-kaptein denne uken, i stor grad grunnet et gavmildt forsvar på motsatt banehalvdel.

Pierre-Emerick Aubameyang, også kjent som Kongen av Kalken, leverte scoring og to bonuspoeng i GW26-seieren over Newcastle. Til tross for at han tilbringer store deler av kampene langs sidelinjen (når han ikke tar seg et skift som venstreback) er gaboneren en pålitelig bidragsyter, med 8 målpoeng på sine 11 siste spilte ligakamper. Samtidig ser Auba ut til å mangle eksplosiviteten man søker i kapteinsvalget, med kun 3 doble returns på 24 starter.

Sannsynligheten for at sesongens fjerde dobbel kommer i GW27 er ikke nødvendigvis stor. Over de ni ligakampene Everton har spilt under Carlo Ancelotti har laget levert en expected goals conceded på 10.17, noe som er femte best i ligaen i denne perioden. Ting ser, med enkelte unntak, ut til å være på stell hos The Toffees, og jeg forventer at Auba og Arsenal får tøff motstand i søndagens møte på The Emirates.

I tabellen nedenfor har jeg samlet underliggende stats for rundens mest aktuelle kapteinsalternativer. Tallene er hentet fra Opta (Optas stats for Fantasy Football).

Avslutningsvis kan jeg anbefale å ta en titt på denne fine oversikten over prosentvis scoringssannsynlighet i GW27.

Siste nytt på skadefronten

Heung-Min Son er siste navn på skadelisten. Sjekk innom Ben Dinnery for siste nytt på skadefronten.

Lykke til i GW27, alle sammen!

Husk at det er over 200 millioner i Eurojackpot fredag. Frist kl. 19:00!