Gå til sidens hovedinnhold

Fantasy Premier League: Gameweek 30

Premier League-fotballen ruller fremdeles, og Gameweek 30 er rett rundt hjørnet. Vi hjelper deg forberede laget til ny runde i Fantasy Premier League

Denne uken skjedde det som for mange FPL-managere ikke skulle skje, men som av åpenbare grunner burde skjedd tidligere. Premier League-kampen mellom Manchester City og Arsenal ble utsatt grunnet Corona-viruset.

For managere som aktiverte Wildcard, Free-Hit, Bench Boost eller Triple Captain så vil dette gi merkbare utslag i rank og miniligaer, og sett med FPL-briller er det umulig å ikke føle medlidenhet med managerne som ble skadelidende.

Likevel skal man vel lete lenge for å finne noen som er uenige i at beslutningen om å utsette kampen er riktig. Tvert imot burde nok flere kamper allerede ha blitt avlyst. Siste nytt fra Premier League er at ligaen fortløpende vurderer å stenge kamper for publikum.

Det er likevel god grunn til å forvente at også Premier League om kort tid beslutter å utsette kamper. Torsdag ettermiddag kom nyheten om at tre Leicester-spillere har selv-isolert seg etter å ha vist symptomer på Corona-virus. Som et naturlig resultat av dette har en foreløpig ukjent PL-klubb valgt å teste samtlige spillere, og ligaen er under stort press om å utsette kamper.

Som kjent har både La Liga, Serie A og NBA i løpet av de siste dagene valgt å kansellere resten av sine sesonger. At flere ligaer innen kort tid vil følge i de samme fotsporene er nok hevet over tvil, og min spådom er at helgens kommende runde i Premier League blir den siste på en stund.

Med dette bakteppet må jeg innrømme at det oppleves litt kunstig å skrive en artikkel som forsøker å gi tips til planlegging av de kommende gameweekene. Fantasy Premier League er et spill hvor «suksess» i stor grad avhenger av at man forsøker å planlegge noen runder frem i tid, samt har en stor dose flaks.

I en situasjon hvor man knappest kan sette sin lit til at helgens runde spilles er det naturlig nok vanskelig å planlegge, og vanskelig å finne motivasjonen til å planlegge. Et eksempel som illustrerer situasjonen godt, er rundens kapteinsspørsmål. Med en virussituasjon som utvikler seg og eskalerer nærmest fra time til time, bør man rett og slett velge kaptein med kamp lørdag?

Spørsmålet setter selvsagt situasjonen veldig på spissen. Eksempelet illustrerer like fullt at man har havnet i en situasjon hvor planlegging i FPL ikke lenger bare baseres på formutvikling og terminliste, men i stor grad også påvirkes av utenforliggende omstendigheter.

Dette var tilfellet for managere som brukte WC og chips på spillere med dobbel GW29, og dem som betrodde kapteinsbindet til Arsenal- og Cityspillere. Og det samme vil bli resultatet for managere som rammes av utsatte kamper i rundene som kommer.

Men, for å bringe fokus tilbake til spillet. Min tilnærming til de kommende rundene er veldig enkel. Jeg holder meg til planen jeg har lagt for de kommende blanke og doble gameweekene, og beholder chipene i baklommen til de doble rundene som per nå er plassert i GW34 og GW37. Grunnen til det er at jeg egentlig kun ser for meg to mulige scenarier:

Premier League utsettes i et par uker, før den avsluttes på en så «normal» måte som mulig. I dette scenariet vil chipene fortsatt være verdifulle.

Premier League kanselleres, og FPL-sesongen annulleres. En eventuell gevinst av å bruke chips nå vil «slettes» i dette scenariet.

Med andre ord, jeg ser ingen oppside i å skulle bruke chips kun for å bruke dem før ligaen eventuelt utsettes eller kanselleres.

Men nok om virus, utsettelser, kansellereringer og tilfeldige konsekvenser. I skrivende stund skal det fremdeles avvikles full runde i Premier League kommende helg. Det kan fort vise seg å bli den siste runden som spilles på noen uker, og kanskje til og med måneder.

Fotball, Premier League og Fantasy Premier League skal være morsomt. Dersom helgens runde spilles som planlagt bør vi bruke kampene til å sette pris på den enkle gleden vi opplever når man «treffer» på spillere. Kanskje sniker det seg til og med inn et lite kapteinstreff?

Bekymringer om rank, blanke og doble gameweeks bør spares til et senere tidspunkt. I GW30 bør vi rett og slett sette pris på fotballen som spilles, og den enkle underholdningen vi får av å spille Fantasy Premier League.

Blank Gameweek 31

Uvisshet til tross, det er likevel verdt å holde et øye med de kommende rundene. Årets største blanke gameweek er kun en uke unna, og Ben Crellins flotte oversikt viser hvilke lag vi må fokusere på.

GW31 består kun av fire kamper, og vi kan utvilsomt forvente at mange managere aktiverer Free Hit-chipen. Og til tross for at det kun er 8 lag som spiller vil det definitivt være mulig å stille et slagkraftig lag. Jeg har derfor også denne uken satt opp det som i skrivende stund ville vært mitt foretrukne Free Hit-lag:

Pope

TAA, Doherty, Aurier

Salah, Mané, Alli, Sarr, Antonio

Jiménez, Jota

Oppover eller nedover

Oppover

Antall doble gameweeks i de kommende rundene.

Liverpool-spilleres verdi som FPL-assets. Det høres kanskje flåsete ut å påstå at spillere på ligaens overlegent beste lag, som attpåtil har ligagullet sydd fast i baklomma, plutselig blir mer verdifulle.

Men, Merseysides røde side røk onsdag ut av Champions League, og røk forrige uke ut av FA-Cupen. Mo Salah og Sadio Mané jakter begge PLs toppscorertittel, TAA og Robbo kjemper innbyrdes om assisttronen, og Bobby Firmino scoret på Anfield igjen. Spillere som Origi og Minamino får nok sin dose spilletid, men rotasjonsfaren for Pool-gutta har definitivt falt drastisk.

The Hornets som FPL assets. Med et flott program de neste seks rundene, kamp i blank GW31, og 4 hjemme på sine neste 6 kamper vil Watford-spillere være populære de kommende to rundene. Ismaila Sarr (6.3), Abdoulaye Doucouré (5.6) og Adam Masina (4.3) er blant alternativene som bør vurderes.

West Hams Michail Antonio (6.9) leverer perioder med brennhet form hver eneste sesong, og det ser ut til at den tiden nå er kommet. 6 store målsjanser (best i ligaen siden GW27), 4 skudd fra innenfor motstanders boks og 3 skudd på mål, med en xG på 2.25 er knallsterkt. Som om ikke det er nok har kraftpakken skapt 3 store målsjanser, og står med xA på 1.54.

Ikke overraskende har Antonio dermed ligaens beste xPts over de siste tre rundene. Og som gutta i Fantasyrådet påpeker i ukens podcastepisode har både Antonio og West Ham vist en evne til å levere sterke prestasjoner mot gode motstandere. En bortekamp mot et defensivt suspekt Spurs-lag bør derfor ikke skremme noen.

Nedover

Antall Premier League-kamper som blir spilt i de kommende ukene?

Tilskuere til stede på Premier League-lagenes arenaer?

Sannsynligheten for at Liverpool holder buret rent? Sjeldent har en målvakts betydning for et lag vært tydeligere enn hva tilfellet er for Alisson. I to perioder har Pools defensive stabilitet raknet i forbindelse med den brasilianske målvaktens fravær, og i begge periodene har det vært tydelig at Adrian ikke er i nærheten av å holde det nødvendige nivået.

Danny Ings’ står med ett målpoeng siden GW23. På disse syv ligakampene kan spissen vise til en xG på magre 1.18. 1 stor målsjanse og 3 skudd på mål i denne perioden er fæle tall, og tegner et bilde av at Ings’ sviktende målform ikke skyldes uflaks eller marginer. Joda, han har kun spilt tre 90-minuttere i perioden, men det er på ingen måte en formildende omstendighet. Tvert imot bør dette være et ytterligere argument for å se seg om etter en erstatter.

Ings ut bør kanskje ikke være førsteprioritet i GW30, men med blank i GW31 og tungt program i gameweek 32 – 35 er nok tiden kommet for å si farvel til en av sesongens positive overraskelser. FPL Neil har laget en fin twittertråd om potensiell Ings-erstattere.

Jack Grealish har på sin side ett målpoeng på Villas fem ligakamper siden GW24. 1 skudd på mål og ingen store målsjanser, samt to skapte store målsjanser på fem kamper tyder dessverre på en formsvikt for Villas talisman. I GW29-tapet på King Power Stadium gikk Grealish av banen uten å ha fyrt av et eneste skudd.

Ingen kamp i GW31, blytungt program de neste syv rundene, samt Villa-lagets sviktende form tilsier at midtbaneeleganten med de lave sokkene bør droppes. Merk likevel at Villa skal ha to doble gameweeks i løpet av de neste ni rundene, mot Sheffield United (H) og Newcastle (a).

Smått og godt

Tom Campbell kommer med en viktig påminnelse for managere som planlegger å bruke Free Hit-chipen i blank GW31. Du kan ikke ta med deg oppsparte transfers gjennom en runde hvor du bruke Free Hit. Har du planlagt FH i blank GW31 bør du bruke oppsparte transfers denne runden. På en punt om nødvendig.

AbuBakar Siddiq er tilbake med ny utgave av «The Review». I denne ukens tråd ser Abu blant annet nærmere på Spurs’ og Southamptons defensive prestasjoner, samt et par formspillere som kan bli svært populære alternativer i blank GW31.

Her er en fin tråd om potensielle blank GW31 targets.

FPLSalahs oversikt over bookmakernes clean sheet probability for gameweek 30 er verdt en titt for de som sliter med å sette førsteelleveren.

Ukens kapteinsalternativer

Tidligere i ukens artikkel touchet jeg innom spørsmålet om risikoen for utsettelse av kamper betyr at man strategisk bør velge en kaptein så tidlig som mulig i GW30. Det momentet vektlegges ikke i rangeringen av ukens beste kapteinsemner.

Sadio Mané og Mo Salah tar mandag kveld turen gjennom Stanley Park for å møte Everton. Med CL og FA Cup ute av bildet gjenstår kun spikring av ligatittel for Liverpools del. For lagets to angrepsstjerner består likevel en intern duell om å bli ligaens toppscorer.

Salah, med sine 16 ligascoringer, ligger et lite hestehode foran sin senegalesiske rekkekamerat (14 ligamål), både i scoringer, xG (15.39 mot 11.96) og xA (9.46 mot 5.96). Det er nær umulig å spå hvem av de to som vil levere best denne runden, men begge vil være motiverte til å spe på scoringsantallet sitt i bortemøtet med Liverpools blåfargede byrival.

Med 4 målpoeng på sine 4 siste ligakamper, flere ligascoringer på bortebane og en hakket sterkere øyetest, er Sadio Mané det foretrukne alternativet av de to Pool-gutta.

Kevin De Bruyne og Sergio Agüero skulle møtt Arsenal onsdag kveld. Den kampen ble utsatt, og med ett økte sannsynligheten for at City-stjernene starter lørdagens kamp mot Burnley betraktelig.

De Bruyne stod over forrige helgs byderby mot Manchester United, men er nå tilbake fra skade. Torsdag ettermiddag kom beskjeden om at Citys returoppgjør mot Real Madrid er utsatt. Med andre ord, det finnes få gode grunner som tilsier at De Bruyne hviles på lørdag.

På 12 hjemmekamper har Kevin De Bruyne levert 6 scoringer og 9 målgivende pasninger. I og med at han ikke har spilt kamp siden 4. mars forventer jeg at han starter lørdag ettermiddag. Legg til at City snitter 4,25 scoringer per kamp i de fire siste hjemmemøtene med Burnley, og KDB begynner å se ut som et fryktelig fint kapteinsalternativ.

Sergio Agüeros spilletid er vanskeligere å spå. Argentineren fikk en snau time mot United, startet ikke første oppgjør mot Real Madrid, men startet de to foregående cupkampene. En startende Agüero hjemme mot Burnley vil være ukens foretrukne kapteinsemne, men mangel på trygghet når det kommer til spilletid gjør ham til en gamble.

Pierre-Emerick Aubameyang var manges foretrukne kapteinsvalg i DGW29. Spissen skuffet i hjemmemøtet med West Ham, men fikk som kjent aldri muligheten til å bryne seg mot Laporte-løse City.

Lørdag ettermiddag venter en fin motstander i Graham Potters Brighton, og Auba-eiere håper definitivt på valuta for verdien de investerte i den gabonske stjernespissen. Aubameyang snitter 1 stor sjanse, 1 skudd på mål og 2 skudd fra innenfor motstanders boks per kamp de siste fire rundene. Han mangler med andre ord sjansevolumet og eksplosiviteten man leter etter i en spiss i hans segment. Samtidig tilbyr han, med sine 20 målpoeng på 26 starter, stabilitet i både produksjon og spilletid.

I tabellen nedenfor har jeg samlet underliggende stats for rundens mest aktuelle kapteinsalternativer. Tallene er hentet fra Opta (Optas stats for Fantasy Football).

Til sist nevner jeg at FPLSalah hver uke samler og legger sammen bookmakernes målscorerodds. Dette kan være et nyttig verktøy dersom man sliter med å skille kapteinsalternativer fra hverandre.

Siste nytt på skadefronten

Ricardo Pereira røk fremre korsbånd (ACL) i mandagens seier over Aston Villa. Sjekk innom Ben Dinnery for siste nytt på skadefronten.

Verdt å sjekke ut

Avslutningsvis vil jeg trekke frem en FPL-kilde jeg selv har stor glede og nytte av. Tanken er å vie litt oppmerksomhet til en ressurs som utmerker seg på en positiv måte, eksempelvis gjennom grundig kvantitativ analyse, gjennomtenkte og erfaringsbaserte anbefalinger eller rett og slett underholdende og originalt content.

Denne ukens anbefaling er enkel. Les og spre kunnskap om coronavirus. Jo mer vi alle bidrar, jo raskere stagges viruset. Og jo raskere viruset stanses, desto raskere er Premier League og FPL tilbake. La oss alle gjøre vår del!

Lykke til i GW30, alle sammen! Jeg håper vi leses igjen til blank GW31!