Gå til sidens hovedinnhold

Fantasy Premier League: Slik forbereder du laget ditt til Boxing Day

Årets helligste dag for fotballfans er rett rundt hjørnet. Vi hjelper deg forberede Fantasylaget ditt til Boxing Day!

Hei folkens!

Ribbe, pinnekjøtt og keeper som slår målgivende pasning. Akevitt, riskrem og koreanske superstjerner som pådrar seg røde kort. Julesokk, klementiner og tafatte røde djevler. Jul 2019 tilbyr noe for enhver smak. Og utrolig nok står det største høydepunktet fremdeles for tur. «Boxing Day» byr nemlig på 9 Premier League-kamper, fordelt på fire forskjellige kamptidspunkter. Vi får med andre ord sjeldent bedre muligheter til å forbli godt plantet på sofaen mens både julemat og FPL-hendelser fordøyes.

Romjulsfotballen er likevel ikke bare kos og hygge. Det skiller nemlig kun knappe 15 timer fra GW19 avsluttes på Molineux og GW20 sparkes i gang på Amex Stadium. FPL-managere får minimalt med tid til å forberede lagene sine til ny runde, og flere av PL-lagenes managere har hintet til rotasjon i juleperioden. Mitt beste tips til å håndtere romjulskaoset er rett og slett å bare ha det gøy med kampene og spillet. Overraskelser vil komme, på både godt og vondt. Romjulen er årets beste tid for fotballfans, så nyt rundene som best du kan!

Sannsynlig erstatter?

Siden starten av mai 2019 har Heung-Min Son pådratt seg 3 røde kort. Den koreanske superstjernen er kanskje Spurs’ beste offensive våpen, men med Sons talismanske spillestil følger det som ser ut som et volatilt temperament. Utvisningen i tapet mot Chelsea satt sannsynligvis en kjepp i ‘romhjula’ til mang en FPL-manager. Samtidig åpner det seg en rekke interessante erstatningsmuligheter.

For mange vil det være naturlig å se til Liverpool-assets når man skal erstatte Son. Både Sadio Mané og Mo Salah er innenfor rekkevidde verdimessig, og med en dobbel gameweek i horisonten (antakelig GW24) vil man før eller siden sikte seg inn på Pool-gutta uansett. De største usikkerhetsmomentene er knyttet til Liverpools kommende kampprogram, samt den ekstra belastningen Qatar-reisen kan ha påført spillerne. For de som ser etter en langsiktig erstatter, som kan stå ut sesongen, er nok Liverpool-gutta det beste alternativet.

Richarlison er en formmessig enigma. Brasilianeren kan veksle mellom glohet og iskald nærmest fra kamp til kamp. Forut for de to siste rundenes oppgjør mot Manchester United og Arsenal var Rich i glimrende form, med 4 scoringer og 2 assist på 8 ligakamper. Carlo Ancelotti tar over Everton-skuta i tide til å lede laget i hjemmekampen mot Burnley, og det er lov å ha forhåpninger om en «new manager bounce» for Everton og Richarlison. Med unntak av en tur til Etihad i GW21 har Everton et deilig kampprogram over de neste 8 rundene, så mulighetene for en «flying start» på den italienske gentlemannens Toffee-karriere er gode.

Samtidig som Son suspenderes entrer en gammel FPL-stjerne på ny Drømmenes Teater. Paul Pogba har misset de siste 10 ligakampene forut for comebacket i helgens bortetap på Vicarage Road, men introduksjonen av den franske landslagskapteinen skjøt umiddelbart fart i et heltamt United-lag. Pogba har en proven track record som både kreativ og målscorende kraft, noe Ole Gunnar Solskjærs mannskap ser ut til å ha et desperat behov for. Med en eierandel på 3.4% tilbyr Pogba også en sterk diffefaktor.

Smått og godt

Liverpool er kåret til verdensmestre, og returnerer til ligavirkeligheten med en vanskelig bortekamp på King Power Stadium. Laget har, i tillegg til å reise tur/retur Qatar, spilt 90+120 minutter med tett fotball på den drøye uken som leder opp til toppkampen mot Leicester. Mo Salah og Andrew Robertson spilte samtlige 210 minutter, mens Sadio Mané og Trent Alexander-Arnold «slapp unna» med de 120 minuttene i lørdagens finaleseier over Flamengo. Vil denne belastning påvirke Liverpool-spillerne?

FPLSalahs oversikt over bookmakernes clean sheet probability for den kommende runden er alltid interessant lesning.

Gameweek 19 er verdt å merke seg. Etter den runden økes nemlig spillernes suspensjonsterskel fra 5 til 10 gule kort. Blant spillerne som kun er ett gult unna suspensjon finner vi John Lundstram, Raheem Sterling, TAA, Jack Grealish, Richarlison og Wan-Bissaka.

Ukens kapteinsalternativer

Chris Tan har også denne uken laget en glimrende oversikt over hvordan ukens fremste kapteinsalternativer har prestert i tidligere oppgjør mot rundens motstandere. En gammel favoritt skiller seg ut denne uken.

Marcus Rashford og Manchester United tar imot et Newcastle-lag som ved enkelte anledninger i år har vist en evne til å parkere bussen på bortebane (seier og clean sheet borte mot både Spurs og Sheffield United). Rashford har blanket i to strake ligakamper, noe som kun har skjedd en gang tidligere denne sesongen. United-laget så anemiske ut frem til Paul Pogba ble byttet inn. Ole Gunnar Solskjærs mannskap har slitt voldsomt med å bryte ned etablerte forsvar, og Rashford selv har slitt mot lag fra nedre halvdel av tabellen. Med jevne mellomrom får vi påminnelser om hvor upålitelige United-spillere er som FPL-assets, men Rashford må like fullt vurderes som en av rundens beste kapteinsalternativer i møtet med laget som har sluppet nest flest skudd fra innenfor egen boks, og fjerde verst expected goals conceded på bortebane.

Jamie Vardy fortsetter å imponere. At laget hans ble overkjørt av et imponerende City-lag hindret ikke spydspissen i å lage sin egen lille fest. 1 scoring, 2 store målsjanser og 1 stor målsjanse skapt ble fasit i bortetapet, og målet på Etihad betyr at Vardy nå har levert målpoeng i 10 strake ligakamper. Det betyr også at Vardy nå har 18 målpoeng på sine siste 12 ligakamper. Vardy har i tillegg vært kjent som en spiller som trives godt mot storlag, og fortjener kanskje mer seriøs vurdering som kapteinsalternativ denne uken.

Kevin De Bruyne har vært i glimrende form de siste ukene. Den belgiske maestroen har levert 6 målpoeng på de siste 6 ligakampene, og de underliggende statistikkene viser tydelig at De Bruynes gode poengfangst på ingen måte er tilfeldig. Over de siste 6 ligakampene er det kun Jamie Vardy som kan vise til en bedre xPts (49.7) enn De Bruynes 39.5. Denne runden reiser The Citizens til Molineux for å møte et Wolves-lag som kun har tapt 1 av sine siste 19 kamper i alle turneringene, og som kan vise til ligaens syvende beste forsvar målt i expected goals conceded. City kan med andre ord forvente seg en tøff batalje 3. juledag, men De Bruynes form og betydning for laget gjør ham til et godt armbåndsalternativ også denne uken.

Spurs ble overkjørt av Chelsea i søndagens toppkamp, og vi kan være trygge på at Jose Mourinho ønsker å få toget tilbake på skinnene raskest mulig. Og om rotasjonskommentarene til Brighton-manager Graham Potter skal tas på alvor kan det tenkes at Spurs får gode arbeidsforhold. Med Son suspendert er lagets fremste kapteinsalternativ antakelig Dele Alli. Midtbanespilleren var svak mot Chelsea, men han fortsetter å ligge høyt i banen i etablert angrep. I tillegg byr Alli fremdeles på bakromsløpene som kjennetegnet «storhetstiden» hans i 2016-2018. Harry Kane har på sin side vist lite som tilsier at han bør vurderes som et kapteinsalternativ. Like fullt er spissen kapabel til å eksplodere i hjemmemøter med svakere lag, noe han gjorde i GW1 (2 mål mot Aston Villa) og GW16 (2 mål og 1 assist mot Burnley). Verken underliggende stats eller heat maps støtter et Kane-captaincy i særlig grad, og spissen ser ut til å være avhengig av straffer for å virkelig levere varene i FPL. Men sitter du fremdeles på Harry Kane er hjemmekamp mot ligaens tredje svakeste borteforsvar antakelig runden han bør gis armbåndet.

Med kamp- og reisebelastning kan vi som nevnt stille spørsmål ved hvor «freshe» Mo Salah og Sadio Mané vil være på torsdag. Begge spillerne må vurderes som gode kapteinsalternativer hver eneste uke, men særlig Salahs 210 Qatar-minutter gir grunn til bekymring. Med mindre kampbelastning betyr det at Mané på papiret ser ut som det beste Pool-alternativet denne uke, men selv velger jeg å styre unna begge to.

I tabellen nedenfor har jeg samlet underliggende stats for rundens mest aktuelle kapteinsalternativer. Tallene er hentet fra Opta (Optas stats for Fantasy Football).

Til sist nevner jeg at FPLSalah hver uke samler og legger sammen bookmakernes målscorerodds. Dette kan være et nyttig verktøy dersom man sliter med å skille kapteinsalternativer fra hverandre.

Siste nytt på skadefronten

Paul Pogba og Sergio Agüero er begge tilbake i aksjon. Sjekk innom Ben Dinnery for siste nytt på skadefronten.

Verdt å sjekke ut

Avslutningsvis vil jeg trekke frem en FPL-kilde jeg selv har stor glede og nytte av. Tanken er å vie litt oppmerksomhet til en ressurs som utmerker seg på en positiv måte, eksempelvis gjennom grundig kvantitativ analyse, gjennomtenkte og erfaringsbaserte anbefalinger eller rett og slett underholdende og originalt content.

Denne rundens anbefaling er en gammel kjenning for faste lesere av disse artiklene. Men for managere som setter pris på litt mer kulørt FPL-content er podcasten FMLFPL fremdeles det klart beste alternativet. Grunnen til at den amerikanske duoen dras frem på nytt er rett og slett at de legger ned en fabelaktig innsats for lytterne sine i en travel romjulsperiode. Gutta tok planleggingen av romjulens podcastschedule direkte på luften i denne ukens episode, og var kanskje ikke helt forberedt på hvor tett rundene kommer. Likevel leverer FMLFPL ny episode mellom samtlige av de kommende rundene. Podcasten er glimrende, og viljen til å levere likeså. Ta en lytt!

Lykke til i GW19, alle sammen! Og husk at Gameweek 20 er rett rundt hjørnet!