Gå til sidens hovedinnhold

Fantasy: Sjelden har man en klarere kapteinsfavoritt

Gameweek 11 er rett rundt hjørnet. Er ukens kaptein lyseblå?

0-9

Hvordan garderer man seg mot 0-9?

Svaret er selvfølgelig at det ikke er mulig. For mange ble rød pil og rankfall spikret allerede fredag kveld. Fotball er et underfundig spill, og noen ganger vil fantasyhelgen dras med i et dragsug av sprø begivenheter. Det eneste man egentlig kan gjøre, ved siden av å være misunnelig på de som nyter godt av galskapen, er å huske på at det kunne gått verre. Så mye, mye verre.

Oppover eller nedover

Oppover

Leicester-hypen. Forut for nimålsthrilleren mot Southampton stod Revene med ligaens femte svakeste xG, fjerde færrest skudd på mål og tredje færrest skudd fyrt av i motstanders boks. Den siste uken har Brendan Rodgers mannskap blitt hyllet som Barcelona i 2011. Klarer Leicester å følge opp bort mot Crystal Palace?

Manchester United-hypen . Tre strake borteseiere (om enn mot Partizan, et Norwich-lag som la igjen forsvaret sitt i gameweek 5, og et halvt Chelsea-lag) og ett poeng hjemme mot Liverpool betyr at United endelig er på rett spor igjen. Det er i hvert fall det man blir fortalt på Twitter. Marcus Rashford, Anthony Martial og Scott McDominate er formspillere som blir viktige fremover, men det er verdt å huske på at United kun scoret 6 mål på de 8 ligakampene i gameweek 2-8.

Nedover

Callum Wilson leverte målpoeng i 7 strake kamper. Siden det? Et skrekkeksempel på hvor vanskelig det kan være å spå en spillers form.

Samtidig er det litt morsomt at Pierre-Emerick Aubameyang kopierer Wilson. Målpoeng i 7 strake kamper. Knusktørt etter det. Sist helg toppet gaboneren kransekaken med å være spilleren med færrest ballberøringer (23), hvorav kun 1 var innenfor motstanders bok. Takk til Fantasyrådet for den staten.

Smått og godt

Jamie Vardy er kjent som en såkalt «stat buster». Med det menes at han jevnt over presterer langt bedre enn hva hans underliggende stats tilsier. Noe av grunnen til det ser vi her.

Norwich Citys forsvarsspill de siste seks ukene har vært fascinerende svakt. Et tegn på nøyaktig hvor lite tiltro man bør ha til Kanarifuglenes defensive kapasitet finner vi i Fantasy Football Fixs kapteinsalgoritme.

Forrige uke nevnte jeg at avstandene oppover på overall rankings er kort. Her er et oppmuntrende eksempel på hvor raskt sesongen kan snu.

Apropos forrige ukes artikkel skrev jeg også om Villas Anwar El Ghazi (som selvsagt ble benket samme runde). Denne uken har jeg lyst til å nevne at kun Mo Salah har fyrt av flere skudd enn Villas John McGinn. Visst har skotten mange skudd fra utenfor motstanders boks, men det er like fullt kun tre spillere med flere skudd som treffer mål enn McGinn (32). Jeg gleder meg allerede til FPL-managere skal velge midtbanespiller fra Villa før gameweek 16.

Ukens kapteinsalternativer

For en gangs skyld vil jeg tillate meg selv å gjøre kapteinsspalten kort og enkel. Sjelden har man klarere kapteinsfavoritt enn det vi har denne uken. Eier du Raheem Sterling? Da capper du ham. Raz er i storform og ble hvilt i midtukens ligacupkamp. Klar cap denne uken. (Og ja, Raz er selvsagt Fantasy Football Fix utkårede)

Hva så med de av dere som ikke er på Raz-toget? Kevin De Bruyne fikk, i likhet med Sterling, hvile i midtuken. I det som var en litt rufsete prestasjon mot Aston Villa var belgieren et spansk klesplaggtouch unna scoring og bonuspoeng, og det er verdt å gjenta at De Bruyne i de tre foregående hjemmekamper levert henholdsvis 17, 13 og 11 poeng. De Bruyne er ligaens klart mest kreative spiller, og er involvert i det aller meste City skaper.

Et populært spørsmål denne uken er hva Sergio Agüeros eiere bør gjøre. Argentineren har startet tre av de siste fire ligakampene på benken, og dermed kun spilt 128 av de siste 360 minuttene. At både Agüero og Gabriel Jesus spilte størstedelen av midtukens ligacupkamp hjelper nok heller ikke frustrerte FPL-manager bestemme seg. Mitt tips? Dersom Agüero er den eneste offensive City-spilleren i laget ditt bør du cappe ham. Risikoen for at han benkes er stor, men den potensielle oppsiden ved å ha en startende Agüero som kaptein hjemme mot Southampton er større.

Liverpool-assets vil som alltid være populære kapteinsalternativer. Mo Salah spilte en god kamp mot Spurs, og bør være et naturlig kapteinsalternativ denne uken. Men, egypteren ser ut til å fortsatt ha problemer med en vond ankel. Klopp avdramatiserer skaden, men det er verdt å huske hva som hendte da Klopp ble stilt samme spørsmål i forkant av oppgjøret mot Manchester United. Sadio Mane ser derimot ut til å være frisk som en fisk, og bør være et hett alternativ for managere som leter etter et ikke-lyseblått alternativ. Aston Villa fremstår som en vrien motstander, men ting tyder på at arbeidsforholdene kanskje blir bedre enn man skulle tro.

Pierre-Emerick Aubameyang leverte som nevnt målpoeng i hver av de syv første ligakampene denne sesongen. På de neste to kampene ble det ett skudd på mål, én stor sjanse, og en xG på 0.53. Og som nevnt ovenfor ble en vond trend verre i hjemmekampen mot Palace. Alexandre Lacazettes inntreden ser heller ikke ut til å gjøre situasjonen bedre for Auba-eiere, noe denne artikkelen fra Fantasy Football Scout belyser. Auba vil alltid ha enorm potensiell oppside, men lite støtter kapteinsaken hans denne uken.

Det er vanskelig å finne argumenter som støtter et Spurs-captaincy borte mot Everton. Vel er den koreanske superstjernen Heung-Min Son elektrisk stort sett hver gang han entrer banen, men Tottenhams uberegnelige prestasjoner diskvalifiserer både ham og Harry Kane fra vurdering. Et poeng verdt å nevne er at Spurs har scoret 18 mål på de siste fem møtene med Everton. Og hvem kan vel glemme hvordan det gikk da Son & co tok turen til den blå delen av Stanley Park lille julaften i fjor.

I tabellen nedenfor har jeg samlet underliggende stats for rundens mest aktuelle kapteinsalternativer. Tallene er hentet fra Opta (Optas stats for Fantasy Football).

Til sist nevner jeg at FPLSalah hver uke samler og legger sammen bookmakernes målscorerodds. Dette kan være et nyttig verktøy dersom man sliter med å skille kapteinsalternativer fra hverandre.

Siste nytt på skadefronten

Mo Salahs ankel krangler enda, mens Paul Pogba nå er ute til desember. Husk å sjekke innom Ben Dinnery for siste nytt på skadefronten.

Verdt å sjekke ut

Avslutningsvis vil jeg igjen trekke frem en FPL-kilde jeg selv har stor glede og nytte av. Formålet med denne spalten er å vie litt oppmerksomhet til en ressurs som utmerker seg på en positiv måte, eksempelvis gjennom grundig kvantitativ analyse, gjennomtenkte og erfaringsbaserte anbefalinger eller rett og slett underholdende og originalt content.

Denne ukens anbefaling er enkel og fullstendig statsbasert. Fantasy Football Fixs twitterprofil poster en deilig mengde interessante, meningsfylte, meningsløse og morsomme FPL-stats. Veldig vel verdt å følge!

Lykke til i Gameweek 11, alle sammen!

I dag er det hele 662 millioner kroner i Eurojackpot. Klikk her for å spille før kl. 19:00.